Connect with us

magazin

#FARMACIJA / Mr. pharm. Miranda Jamnicki: Blage kognitivne tegobe 

Objavljeno

-

Piše: Miranda Jamnicki Doimi di Delupi, mr. pharm.

Blage kognitivne tegobe (BKT) su poremećaji koji se mogu razviti u ozbiljne bolesti mozga. Bolesti mozga su najvažnije bolesti u ljudskoj populaciji i one imaju najveće opterećenje za zdravstveni sustav u cijeloj EU, budući da imaju visoku razinu invaliditeta tj. dugogodišnji invaliditet.

Nažalost, takve osobe su često stigmatizirane, manje produktivne, te socijalno i društveno izolirane.

Populacija sa BKT (poremećaj pamćenja, govora, pažnje, učenja, logičkog zaključivanja, donošenje odluka, brzina obrade informacija) ima povećan rizik od razvoja drugih zdravstvenih tegoba kao posljedicu manje motivacije za brigu o sebi.

Cilj nas magistara farmacije – uočiti, te savjetovati pacijenta u ranoj fazi bolesti, obzirom da mi najviše i najčešće komuniciramo s njima. Empatija, humanost i visoka stručnost treba nam biti prioritet u pružanju zdravstvenih usluga.

Najčešći uzroci BKT su neurodegenerativne bolesti (Alzheimerova bol., Parkinsova bol..), vaskularni uzroci (moždani udar), ozljede i traume glave, infekcije (HIV), metabolički uzroci (dijabetes).

Promicanje ljekarništva i ljekarničke struke, ističući ljekarne kao mjesta gdje se mogu dobiti savjeti o pravilnoj uporabi lijekova, prevenciji bolesti, te liječenju raznih tegoba i bolesti.

Ljekarnici kao nezamjenjivi čimbenici u pružanju različitih zdravstvenih usluga mogu značajno utjecati na kvalitetu života pacijenata, te podignuti zdravstvenu skrb na višu razinu, jer su BKT najčešće loše prepoznate zbog nedovoljne prevencije, a česta je i  kasna dijagnostika BKT.

Revolucionarno otkriće u  u neuroznanosti je inovativni test kojim mjerimo razinu patoloških proteina u stanicama mozga, te nam može ukazati na rizik oboljevanja puno prije nego se razviju simptomi. Ovom metodom se također  može izmjeriti status receptora  za neke nutritijente važne za obnovu živčanih stanica. Vrlo jednostavan za primjenu jer se koristi kosa (dlaka sa korijenom) koja ima veliku sposobnost transformacije u nervne stanice. Na ovakav način se dobije točna analiza trenutnog stanja, te rizika razvoja bolesti. Nakon toga se kreće u personaliziranu, individualnu terapiju.

Najnovija znanstvena istraživanja koja su rađena pokazuju da kontinuiranim uzimanjem određenih nutritijenata (kombinacija omega 3 kis., vitamina D, kolina, nukleotida, B kompleks vitamina, astaksantina i acetil-L-karnitina) u periodu od 6 mjeseci može se smanjiti progresija bolesti oko 21% mjereći kognitivne markere prije i poslije terapije.

Također je važno pacijente savjetovati o prevenciji, smanjenju rizika za razvoj bolesti, o važnosti fizičke i tjelesne aktivnosti, te promicati zdrave navike i zdravi stil života.

Fizička aktivnost uz redovito vježbanje potiče lučenje endorfina koji daju osjećaj zadovoljstva, te povećavaju cirkulaciju krvi u mozak poboljšavajući rast moždanih stanica, a ujedno i očuvanje kognitivnih funkcija.

Čitanje kao jedna od mentalnih aktivnosti poboljšava 30- 40 % bolje pamćenje.

Rješavanje križaljki, rebusa, učenje novih stvari, usvajanje novih vještina također može pomoći jer ove aktivnosti stimuliraju mozak na korištenje šireg spektra, budući da je mozak  neuroplastičan tj. ima sposobnost prilagođavanja i mijenjanja stvarajući novu mrežu neurona i sinapsi. Ovaj podatak je vrlo bitan za mogućnost neurorehabilitacije.

Socijalna i društvena aktivnost, novi hobi, te mentalne vježbe također mogu biti od velike pomoći.

Naglasak je i na smanjivanje faktora rizika za razvoj bolesti kao što su povišeni krvni tlak, pretilost, dijabetes, povišene masnoće u krvi, bolesti srca i pluća.

Ohrabrujuće je što postoje oruđa i metode kojima se može prevenirati bolest i smanjiti progresija bolesti uz personalizirani, individualizirani  pristup problemu BKT. 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Doktori tvrde da ova naizgled bezopasna navika dovodi do problema sa spavanjem

Objavljeno

-

Vjerojatno smo već čuli da dobar san počinje ujutro, a stručnjaci za spavanje slažu se s tom izjavom. To je zbog našeg cirkadijalnog ritma, ili prirodnog ciklusa spavanja i budnosti našeg tijela, koji je 24-satni proces.

“Cirkadijalni ritam, vaš unutarnji biološki sat, radi u približno 24-satnom ciklusu i diktira kada se osjećate budnim ili pospanim. Zato određena ponašanja ujutro utječu na cirkadijalni ritam, promičući budnost tijekom dana i pospanost noću”, objasnio je psihijatar i specijalist medicine spavanja, dr. Chester Wu, za HuffPost.

Suprotno tome, prema Wuu, neredoviti obrasci spavanja, prekomjerna večernja izloženost svjetlu i sjedilački način života mogu poremetiti ovaj ritam, što dovodi do problema sa spavanjem.

Stručnjaci tvrde da nikad ne ostaju u krevetu nakon što im se oglasi alarm

S obzirom na to da su posvetili svoje karijere pomaganju ljudima da bolje spavaju, sa sigurnošću se može reći da su jutarnje rutine doktora za spavanje one koje želimo oponašati. Dakle, otkrili su što izbjegavaju raditi ujutro kako bi osigurali dobar san: nikada ne leže u krevetu nakon što im se oglasi alarm.

Doktori za spavanje ne leže u krevetu, listajući vijesti po društvenim mrežama 15 minuta prije nego što ustanu iz kreveta. “Pokušavam se ne zadržavati u krevetu jer se zbog toga definitivno osjećamo lijeno, umorno ili na neki način omamljeno”, rekao je Wu.

Neuroznanstvenica i doktorica za spavanje, Chelsie Rohrscheib, također to ne radi. “Dok ležim u krevetu, ne bavim se aktivnostima koje nisu vezane uz san i intimnost. To znači da kad se probudim, odmah ustajem iz kreveta. Ovo mi pomaže u održavanju asocijacije da je spavaća soba samo mjesto za odmor, što potiče kvalitetan san”, zaključila je Rohrscheib.

 
Nastavi čitati

Magazin

Snima se novi film o Rockyju

Objavljeno

-

I PLAY Rocky je novi film koji će ispričati priču o tome kako je Sylvester Stallone snimio prvi film o Robertu Rockyju Balboi daleke 1976. godine.

Film Petera Farrellyja trenutno je u izradi i bit će ponuđen potencijalnim kupcima na nadolazećem sajmu Filmskog festivala u Cannesu, koji počinje sljedeći tjedan. Radnja će pratiti siromašnog glumca s djelomično paraliziranim licem i govornom manom koji u tri dana napiše scenarij za film koji veliki studio želi kupiti, ali on ga odbija prodati, osim ako ne dobije glavnu ulogu. Naime, producenti su zaista htjeli da Rockyja glumi James Caan, no Stallone nije htio popustiti.

Upornost mu se itekako isplatila. Stallone je odbio uzeti 350.000 dolara za scenarij, ali je pristao na ponuđenih 35.000 i dopuštenje da glumi glavnog lika. Kao što je poznato, Rocky je postao najveći kino-hit na blagajnama 1976. Snimljen je za 1.2 milijuna dolara, a ostvario je više od 117.2 milijuna dolara dobiti. Imao je i deset nominacija za Oscara te je osvojio tri nagrade, uključujući i onu za najbolji film.

Prema izvorima, u tijeku je proces odabira glumaca te se aktivno traži osoba koja će glumiti Stallonea. Zasad nije poznato hoće li i na koji način on biti uključen u ovaj projekt.

 
Nastavi čitati

Magazin

HOROSKOP ZA 09.05.2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Vraćate romantiku u svoju vezu. Partner(ica) je oduševljen(a). Neki to čine putem fine večere. Udvarači udvaraju.
KARIJERA: Danas ćete imati sreće sa kolegama. Oni će vam biti skloni progledati kroz prste, pa ćete raditi lakše.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte se stalno provlačiti.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Vaša plus ljubavna faza nastavlja se i danas. Oni koji su još sami neka izađu van bez obzira što je radni dan.
KARIJERA: Prihvatit ćete svaki posao i biti zahvalni što je tako. Postajete svjesni da ste sretnik kojem se nešto nudi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dva put daje, tko brzo daje.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Inspiraciju za ljubav nalazit ćete u filmovima, na zabavama ili u romanima. Neki će pokazati svoju romantičnu stranu.
KARIJERA: Shvatili ste što vam je cilj, svrha i zadatak, pa sad u miru možete razrađivati buduće poslovne planove.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sve je pod kontrolom.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Zanimljivi susreti, ugodni razgovori uz ponešto vaše samokontrole, humor i dobre vibracije – sve to možete doživjeti danas.
KARIJERA: Bit ćete fokusiratni na tajne u poslu. Kako ste okrenuti drugima, postoji opasnost da se izlanete u nezgodan čas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Duboko dišite.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Vaša intuicija danas će vas ispravno voditi i govoriti vam da li krenuti ili stati. Oslonite se na nju.
KARIJERA: Mali tekući poslovi razvijaju se dobro, a danas vas promatraju osobe koje bi željele uložiti sredstva u ono što radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male brige.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Oni u stabilnim vezama danas će poraditi na svom erotskom životu i tako se nastojati opet zbližiti s partnerom.
KARIJERA: Učinit ćete ono što morate, jer se od vas očekuje da igrate po pravilima igre. To ne znači da gubite nešto svoje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Postajete uredniji.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Imat ćete snažan osjećaj sigurnosti i povjerenja u voljenu osobu. Činit će vam se da ovaj put sve može potrajati.
KARIJERA: Mogli biste se upustiti u posao koji obećava krupniju financijsku dobit. Još malo istražujete oko toga.
ZDRAVLJE&SAVJET: U dobroj ste formi.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Danas ćete osmisliti ugodan zajednički izlazak ili ćete voljenoj osobi priuštiti posebna zadovoljstva.
KARIJERA: Bavit ćete se tajnama ili onim područjem rada koje nije opipljivo. Neki se zanimaju za alternativu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Istražujete podsvijest.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Vaša najdraža osoba danas će vam biti spremna popustiti, no u isto vrijeme imat će veliku potrebu za nježnostima.
KARIJERA: Dobri poslovni odnosi bit će potkrijepljeni i jednom ponudom u obliku ugovora ili dogovora.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s hranom.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Bit ćete potpuno usredotočeni na partnera i njegove želje. Neće vam smetati što je tako jer ćete se osjećati dobro.
KARIJERA: Na dnevni red odlaze poslovi koji su kreativni. Vi ste zbog toga radosni i radite s više volje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Udružite se s istomišljenicima.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Ni danas nećete biti potpuno sigurni što je to što očekujete od ljubavi i osobe do koje vam je stalo.
KARIJERA: Prepoznat ćete financijske nestabilnosti s kojim se treba nositi uz pomoć znanja. Poradit ćete na tome.
ZDRAVLJE&SAVJET: Osjetljivost grla.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 09.05.2024.

LJUBAV: Bez obzira na sve male zagonetke, danas ćete biti puni vjere i optimizma, pa tako i u svoju ljubav.
KARIJERA: Odlično ćete se povezati s drugima, a primijetit ćete da ste danas i popularni. O vama se priča.
ZDRAVLJE&SAVJET: Raste vaš apetit.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu