Connect with us

Svijet

CENTAR ZA KONTROLU I PREVENCIJU BOLESTI: Ova četiri cjepiva treba primiti ove godine…

Objavljeno

-

Pexels

Možda mislite da je cjepivo protiv gripe dovoljno da ostanete zdravi ove zime, ali to nije sva zaštita koja vam je potrebna. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je popis preporučenih cjepiva za 2024. godinu.

1. Cjepivo protiv covida

CDC i ove godine preporučuje cijepljenje protiv covida, ali je agencija promijenila mišljenje o tome kakvo. Prema ažuriranju ACIP-a, dvovalentna mRNA covid cjepiva koja su se koristila tijekom sezone 2022. do 2023. više se ne preporučuju, piše Best Life.

Umjesto toga, svim se odraslim osobama sada savjetuje da prime barem jednu dozu cjepiva protiv covida koje sadrži novu formulu od 2023. do 2024. godine. Zamjenjujući prethodna bivalentna cjepiva, monovalentna cjepiva formulirana su tako da ciljaju Omicron varijantu XBB.1.5, prema CDC-u.

2. Cjepivo protiv RSV-a

Novo cjepivo protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV) također se našlo na popisu za 2024. godinu. Pfizer je prošle godine dobio odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za svoje RSV cjepivo Abrysvo, a sada ga CDC preporučuje za dvije skupine ljudi: žene koje su trudne i u 32. do 36. tjednu trudnoće te osobe koje su starije od 60 godina.

3. Cjepivo protiv boginja

CDC po prvi put također preporučuje rutinska cijepljenja protiv boginja za neke odrasle osobe. Prema priopćenju agencije, “sve odrasle osobe u bilo kojoj dobnoj skupini s povećanim rizikom od zaraze trebaju dobiti seriju od dvije doze” cjepiva protiv boginja Jynneos.

4. Cjepivo protiv meningitisa

Novo kombinirano cjepivo protiv meningitisa posljednje je na popisu preporučenih za 2024. godinu. U listopadu je FDA odobrila Pfizerovo novo cjepivo Penbraya, koje štiti od pet najčešćih varijacija meningokokne bolesti.

“Odrasli mogu primiti jednu dozu Penbraye”, navodi CDC u svojim novim smjernicama.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Rusija kaže da je oborila 16 ukrajinskih projektila i 31 dron iznad Belgoroda

Objavljeno

-

By

Ruski protuzračni sustavi uništili su 16 projektila i 31 dron koje je u noći na ponedjeljak na ruski teritorij lansirala Ukrajina, uključujući 16 projektila iznad pogranične oblasti Belgorod, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, dodajući da je u nedjelju u ukrajinskom napadu na to područje poginulo 15 ljudi.

Belgorodski guverner Vjačeslav Gladkov napisao je na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je, prema preliminarnim podacima, u današnjem napadu oštećeno pet kuća.

Rusko ministarstvo navodi u ponedjeljak da je 12 navođenih projektila ispaljeno iz ukrajinskih višecjevnih raketnih bacača Vilkha te da su iznad Krima oborena četiri krstareća projektila Storm Shadow, koji se ispaljuju s aviona, te sedam dronova.

Osam dronova je oboreno iznad oblasti Kurska, a četiri su presretnuta iznad Lipetska, dodaje ministarstvo.

Prije točno godinu dana Velika Britanije je postala prva država koja je najavila isporuku projektila dugog dometa Storm Shadow. Ti krstareći projektili imaju domet veći od 250 kilometara.

U električnoj centrali u Kursku, dron je izazvao manji požar koji je brzo ugašen, ali žrtava nema, rekao je guverner te oblasti Igor Artamanov.

U nedjelju su uslijed ukrajinskog napada na Belgorod fragmenti projektila iz sovjetskog razdoblja pogodili stambeni blok koji se potom urušio, a živote je izgubilo 15 ljudi, dok je 20 ranjeno.

Radi se o jednom od najsmrtonosnijih napada na oblast Belgoroda, navode ruski dužnosnici i dodaju da je ukrajinska strana u tom napadu koristila balističke projektile Točka i Adler te sustave višecjevnih raketnih bacača RM-70 Vampire (MLRS).

Prema snimkama, u tom ukrajinskom napadu se urušilo najmanje 10 katova jedne zgrade. Snimke prikazuju ljude koji su panično bježali iz zgrade dok se urušavala i hitne službe koje pretražuju ruševine kako bi pronašli preživjele. Među nestalima je i jedno dijete, navodi ruska strana.

 
Nastavi čitati

Svijet

Policija ga poslala “u krevet”: Vozač putničkog autobusa vozio 27 sati bez pauze

Objavljeno

-

By

Vozač putničkog autobusa vozio je iz Italije u Njemačku oko 27 sati bez pauze. To je utvrdila policija koja ga je zaustavila u srijedu ujutro u Hechingenu, u Baden-Württembergu.Policija je utvrdila kako je 53-godišnji vozač autobusa koji je prometovao prema Hessenu, bez pauze vozio 27 sata, piše Fenix.

Kako bi prikrio prekršaj vezan za obvezno uzimanje odmora, koristio se karticom vozača koja nije njegova. Kartica vozača služi za identifikaciju vozača te omogućuje pohranu podataka o aktivnosti vozača.

Kako je priopćila policija, potpuno umornog vozača prvo su poslali na spavanje. Vozač mora odgovarati zbog sumnje da je krivotvorio dokaze.

Za grupu od 30 osoba organiziran je novi autobus. Ostatak puta vozio je vozač iz Baden-Württemberga.

 
Nastavi čitati

Svijet

Kini porasli uvoz i izvoz, potražnja se oporavlja

Objavljeno

-

Kineski izvoz i uvoz ponovo su porasli u travnju, pokazali su danas podaci carinske uprave, signalizirajući poboljšanje domaće i inozemne potražnje.

Izvoz je u travnju porastao za 1.5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, utvrdio je statistički ured. U ožujku se smanjio prvi puta od studenog, i to za 7.5 posto.

Oporavlja se potražnja

Uvoz je poskočio za 8.4 posto. U ožujku se smanjio za 1.9 posto.

Višak u kineskoj robnoj razmjeni sa svijetom poskočio je u travnju za 23.6 posto, na 72.35 milijardi dolara.

Uvoz ugljena uvećan je za jedanaest posto, na 45.25 milijuna metričkih tona, budući da su proizvođači električne energije pojačali nabavu pred vrhunac ljetne potrošnje.

Uvoz željezne rude porastao je za 1.1 posto, blaže nego u ožujku kada su pojedini kupci iskoristili povoljnije cijene za nabavu, računajući da će i potražnja i cijene snažno porasti u ostatku godine.

Uvoz soje poskočio je za 18 posto, također potaknut povoljnim cijenama koje su pritisnule obilne isporuke iz Brazila.

U prva tri ovogodišnja mjeseca izvoz i uvoz porasli su na godišnjoj razini za 1.5 posto.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu