Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST! Privremena regulacija prometa tijekom održavanja manifestacije Advent u Zadru 2023.!

Objavljeno

-

Sukladno odluci Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra, obavještavamo Vas kako će se za vrijeme trajanja manifestacije Advent u Zadru od 24. studenog 2023. do 6. siječnja 2024. godine privremeno regulirati promet Ulicom Narodnog lista, Ulicom obitelji Stratico i Ulicom Bartula Kašića (oko stare Tehničke škole), stoji u obavijesti iz Tržnice Zadar.

Uvodi se zabrana prometa za sav promet osim za vozila osoba s invaliditetom, stanara – vozila s povlaštenom parkirnom kartom, vozila dostave, vozila s odobrenjem Grada Zadra i električnih vozila korisnika punionice.

Prema postojećoj prometnoj regulaciji na tom prostoru odvijat će se jednosmjeran promet, a na raskrižju Ulice Narodnog lista i Ulice Šime Vitasovića postaviti će se znakovi zabrane prometa i znakovi obaveznog smjera s dopunskim pločama.

Mole građani za razumijevanje i poštivanje privremene regulacije tijekom trajanja manifestacije Advent u Zadru, dodaju iz Tržnice.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

UZ DAN UPALNIH BOLESTI CRIJEVA / Doc. prim. dr. sc. Melanija Ražov Radas: “U našoj je županiji oko 700 oboljelih, od kojih je 115 na biološkoj terapiji”

Objavljeno

-

By

Dan obilježavanja upalnih bolesti crijeva u organizaciji Zadarskog ogranka Hrvatskog gastroenterološkog društva i Odjela za gastroenterologiju održan je u Općoj bolnici Zadar.

“Kako je „naša Interna“ postala „Klinički odjel“,  ovo naše, sada već tradicionalno druženje ima važan udio u znanstvenom i stručnom napretku naše ustanove. Svjetski se dan obilježava 19. svibnja.

Broj oboljelih od upalnih bolesti crijeva raste u cijelom svijetu; bolesnici i liječnici se susreću sa raznim komplikacijama bolesti i raznim pridruženim bolestima posebno iz spektra imunoloških i reumatoloških bolesti.

U našoj je županiji oko 700 oboljelih, od kojih je 115 na biološkoj terapiji. Kako se bolest javlja u sve mlađoj populaciji, raste i mogućnosti operativnog zbrinjavanja barem jednom u životnom vijeku oboljelih, stoga nam je važna suradnja sa kirurzima koji se bave „poštednim“ operativnim tehnikama resekcije crijeva.

Endoskopija je i dalje „zlatni standard“ za postavljanje dijagnoze, ali u praćenju se koristimo brojnim manje invazivnim pretragama, kao što su pretrage krvi, stolice, radiološke pretrage, te intestinalni ultrazvuk koji sve više koristimo u praćenju bolesnika u remisiji ili kod razvoja  akutnih stanja. Upoznali smo se sa dopunskim metodama obrade inkontinencije, tretiranju pridružene infekcije sa C. difficile, ulozi prebiotika i probiotika, intestinalnim komplikacijama IBD-a.

Dragi gosti i predavači su bili : prof. Brankica Sinčić-Mijandrušić KBC Rijeka, prof. Silvija Čuković-Čavka KBC Zagreb, prof. Rosana Troskot Perić KB Sveti Duh Zagreb, doc.dr.sc. Ognjen Barčot KBC Split i naši gastroenteorlozi Doc.dr.sc. I.Klarin, dr.med.Z.Matas, dr. med.D.Kasun i doc.dr.sc.M.R.Radas.

Zahvala ravnateljstvu na podršci i naravno sponzorima na materijalnoj potpori. Veselimo se druženju slijedeće godine”, stoji u priopćenju koje potpisuje doc. prim. dr. sc. Melanija Ražov Radas, voditeljica Odjela za gastroenterologiju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Početak vikenda sunčan, u nedjelju opet kiša. Bit će je i u sljedećem tjednu…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, ali nestabilno. Prijepodne će mjestimične kiše biti uglavnom na sjeveru unutrašnjosti, a uz jači dnevni razvoj oblaka lokalni popodnevni pljuskovi i grmljavina izgledni su i drugdje na kopnu, prema noći i na sjevernom Jadranu. Najviše sunčana vremena očekuje se na dalmatinskoj obali. Vjetar uglavnom slab, na moru i umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 25 °C.

U petak pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Sredinom dana i popodne vrlo rijetko malo kiše ili pljusak, ponajprije u Istri i u Podunavlju. Vjetar slab, uz pljuskove prolazno pojačan, a uz obalu umjeren zapadni i jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, u gorju i niža. Najviša dnevna temperatura od 21 do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Barem djelomice sunčano, ne i posve stabilno. Uglavnom su u unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka izgledni pljuskovi i grmljavina. U nedjelju oblačnije uz povećanu vjerojatnost za izražene pljuskove. Vjetar na kopnu većinom slab, u petak mjestimice umjeren jugozapadni. Na Jadranu povremeno umjeren zapadni i sjeverozapadni, uz obalu prolazno jugozapadni. Temperatura bez veće promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Udruga općina Hlučinske regije iz Češke u posjetu Zadarskoj županiji

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin je u pratnji zamjenika župana Šime Vickovića te pročelnika Josipa Vidova, Ivana Šimunića i Katarine Miletić primio u Domu Zadarske županije izaslanstvo Zajednice općina i gradova Hlučinske regije iz Republike Češke. Skupina čeških gradonačelnika iz Hlučinske regije (www.hlucinsko.com) doputovala je u studijski posjet Zadarskoj županiji, a dolazi s područja češko-poljske granice, bogatog rudarskog kraja crnog ugljena, u neposrednoj blizini Ostrave – okrug Karviná. Češko izaslanstvo predvodi Mgr. Herbert Pavera, predstavnik Senata češkog parlamenta, predsjednik Udruge općina i gradova Hlučinskog kraja.  

Župan Longin je ovom prilikom upoznao goste s najvažnijim razvojnim i gospodarskim potencijalima Zadarske županije. Posebno je istaknuo središnji položaj na Jadranskoj obali s jedinstvenim geoprometnim položajem, dobrom prometnom infrastrukturom te strateškim projektima poput modernizacije i proširenja Zračne luke Zadar, nastavka razvoja putničko-teretne luke Gaženica i njezinog snažnog utjecaja na razvoj turizma i gospodarstva Zadarske županije.  

Gosti su iskazali zadovoljstvo boravkom u Zadarskoj županiji te pokazali interes za razmjenu znanja i iskustava u raznim gospodarskim sektorima u nadležnosti lokalne i regionalne samouprave, kao što su pitanja ekologije, domova umirovljenika, školskih sustava te gospodarenja otpadom.

Česi su istaknuli da dodatne ideje za svoj rad traže svake godine tijekom godišnjih studijskih posjeta susjednim državama poput Mađarske, Austrije, Slovenije i Poljske, a sada je došlo vrijeme za posjet Hrvatskoj, odnosno Zadarskoj županiji. Dosadašnji posjeti Egeru, Višegradu, Kaprunu, Wejherowu, Piranu i Kopru su, po njima, bili iznimno korisni za obje strane te pridonijeli stvaranju novih zanimljivih kontakata i pronalaska novih rješenja u području samouprave i novih perspektiva za izazove s kojima se susreću u svom radu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu