Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Zbog olujnog vjetra izbjegavajte Dječji park!

Objavljeno

-

Športski centar Višnjik sve svoje korisnike i posjetitelje informira o sljedećem:

– Zbog naleta olujnoga vjetra i možebitnog odlamanja i padanja dijelova krošnji preporučujemo svima da do daljega izjegavaju dolazak u Dječji park i zadržavanje u tom prostoru!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U SUKOŠANU ODRŽANI DANI MASLINE I ULJA / Šampion Peljuzice ulje Vojka Škopića iz Ugljana

Objavljeno

-

By

Organizatori i najbolje plasirani maslinari

Dodjelom nagrada i priznanja u sukošanskoj rivi, točnije na mulu Donje more, završena je šesta po redu manifestacija Dani masline i ulja Peljuzica.

U konkurenciji 28 ulja, šampionsko je ekstra djevičansko ulje OPG Škopić, vlasnika Vojka Škopića iz Ugljana.

Peljuzica 2024 – Šampion OPG Škopić

-Znao sam da imam kvalitetno ulje, ali nagrada uvijek ugodno iznenadi, rekao je Škopić. Negovo  ulje od sorti coratina, bjelica i lastovka osvojilo je  102 od mogućih 110 bodova. Drugo mjesto pripalo je  Živku Mustapiću iz Opuzena, a treće Poljoprivrednoj zadruzi Dubrava iz Raštana Donjih.

Dobrila Dević, direktorica TZ Sukošan uručila je najboljima posebne nagrade. Prvoplasirani Škopić dobio je tresač za berbu maslina i umjetničku sliku Domagoja Rogoznice, drugoplasirani Mustapić bačvu od 100 litara i mrežu za berbu maslina, a trećeplasirana PZ Dubrava bačvu od 50 litara i ručnu pilu.

Ulja prispjela na ovogodišnju Peljuzicu, kao i prijašnjih godina, ocjenjivala je  Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar. – Iz poznatih razloga uzoraka je bilo puno manje nego lani. Ulja su senzorski u prosjeku slabijeg intenziteta voćnosti, gorčine i pikantnosti, ocjena je voditeljice panela Anastazije Milardović.

 U sklopu Peljuzice  u petak 24. svibnja u Domu mladeži Šime Martinović ( Šjor Šime Šparoga) održao je zanimljivo predavanje – radionicu o uzgoju divljih šparoga u masliniku.

Gastrokutak Renata Kraljeva

Spomenimo još  da je u završnoj večeri, u subotu 25, svibnja, na mulu Donje more  i ove godine održan sajam domaćih proizvoda i gastrokutak Renata Kraljeva koji je za ovu prigodu pripremio gulaš od teletine sa bižima i mladim krumpirima. Uz ukusne zalogaje  posjetitelji su uživali i u glazbi zadarske klape Kuntrada.  Uz: Vidimo se na Peljuzici 2025., svim  sudionicima, posebno organizatorima  Općini  Sukošan i TZ Sukošan  zahvalio se  inicijator ove manifestacije   Denis Protić, dipl. ing. agr.  poželjevši svima  uspješnu maslinarsku godinu. Uspješniju od protekle.

N.J./ Foto: Tz Sukošan

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KONCERT U CRKVI SV. NIKOLE: Jedan od najboljih svjetskih violinista Stefan Milenković uz Zadarski komorni orkestar

Objavljeno

-

By

Poslastica za kraj pretplatničkog ciklusa sezone Koncertnog ureda Zadar! Jedan od najboljih svjetskih violinista Stefan Milenković uz Zadarski komorni orkestar izvest će svoj zapažen projekt Carmina Burana skladatelja Carla Orffa u aranžmanu Ane Krstajić, koji uključuje i djela G. GershwinaA. Piazzolle i grupe Queen. Koncert se održava u ponedjeljak, 3. lipnja u crkvi sv. Nikole u 20 sati. Ulaznice putem internetske prodaje su rasprodane, a ograničen broj bit će dostupan u fizičkoj prodaji 29. i 31. svibnja od 11 do 13 i od 18 do 20 sati na info-pultu Providurove palače.

Stefan Milenković rođen je 1977. u Beogradu, u obitelji klasičnih glazbenika. Prvi nastup imao je s tri godine, a s orkestrom kad mu je bilo šest. Najmlađi je student koji je ikad diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu – imao je samo 19 godina – a profesionalni studijski program završio je na prestižnoj školi Julliard u New Yorku. Svirao je, među ostalim, za Ronalda Reagana, Mihaila Gorbačova i Papu Ivana Pavla II; surađivao s dirigentima kao što su Sir Neville Marriner, Lorin Maazel i Vladimir Fedoseyev.

Osim brojnih koncerata klasične glazbe, nastupao je s rock grupom Gorillaz, a ima i pet nominacija za prestižnu nagradu Grammy. Posvećen i pedagoškom radu, predavao je na Juilliardu kao asistent Itzhaka Perlmana, što je vodilo ponudi za profesuru na Sveučilištu Illinois, gdje je Milenković predavao od 2006. do 2021. godine. Od jeseni 2021. godine predaje na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, a prihvatio je i ulogu umjetničkog direktora nove koncertne dvorane u istome gradu.

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Do kraja tjedna nestabilno s kišom i grmljavinom. Temperatura ide do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije uz jači razvoj oblaka u drugom dijelu dana lokalno kiša i pljuskovi s grmljavinom. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla. Vjetar slab, na Jadranu i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, ujutro uz obalu i bura. Najviša dnevna temperatura zraka između 22 i 27 °C.

U utorak djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu u drugom dijelu dana. Pritom pljuskovi mogu biti izraženiji. Vjetar slab, ponegdje i umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu i jugozapadni, a navečer na sjevernom dijelu bura. Najniža temperatura zraka od 9 do 13, na Jadranu od 15 do 18, a najviša većinom između 22 i 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te i dalje nestabilno. Mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, osobito u utorak u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, na Jadranu i bura. U četvrtak jugozapadni i jugo. Jutarnja temperatura bez veće promjene, a danju toplo i vrlo toplo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu