Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KRAJ GODINE / U srijedu završni koncert učenika OGŠ sv. Benedikta

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Osnovna glazbena škola sv. Benedikta završava petnaestu nastavnu godinu svoga postojanja na tradicionalan način: Završnim koncertom učenika, koji će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u srijedu, 7. lipnja s početkom u 19.30 sati.

Osim uvriježenog raznolikog programa kojim su obuhvaćeni učenici svih uzrasta i glazbenih izražaja, posebnost ovoga koncerta je isticanje i simbolično darivanje devetero učenika sudionika glazbenih natjecanja i njihovih mentora.

Većinu točaka čine solo nastupi učenika flaute, gitare, glasovira, klarineta, oboe i violine, a od skupnih točaka, pored dueta, posjetitelji koncerta će imati priliku čuti polaznike predškolske glazbene skupine, školski zbor i orkestar. 

Ujedno, iz škole obavještavaju zainteresiranu javnost, djecu i roditelje da imaju još nekoliko slobodnih mjesta za upis u 1. razred glazbene škole, a također i u predškolsku glazbenu skupinu, o čemu više informacija možete pronaći na školskoj mrežnoj stranici http://ogs-svbenedikta-zd.skole.hr/

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVOST U ZADRU:  Startao prvi webimar o maslinarstvu

Objavljeno

-

By

Šime Marcelić autor prvog online seminara o maslinarstvu

Zbog velikog interesa prvi seminar na temu proljetne zaštite maslina bit će ponovljen danas, u utorak  21. svibnja za one koji nisu mogli sudjelovati u prvom seminaru, kaže dr. sc. Šime Marcelić.  Što je cilj i zašto se, zajedno sa magistrom  Stjepanom Devićem i informatičarem Ivanom Divjanovićem, upustio u ovaj  inovativni projekt?

Zadar je u svojoj povijesti po mnogo čemu bio prvi.  Prve note, prvi roman, prvi javni pečat, prve novine, prva električna rasvjeta, prvi liker i  prvo veleučilište, samo su neke od 40-ak inovacija po kojima je Donatov grad  prvi u Hrvatskoj ili među prvima u svijetu.

-Prvi se pamte, kaže mladi znanstvenik  dr. sc. Šime Marcelić sa Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

On je zajedno sa magistrom agronomije Stjepanom Devićem iz Sukošana i mladim informatičarem Ivanom Divjanovićem iz Zagreba   pokrenuo prvi Webimar odnosno prvi Online seminar u maslinarstvu. Povod je sve veća zainteresiranost posebno mladih,  kako  hobista  tako i profesionalaca za uzgoj i zaštitu maslina. Mnogi od njih ne mogu odvojiti puno vremena za edukaciju i posjet stručnim predavanjima, kaže Marcelić. Nema puno pomoći ni od nekadašnje Savjetodavne službe gdje su agronomi više opterećeni administrativnim poslovima nego posjetima i savjetima poljoprivrednicima, a među njima i maslinarima.

Naslovna stranica prvog webimara o proljetnoj zaštiti masline

-Interes je iznad očekivanja, kaže Marcelić. Prvi seminar na temu proljetne zaštite maslina od bolesti i štetnika održan je u nedjelju, 19. svibnja. Zbog velikog interesa isti će biti ponovljen danas, u utorak  21. svibnja za one koji nisu mogli sudjelovati u prvom seminaru. Naime, za svaki termin online seminara broj sudionika je ograničen na 10 sudionika. Zašto? – Zbog lakše komunikacije, odgovara Marcelić kojemu svakodnevno pristižu upiti kako se prijaviti na webseminar.  Postupak je jednostavan. Prijave idu preko web stranice ZD-MASLINA, a sudjelovanje u seminarima odvija se putem mobitela ili računala bez obzira gdje se sudionici nalaze.

 „Neki se  uključe izravno iz svog maslinika“, dodaje Marcelić. On je pojasnio i tijek seminara koji se sastoji od uvodnog predavanja, zadatka i zaključnog predavanja za 20 dana.

Na uvodnom predavanju maslinari se upoznaju s glavnim štetnicima i njihovim štetama koje izazivaju kako bi mogli obaviti vizualnu dijagnostiku odnosno snimiti  stanje u svojim maslinicima. U sklopu uvodnog predavanja Marcelić je   prezentirao različita ekološka i integrirana sredstva za zaštitu masline i njihove namjene.

-Nakon prvog online seminara svaki sudionik je dobio mogućnost da obavi vizualnu dijagnostiku i pripremi plan zaštite svoga maslinika kojeg može poslati u grupu ili ga osobno predočiti kako bi ga mogli prokomentirati i donijeti nabolje rješenje za njegovu problematiku, kaže Marcelić.  U završnom predavanju zaključna je tema  o zadatcima i pitanjima koje su postavili i poslali sudionici . Time bi se približili zadanom cilju da maslinar prepozna stanje u svome masliniku i u šumi preparata koji se nude na tržištu odabire onaj najprikladniji problematici u svom masliniku.

Na prvom seminaru bilo je riječi i o učinkovitosti folijarne prihrane maslina koja je sastavni dio tretmana u proljetnom periodu. Naime, jedan dio proizvođača ima pozitivna iskustva s folijarnim gnojivima i dobre efekte dok drugi dio proizvođača opće ne vidi benefite folijarne gnojidbe.

-Ništa ne može zamjeniti jesensku gnojidbu putem tla organskim gnojivima.  Najbolje je kombinirati organska gnojiva i folijarnu prihranu, sugerira Marcelić.

Na pitanje kakvo je trenutno stanje u maslinicima  odgovorio je jednom riječju: Solidno! Proljeće je donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko ali, ako ne bude velikih nevera, štetnika i bolesti  ova maslinarska godina bi mogla biti uspješna. Uspješnija od lanjske,  optimistički zaključuje  dr. sc. Šime Marcelić, kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima  i najboljim znanstvenikom među praktičarima. A,  evo sada, zajedno sa Stjepanom Devićem i Ivanom Divjanovićem , pokrenuo je i prvi online seminar o maslinarstvu. Prvi u Zadru i Hrvatskoj.

N.J./Dani masline   

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NATJEČAJ IZ GRADA ZADRA: Raspisan natječaj za Prometnu jedinicu mladeži. Rok za prijave 12. lipnja!

Objavljeno

-

By

Zamolbe za prijem u Prometnu jedinicu mladeži se zaprimaju do 12. lipnja, a potrebno ih je osobno dostaviti na propusni ured Policijske uprave Zadarske  

Ove godine, od strane Grada Zadra, Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove, izdvojena su novčana sredstva za 8 pripadnika Prometne jedinice mladeži za 2024. godinu. 
Uvijet za prijem u Prometnu jedinucu mladeži je da kandidat ima prebivalište na području Grada Zadra (Crno, Kožino, Petrčane, te otoci koji administrativno pripadaju Gradu zadru), a ukoliko ostane slobodnih mjesta ista se mogu popuniti i kandidatima koji nemaju prebivalište na području Grada Zadra. ( Grad Zadar, Dopis: KLASA: 340-01/23-01/4952, URBROJ: 2198/01-14-24-2 od 13. svibnja 2024. godine.) .  

Pripadnici prometne jedinice mladeži moraju ispunjavati slijedeće uvijete propisane prema pravilniku (NN 148/08) o programu i načinu osposobljavanja i djelovanja te odori i oznakama prometnih jedinica mladeži i školskih prometnih jedinica:

mora imati navršenih 16 godina života ili više 

primjeren u učenju, ponašanju i radu

mora imati zdravstvenu sposobnost koju dokazuje potvrdom liječnika obiteljske/opće medicine.

prednost imaju kandidati koji imaju položen vozački ispit bilo koje kategorije, te pripadnici koji su prošli obuku.

Pripadnicima prometnih jedinica mladeži, kada obavljaju poslove tih jedinica, pripada naknada u visini koju odredi nadležno tijelo jedinice lokalne samouprave  (663,50 eura ). 

Program osposobljavanja pripadnika prometnih jedinica obuhvaća:

1. prometno-preventivni odgoj sudionika u prometu,
2. pravila prometa,                                                  
3. prometne znakove,
4. upravljanje prometom i pružanje pomoći sudionicima u prometu.

Obrazac za prijem u Prometnu jedinicu mladeži možete preuzeti kod policijskog službenika na propusnom uredu Policijske uprave zadarske ili preuzeti na poveznici – obrazac 

Zamolbe će se zaprimati do 12. lipnja 2024. godine, a potrebno ih je osobno dostaviti na propusni ured Policijske uprave Zadarske, Ulica bana Josipa Jelačića br.30 u Zadru
 

Nepotpuno ispunjeni  obrasci u kojima nedostaju potvrde od škole i liječnika opće pr
akse neće se razmatrati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Kiša prijeti još danas, od srijede sunčanije. Evo što donosi vikend…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i vrlo nestabilno. Mjestimice kiša i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne i navečer u središnjim i istočnim predjelima. Vjetar ponegdje umjeren istočni i jugoistočni, na Jadranu jako jugo, poslijepodne u okretanju na umjeren jugozapadni. Uz nestabilnosti vjetar kratkotrajno jak. Najviša temperatura zraka uglavnom između 22 i 27 °C.

U srijedu djelomice sunčano, ponegdje malo kiše ili kraći pljusak. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, poslijepodne na sjeveru Hrvatske sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na obali i otocima između, 14 i 18 °C. Najviša dnevna većinom između 20 i 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice sunčano i uobičajeno toplo za doba godine, ali ne posve stabilno. Mjestimična kiša uglavnom u obliku izoliranih, većinom popodnevnim pljuskova, rijetko praćenih grmljavinom. Vjetar većinom slab, u srijedu još umjeren jugozapadni.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu