Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

ZADAR / ŽUPANIJA

MISA U SV. FRANE I PROCESIJA / Jakov Zadranin danas će prvi puta kao blaženik proći ulicama svoga Zadra

Objavljeno

-

By

Danas će Jakov Zadranin (oko 1400. – 1496.) prvi će put kao blaženik proći ulicama svoga grada. Franjevci Bitetta doći će u Zadar s moćima blaženika, onim istima s kojima svake godine svečano čine tradicionalnu procesiju u svom gradu.

Poslije Svete mise, koju će u Crkvi Svetog Frane u 16 sati predvoditi nadbiskup Zgrablić, procesija će s moćima blaženika ići: trgom Svetog Frane, ulicom Zadarskog mira 1358., ulicom Božidara Petranovića, Bedemima zadarskih pobuna, ulicom obitelji Stratico, trgom Petra Zoranića, poljanom Šime Budinića, ulicom Elizabete Kotromanić, i Širokom ulicom, do Katedrale.

U procesiji će biti nošen i Zadarski procesijski križ koji je, nakon što je ukraden i gotovo 50 godina izbivao iz Zadra, iz Italije prošle godine vraćen franjevcima.

Križ je franjevcima darovala kraljica Elizabeta Kotromanić u prigodi potpisivanja Zadarskog mira, 18. veljače 1358. u sakristiji franjevačke crkve. Taj mir trajao je 50 godina, pa je križ u funkciji njegova obilježavanja svake godine u procesiji nošen zadarskim ulicama, sve dok 1409. Zadar nije opet potpao pod Veneciju, pa su Mlečani takvu procesiju zabranili. Blaženi Jakov u djetinjoj dobi zasigurno je više puta sudjelovao u toj procesiji.

Ovogodišnja procesija zaustavit će kratko, uz molitvenu stanku, na Bedemima zadarskih pobuna u blizini Crkve Sv. Marije u Luci, u kojoj je Jakov kršten.

U procesiji će biti nošeni i stari barjaci samostana Svetog Frane, a više udruga sudjelovat će u procesiji sa svojim barjacima, kao i članovi folklornih društava i pojedinci u narodnim nošnjama.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

GRMLJAVINA, PLJUSKOVI I PAD TEMPERATURE / Evo kad stiže promjena vremena…

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano uz mjestimice umjerenu naoblaku. Uz umjeren razvoj oblaka moguć je poneki poslijepodnevni pljusak, ponajprije u Gorskoj Hrvatskoj, na širem riječkom području te u unutrašnjosti Istre. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 21 do 26 °C.

U ponedjeljak djelomice, u Dalmaciji i pretežno sunčano. U unutrašnjosti razmjerno vjetrovito uz umjeren, u gorju na udare mjestimice i jak jugozapadni vjetar. Na Jadranu većinom umjereno jugo, uz obalu i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka većinom od 9 do 14, u gorskim predjelima i niža, a najviša između 21 i 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U ponedjeljak djelomice sunčano i uglavnom suho. Od utorka promjenjivo i nestabilno uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Vjetar umjeren i jak jugozapadni, na Jadranu jugo. U srijedu će zapuhati mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura. Temperatura zraka bez veće promjene, tek u srijedu na kopnu mjestimice manje toplo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NEDJELJOM U SPIZU? ZAŠTO NE? / Danas su otvoreni ovi trgovački lanci i trgovine u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje, 5. svibnja:

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

od 8 do 21

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 21

Skradinska 8 – od 7 do 13

KONZUM:

Polačišće 2 – od 7 do 13

Franje Petrića 10 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Put Vrela 2 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Zadarska ulica 24 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Put Stanova 63 – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

Ivana Zadranina 1/A – od 7 do 21

RIBOLA

Put Petrića 51C – od 7 do 21

Zrinsko-frankopanska 18 – od 7 do 20

Andrije Hebranga 10A – od 7 do 20

Put Šimunova 2 – od 7 do 20

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu