Connect with us

magazin

FOTOGALERIJA Počeo Meat Me 3.0, svi su uživali u odojku i gulašu s kiselim zeljem

Objavljeno

-

Počeo je zadarski Festival mesa Meat Me 3.0, gastronomsko-turistička manifestacija koju od 2019. godine, u suradnji i uz podršku niza partnera i suradnika, organizira Turistička zajednica grada Zadra, promovirajući tako gastronomsku baštinu Zadra i njegovog kraja.

U srijedu je mali trg Stare pijace u  sklopu Tržnice na Poluotoku ponovno postao velika outdoor kuhinja, ali i dekorirani restoran. Ljubitelji mesnih delikatesa su prvog dana uživali u jelima od svinjetine koje su mogli kupiti po simboličnoj cijeni od 35 kuna. Iako sekeli gulaš, tipično mađarsko jelo u kojem se u gulaš od svinjetine ukuha i kiseli kupus, nije tipično dalmatinsko jelo, ali je u tradiciji ovdašnje gastronomije fermentirano povrće, prvenstveno zelje, pustilo duboko korijenje.

Svinjetina je prvog Meat Me dana pokazala i svoja druga lica – hladni pečeni odojak i odresci s grilla s kiselim kupusom začinjenim maslinovim uljem bili su ponuđeni na izbor mnogim Zadranima i gostima koji su bili oduševljeno što se na Pijaci održava mesni festival.

Cijelu kuharsku paradu vodili su profesori i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar na čelu s Renatom Kraljevom i Josipom Vrsaljkom uz tehničku i operativnu podršku catering majstora Nevena Nadinića.

Drugi dio gastronomske ponude u srijedu bio je mesni, ali – bez mesa. Kako? Pokazali su to, kao što će prezentirati i u nastavku festivala, tri brata Stanišić iz Petrčana, već nadaleko poznati klapski i operni pjevač Duje te braća mu Roko i Lujo, koji zajedno vode jedini zadarski veganski restoran The Botanist. Zelje na dalmatinski i pohana „puretina“ bili su njihov izbor prvog dana, a mnogi su posjetitelji, više iz znatiželje, a poslije i iz gušta degustirali njihova jela. Meso bez mesa – ugodni šok, ali samo za one koji ne prate svjetske gastronomske trendove u kojima je veganstvo postalo gotovo masovan izbor.

Program je vodila poznata zadarska novinarka Ana Marušić, a s glazbom je stalno bio prisutan DJ Davor. Dio festivala je i Pjaceta bar koji je važna potpora cijelom Festivalu, miran kutak za degustaciju i razgovor.

U četvrtak je gastronomska tema Meat Me 3.0 teletina. S jedne strane dugog kuharskog stola bit će ponuđeno varivo od teletine, pa onda kuhana teletina s povrćem ili ona s grilla. A vege ekipa iz The Botanista će kuhati veliki teleći gulaš. Bez teletine!? Živi bili pa vidjeli.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Psihologinja nam otkrila važnu ulogu roditelja u izgradnji samopouzdanja kod djece

Objavljeno

-

Roditelji imaju ključnu ulogu u odgajanju i oblikovanju djece. Na ponašanje i razvoj djece utjecat će i okolina, ali na kraju najveći i najvažniji utjecaj imaju upravo roditelji. Kako bi utjecali i potaknuli sigurnost djeteta u vlastitu vrijednost i u budućnosti, roditelji trebaju sudjelovati u izgradnji samopouzdanja svog djeteta.

O važnoj temi utjecaja roditelja na izgradnju samopouzdanja kod djece razgovarali smo sa psihologinjom Ivanom Kober Vrbat, koja nam je otkrila zašto je važno kod djece graditi samopouzdanje, kako to roditelji mogu učiniti, ali i kako isto to samopouzdanje svojim ponašanjem mogu narušiti. 

“Na razvoj samopouzdanja primarno utječe kako se roditelji ponašaju prema djeci, odnose li se s poštovanjem i uvažavanjem ili omalovažavaju njegove vještine”, kaže nam psihologinja. No, to nije jedino što utječe na samopouzdanje kod djece.

Kober Vrbat kaže da je “važno i koliko roditelji kontroliraju ponašanje djece, što pokazuje imaju li povjerenja u njegove sposobnosti”.

“Primjerice, ako djetetu ne dopuštamo da se penje po drveću i redovito ga sputavamo u sličnim situacijama, dijete nema priliku isprobati svoje vještine i steći povjerenje u njih”, izjavila je za Index. 

Kako roditelji mogu potaknuti samopouzdanje kod djece?

Postoji nekoliko načina na koje roditelji mogu pozitivno utjecati na samopouzdanje djece, a to su uvažavanje djece i njihovih postignuća, pohvale te zadavanje izazova primjerenih za njihovu dob zbog kojih će osjećati uspjeh nakon što ih riješe. 

“Prije svega, važno je djetetu obraćati se s uvažavanjem kao da se radi o osobi koja je nama jednakovrijedna. Jer djeca to zaista i jesu. Dobro ih je pohvaliti kada učine nešto dobro i pritom se usmjeriti na specifične vještine djeteta i trud koji je uložilo u određenu aktivnost”, kaže Kober Vrbat. 

Kako bi dijete izgradilo samopouzdanje, potrebno je izlagati ga izazovima. 

“Za razvoj samopouzdanja potrebno je da dijete rješava izazove i probleme koji su njemu razvojno prikladni. Tako stječe pouzdanje u svoje vještine koje isprobava i uvježbava, stoga dijete ne treba sputavati da samostalno rješava probleme”, ističe psihologinja. 

Roditelji mogu pozitivno, ali i negativno utjecati na samopouzdanje djece

Neki roditelji nisu svjesni da svojim postupcima negativno utječu na razvoj i izgradnju samopouzdanja djeteta. Njihove odgojne metode mogu imati potpuno suprotan učinak, a psihologinja je izdvojila najpoznatije načine kako roditelji negativno utječu na samopouzdanje djece. 

“Treba naglasiti kako fizičko kažnjavanje i fizičko zlostavljanje ozbiljno narušavaju djetetovo samopouzdanje, pritom imajući na umu kako su takvi postupci i protuzakoniti. Također, pretjeranom kontrolom djetetovog ponašanja pokazujemo kako mi kao roditelji ne vjerujemo u djetetove vještine. Važno je dijete pustiti da iskusi različite izazove odrastanja, a roditelji trebaju biti njihova sigurna luka u koju mogu uploviti i kada negdje pogriješe”, kaže psihologinja za Index. 

Od djece ne treba očekivati savršenstvo jer će ona, baš kao i svi mi, ponekad pogriješiti. “Djecu ne treba okrivljavati kada pogriješe i dodatno ih kažnjavati i podsjećati na njihove greške”, pojašnjava. 

Također, roditelji se ne bi trebali smijati interesima svoje djece ni rugati im se ili podcjenjivati njihove vještine. Naša sugovornica ističe da “ruganje i podcjenjivanje djetetovih vještina može narušiti njihovo samopouzdanje, stoga treba izbjegavati rečenice poput: ‘Gle kako si ti mala beba, još piškiš u gaće’ ili ‘Mogao si se samo malo više potruditi kada si crtao pa bi ljepše nacrtao”.

Poticanje djece da budu samopouzdana utječe na njihovu budućnost

“Zdravo razvijeno samopoštovanje zaštitni je faktor u razvoju mentalnog zdravlja i bitan je čimbenik u ostvarivanju zdravog i ispunjenog života”, tvrdi psihologinja. 

Odrasli koje su roditelji u djetinjstvu poticali da budu samopouzdani drugačije se ponašaju od onih koji tu potporu nisu imali od roditelja. 

“Osobe visokog samopouzdanja bolje se snalaze u međuvršnjačkim i romantičnim odnosima, lakše se nose s neuspjesima, sposobni su samostalno donositi odluke te se lakše nose s vršnjačkim pritiskom”, pojašnjava ona i zaključuje da će se “djeca visokog samopouzdanja lakše nositi sa životnim izazovima koji su pred njima”. 

 
Nastavi čitati

Magazin

Ako imate ovaj modni dodatak, Gen Z kaže da niste u trendu

Objavljeno

-

U nepresušnom izvoru generacijskih razlika, jedan modni dodatak se neočekivano našao kao još jedna sporna tema. Naime, jedan korisnik na X-u (bivšem Twitteru) pokrenuo je viralnu raspravu na toj platformi, koja je zabilježila čak dva milijuna pregleda u samo par dana. 

“Nedavno sam naišao na raspravu na Redditu o tome kako pripadnici Generacije Z prepoznaju milenijalce. Jedan od najčešćih odgovora bio je: ‘Imaju novčanik'”, napisao je Nikhil Krishnan.

Njegova objava potaknula je lavinu komentara. Dok nekima nije bilo jasno kako pojedinci funkcioniraju bez novčanika, drugi su istaknuli alternative koje mlađe generacije zapravo koriste umjesto njih.

“Ha? Pripadam starijoj generaciji, ali kako, dovraga, funkcioniraš bez novčanika?”, upitao je jedan korisnik X-a. 

“Generacija Z ne koristi novčanik za vozačku dozvolu, karticu zdravstvenog osiguranja itd.? Ne vjerujem u to ni sekunde”, dodao je drugi. 

“Mlad ili star, zašto ne bi imao novčanik? Bizarno”, nadovezao se treći. 

“Zbunjeni komentari su urnebesni”

“Generacija Z previše se oslanja na tehnologiju. Često namjerno koristim gotovinu, osobito u malim trgovinama, kako bi više novca ostalo u rukama lokalnih poduzetnika”, napisao je četvrti.

“Zbunjeni komentari su urnebesni. Pravi odgovor je da sve stavljaju u masku za telefon ili u jedan od onih džepova za pohranu na telefonu”, pojasnila je jedna osoba. 

“Obično imaju jednu od onih futrola za telefon u kojima drže kartice. Nije da je sve digitalno, već mlađe generacije svoje kartice čuvaju na drugačiji način od starijih generacija”, zaključila je druga. 

No, novčanici su samo vrh sante leda kada govorimo o međugeneracijskim razlikama. Od uskih traperica do guranja majica ili džempera u hlače, pa sve do stopalica – za gotovo sve što milenijalci vole i nose, Generacija Z kaže da je to out

Prema jednom istraživanju 79% potrošača Gen Z koristi digitalne novčanike

Prema izvješću objavljenom u veljači 2024. putem PYMNTS-a, središta za online plaćanje i trgovinu koje je nastalo u suradnji s Amazon Web Servicesom, 79% potrošača generacije Z koristi digitalne novčanike. Što se tiče generacije baby boomera i starijih, njih samo 26% koristi digitalne novčanike. 

“Zanimljivo je da je suprotan trend uočen kod korištenja kreditnih kartica. Što je potrošač stariji, to je veća upotreba kreditnih kartica”, napisali su u izvješću. No također su utvrdili da je 51% pokazalo zanimanje za korištenje ove metode i za pohranu dokumenata kao što su vozačke dozvole, ulaznice za događaje i sl. 

“Zanimanje raste na 78% među generacijom Z i 75% među milenijalcima, pri čemu je polovica tih mlađih potrošača vrlo zainteresirana. Odrasli s djecom također pokazuju relativno visoku razinu interesa”, naveli su. 

“Digitalni novčanici, kao što su Apple Pay, Google Pay i PayPal, pružaju praktične i sigurne načine za dovršetak kupnje na mreži”, istaknuli su autori istraživanja. “Ovi novčanici uklanjaju postupak unosa podataka o kreditnoj ili debitnoj kartici prilikom naplate.” 

 

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 13. lipnja 2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.06.2024.
LJUBAV: Polako prepuštate drugima da vas vode ili neka događaji teku sami od sebe. Imate povjerenja u budućnost.
KARIJERA: Razvijat ćete novu strategiju radnih odnosa kojom bi poboljšali učinkovitost i zadovoljstvo na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izdržite.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.06.2024.
LJUBAV: Uspjet ćete nadilaziti sve probleme i razlike u odnosu s voljenom osobom. Vaš idealizam bit će zarazan.
KARIJERA: Taman kad ste se pomakli s mrtve točke i doprli do novih informacija, opet ste stali jer čekate još neke odgovore.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pitajte previše.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.06.2024.
LJUBAV: Uz diplomaciju nema prepreka da biste ostvarili sklad, razumijevanje i sreću s osobom do koje vam je stalo.
KARIJERA: Još traju male čarke oko nove kadrovske križaljke ili oko dijela posla povezanog s uslužnim temama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete otvoreni i kreativni.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.06.2024.
LJUBAV: U ljubavnim pitanjima ovaj put ne slušajte savjet prijatelja, koliko god bio dobronamjeran.
KARIJERA: S lakoćom ćete rješavati većinu postavljenih zadataka. Komunikacija će vam teći glatko i jasno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Manji problemi s kožom na licu.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.06.2024.
LJUBAV: Doći će do blagog poboljšanja u vašim osobnim odnosima, ali još uvijek ćete teško nalaziti prave riječi u komunikaciji s partnerom.
KARIJERA: Ništa vas više u vezi posla neće brinuti. Vaši ciljevi su vam potpuno jasni i to vam je dovoljno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Slijedite svoje snove.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.06.2024.
LJUBAV: Opet ćete naći ravnotežu u osobnim odnosima. Nekima će u tome pomoći prijatelji. Voljena osoba vas voli.
KARIJERA: U poslu nećete biti jače angažirani. Sve ćete odraditi rutinski i bez mnogo mašte. Nedostajat će vam motiva.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nastavite graditi započeto.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.06.2024.
LJUBAV: Vaš partner pokazivat će potrebu za više nježnosti što ćete mu (joj) vi priuštiti bez većih problema. Dobro je.
KARIJERA: Uslijedit će nepromišljeno postupanje vaših nadređenih zbog kojih ćete se osjećati povrijeđeni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Gimnasticirajte na zraku.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.06.2024.
LJUBAV: Danas nalazite pravi način da nekom pokažete svoje osjećaje, bilo da se radi o pogledima, bilo o rječima.
KARIJERA: Male trzavice u odnosima sa suradnicima bit će prolaznog karaktera, pa im ne pridajte značaj.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imate pravo uživati.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.06.2024.
LJUBAV: Ako izađete van, vjerojatno ćete se lijepo provesti. Ipak, pazite što pričate kako ne bi napravili zbrku.
KARIJERA: Na radnom mjestu osjetit ćete mir i stabilnost. Zagonetke će ostati drugima da ih rješavaju.

ZDRAVLJE&SAVJET: Vježbajte jogu za bolju koncentraciju.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.06.2024.
LJUBAV: Mnogi će se raspričati o ljubavi u kojoj ne nedostaju strasti. Oni u vezama malo će provocirati.
KARIJERA: Znate da ništa nije sigurno, ali očekujete da ćete dobro proći. Na neki način vi se kockate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Više se odmarajte.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.06.2024.
LJUBAV: Vaš stil zabave nadaleko je poznat po originalnosti. Danas ćete u tome čak malo i pretjerati.
KARIJERA: Kad zbrojite sve račune, vidjet ćete da ima novih troškova, ali i novih dobitaka. Opet ste na istom.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite umjereniji u svemu.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 13.06.2024.
LJUBAV: Bit ćete privlačniji više nego inače, a u komunikaciji ćete blistati. Mnogi će se zagledati u vas.
KARIJERA: U poslovima samostalnog karaktera bit ćete uspješni. Tamo gdje drugi vuku konce, morat ćet slušati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Olabavite.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu