Connect with us

magazin

Najbolji recept za krafne: Usvojite ova četiri ključna savjeta i uspjet će vam svaki put

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Iako izrada krafni nekima djeluje komplicirano, uz nekoliko savjeta i dobar recept, to ne mora biti tako. Kod izrade krafni je najvažnije da se tijesto dva puta diže, da u prostoriji bude dovoljno toplo te da ulje za prženje bude optimalne temperature.

Veljača je mjesec u kojemu su krafne jedna od najpopularnijih poslastica upravo zbog fašnika koji nam se bliži. Njihova priprema možda na prvu djeluje komplicirano, ali ako pratite ispravan recept i određene savjete, krafne ćete napraviti kao pravi profesionalci.

Kako biste svoje ukućane i sebe počastili mekim i sočnim domaćim krafnama, u nastavku vam donosimo najbolji recept za krafne i dodatne savjete koji vam mogu olakšati izradu.

Najbolji recept za domaće krafne

Sastojci:

– 430 g glatkog brašna

– 240 ml mlijeka

– 60 g maslaca

– 3 velika žumanjka

– 2,5 žličice suhog kvasca

– 3 žlice vode (1 za aktivaciju kvasca)

– 3 žličice šećera (1 za aktivaciju kvasca)

– prstohvat soli

– 1 l ulja za pečenje

Priprema:

Za početak, aktivirajte kvasac tako što ćete ga pomiješati s jednom žlicom vode i jednom žličicom šećera. Ovu mješavinu poklopite i ostavite na toplom između pet i 10 minuta, odnosno dok se kvasac ne počne pjeniti.

Nakon toga, sve preostale sastojke ubacite u jednu posudu, dodajte kvasac i miksajte mikserom na koji ste stavili nastavke za dizana tijesta. Sve miksajte otprilike dvije minute na najmanjoj brzini pa povećajte brzinu i miksajte još 15 do 20 minuta ili dok tijesto ne postane ljepljivo na dodir.

Izvadite tijesto iz miksera pa ga još samo kratko mijesite rukama dok ne postane glatko. Ovdje je važno pripaziti da ne mijesite tijesto previše jer će krafne onda biti zbijene. Tijesto stavite u prethodno namašćenu posudu, prekrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se diže između jednog i dva sata, odnosno dok mu se volumen ne udvostruči. Potom tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu na kojoj ćete izrezivati krafne i razvaljajte ga na jedan centimetar debljine. S čašom ili okruglim kalupom izrežite što je više krafni moguće dok ne potrošite tijesto.

Izrezane krafne posložite jednu do druge, pokrijte krpom i ostavite ih da se dižu još 45 minuta do sat vremena ili dok se ne udvostruče. Kada su se krafne udvostručile, možete ih pržiti. Ulje dobro zagrijte (to ćete znati ako u ulje stavite dršku od kuhače i oko nje se počnu stvarati mjehurići) u velikoj posudi pa stavite tri ili četiri krafne i pržite ih otprilike jednu ili dvije minute sa svake strane, odnosno dok ne postanu zlaćane.

Čim krafne poprime zlaćanu boju, izvadite ih iz ulja i stavite na papirnati ubrus kako bi se ohladile. Kada se krafne ohlade, možete ih puniti nadjevom po želji, posipati mljevenim šećerom ili uvaljati u kristalni šećer.

Dodatni savjeti za izradu odličnih krafni

S obzirom na to da je, tijekom izrade krafni, ponekad lako pogriješiti i dobiti rezultat s kojim na kraju niste zadovoljni, primijenite i ovih nekoliko savjeta:

1. Ako suhi kvasac koji ćete upotrijebiti niste tek kupili već stoji neko vrijeme, pripazite na njegov rok trajanja jer bi se moglo dogoditi da se stari kvasac više ne može aktivirati. To bi rezultiralo tijestom koje ne može narasti i krafne vam ne bi uspjele.

2. Pripazite na temperaturu prostorije. Tijesto će se brže dizati u toploj prostoriji.

3. Nemojte dodavati više brašna nego što je navedeno u receptu iako tijesto možda djeluje ljepljivo. Ako vam je tijesto ljepljivo, samo ga nastavite mijesiti kako bi razradili gluten.

4. Pazite i na temperaturu ulja: ako nije dovoljno zagrijano, krafne će upiti previše masnoće, a ako je previše zagrijano, krafne će brzo zagorjeti.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

(VIDEO) Otkrijte unutarnju snagu: Novi trail film zadarskog arhipelaga

Objavljeno

-

By

Uzbudljiva avantura na otocima zadarskog arhipelaga dobila je svoj nastavak. Nakon uspjeha prvog promotivnog filma koji je oduševio ljubitelje biciklizma i osvojio međunarodnu nagradu na festivalu u Portugalu, devet udruženih turističkih zajednica (Preko, Sali, Pašman, Kali, Kukljica, Tkon, Božava i Silba te zadarska turistička zajednica s otocima Ižom, Ravom, Olibom, Premudom, Molatom i Istom) predstavlja najnoviji promotivni film koji ističe ljepotu trčanja kroz srce ovih netaknutih otoka.
Zadarski arhipelag već dugo privlači pozornost svojom nevjerojatnom prirodom, slikovitim pejzažima i kristalno čistim morem. No, ovaj film ide korak dalje, fokusirajući se na jedinstveno iskustvo trčanja, a kroz snimke koje oduzimaju dah, gledatelje se pokušalo inspirirati da istraže zadarski arhipelag dok pretrčavaju slikovite krajolike. I za ovaj film je bila zadužena produkcijska ekipa Level 52.

Cilj nam je pozicionirati Zadarski arhipelag kao zadivljujuću destinaciju za trail trkače i ljubitelje outdoora diljem svijeta. Želimo privući gledatelje koji su strastveni prema trčanju, prirodi i avanturama, prikazujući arhipelag kao mjesto gdje ljepota prirode poboljšava iskustvo fizičke izdržljivosti i istraživanja, odmiče nas od užurbanog stresnog života, potiče gledatelje da uspore korak, udahnu svjež zrak i povežu se s onim što je zaista važno! Otkrivajući im jedinstveno mjesto na svijetu za taj doživljaj! Zadarski arhipelag!

 
Nastavi čitati

magazin

KINO ZONA: Večeras predstavljanje knjige “Klasični film noir: Mračno ogledalo Amerike”, u srijedu Zlatnom palmom nagrađena triler drama “Bijela vrpca”! 

Objavljeno

-

By

Ljubitelji sedme umjetnosti će danas i sutra imati novih razloga za uživanje u programu Kino Zone. Večeras ćete od 18h tako imati priliku prisustvovati predstavljanju knjige ”Klasični film noir: Mračno ogledalo Amerike” autora prof. dr. sc. Rajka Petkovića s kojim će razgovarati izv. prof. dr. sc. Mirko Duić dok u srijedu 15. svibnja nastavljamo s ciklusom filmova posvećenom velikom redatelju Michaelu Hanekeu kad za vas prikazujemo još jedno njegovo remek-djelo, na festivalu u Cannesu ‘Zlatnom palmom’ nagrađenu povijesnu triler dramu, ”Bijela vrpca”! 

U njemačkom selu Eichwald sve se prividno odvija svojim tokom: većina seljaka u službi je baruna i barunice, a djeca prolaze strogi odgoj kod lokalnog pastora. Jednoga dana netko je postavio konop o koji se spotaknuo barunov konj i zbacio ga, a nedugo zatim izgleda da je netko potpalio štagalj. Ubrzo je i oteto dvoje djece. Nitko ne razumije što se zapravo događa, radi li se o nekoj uroti, te tko kani izazvati metež među miroljubivim seljacima i zbog čega. O tome razmišlja i vođa crkvenog zbora, kojemu se cijela stvar čini pomno isplanirana…

Kad je 2009. premijerno prikazao svoj najnoviji film ”Bijela vrpca”, Michael Haneke je već bio dobro poznat međunarodnoj filmskoj zajednici i ljubiteljima sedme umjetnosti kao hrabar, originalan i izuzetno snažan autor koji nerijetko briše barijere između osjećaja napetosti i potpune nelagode, a to je dokazao i s ovim filmom. ”Bijela vrpca” je njegov obračun s korijenima zla. Radnjom smješten u malo njemačko selo uoči početka Prvog svjetskog rata, film nudi krajnje mračan prikaz društva i obitelji i poručuje kako je je sasvim svejedno da li je zlo začeto religijom ili ratovima pošto je konačni ishod jednako tragičan i bolan. 

”Bijela vrpca” je te 2009. apsolutno pomela festival u Cannesu gdje je uz spomenutu Zlatnu palmu osvojila FIPRESCI nagradu kritičara i onu ekumenskog žirija, a tijekom nadolazećeg perioda i niz drugih prestižnih priznanja poput Zlatnog Globusa za najbolji strani film, Europske filmske nagrade za najbolji film, najboljeg redatelja i scenarista, nominaciju za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma te brojne druge.

Predstavljanje knjige ”Klasični film noir: Mračno ogledalo Amerike” i razgovor s njezinim autorom je na rasporedu u utorak 14. svibnja s početkom od 18h dok ”Bijelu vrpcu” gledamo u srijedu, 15. svibnja s početkom od 20h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Ulaz na predstavljanje knjige je BESPLATAN, a ulaznice za ”Bijelu vrpcu” možete kupiti po posebnoj cijeni od 3 eura na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar

 
Nastavi čitati

magazin

NAJAVA KONCERTA / Doris Dragović na Višnjiku 23. studenoga 2024.!

Objavljeno

-

By

U nizu glazbenih i scenskih spektakala u Dvorani Krešimira Ćosića bit će i veliki koncert hrvatske pjevačice Doris Dragović.

Organizator je koncert najavio za 23. studenoga 2024. pod motom njezinoga velikoga hita Malo mi za sriću triba.

Ulaznice možete nabaviti na platformi Eventim.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu