Connect with us

magazin

PRIOPĆENJE IZ TURISTIČKE ZAJEDNICE: Advent u Zadru postaje najvažniji gastronomski događaj u našem gradu tijekom cijele godine

Objavljeno

-

Iz zadarske Turističke zajednice priopćenje s osvrtom na Advent u Zadru. Prenosimo ga u cijelosti:

“Ponuda hrane i pića na ovogodišnjem Adventu u Zadru definitivno je nadmašila sve prethodne adventske sajmove u ovom gradu, pa makar ne postoji nekakvo službeno natjecanje među sličnim predbožićnim zbivanjima u Hrvatskoj može se reći da je u tom dijelu programa gastronomska ponuda u Zadru u samom vrhu. I drugi gradovi imaju osvjetljene ulice i trgove, i drugi imaju glazbene koncerte i djedove božićnjake, ali je, ako vjerovati medijima, većina je ovodobnih sličnih sajmova po gastronomskoj ponudi ostala tek na razini festivala kobasica i fritula. I to bez podcjenjivanja tih jednostavnih a omiljenih jela. Kojih ne nedostaje ni u Zadru.

Nove, mlade ugostiteljske i kulinarske snage na zadarski Advent svake godine donosu novu svježinu i neke originalne, ponekad sjajne, ponekad ‘pomaknute’ ideje i bar nekoliko jela koje se pamte i zbog kojih se željno iščekuje novi Advent. Ta je manifestacija gastronomski gledano u biti  sajam ulične hrane. U nizu zadarskih kulinarskih izvedbi to uključuje bar tri bitne odlike koje ovu manifestaciju čine gastronomski više nego zanimljivom: autohtonost i poštivanje prehrambene baštine ovih krajeva,  poznavanje globalnih kulinarskih trendova osobito u kategoriji fast fooda te individualnu inventivnost mladih kuharskih snaga poteklih uglavnom iz zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole. Neka od najboljih adventskih jela, slastica i pića nastala su na ta tri temelja. Takva jela možda možemo nazvati kompromisnim, možda fuzijskim, ali uglavnom oko njih ne treba pretjerano filozofirati nego ih jednostavno – pojesti.

Picnicova Drugačija sarma osvojila je još lani adventske sajmove i u Zadru i u Zagrebu i tipično je takvo orginalno, malo ‘pomaknuto’ (jer u toj sarmi nema osnovne ambalaže – smotanog lista kiselog kupusa), ali u svakom slučaju sjajno jelo.  Ovogodišnje najbolje adventsko slano jelo, po ocjeni stručnog žirija sastavljenog od četiri vrlo kompetentna i iskusna kuhara, Asia Dog na kućici Picnic X Boogie Lab još je bolji primjer zadarske kulinarske originalnosti u kategoriji fast fooda. Veliki ćevap u najboljoj verziji – od odležane angus junetine (htjeli-ne htjeli ćevapi su, kao i svi zalogaji od mljevenog i začinjenog mesa odavno dio gastro-baštine), obogaćen azijskom kiselkastom salaticom i majonezom s okusom japanskog teriyaki umaka, te polegnut u sjajno Kroštulino brioš pecivo koje savršeno pristaje svakom ozbiljnom i modernom fast food sendviču, idealno spaja sve tri osnovne odlike zadarske adventske ponude.

Zbog tih i nekih drugih jela i pića pa Advent u Zadru prvenstveno je zanimljiv kao gastronomski događaj koji uvijek iznova iznenadi. Kad se tome pridodaju, recimo, originalnost mladog Domagoja Čirjaka na Tri kralja, ogromno kulinarsko iskustvo chefa Roberta Pinta u Mediterraneu ili fast food više razine na kućicama grupacije Rollin Flock, Picnicov koktel s komadićem panettonea pa slatki burger s kremom od mandarine… ne može se pobjeći od zaključka da je baš  Advent najvažniji gastronomski događaj u Zadru tijekom cijele godine. Kad je već dosegnuo takvu razinu nije teško pretpostaviti da bi u vrlo skoroj budućnosti mogao postati i najvažniji dio zadarske turističke ponude, bar kad su u pitanju oni mjeseci u godini koji se ne zovu srpanj i kolovoz.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

(VIDEO) “TAJNO MOJA” / Duško Lokin predstavlja pjesmu za CMC festival u Vodicama

Objavljeno

-

By

Foto: Marina Pešić

Iako je prešao osamdesetu, Duško Lokin ne posustaje. Predstavlja novu pjesmu “Tajno moja” s kojom će nastupiti na ovogodišnjem CMC festivaluu Vodicama. Nakon prošlogodišnjeg nastupa na festivalu, Lokin je odlučio ponovo nastupiti na ovom prestižnom festivalskom spektaklu. Za pjesmu je snimljen i videospot.

Autor glazbe i teksta je Drago Trupeljak, a aranžman potpisuje Blaž Andračić. Videoprodukciju potpisuje Josip Pokupec Trupeljak – Studio Hit.

“Tajno moja” ljubavna je pjesma u latino ritmu i miriše na pravi ljetni hit. Novim aranžmanskim pristupom, Lokin je u potpunosti modernizirao svoju produkciju i prilagodio je vremenu u kojem živimo, a njegova se publika već na prve taktove diže na noge, pjeva i pleše zajedno s njim.

“Vodice su prekrasno malo turističko mjesto i cijeli grad živi i diše za ovaj festival” – govori Duško Lokin. Prilično je uvjeren da će se i ove godine svaki posjetitelj jako dobro zabaviti i uživati u novim pjesmama, a pogotovo u njegovom novom hitu “Tajno moja”.

 
Nastavi čitati

magazin

Objavljena mapa najboljih namirnica zemalja Europe, evo koje su na popisu za Hrvatsku

Objavljeno

-

By

foto: Instagram

Gastro vodič TasteAtlas objavio je mapu Europe koja prikazuje koji su to prehrambeni proizvodi najbolji u pojedinačnoj zemlji.

Mapa objavljena na Instagram stranici TasteAtlasa prikazuje najbolje namirnice i prehrambene proizvode koje svaka zemlja pojedinačno nudi, a za neke je predstavljeno više najpoznatijih vrsta hrane i pića.

Za BiH je to livanjski sir. Za Hrvatsku je istaknut slavonski pršut, paški sir te vino Plavac mali. Za Srbiju je to pirotski sir i šljivovica, Crnu Goru njeguški pršut, a za Sjevernu Makedoniju ohridska pastrva, prenosi Klix.ba.

Popularni gastro vodič krajem godine je objavio godišnju listu najboljih kuhinja u svijetu. Najbolje ocijenjene kuhinje u svijetu rangirane prema prosječnim ocjenama najbolje ocijenjenih jela i prehrambenih proizvoda svake zemlje.

Tako su Italija i Japan zabilježili istu prosječnu ocjenu, ali Italija je i ove godine zauzela prvo mjesto zbog više ocjene svog najbolje ocijenjenog jela – pizze. Na trećem mjestu se našla grčka kuhinja, a četvrto i peto mjesto zauzele su portugalska i kineska kuhinja.

 
Nastavi čitati

magazin

ULAZNICE U PRODAJI / 21. svibnja nova predstava HNK Zadar – “Lolita”

Objavljeno

-

By

U utorak, 21.svibnja u 20 sati pogledajte novu predstavu HNK Zadar, LOLITA . Riječ je o književnom  klasiku koji dosad u Hrvatskoj nije nikad postavljen na kazališnu scenu. Predstavu je prema motivima romana Vladimira Nabokova dramatizirao Patrik Gregurec, u režiji Vinka Radovčića. Igraju  Alen Liverić, Ivana Gulin, Damir Orlić, Žana Bumber, Dominik Karakašić i Rade Radolović.

U kazalištu trebamo čuti sve ono što je oko nas, a nije izgovoreno. Bilo bi divno kad bi roditelji nakon pogledane predstave odlučili više vremena posvetiti svojoj djeci, razgovarati s njima o svim temama… jer kako je kazao John Ray “Lolita bi nas sve – roditelje, socijalne radnike, pedagoge – morala potaknuti da budemo još budniji i pronicljiviji u odgajanju zdravijeg naraštaja u jednom pouzdanijem svijetu”  Vinko Radovčić, redatelj.

Lolita poziva na aktivno gledanje, na zaoštravanje kritičkog oka koje svatko od nas posjeduje, te poziva na proširivanje korištenja aktivnog gledanja i izvan kazališta. Patrik Gregurec, dramatug

“… zadarska Lolita izoštrenom intuicijom dovodi do dubokih uvida u tematiku i smisao predstave kroz artikulaciju problematike, ma koliko bila predstavljena na zamaman i artificijelan način. Roman je izazvao skandal 1955. godine kada je objavljen, a jednako je kontroverzan i danas, no unatoč izazovnoj tematici, predstava Lolita uspijeva pružiti duboko i provokativno iskustvo gledanja. Iz kritike, Vijenac  / Sanja Petrovski https://www.matica.hr/vijenac/786/duboki-uvidi-i-zamamna-artificijelnost-36220/

fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3_Ps4hLR4fePkquO46s24VIMAgUUBQ8Nhqs9z726DifGd7Axfi3QzUlZA_aem_Ady5F73HKXoiXUgH44Dy1TmPb2uYel1egmiXQK58T4s2saXbcxBudHdJuEDa7lxg0BL-FG0rYrloKOtNAGBlEQ6s

Napomena!

Predstava se ne preporučuje mlađima od 18 godina. U predstavi se koristi glasna glazba i zvuk pucnjeva iz pištolja.

Ulaznice možete kupiti online na Eventim.hr  https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/lolita-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-638392/event.html . Cijena ulaznice iznosi 10 eura.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu