magazin
(FOTO) FEŠTA U MURVICI GORNJOJ Odlazak u mirovinu Željko Šoša proslavio s prijateljima u masliniku
U prigodnoj zakusci, lešo janjetini “sa kuželja”, dagnjama i domaćim vinima uz pjesmu, šale i poeziju uživali prijatelji iz Poličnika, Murvice, Briševa, Lovinca…Kako je Šoša sa 60 maslina dobio oko 300 litara ulja?
Nedavni odlazak u mirovinu dugogodišnji zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša (67) proslavio je jučer i u svom masliniku u Murvici Gornjoj. “Tu ću ubuduće provoditi više vremena nego dosad”, rekao je ne krijući zadovoljstvo što su mu se pridružili i prijatelji, mahom maslinari i vinogradari s područja općine Poličnik.
Obilasku maslinika predhodila je prigodna zakuska, lešo janjetina “sa kuželja” koju je na kominu uz poljsku kućicu za ovu prigodu pripremao Dragan Čulina, popularni Škrce, iz Briševa. On je također bio dugogodišnji djelatnik JVP Zadar.
“Nema ništa bolje od vruće, štrkomice posoljene janjetine s kumpirima ”, prokomentirao je Branko Zrilić. Još kad se zaliva s dobrim domaćim crnjakom i žuticom koje su Zrilić i ostali sudionici za ovu prigodu donijeli iz vlastitih konoba.
Guštao je i poznati zadarski profešur Ante Kolega Bage, koji u svojim knjigama i kolumnama promiče delicije zadarskog kraja. “Imamo najbolje jestvine, vina i maslinova ulja. Vrijeme je da ih označimo, zaštitimo i brendiramo kao vrhunske robne znamke “, sugerira Bage, koji područje Bukovice uspoređuje Arkadijom, a Ravne kotare naziva i Misirom. Najjača smo županija po ulovu i uzgoju ribe, školjki i ostalih plodova mora, dodao je dok je društvo blagovalo dagnje pripremljene netom što su stigle iz Novigradskog mora.
Obilazeći Šošin maslinik društvo se zanimalo, što i kako domaćin radi da su stabla u tako dobroj kondiciji, puna cvijeta, a i oplodnja je, zasad, iznad očekivanja.
“Ne bih imao ništa protiv da se ponovi lanjska sezona”, govori Željko. Sa 60 maslina, starih 20-ak godina, dobio je oko 300 litara ulja. Tajna uspjeha je najprije u dobroj lokaciji gdje uvik ima “malo bave”, položaj je osunčan, a zemlja plodna. Duboka. Ni suša nije problem jer u masliniku su dvije bušotine. “Vodu smo našli već na 25 metara”, kaže Šoša, a ima je dovoljno ne samo za natapanje maslina nego i za zalijevanje ostalih kultura. Na imanju naslijeđenom od prandida Ive, koje se prostire na 0,5 hektara je i plantaža trešanja. Željko i njegova obitelj tu sade i sve vrste sezonskog povrća, salate, pomidora, kukumara, balancana.. Sve prirodno, kako ga je Bog da. Bez pesticida, insekticida, fungicida i bilo kakvih drugih kemikalija koje koriste mnogi.
“Ne želim trovati sebe i obitelj”, kaže Šoša. A njegova obitelj je brojna. Od sina i dvije kćeri zasad ima 12 unučadi. “To je bogatstvo”, ističe i dodaje kako se često okupe svi i guštaju na imanju. Uz poljsku kućicu je i nadstrešnica tako da za sve ima mista.
O svojim poslovima i obiteljima pričali su i ostali prijatelji okupljeni na ovoj maloj svečanosti. Zadovoljstvo nije krio ni Josip Grgurica iz Poličnika.
-Ja san super zadovoljan. Nema većeg zadovoljstva nego kad se nađu ljudi koji znaju raditi i sebi dati oduška, kaže Grgurica.
Na svom obiteljskom gospodarstvu u Poličniku ima 100 maslina, 75 smokava i 1200 loza. “Imam dovoljno ulja i vina, crnog i bilog za moju obitelj i prijatelje . Ulje mi je bog bogova, a vino grom gromova, kaže duhoviti Grgurica, koji je među prvima zasadio modernu plantažu smokava koje se danas na području Zadarske županije prostiru na više od 70 hektara.
“Od smokava svake godine kupim 10 metara drva za zimu, 2 gudina i grožđa da bude vina za obitelj i prijatelje, kaže Grgurica.
On je i majstor vica, dosjetke ali i dobar pjevač. Zna i zaorcati po starinski. Uz njega pjesmu je na druženju kod Šoše predvodio Niko Zekić, predsjednik KUD-a Sv. Kuzma i Damjan iz Slivnice. Član je i muške pjevačke skupine “Hrvatski sokolovi” koju čine pjevači iz Slivnice, Poličnika i Pridrage.
“Ovakva druženja su sve rijeđa zato imaju posebnu vrijednost, kaže Nikola Marinović sve poznatiji pjesnik i voditelj klape Korporan iz Poličnika. Njegova najnovija pjesma o didu izazvala je ovacije i znakovit komentar jednog od nazačnih: “Tko ne voli vino, žene i poeziju – lud je čovik!”
U opuštenom ozračju uz domaće iće i piće, ugodne razgovore, pjesmu, šalu i smijeh vrijeme brzo prolazi. Zadovoljni svi, domaćin i druželjubivi gosti pa će ubrzo uslijediti i novi susret u konobi kod Škrce, Jusupovom masliniku u Briševu ili negdje drugdje. Nije bitno gdje , bitno je druženje, da razmijenjujemo iskustva, znanja i učimo jedni od drugih. Ili, kako na kraju reče Josip Grgurica, možda druženje i nije sve, ali bez druženja – sve je ništa.
Foto N.J./Dani masline
magazin
Kako prepoznati psihopata za samo pet minuta: Psihijatri primjenjuju ove trikove
Psihijatar otkriva brzi trik za otkrivanje psihopata!
Nitko ne želi biti okružen psihopatima, ali kako ih prepoznati? Prema članku u Inc. Magazine, postoji nekoliko znakova koje možete primijetiti u roku od 5 minuta, prenosi krstarica.com.
Psihopati vole razgovarati o određenim temama
Psihopati se često fokusiraju na razgovore o hrani, seksu i novcu, a manje spominju obitelj, religiju i duhovnost. Ako primijetite da netko često ističe svoje fizičke užitke ili materijalno bogatstvo, možda je vrijeme da budete oprezni.
Psihopati imaju planove, ali im često nedostaje akcije
Imaju izuzetno visoko mišljenje o sebi i često sebe vide kao središnju figuru. Iako navode svoje ciljeve, često nemaju konkretnu strategiju za njihovo postizanje. To je suprotno od uspješnih pojedinaca koji detaljno planiraju svoje korake prema cilju.
Psihopati ne oponašaju neverbalne izraze drugih
Empatične osobe često oponašaju neverbalne signale sugovornika, ali psihopati ne. Egocentrični su i ne reagiraju na tuđe signale.
Psihopati su usmjereni na nagrade pod svaku cijenu
Mozak psihopata reagira na nagrade s puno više dopamina nego mozak prosječne osobe, što ih čini posebno motiviranima da traže nagrade.
Psihopati vole raditi za loše šefove
Zbog nedostatka empatije, psihopati mogu napredovati pod zahtjevnim i arogantnim šefovima jer se ne uzbuđuju zbog stresa ili neprijateljskog ponašanja.
magazin
Znate li što je seksomnija i koji su njeni simptomi?
Mnogi često imaju “mokre snove”, ali mali broj ljudi ima seksomniju, što se odnosi na upuštanje u seksualnu aktivnost tijekom sna.
Ovaj poremećaj se smatra parasomnijom poput mjesečarenja ili pričanja. Prema Zakladi za spavanje, osobe sa seksomnijom masturbiraju, čine seksualne pokrete, koriste seksualnu agresiju ili započinju odnos s partnerom.
Liječnik Carlos Schenck za CNN je rekao da se seksomnija najčešće javlja tijekom najdublje faze sna, koja se naziva delta faza.
“Vi ste u dubokom snu, ali vaše tijelo je aktivno. Opasno je jer možete početi hodati, trčati i raditi svašta, a da vaš um toga nije svjestan”, rekao je.
Osim seksualnog ponašanja, drugi znakovi seksomnije su: nereagiranje ili minimalna uključenost u razgovor i događanja u okolini, neuobičajene seksualne reakcije ili agresija, nemogućnost buđenja ili poteškoće s buđenjem te ozljede genitalija.
Točan uzrok seksomnije nije poznat, ali istraživanja pokazuju da je najčešća kod muškaraca. Povezan je s problemima poput žgaravice, sindroma nemirnih nogu i apneje za vrijeme spavanja, prenosi klix.ba.
magazin
Zašto je pivo ukusnije kad je hladno? Znanstvenici konačno imaju odgovor
Pivo zapravo ima bolji okus kada se poslužuje ledeno u, recimo, smrznutoj krigli, prema studiji nedavno objavljenoj u znanstvenom časopisu Matter.
Istraživači s Kineske akademije znanosti otkrili su da alkoholna pića imaju okus više ili manje “poput etanola” na različitim temperaturama.
Tim je naučio da temperatura tekućine mijenja način na koji se formiraju voda i etanol (ili alkohol) – stvarajući klastere u obliku lanca ili piramide na molekularnoj razini, što zauzvrat utječe na okus pića.
U niskim koncentracijama, alkohol formira više struktura u obliku piramide oko molekula vode. Pri većim koncentracijama alkohol se počinje lančano slagati.
Točnije, došlo je do primjetnog povećanja lančanih struktura u pićima s 5% do 11% alkohola kada su poslužena na 5 stupnjeva — poput piva.
Obično svijetla piva imaju između 4% i 5% alkohola, dok obična piva imaju između 5% i 6%. U međuvremenu, craft piva mogu varirati i obično sadrže od oko 6% do 10%.
“Na niskim temperaturama, tetraedarski (u obliku piramide) klasteri postaju količina niske koncentracije”, rekao je glavni autor i znanstvenik Lei Jiang.
“Zato pijemo hladno pivo”, rekao je.
Nažalost, za one koji žele popiti jednu vrstu alkohola, a zatim popiti pivo, redoslijed konzumiranja različitih alkohola ne sprječava mamurluk – zapravo, većina lijekova to ne čini, prenosi New York Post.
“Jedno alkoholno piće je dovoljno da izazove mamurluk kod nekih ljudi, dok drugi mogu popiti veće količine alkohola i u potpunosti izbjeći mamurluk”, rekla je Sandra Arévalo, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku koja nije bila povezana sa studijom.
Općenito, stručnjaci za alkohol slažu se da je intenzitet mamurluka više određen količinom alkohola koji se pije i brzinom kojom se konzumira.
Koliko god ledeno pivo bilo dobrog okusa, alkohol može uzrokovati dehidraciju, loš san, glavobolje, lupanje srca, želučane probleme, mučninu i povraćanje, kao i upale jetre, gušterače, mozga, gastrointestinalnog trakta i drugih organa kako bi se tijelo izborilo da izbaci toksine i povrati hranjive tvari.
Ali, život je prekratak da bismo pili toplo pivo.
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 dan prije
NEDJELJOM U SPIZU? ZAŠTO NE? / Evo koji će trgovački lanci i trgovine u Zadru raditi 5. svibnja…
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
NAKON VIŠE OD 6 STOLJEĆA: Zadarski procesijski križ opet u procesiji ulicama Zadra
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
LIJEPE VIJESTI IZ PULE / Učenica iz Obrovca Dragana Buljević državna prvakinja iz povijesti!
-
Sport2 dana prije
5. SVIBNJA / Niko Kovač dolazi u Zadar trčati Wings for Life World Run