Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PU ZADARSKA: Za vikend na zadarskim prometnicama evidentirano 6 prometnih nesreća

Objavljeno

-

Foto: PU zadarska

Jučer, u nedjelju, 05. ožujka 2023. godine oko 17.45 sati, u Zadru u Ulici Hrvatskog saboru dogodila se prometna nesreća u kojoj je teže tjelesne ozljede zadobio 60-godišnji hrvatski državljanin, vozač motocikla zadarskih registarskih oznaka.

Prema rezultatima očevida do promene nesreće je došlo dok se 19-godišnja vozačica automobila Suzuki zadarskih registarskih oznaka, kretala u koloni prometnicom gdje je promet reguliran uz pomoć svjetlosne signalizacije te skretala u lijevo bez da se prethodno uvjerila da to može učiniti na siguran način, uslijed čega na nju nalijeće motocikl koji se kretao iz suprotnog smjera i zadržavao svoj smjer kretanja. Nakon udara moticiklist pada na automobil Suzuki, a potomi na kolnik ceste uslijed čega je ozlijeđen.
Liječnička pomoć mu je pružena u Općoj bolnici Zadar gdje su mu utvrđene teže tjelesne ozljede te je zadržan na liječenju.

Policija utvrđuje sve okolnosti prometne nesreće, a u tijeku je kriminalističko istraživanje nad vozačicom u svezi kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

  Vikend na zadarskim prometnicama – evidentirano 158 prekršaja

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:

  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 

Policijski službenici proteklog vikenda od 03. do 06. ožujka 2023. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 158 prekršaja od čega izdvajamo:

  • 25 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 61 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  •  9 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježeno je i 6 prekršaja zbog vožnje u zabranjenom smjeru ( jednosmjerna ulica), 3 prekršaja zbog isteka tehničkog pregleda i registracije te po 1 prekršaj zbog vožnje prije stjecanja prava na upravljanje, 1 prekršaj zbog nepropisnog pretjecanja te 1 prekršaj zbog nenošenja kacige.

Iz prometa je isključeno 27 vozača i 4 vozila.

U tom se vremenu dogodilo 6  prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena te su dvije osobe lakše ozlijeđene.

Najveća koncentracija alkohola u količini od 1,96 g/kg izmjerena je kod 40-godišnjeg vozača automobila Renault zadarskih registarskih oznaka, kojeg su u subotu 04. ožujka oko 03.20 sati u Ulici 84. gardijske bojne HV Termiti u Zadru zaustavili policijski službenici Policijske postaje Zadar. Daljnjim postupanjem od njega je oduzeto oko 1,8 grama marihuane, a također su prema njemu uporabljena sredstva prisile jer je tijekom liječničkog pregleda narušavao javni red i mir te se pokušao udaljiti.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, vozač je uz Optužni prijedlog prepraćen na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od 9 dana.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PLANIRATE IZLET? / Iz NP Paklenica sve informacije na jednom mjestu – što posjetiti i koje je radno vrijeme objekata u svibnju…

Objavljeno

-

By

foto: Facebook

Šumarska kuća “Lugarnica” (radno vrijeme: 10:00-17:00 sati). Lugarnica je jednostavni ugostiteljski objekt u vlasništvu JU Nacionalni park Paklenica, a nalazi se neposredno uz potok Velika Paklenica, duž glavne planinarske staze u kanjonu Velike Paklenice. Udaljen je oko 4 km od glavnog parkirališta.

Naplata usluga u Lugarnici vrši se u gotovini pa preporučamo da ju ponesete sa sobom prilikom kretanja u planinu.

Cjenik: https://np-paklenica.hr/hr/posjetite-nas/lugarinca

Špilja Manita peć- pripazite na radno vrijeme špilje koja je otvorena ponedjeljkom, srijedom i subotom od 10:00 -13:00 sati. Uspon od glavnog parkirališta do špilje traje sat i pol.

Razlog trosatnog radnog vremena špilje je očuvanje i zaštita špilje jer se dužim radnim vremenom povećava temperatura u špilji za 1 ˚C; duži rad rasvjete pospješuje razvoj lampenflore te se povećava koncentracija ugljičnog dioksida u špilji povećanim brojem posjetitelja.

Posjetiteljski centar Podzemni grad Paklenice – radno vrijeme od 9:00 do 15:00 sati. Više informacija o centru na: https://np-paklenica.hr/…/posjeti…/posjetiteljski-centar

Brošura Paklenica: https://np-paklenica.hr/images/NP_Paklenica.pdf

📌Popis najpoznatijih planinarskih staza: https://np-paklenica.hr/hr/planinarenje-hr/planinarske-staze

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Meteoalarm upozorava na nevrijeme, stiže i zahladnjenje

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja te nestabilno. Mjestimice kiša te lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, moguće izraženiji, osobito od sredine dana. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, uz nestabilnosti lokalno pojačan. Na Jadranu umjereno do jako jugo poslijepodne naglo u okretanju na jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 19 i 24 °C.

U petak i dalje promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima, koji ponegdje mogu biti i jače izraženi. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, na moru i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 7 do 12, na moru između 11 i 14, a najviša dnevna uglavnom od 16 do 21 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu promjenljivo, nestabilno i manje toplo. Mjestimice kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom. U nedjelju djelomice ili pretežno sunčano tek ponegdje uz mogućnost pljuskova te malo toplije. Vjetar na kopnu većinom slab, u petak umjeren zapadni, na Jadranu zapadnjak i sjeverozapadnjak, u nedjelju jugozapadnjak.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LIJEPE VIJESTI IZ PULE / Učenica iz Obrovca Dragana Buljević državna prvakinja iz povijesti!

Objavljeno

-

By

Na Državnom natjecanju iz povijesti, održanom u Puli od 17.- 19. 4. 2024., učenica drugog razreda gimnazije iz Srednje škole Obrovac Dragana Buljević, osvojila je prvo mjesto u kategoriji znanja. Uz nju su na prvenstvu svih škola u državi iz povijesti, sudjelovale i njene kolegice iz razreda Tena Nikodem i Lucija Karamarko, koje su bile 10. u kategoriji Istraživački rad s temom „Pravednici među narodima: Anka Oštrić i Matej Buterin“. Sve tri djevojke je pripremao i vodio mentor, profesor povijesti Jakov Krolo. Velik je to uspjeh za Srednju školu Obrovac koja broji svega 86 učenika, a od toga 19 gimnazijalaca.

Na ovom natjecanju je nastupilo ukupno šest učenika iz Zadarske županije, a Dragana Buljević iz SS Obrovac je jedina od njih koja je osvojila jedno od prva tri mjesta.

„Iskreno, još sam u šoku i ni sama nisam svjesna da sam odnijela titulu državne prvakinje, još mi se dojmovi trebaju skroz sleći. Priprema je bila jako zahtjevna i htjela bih se zahvaliti svom mentoru Jakovu Kroli koji me bodrio kroz svo ovo vrijeme i bivao mi podrška od školske razine natjecanja do samog kraja.“ Izjavila je s razlogom ponosna učenica obrovačke gimnazije, Dragana Bujević, koja je uz sve ove godine bila i županijska prvakinja iz biologije i kemije, a uskoro je čeka i državno natjecanje iz hrvatskog jezika.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu