Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Glazbeno – molitveni susret “Škabrnja i Vukovar u srcu Zadra”

Objavljeno

-

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

‘Škabrnja i Vukovar u srcu Zadra’ naziv je glazbeno – molitvenog susreta održanog u petak, 17. studenog u svetištu sv. Šime u Zadru. U izvedbi djela ‘Stabat Mater’ G. B. Pergolesija sudjelovali su Žan Morović, Nela Šarić i Nera Gojanović.

Žan Morović, regens chori zadarske katedrale sv. Stošije, autor je prigodnih meditacija na sedam Gospinih žalosti. Prije svakog razmatranja, Morović je pročitao ulomak iz Evanđelja u kojem je opisana pojedina situacija koju je Marija doživjela s Isusom. Gospine žalosti su Šimunovo proročanstvo, bijeg u Egipat, gubitak djeteta Isusa u hramu, susret s Isusom na Križnom putu, Marija svjedoči raspeću i Isusovoj smrti na križu, Isusovo tijelo je skinuto i položeno u naručje njegove svete Majke te Isusov pogreb i Marijina tuga i samoća.

Između promišljanja svake žalosti u naraciji Morovića, sopranistica Šarić i  mezzosopranistica Gojanović izvele su glazbene sekvence, u orguljaškoj pratnji Gordane Pavić.

„Sekvenca Stabat Mater, uvrštena u liturgiju 1727. kao posljednja od pet službenih sekvenci Katoličke Crkve, emotivan je prikaz patnji Blažene Djevice Marije podno križa. Djelo prožimaju osjećaji majčinstva, muke i tuge. Prvi dio toga djela opisuje patnju Marije koja stoji pod križem i promatra izranjenog i izmučenog sina Isusa koji umire za spas grešnih ljudi, a drugi dio je zaufana molitva Gospi da svoju patnju podijeli s nama i umilostivi svoga Sina da na posljednjem sudu bude blagi sudac“, rekao je Morović.

U duhu majčinskih Gospinih boli za trpljenjem i smrću svoga sina Isusa, Morović je u meditacijama razmatrao i bol mnogih hrvatskih majki koje su trpjele i doživjele stradanje svojih muževa, djece, obitelji i rodbine u Domovinskom ratu, suobličujući stradanje Domovine raspetom Kristu.

„To glazbeno – kontemplativno djelo najavljuje bezvremenost onostranoga te kroz glazbu i molitvenu naraciju u razmatranju sedam Gospinih žalosti, uspinje bliže otajstvu neizrecivog Isusovog sebedarja na Križu, u društvu Majke kojoj mač boli razdire dušu“, rekao je Morović. Naglasivši da je srce Marije bilo velikodušno i suosjećajno, pa i dok je u agoniji stajala uz svoga sina Isusa, Morović je potaknuo na molitvu za kreposti strpljivosti, jakosti, savjeta i mudrosti, koje je svojim životom posvjedočila i Majka Marija.

Proročanstvo Gospi da će joj mač boli probosti dušu izrekao je upravo prorok Šimun čije se tijelo nalazi u crkvi sv. Šimuna u Zadru gdje je to djelo izvedeno.

„Sv. Šimun je jeruzalemski hramski svećenik, posljednji svećenik Starog Zavjeta koji je tragao za smislom života. I mi se pitamo koji je smisao života, postojanja i kamo naš život odlazi. Smrt nije kraj nego otajstveni rastanak koji nam daje priliku da vjerujemo“, rekao je don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime, istaknuvši da je vjera dar Duha Svetoga.

Škabrnja i Vukovar su na poseban način dio našeg narodnog identiteta, rekao je don Damir, potaknuvši: „Dok smo zagledani u dolinu suza Škabrnje i dragog nam Vukovara, želja nam je da u srcu Zadra zastanemo i pogledamo u suze majki, sestara, djece, očeva, koji su ne tako davno izgubili radost i smisao svog života. Također, zastanimo i zahvalimo Gospodinu što nas nije ostavio, nego nas je izveo i uveo u Obećanu zemlju, u slobodnu hrvatsku zemlju koju toliko ljubimo“. Na kraju susreta, u duhu biblijske misli „Duše su pravednika u ruci Božjoj i njih se ne dotiče muka nikakva“, don Damir je predvodio molitvu za Domovinu i žrtve u Domovinskom ratu.

Pokrovitelj toga događaja je Biograd n/m. Na susretu su bili i Ivan Knez, biogradski gradonačelnik, Ivan Škara, načelnik Općine Škabrnja i Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, predstavnici područja koji su također bili pogođeni stradanjem u Domovinskom ratu u Zadarskoj nadbiskupiji.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(NYIOOC 2024) ZADARSKI MASLINARI SJAJNI U NEW YORKU: Pakoštanci osvojili pet od ukupno 80 hrvatskih odličja

Objavljeno

-

By

Pakoštanci: Ante Vulin, Danijela Lalin i Tomislav Čudina. Na forografiji nedostaje  Mario Barešić iz Draga

Treći smo na svijetu, a kad bi se spojili kriteriji uspješnosti i broj osvojenih zlata mi bi smo još bolje prošli, kaže Ante Vulin, nagrađivani maslinar iz Pakoštana

Hrvatski maslinari mogu početi slaviti  uspjeh postignut na upravo završenom najvećem i najprestižnijem  svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2024 (World Olive Oil Competition  New York).

“Treći smo na svijetu. Iako s manje uzoraka ponovili smo uspjeh iz prošle godine kada smo također osvojili treće mjesto”, prokomentirao je upravo objavljene rezulate Ante Vulin, maslinar iz Pakoštana u Dalmaciji. On je i ove godine za svoju robnu marku Antino Santa Lucija  od sorte Oblica dobio zlatno odličje.

Ispred Hrvatske samo Italija i Amerika

Ponosni su i ostali hrvatski maslinari.  U konkurenciji 913 uzoraka iz zemalja sjeverne hemisfere sa svojih 97 ekstra djevičanskih ulja, osvojili  su ukupno 80 nagrada od kojih 62 zlatne i 18 srebrnih.

Ispred Hrvatske su samo Italija  i SAD. Talijanski maslinari su ove  godine na NYIOOC prijavili  217 uzoraka i osvojili 140 nagrada (95 zlatnih i 45 srebrnih). Po prvi put na visoko drugo mjesto probile su  se Sjedinjene američke države.  Sa  140 prijava američki maslinari osvajaju 93 nagrade (60 zlatnih i 33 srebrne). Četvrta Španjolska  124 uzorka 80 nagrada (61 zlato i 19 srebro).

“Kad bi se spojili kriteriji uspješnosti i broj osvojenih zlata mi bi smo još bolje prošli”, kaže Vulin.  Od još nekolicine hrvatskih maslinara čuli smo slične prijedloge. Neki misle da bi, kao na Olimpijadi i sličnim sportskim natjecanjima,  zlatne medalje trebale biti glavni kriterij za plasman svake pojedine države.

  Već i letimičan pogled na ostvarene rezultate govori da su hrvatski maslinari  po stopi uspješnosti daleko najbolji. Od 97 prijava  dobivenih 80 nagrada uspješnost iznosi  iznosi  82 posto, dok Italija ima  65 posto uspješnosti, SAD 66, Španjolska 65, Grčka 52, Portugal 50 itd.

Ante Vulin: Po uspješnosti mi smo ispred svih

“Mi nemamo velike površine  ni količine ulja. Nemamo ni rafinerije.  Ali imamo, tradiciju, sortiment, prirodni način uzgoja, zdrave plodove i vrhunsko  ulje.  poručuje Vulin.

Doprinos maslinara Zadarske županije

Iz Pakoštana,  uz Vulina,  su njih još trojica  osvojili nagrade na upravo završenom NYIOOC-u: Tomislav Čudina sa uljem Olea Viola,  Mario Barešić sa robnom markom Skiper i OPG Lalin sa  svojima Dalma Oleum Oblica i Dalma Oleum Premium. Znači,  četiri Pakoštanca  osvojila  pet od ukupno 80 hrvatskih odličja

Svoj doprinos velikom hrvatskom uspjehu u New Yorku dali su  i maslinari iz drugih mjesta u  Zadarskoj županiji. Dr. Ivica Vlatković iz Novigrada sa dva zlatna odličja za svoja ulja Forticu Šoltanku i Forticu – Coratina/Leccino,  OPG Morović iz Sali na Dugom Otoku sa robnom markom  Nai 3.3. zatim Miodrag Deša iz Zadra sa svojom Oblicom  iz  maslinika na području općine Poličnik, Grupa Nida sa  robnom markom Grgur iz maslinika na području Nina te PZ Maslina i vino iz Tinja za svoju Light Selektion od sorti Oblica, Istarska Bjelica, Lecino, Buža, Frantoio, Ascolana tenera i Carolea.

“Možemo biti zadodoljni doprinosom maslinara iz Zadarske županije velikom uspjehu Hrvatske  na najvećem svjetskom natjecanju u ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku”, kaže dr. Ivica Vlatković i dodaje: “ Hrvatska je mala zemlja, ali velesila po kvaliteti maslinovih ulja, što se potvrđuje iz godine u godinu”.

 Uspjeh je tim veći ako se zna  s kakvim su se sve problemima  naši maslinari borili  u 2023. malinarskoj godini, počevši od vremenskih nepogoda do štetnika.  “Sve se to odrazilo na količini pa i kvaliteti maslinovih ulja, ali oni najbolji su dokazali da i u najtežim uvjetima mogu proizvesti vrhunska ekstra djevičanska ulja”, kaže Vlatković.

Od 2017. godine otkad sudjeluje na najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku njegova ulja su dosad osvojila  ukupno 15 nagrada što ga svrstava među četiri najuspješnija proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja  u Hrvatskoj.

Obećavajuća  situacija u maslinicima

Vlatković kao i ostali hrvatski maslinari zadovoljni su dosadašnjim tijekom ove maslinarske godine. “ Situacija u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu kampanju. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja  na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete u New Yorku”, poručuje Ivica  Vlatković, kojega smatraju   najboljim maslinarom među liječnicima i najboljim liječnikom među maslinarima.

Dr. Ivica Vlatković zadovoljan doprinosom maslinara Zadarske županije

A Vlatković i ostali uspješni hrvatski maslinari ne kriju  da “žive za dan” kad će Hrvatska   na NYIOOC-u osvojiti još više  nagrada. Najviše od svih zemalja sjeverne  hemisfere gdje se preradi više od 90 posto svjetske proizvodnje maslinovog ulja.   Ako je suditi po obećavajućem stanju u maslinicima  možda im se snovi ostvare već iduće godine  na NYIOOC 2025. Do tada, držimo im palčeve da proizvedu još više vrhunskih ulja i popnu se na vrh svijeta ispred Italije, SAD,  Španjolske, Portugala, Grčke, Turske  i ostalih maslinarskih velesila.

N.J./Dani masline

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VIDEO / Na potopljenom lokalitetu kod Korčule ljudi su prije 6.900 godina uzgajali bademe i masline

Objavljeno

-

By

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru nastavlja s istraživanjima 7.000 godina starog neolitičkog potopljenog lokaliteta Soline na otoku Korčuli. Sustavna istraživanja vodi izv. prof. dr. sc. Mate Parica.

Iako još traju istraživanja, otkriveni su ostatci veće kamene arhitekture unutar nalazišta, s jasno definiranom linijom obalnoga zida. Uz izvrsno sačuvani suhozid, na mjestu gdje cesta ulazi u naselje vidi se proširenje te se može pretpostaviti da su na tom mjestu bile dvije povišene kružne konstrukcije, izvorno učvršćene drvenim pilonima zabijenima u tlo.

U prošlogodišnjim istraživanjima pronađeno je nekoliko koštica maslina, te mnoštvo ljuštura badema. Radiokarbonske analize su učinjene direktno na koštici masline i ljušturi badema i pokazuju okvirnu starost od 6.900 godina.

– U vrijeme prije gotovo 7.000 godina na ovom prostoru evidentan je uzgoj bajama, dok su masline najvjerojatnije trgovinom uvezene s istočnog Mediterana, i to su zasad najstariji tragovi maslina na Jadranu, ističe Parica.

Istraživanja financiraju Hrvatska zaklada za znanost (Potopljena neolitička nalazišta u podmorju hrvatskog dijela Jadrana) i udruga Lipa rič (sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije). Uz Sveučilište u Zadru, sudjeluju arheolozi iz različitih institucija i tvrtki: Dubrovački muzeji, Muzej grada Kaštela, Muzej grada Korčule, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru te Kantharos d.o.o.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRED VRATIMA PROMJENA VREMENA! / Nakon sunčane nedjelje, u ponedjeljak naoblaka, od utorka kiša i pljuskovi s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas većinom sunčano, mjestimice uz promjenljivu naoblaku. Osobito sredinom dana lokalno će biti pljuskova praćenih grmljavinom, ponajviše na istoku zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 21 i 26 °C.

U ponedjeljak promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima osobito na istoku i jugu. Mjestimice kiša već prijepodne u Gorskoj Hrvatskoj, popodne i u obliku lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, osobito na zapadu. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 8 do 12, na obali i otocima između 13 i 17 °C. Najviša dnevna većinom između 20 i 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima osobito na jugu, a povremena kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom bit će češći na kopnu i na sjevernom Jadranu, u oblačniju srijedu i drugdje. Vjetar slab i umjeren jugoistočni, na moru će postupno jačati jugo. Temperatura uobičajena za doba godine, neće se bitno mijenjati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu