Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“OD BRANIMIRA DO BRANIMIRA” / Otvorene prijave za poznatu biciklijadu. Evo detalja…

Objavljeno

-

Ponovno vozimo “Od Branimira do Branimira”, priopćeno je iz Županije. Termin je nedjelja, 7. travnja 2024. s početkom u 11:00 sati.

Vozimo zajedno od Branimirove obale u Zadru do Branimirove obale u Ninu.

Prijave traju do 5. travnja 2024. do 14:00 sati. 

Nakon 14:00 sati prijave više neće biti evidentirane!

Prijave na LINKU.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽIVOT PIŠE ČUDESNE PRIČE / 11-godišnjak s poremećajem iz spektra autizma istrčao gotovo 10 km na utrci Wings for Life!

Objavljeno

-

By

U nedjelju smo ostali posebno zadivljeni jednim sudionikom utrke “Wings for life”, dječakom Antom Tomaševićem (11) koji ima poremećaj iz spektra autizma.

Naime, u timu njegove OŠ “Voštarnica” bio je jedini učenik među djelatnicima škole koji je trčao s ocem u pratnji i otrčao nevjerojatnih 9.29 km!

Pritom je mama Ana, ne skrivajući ponos i suze radosnice, kazala:

“Lijepo je vidjeti kako dijete skupa sa školom i svojom obitelji daje podršku drugima u onome što može i pritom podiže sam svjest o autizmu zahvaljujući izvrsnoj socijalnoj interakciji. To je naše čudo od diteta koje još trenira košarku u Košarkaškom klubu ABC s redovitim polaznicima i svojom ekipom.”

Bravo za Antu i tatu! Ruše sve predrasude o ljudskim snagama! No limit!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Noć tvrđava ovaj petak u Zadru

Objavljeno

-

By


U petak, 10. svibnja, u Zadru će se održati manifestacija “Noć tvrđava 2024.”, koju zajednički organiziraju Grad Zadar i Turistička zajednica grada Zadra.

Noć tvrđava je kulturno-turistička manifestacija na utvrđenim spomenicima kulturne baštine i prvi put je održana 2022. godine na području Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, a od ove godine se manifestaciji pridružio i Zadar, grad svjetske baštine. Na UNESCO listi nalazi se upravo zbog fortifikacijske arhitekture koja je dio lokaliteta serijskog dobra “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.: Stato da Terra- zapadni Stato da Mar”. Obrambeni sustav Zadra sastoji se od gradskih zidina te utvrde Forte pred samim gradom. Utvrda Forte, izgrađena u drugoj polovini 16. st. za vrijeme Mletačke uprave, danas je među Zadranima uglavnom percipirana kao javni park – Perivoj Vladimira Nazora.

Program Noći tvrđava u utvrdi Forte donijet će aktivnosti koje se inače održavaju u ovom parku: rekreativne sportske aktivnosti, ali će biti priređena i događanja kojima će se među Zadranima i njihovim gostima podignuti svijest o tome da se radi o utvrdi 16. stoljeća koja je izgrađena kao ključna točka obrane Zadra u vrijeme Mletačke republike. Ova renesansna utvrda vrhunski je primjer graditeljske baštine, ali i spomenik parkovne arhitekture, odnosno izniman primjer prirodne baštine.

PROGRAM

8:30 – 10:00 Demonstracija treninga nordijskog hodanja i korektivne vježbe za građane,
– aktivnost provodi Ivan Gobin iz Sportske zajednice Grada Zadra
10:00 – 12:00 Edukativni program za djecu: Zelena dota 1
– aktivnost provodi Morana Bačić iz ustanove Natura Jadera
10:00 – 12:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin
– aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar
15:00-17:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin
– aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar
17:00 – 18:00 Utrka „Fortius” kroz utvrdu „Forte”
– aktivnost provodi Edi Stipić iz Atletskog kluba „Fortius”
18:00 – 19:30 Razgled utvrde „Forte” i Perivoja „Vladimir Nazor”
– aktivnost provode Mirna Petricioli iz tvrtke Nasadi i Zrinka Brkan Klarin iz Grada Zadra, UO za kulturu i šport.
20:00 – Koncert Oridano Gypsy Jazz Band

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Bura u jačanju; u najavi i dalje jaki pljuskovi i grmljavina

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo oblačno, na Jadranu uz dulja sunčana razdoblja. Mjestimice će padati kiša, a lokalno su vrlo vjerojatni i pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito popodne u unutrašnjosti. Ujutro ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na Jadranu sjeverozapadni i bura, navečer na sjevernom dijelu i jaka, podno Velebita s olujnim udarima. Do sredine dana na jugu zemlje još jugo. Najviša dnevna temperatura većinom između 18 i 23 °C.

U četvrtak djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Uz više oblaka uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj mjestimice kiša, a na jugu i krajnjem istoku i poneki pljusak praćen grmljavinom. Poslijepodne na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. Vjetar većinom umjeren, u gorju i jak sjeveroistočni i sjeverni, na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita lokalno olujna uz moguće orkanske udare. Na krajnjem jugu vjetar promjenljiva smjera. Najniža jutarnja temperatura od 9 do 14, na Jadranu od 14 do 19 °C. Najviša dnevna temperatura od 20 do 25 °C, u gorju niža.

IZGLEDI VREMENA:

U četvrtak promjenljivo oblačno, uglavnom u gorju mjestimice s kišom, a na jugu i krajnjem istoku i ponekim pljuskom. Potom djelomice, ponegdje i pretežno sunčano, a uz jači razvoj oblaka u petak poslijepodne na jugu još lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, na Jadranu umjerena do jaka bura, u četvrtak podno Velebita i olujna, a od petka i sjeverozapadnjak. Temperatura bez veće promjene, na moru malo viša.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu