magazin
Najbolji recept za krafne: Usvojite ova četiri ključna savjeta i uspjet će vam svaki put
Iako izrada krafni nekima djeluje komplicirano, uz nekoliko savjeta i dobar recept, to ne mora biti tako. Kod izrade krafni je najvažnije da se tijesto dva puta diže, da u prostoriji bude dovoljno toplo te da ulje za prženje bude optimalne temperature.
Veljača je mjesec u kojemu su krafne jedna od najpopularnijih poslastica upravo zbog fašnika koji nam se bliži. Njihova priprema možda na prvu djeluje komplicirano, ali ako pratite ispravan recept i određene savjete, krafne ćete napraviti kao pravi profesionalci.
Kako biste svoje ukućane i sebe počastili mekim i sočnim domaćim krafnama, u nastavku vam donosimo najbolji recept za krafne i dodatne savjete koji vam mogu olakšati izradu.
Najbolji recept za domaće krafne
Sastojci:
– 430 g glatkog brašna
– 240 ml mlijeka
– 60 g maslaca
– 3 velika žumanjka
– 2,5 žličice suhog kvasca
– 3 žlice vode (1 za aktivaciju kvasca)
– 3 žličice šećera (1 za aktivaciju kvasca)
– prstohvat soli
– 1 l ulja za pečenje
Priprema:
Za početak, aktivirajte kvasac tako što ćete ga pomiješati s jednom žlicom vode i jednom žličicom šećera. Ovu mješavinu poklopite i ostavite na toplom između pet i 10 minuta, odnosno dok se kvasac ne počne pjeniti.
Nakon toga, sve preostale sastojke ubacite u jednu posudu, dodajte kvasac i miksajte mikserom na koji ste stavili nastavke za dizana tijesta. Sve miksajte otprilike dvije minute na najmanjoj brzini pa povećajte brzinu i miksajte još 15 do 20 minuta ili dok tijesto ne postane ljepljivo na dodir.
Izvadite tijesto iz miksera pa ga još samo kratko mijesite rukama dok ne postane glatko. Ovdje je važno pripaziti da ne mijesite tijesto previše jer će krafne onda biti zbijene. Tijesto stavite u prethodno namašćenu posudu, prekrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se diže između jednog i dva sata, odnosno dok mu se volumen ne udvostruči. Potom tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu na kojoj ćete izrezivati krafne i razvaljajte ga na jedan centimetar debljine. S čašom ili okruglim kalupom izrežite što je više krafni moguće dok ne potrošite tijesto.
Izrezane krafne posložite jednu do druge, pokrijte krpom i ostavite ih da se dižu još 45 minuta do sat vremena ili dok se ne udvostruče. Kada su se krafne udvostručile, možete ih pržiti. Ulje dobro zagrijte (to ćete znati ako u ulje stavite dršku od kuhače i oko nje se počnu stvarati mjehurići) u velikoj posudi pa stavite tri ili četiri krafne i pržite ih otprilike jednu ili dvije minute sa svake strane, odnosno dok ne postanu zlaćane.
Čim krafne poprime zlaćanu boju, izvadite ih iz ulja i stavite na papirnati ubrus kako bi se ohladile. Kada se krafne ohlade, možete ih puniti nadjevom po želji, posipati mljevenim šećerom ili uvaljati u kristalni šećer.
Dodatni savjeti za izradu odličnih krafni
S obzirom na to da je, tijekom izrade krafni, ponekad lako pogriješiti i dobiti rezultat s kojim na kraju niste zadovoljni, primijenite i ovih nekoliko savjeta:
1. Ako suhi kvasac koji ćete upotrijebiti niste tek kupili već stoji neko vrijeme, pripazite na njegov rok trajanja jer bi se moglo dogoditi da se stari kvasac više ne može aktivirati. To bi rezultiralo tijestom koje ne može narasti i krafne vam ne bi uspjele.
2. Pripazite na temperaturu prostorije. Tijesto će se brže dizati u toploj prostoriji.
3. Nemojte dodavati više brašna nego što je navedeno u receptu iako tijesto možda djeluje ljepljivo. Ako vam je tijesto ljepljivo, samo ga nastavite mijesiti kako bi razradili gluten.
4. Pazite i na temperaturu ulja: ako nije dovoljno zagrijano, krafne će upiti previše masnoće, a ako je previše zagrijano, krafne će brzo zagorjeti.
magazin
OVOG VIKENDA / Advent u Kampo Kaštelu i vlakić za najmlađe Zadranke i Zadrane
U vikendu pred nama oživjeti će Kampo Kaštelo, a Poluotokom će voziti električni vlakić
Ovoga će vikenda, točnije u subotu ujutro, u adventskom duhu oživjeti i Perivoj Gospe od Zdravlja gdje će ugostitelji i obrtnici iz Kampo Kaštela organizirati prvi blagdanski piknik tijekom adventskog razdoblja.
– Svoj blagdanski program počinjemo ovoga vikenda blagdanskim marendinom u Kampo Kaštelu, koji na naše veliko veselje organiziramo u sklopu dodatnog programa Adventa u Zadru, zajedno s drugim ugostiteljima u našem kvartu. Bit će to prilika da naš dio Poluotoka živne, okupe se stanari i prijatelji, te svi zajedno uživamo u izvrsnoj hrani i dobroj glazbi, ističu ugositelji i već najavljuju novo druženje, za 20. prosinca.
Posjetitelji će moći uživati u raznim blagdanskim delicijama, a bit će, poručuju organizatori, i dobre glazbe te puno pozitivne energije!
U isto vrijeme Polutokom će voziti električni vlakić. Do kraja Adventa vlakić će voziti radnim danima od 10 do 13 sati, a vikendom od 10 do 13 sati i 17 do 20 sati na relaciji od ulice Šime Vitasovića, gdje se nalazi parking za motocikle ispod „stare” Tehničke škole do ulice Bartola Kašića, u putanji koja ide ulicama Narodnog Lista, preko Muraja do Ulice Božidara Petranovića i Luke Jelića, sve do Istarske obale, gdje će se vlakić okrenuti na rotoru i ići prema Ulici Ive Brčića, preko Muraja do Ulice Stratico do svog cilja – Ulice Bartola Kašića, odnosno svima znane „stare Tehničke škole”.
S te će lokacije električni pak vlakić ići od ponedjeljka do petka od 10 do 12 sati, a vikendom od 10 do 12 i 17 do 19 sati s putanjom do Trga Sv. Stošije preko Široke ulice i poljane Šime Budinića. Polasci sa Trga Sv. Stošije su tako u 17,18 i 19 sati, a s platoa kod Sv. Šime u 17:30, 18:30 i 19:30 sati.
magazin
ADVENT U ZADRU / Đir po gradu i besplatni blagdanski vlakić
Jedan od najljepših dijelova zadarske stare gradske jezgre – Kampo Kaštelo, ovog će vikenda oživjeti u adventskom duhu jer će u Perivoju Gospe od Zdravlja, ugostitelji i obrtnici organizirati prvi blagdanski piknik tijekom adventskog razdoblja. Prilika je to da Zadrani, koji zimom obilazak špice najčešće završe na kraju Kalelarge, produže pokoji korak iza crkve Gospe od Zdravlja, te uživaju u delicijama zadarskih ugostitelja iz Kampo Kaštela.
No, kao uvod u bogat subotnji program i proslavu blagdana sv. Nikole, osim koncerta Kuzme i Shaka Zulu na Adventu te DJ večeri na Božićnom gramofonu na pijaci, večeras se po prvi put događaju i četiri istovremena akustična koncerta na različitim gradskim lokacijama. Dio je to novog popratnog adventskog programa, kojemu je cilj druženja i šušur disperzirati duž cijelog Poluotoka, te tako zadarskim poduzetnicima i ugostiteljima koji su otvoreni i zimi pomoći da prebrode ovo razdoblje kada nema turista.
Zadarski duo „Grungelina” tako nastupa kod caffea „Rio” i konobe „Buza” u ulici Putevac. Duo „Grungelina” na glazbenoj se sceni pojavio prije tri godine, a pokrenuo ga je glumačko- glazbeno – ljubavni par Mia Zara i Dejan Marcikić, inspiriran grunge glazbom i željom da sve tegobe i sve ljepote svakodnevnih odnosa zaogrnu u melodičnu i melankoličnu harmoniju dvoglasja.
– Mi ne nastupamo, već se pokušavamo našim pjesmama obratiti publici. To je zapravo dnevnik odraslih emocija, spoj akustičnog grungea i kazališne ranjivosti za sve one koji su voljeli, izgubili, pa opet voljeli i još uvijek traže zvuk koji ne laže, rekao nam je Dejan Marcikić, samo jedan od umjetnika koji nastupaju večeras.
U ulici Jurja Dalmatinca, kod bara „Trooper” pak nastupa duo „Amber Hour”, dok u neposrednoj blizini, u Ulici nadbiskupa Karamana nastupa duo „023 Acoustic”.
– Spremamo, kako ja volim reći, glazbeni maneštrun. U akustičnoj ćemo varijanti izvesti brojne svima drage pjesme različitih žanrova, te tako svim Zadranima uljepšati dolazak sv. Nikole, kazao je Romano Segarić.
Posljednja lokacija ona je ispred barova „Barell” i „Coffee & Cake” u Ulici braće Vranjanina, gdje sve posjetitelje očekuje DJ show. Sve svirke počinju u 18 sati, te će se ponoviti i iduća dva petka.
Svi oni koji se u subotu ujutro pak nakon dobre svirke u petak upute do Kampo Kaštela moći će uživati u raznim delicijama, kao što su božićna focaccia s namazom od bakalara i millefoglie krumpir s ricottom i pancetom restorana „Morita”, do slanih i slatkih fritula, te kuhanog vina restorana „Corte”, dok u „Primaveri” spremaju cimet rolice, slane prutiće i kiflice. Posebno napominjemo kako se hrana za posjetitelje sprema besplatno, a bit će i dobre glazbe, „ružnih” božićnih džempera te puno pozitivne energije, jer svi ugostitelji i stanari ovog dijela Poluotoka čvrsto vjeruju kako Kampo treba živjeti tijekom cijele godine. Udružili su se zato zajedno u ovu lijepu priču kako bi oživjeli jedan od najljepših zadarskih perivoja, kako on u ovim zimskim danima ne bi samo bio kulisa za fotografiranje mladenaca, već istinsko mjesto okupljanja svih onih koji vole Poluotok, njegove male tajne i uske uličice. Zato i nisu propustili priliku pridružiti se pikniku, jer itekako žele da dio blagdanske čarolije dođe i do njihovog kutka Poluotoka.
– Svoj blagdanski program počinjemo ovog vikenda blagdanskim marendinom u Kampo Kaštelu, koji na naše veliko veselje organiziramo u sklopu dodatnog programa Adventa u Zadru, zajedno s drugim ugostiteljima u našem kvartu. Bit će to prilika da naš dio Poluotoka živne, okupe se stanari i prijatelji, te svi zajedno uživamo u izvrsnoj hrani i dobroj glazbi, počela je voditeljica hotela Elena Rušnjak, rekavši kako će se isto druženje ponoviti i 20. prosinca, a svi u Kampo Kaštelu nadaju se kako će ova druženja biti početkom duge blagdanske tradicije koja će samo rasti iz godine u godinu.
– Drago nam je da smo se mi ugostitelji Kampo Kaštela udružili zajedno, jer i mi želimo da blagdansko raspoloženje dođe do nas. Cijeli se kvart ujedinio kako bi ostvarili ovaj božićni program, a nadamo se kako ovo predstavlja jedno novo iznenađenja za Zadrane, dodala je.
Svi oni koji svoj blagdanski vikend doživljaj žele dignuti na novu razinu, te posebice razveseliti najmlađe, do piknika se ne moraju šetati, već voziti! I to u električnom vlakiću koji će obilaziti Poluotok.
Do kraja Adventa vlakić će tako voziti radnim danima od 10 do 13 sati, a vikendom od 10 do 13 sati i 17 do 20 sati na relaciji od ulice Šime Vitasovića, gdje se nalazi parking za motocikle ispod „stare” tehničke škole do ulice Bartola Kašića, u putanji koja ide ulicama Narodnog Lista, preko Muraja do Ulice Božidara Petranovića i Luke Jelića da bi nadalje išla do Istarske obale, gdje će se vlakić okrenuti na rotoru i ići prema Ulici Ive Brčića, preko Muraja do Ulice Stratico do svog cilja – Ulice Bartola Kašića, odnosno svima znane „stare Tehničke škole”. S te će lokacije električni pak vlakić ići od ponedjeljka do petka od 10 do 12 sati, a vikendom od 10 do 12 i 17 do 19 sati s putanjom do Trga Sv. Stošije preko Široke ulice i poljane Šime Budinića. Polasci s platoa kod Sv. Šime su u 17, 17:30, 18, 18:30 , 19:00 i 19:30 sati.
magazin
ADVENT U KAZALIŠTU / U utorak u HNK Zadar hit komedija “Infišacije”
U utorak, 9. prosinca u 20:00 sati u Hrvatsko narodno kazalište Zadar na predstavu INFIŠACIJE, novu hit komediju HNK Zadar koja je prema prvim reakcijama publike i medija u studenom 2025. osvojila srca publike. Predstava je dio programa „Advent u kazalištu”.
Očekuje vas večer puna smijeha, a nakon predstave i druženje u maloj dvorani HNK Zadar uz promotivne cijene pića u suradnji s Cheers on Wheels, uz iznenađenja i nagradne igre. Nagrade će biti nasumično podijeljene pa vas možda dočekaju upravo na vašem sjedalu!
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR
Petra Mrduljaš prema Pohvali ludosti Erasma Rotterdamskog i Stephenu Berkoffu
INFIŠACIJE
Režija: Dražen Ferenčina
Igraju: Alen Liverić, Žana Bumber, Dominik Karakašić, Isidora Ferenčina, Mimi Zadarski
Pogledajte komediju koja istražuje ponor između stvarnosti i želja.
Ulaznice su dostupne online putem sustava Eventim.hr
👉 https://www.eventim.hr/eventseries/predstava-infisacije-4029632/
te na blagajni HNK Zadar.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin5 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
magazin4 dana prije(VIDEO) “OD BOŽIĆA DO NOVE GODINE ” / Grupa Forum ima novu božićnu pjesmu! Poslušajte…







