Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ OB ZADAR / Odjel za pulmologiju konačno svoj na svome – na 3. katu nove zgrade Dnevnih bolnica!

Objavljeno

-

„Stigao sam prije nekoliko dana iz Splita ovdje u zadarsku bolnicu na pretrage. Ne znam što bi vam rekao prije, jesam li više zadovoljan osobljem, uslugom, opremom… Ovo je nevjerojatno!”, priča nam jutros pacijent na Odjelu za pulmologiju dok se, na otpustu, pozdravlja s voditeljem Odjela, dr.med. Željkom Čulinom. Ni dr.Čulina ne skida osmijeh s lica jer njegov se Odjel konačno „skućio“! Puna dva desetljeća bili su podstanari na Odjelu za pedijatriju, da bi se ovih dana preselili na 3.kat nove zgrade Dnevnih bolnica.

„Preseljenje nam jako puno znači. Oduševljeni smo mi, ali i naši pacijenti. Na Odjelu je ukupno 10 soba i sve su dvokrevetne. Svaka ima svoj sanitarni čvor. Sobe su prozračne, osunčane i klimatizirane. Imaju i televizor. Sada konačno zadovoljavamo apsolutno sve visoke standarde i usuđujem se reći kako je naš Odjel pulmologije trenutno najbolji u zemlji.“, s ponosom nam govori dr.Tajana Vukić Jurjević.

„Iz jednog potpuno neadekvatnog, skučenog prostora, došli smo u svoju kuću!“, dodaje glavna sestra Odjela, Dragana Jurlina. „Pacijenti su dobili mnogo, no medicinske sestre su dobile najviše. Naime, svi naši pacijenti zahtijevaju obradu. To znači da smo ih mi, sestre, i po kiši, i po vjetru, morale voditi na preglede. Sada smo, pak, mostom povezani s Poliklinikom gdje se pretrage i obavljaju. Ovo je jako elegantno rješenje, nema više izlazaka i nepotrebnog gubljenja vremena.“, ističe Jurlina.

Ovdje na Odjelu za pulmologiju nalazi se i Ambulanta za bronhoskopiju te soba za otkrivanje poremećaja u snu, „sleep apnea“. Upravo je za ovu pretragu u Hrvatskoj duga lista čekanja. Zahvaljujući nedavno nabavljenom bolničkom uređaju za polisomnografiju naši pacijenti više neće morati putovati u druge centre. Bilo kakvi poremećaji spavanja uskoro će se moći otkriti i liječiti i kod nas. Za veljaču je planirana nužna edukacija osoblja, a potom kreće i samo provođenje pretrage.

Dakle, u našoj se ustanovi mogu ispitati kompletne plućne funkcije, čime je skrb o pacijentima podignuta na izrazito visok nivo.

Odjel za pulmologiju, kako smo naglasili, godinama je djelovao u neadekvatnom prostoru. No, to nikako ne znači da se radilo u manjem obimu. Samo kroz 2023.godinu na Odjelu je liječeno 712 pacijenata. Obavljeno je 949 bronhoskopija, a od toga su ukupno 84 novootkrivena karcinoma pluća. Uvedena je i nova dijagnostička bronhološka procedura; tehnika EBUS. Primjena endobronhijalnog ultrazvuka osigurava precizniju i uspješniju dijagnostiku tumorskih promjena u plućima. Tek je jedna ustanova, i to u Zagrebu, imala ovakvu mogućnost prije nas u Zadru. U protekloj je godini napravljeno ukupno 97 ovakvih pregleda.

Opća bolnica Zadar sudjeluje i u Nacionalnom programu za probir i rano otkrivanje raka pluća. Za probir se koriste kompjuterizirane tomografije niske doze zračenja (LDCT). Kako napominje dr.Vukić Jurjević, u sklopu Nacionalnog programa kroz našu ambulantu prođe dosta pacijenata. Otkrije se, nažalost, i dosta karcinoma. Većina je, pak, u ranom stadiju što je dobra vijest. Pacijenti su tada operabilni, s dobrim prognozama.

Sve spomenute pretrage i puno njih koje nisu stale u ove retke, na Odjelu pulmologije izvodi ukupno 6 specijalista pulmologije i dvoje liječnika na specijalizaciji. Desna ruka su im medicinske sestre, njih 12. Na Odjelu su i dvije njegovateljice. Nisu u deficitu, kažu. Ima ih sasvim dovoljno kako bi svi pacijenti dobili uslugu na vrijeme.

Na radost Odjela za pedijatriju, koji je sada na raspolaganje iznova dobio „pulmološki“dio, Odjel pulmologije sada je na 3.katu nove zgrade Dnevnih bolnica. Za sve informacije možete zvati na 023/505-139. Glavna sestra je dostupna na 023/505-616, a broj Odjelne ambulante za bronhoskopiju je 023/505-615.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) U KNEŽEVOJ PREDSTAVLJEN PROJEKT “MAPA” – Jačanje statusa Parka Conero (IT), Silbe i Silbanskih grebena te Foce Trigna (IT)

Objavljeno

-

By

Početna konferencija projekta „MAPA – Marine Adriatic PArks” održana je 28. svibnja u Kneževoj palači u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, koja je ujedno i vodeći partner na projektu.

Na konferenciji je prisutnima predstavljen projekt usmjeren na jačanje statusa zaštićenih dijelova Programskog područja na tri lokacije – područje Parka Conero (IT), Silbe i Silbanskih grebena te Foce Trigna (IT),  koje će zajedno nositi naziv Marine Adriatic PArks (MAPA).

Ravnatelj AGRRA-e Ivica Pintur poželio je sudionicima uspješan rad uz uvjerenje da ćemo u srpnju 2026. godine svjedočiti izvrsnim rezultatima, kako na području našeg priobalja, tako i onog sa suprotne talijanske strane. Prisutnima se u ime Zajedničkog tajništva Programa INTERREG V-A CBC Italija-Hrvatska obratio i Lovro Jurišić.

Cilj projekta je podizanje svijesti ciljnih skupina o važnosti održivog morskog ekosustava, kroz procjenu biološke raznolikosti te implementaciju Zajedničke strategije i Akcijskog plana o kapitalizaciji zaštićenih područja.

Projektne aktivnosti predstavila je voditeljica projekta Ivana Mamić iz AGRRA-e. Aktivnosti izgradnje kapaciteta i podizanja svijesti biti će provedene kroz zajedničke radionice i treninge kojima će se potaknuti aktivno građanstvo i učiniti ih ambasadorima MAPA-e. Uspostaviti će se Lokalna vijeća suradnje (LCC) putem kojih će se promicati očuvanje biološke raznolikosti te će se organizirati pilot akcija opremanja ciljnih skupina kroz promidžbu ribolovnog turizma kao gospodarske aktivnosti koja ima minimalan negativan utjecaj na okoliš. Projektni će partneri uspostaviti zajedničku interaktivnu MAPA platformu, kako bi procijenili status morskih staništa i vrsta te uključili lokalne zajednice u provođenje aktivnosti nadzora.

Osim same Konferencije, u Bastionu će se 29. svibnja održati  „Blue Caffee”, gdje će studenti zajedno s projektnim partnerima, naučiti više o specifičnostima pilot lokacija: Silba, Parco Conero, Foce Trigno i zaštićenom morskom području.

Uz AGRRA-u, kao vodećeg partnera,  projektni partneri su Regionalna Agencija za zaštitu okoliša – ARPA Molise (IT), Društvo istraživača mora – 20000 milja (HR), Veleučilište Marche (IT) i Regionalni park Conero (IT).

Projekt je financiran iz Programa INTERREG V-A CBC Italija-Hrvatska 2021.-2027., Tematsko područje: Zeleno i otporno zajedničko okruženje. Proračun projekta iznosi 1.402.920,00, od čega je Iznos EU sufinanciranja: 1.122.336,00 €.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIV / U Narodnom muzeju radionice izrade ukrasnog veza četverokuke

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade ukrasnog veza četverokuke. Radionica počinje u ponedjeljak , 3. lipnja 2024. u 16 sati u Etnološkom odjelu NMZ, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. Radionice će trajati ukupno trideset sati u periodu od 3. 6. do 29. 6. 2024.

Četverokuka je ukrasni vez na čohi karakterističan za nošnju Ravnih kotara, Bukovice i Velebitskog podgorja. Umijeće izrade četverokuke zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro koje svoju primjenu može naći i kroz suvremeni izričaj.

Zainteresirani se mogu prijaviti na e- mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati.

Voditeljica radionice: Nada Šarlija

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 092291699

O ČETVEROKUKI:

qrf

Umijeće izrade ukrasnog veza građa/četverokuka na području zapadnog dijela Dinarida u Hrvatskoj posebno je vrijedno kulturno naslijeđe područja. Znanje je to i vještina koje se generacijski prenose kroz praksu nositelja. Građa je etnografski i narodni naziv za jedinstveni sukneni nakit pojedinih sastavnih dijelova tradicijske ženske i muške nošnje i/ili uporabnih predmeta (ženskih torbi, bisaga, zobnica). Ona predstavlja jedinstveni način kićenja suknenog ruha na području zapadnog dijela Dinarida (tzv. Dinarske etnografske zone): podvelebitska sela Like, zatim Ravni kotari i Bukovica (gdje se sačuvao najveći i najraskošniji broj i ornamentiranost), velebitsko Podgorje , manji dio priobalja i dio Dalmatinske zagore. Osim u Hrvatskoj , prisutna je i na području jugozapadne Bosne. Prema sačuvanim etnografskim i drugim pisanim izvorima kao i samim predmetima, prisutnost građe u narodnom tekstilu datira se u razdoblje 19. i 20. stoljeća. Precizniju atribuciju užeg područja zavičajnog/regijskog ishodišta i vremensko – povijesnog razdoblja nastanka i razvoja još je potrebno utvrditi daljnjim istraživanjima.

Kulturno-umjetnička društva Bukovice, Ravnih kotara i velebitskog područja osim glazbeno-plesnog folklora veliku pažnju moraju posvetiti i izradi nošnje i veza s čime se započelo već vrlo rano nakon Domovinskog rata. U Etnološkom odjelu su se upoznali s osobitostima nošnje i veza. Posebna pažnja posvetila se vezu na čoji, tzv. građi  i očuvanju karakterističnog motiva četverokuke. Ukazalo se na važnost originalnog očuvanja četverokuke kod izrade nošnji te se već dugi niz godina u Etnološkom odjelu organiziraju radionice izrade četverokuke. Kroz ove radionice su prošli zainteresirani članovi kulturno-umjetničkih društava , vezilje zainteresirane za ovu vrstu veza, učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar te ostali zainteresirani. Četverokuka kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro čuva se u svom originalnom obliku koji se tako i primjenjuje ako se radi o nošnji za pojedini KUD. Ostali čuvaju originalnu tehniku veza i boje , ali obično koriste po jedan ili dva kvadratića aplicirajući ga na suvremenu odjeću.

Etnološki odjel održava godišnje po jednu ili dvije radionice četverokuke gotovo kontinuirano od početka 21. stoljeća. Posljednjih godina obavezno se u radionicu uključuju učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, Zadar, prosvjetni kadar, poneki student etnologije i kulturne antropologije sa Sveučilišta u Zadru, zainteresirani građani te sekcije vezilja iz osnovne škole koje znaju i prenositi jednostavnije tehnike vezane uz izradu četverokuke direktno prolaznicima na Narodnom trgu u Zadru.

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar izdao je 2022. priručnik za izradu četverokuke i snimljeni video Kako izraditi četverokuku ?

Priručnik je dostupan na službenoj web stranici NMZ-a na sljedećoj poveznici: https://www.nmz.hr/hr/izdavastvo/priru%c4%8dnik-kako-izraditi-%c4%8detverokuku,2472.html

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu