Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / 30. studenoga prikaz novoga broja Zadarske smotre

Objavljeno

-

U čast proslave Dana grada Zadra i Blagdana svetoga Krševana, Ogranak Matice hrvatske u Zadru prikazuje novi broj svoga časopisa Zadarska smotra. O časopisu će govoriti: dr. sc. Ivan Magaš, izv. prof. dr. sc. Katarina Ivon te dr. sc. Josip Lisac, prof. emeritus, glavni urednik časopisa.

    Prikaz četvrtog ovogodišnjeg broja „Zadarske smotre“  održat će se 30. studenoga 2023. godine,  u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, Don Ive Prodana 1, s početkom u 18:00.

   „Zadarska smotra“, časopis Ogranka Matice hrvatske u Zadru, časopis je za kulturu, znanost i umjetnost, a nadovezuje se na tradiciju „Zadarske revije“ od 1952. i „Zadarske smotre“ od 1992. Iako časopis izlazi u Zadru, te je velika pozornost posvećena zadarskom području, prostor u ovom časopisu imaju i drugi krajevi u Hrvatskoj, ali i izvan nje.

Časopis izlazi tromjesečno a njegovu, sada već prepoznatljivu strukturu, čine znanstveni prinosi, književni tekstovi, eseji, prikazi, prijevodi itd.

Zadarska smotra nije  tek časopis za prelistavanje, već za pomno prečitavanje pošto izlazi dvaput godišnje na 500, 600  ili više stranica. Zbog toga ponekad preuzima i funkciju specifične književne hrestomatije. Razlika ovog časopisa pred sličnim časopisima nije u domoljublju, jer ga njeguju svi časopisi Matice hrvatske, nego u domoznanstvu, kako bi rekli Slovenci, u svrhu dubokog razumijevanja onoga što se baštini i o čemu se piše i treba pisati. Radi toga se neke teme obrađuju i po nekoliko puta u kontinuitetu iz različitih uglova ne bi li se došlo do cjelovitije i pravednije istine o prošlosti i sadašnjosti. (Danko Plevnik).  (…) u njoj zaista svatko može naći nešto zanimljivo, što je cilj ovakvih opsežnih i tematski raznolikih zbornika. (Vesna Piasevoli)

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

VRIJEME ZA SPIZU? / U nedjelju u Zadru rade ove trgovine i trgovački lanci…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Uvala Bregdetti 23 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

RIBOLA

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Krste Odaka 5a – od 7 do 21

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POTICANJE PODUZETNIŠTVA / Potpisan ugovor o poslovnoj suradnji između Zadarske županije i HBOR-a

Objavljeno

-

By

Zadarska županija  i HBOR potpisali su Ugovor o Poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ i „Investicije privatnog sektora“ . U ime Zadarske županije Ugovor je potpisao župan Božidar Longin, a u ime HBOR-a predsjednik Uprave Hrvoje Čuvalo.

Riječ je o Ugovoru kojim će se poticati poduzetništvo na području Županije, odobravanjem subvencioniranih kredita izravno odnosno putem poslovnih banaka, poslovnim subjektima koji ulažu na području Županije neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu.

S ciljem poticanja poduzetništva na području Županije, kreditna sredstva za prihvatljive korisnike kredita će osigurati HBOR izravno ili posredstvom poslovnih banaka, a sredstva subvencije kamate korisnicima kredita u visini od 2 postotna poena će osigurati Županija.

Naglašavajući kako je riječ o važnom programu župan Božidar Longin je istaknuo da je HBOR više puta potvrdio svoje postojanje, posebno u vremenu nakon Domovinskog rata u obnovi ratom razrušenog područja.

„Koristim ovu prigodu zahvaliti HBOR-u na svemu do sad učinjenom te  ponosno naglašavam kako smo danas jedna od najrazvijenijih županija i  imamo se s čime podičiti.  Danas  HBOR  potiče  malo i srednje poduzetništvo, a ugovor  koji danas potpisujemo omogućit će provedbu programa za mlade, žene i početnike te  dati  podršku toj grupi koja tek  kreće u poduzetništvo. Zahvaljujem HBOR-u i poslovnim bankama koje će se uključiti ovu provedbu“, rekao je župan Božidar Longin.

„Zahvaljujući subvenciji vaše županije vaši lokalni poduzetnici ovdje mogu dobiti povoljnije uvjete financiranja za svoje investicije. Povoljniji uvjeti financiranja ovdje znače niže kamatne stope koje će biti niže za dva posto, to znači da ako poduzetnici kod HBOR-a mogu dobiti kredit uz kamatnu stopu od tri posto, neće plaćati tri nego jedan posto, a tu razliku od dva posto plaćat će Županija.“, rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

Krediti se, prema ovom Ugovoru, mogu odobravati mikro, malim i srednjim poslovnim subjektima (trgovačkim društvima, obrtima, fizičkim osobama koje samostalno obavljaju djelatnost, zadrugama i profitnim ustanovama) za prihvatljive projekte te uz uvjete definirane kreditnim programima HBOR-a Poduzetništvo mladih, žena i početnika i Investicije privatnog sektora važećim u trenutku donošenja odluke o odobrenju kredita, osim za ulaganja u djelatnosti primarne poljoprivredne proizvodnje[1] i sektor ribarstva.

Najviši iznos kreditnih sredstava za koje se subvencionira kamata odobrena u okviru programa  Investicije privatnog sektora  je 400.000,00 eura.

[1] “Primarna poljoprivredna proizvodnja” znači proizvodnja proizvoda iz tla ili stočarstva bez obavljanja dodatnih radnji kojima bi se promijenila priroda tih proizvoda, a obuhvaća uglavnom djelatnosti  iz NKD područja A Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, odjeljak 01 Biljna i stočarska proizvodnja, lovstvo i uslužne djelatnosti povezane s njima.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA ULAGANJA U ZDRAVSTVENE USTANOVE: Biogradska bolnica dobit će MR uređaj, a sanitet novih 7 vozila

Objavljeno

-

By

Skupština Zadarske županije dala je suglasnost Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru za raspolaganje imovinom u svrhu nabave Uređaja za magnetsku rezonancu procijenjene vrijednosti  1.100.000,00 eura bez PDV-a. Biogradskoj bolnici je također suglasnost za raspolaganje imovinom u svrhu provedbe projekta „Poboljšanje kvalitete postojećih i uvođenje novih usluga u zdravstvenom turizmu“.

Ovim projektom Specijalna bolnica Biograd na Moru planira osuvremeniti i unaprijediti kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga u zdravstvenom turizmu na način da se provede potpuna rekonstrukcija zapadnog krila glavne bolničke zgrade dograđivanjem dijela zgrade u koji će  ugraditi lift za komunikaciju među etažama te dodatno stubište. U sklopu projekta nabavit će se i nova oprema za bolesničke sobe (ukupno 20 smještajnih jedinica i to 5 jedinica u prizemlju, 8 jedinica na 1. katu i 7 jedinica na 2. katu) te će se implementirati posebni računalni program/software za lakšu komunikaciju s pacijentima i sustavno unaprjeđenje zdravstvenih usluga.

Također će se u novi dio zgrade ugraditi novi sustav grijanja pomoću dizalice topline kao i fotonaponska elektrana na krovu zgrade u svrhu povećanja održivih izvora energije. Osim toga, planira se i preuređenje podruma glavne bolničke zgrade koji će se dijelom koristiti kao restoran, a dijelom kao garderobno-sanitarni dio za osoblje.

Biogradska bolnica sredstva iz NPOO-a osigurala je kroz javni poziv Ministarstva turizma i sporta „Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti“. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 3.3 milijuna eura od čega bespovratna sredstva iznose 2.6 milijuna eura, a sredstva vlastitog sufinanciranja iznose 702.906,24 eura.

„Zdravstvo nam je godinama u fokusu i u tom smo resoru dosad realizirali brojna značajna ulaganja, uz sinergiju lokalne, regionalne i nacionalne vlasti. Kao osnivač Specijalne bolnice za ortopediju podržavamo njezina nastojanja za modernizacijom opreme i sadržaja, kao i iskorak u smjeru zdravstvenog turizma. To nije samo iskorak bolnice prema podizanju kvalitete svojih usluga u zdravstvu, već početak jednog novog puta usmjerenog ka kvalitetnijem i održivom turizmu na području koje je već nadaleko poznato po svojim dosadašnjim turističkim uspjesima. Njihov novi projekt zdravstvenog turizma će biti još jedan u nizu projekata na području Zadarske županije koji su u najvećoj mjeri financirani iz europskih fondova, poput Dnevnih bolnica OB Zadar i energetske obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan, a značiti će i okretanje bolnice ka zdravstvenom turizmu, kao još uvijek nedovoljno iskorištenoj niši”, poručio je župan Božidar Longin.

Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije Skupština je dala suglasnost za raspolaganje imovinom u svrhu nabave sedam vozila za sanitetski prijevoz. Ukupna vrijednosti nabave je odnosno 1.050.000,00 eura s PDV-om, u cilju sklapanja okvirnog sporazuma na dvije godine.

Zavodu za javno zdravstvo Zadar dana je suglasnost za raspolaganje imovinom u svrhu nabave Dijagnostičkih sredstava za molekularnu dijagnostiku na BD MAX aparatu procijenjene vrijednosti  929.060,00 eura. Nabava Dijagnostičkoh sredstva za molekularnu dijagnostiku na BD MAX aparatu  uključuje: nabavu objedinjenih testova za potpuno automatiziranu izolaciju, amplifikaciju i detekciju nukleinskih kiselina PCR metodom, reagensa za automatiziranu obradu i izolaciju nukleinskih kiselina, reagensa za automatiziranu amplifikaciju i detekciju i detekciju PCR metodom virusnih i bakterijskih uzročnika, reagensa za amplifikaciju i detekciju RNA SARS-CoV2 RT-PCR metodom te ostali potrošni materijal za rad ovog aparata, što je neophodno za redovno poslovanje Službe za mikrobiologiju i parazitologiju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu