Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

DAN OBRANE ZADRA Gradonačelnik Dukić: “Ovo su dani ponosa naše generacije koja je hodala s divovima!” 

Objavljeno

-

Zadar danas slavi Dan obrane. Tim povodom čestitku je uputio i gradonačelnik Zadra, Branko Dukić. Evo što poručuje:

Drage sugrađanke i sugrađani, drage majke i očevi, supruge i djeco naših poginulih branitelja, poštovani ratni zapovjednici, ratnici, branitelji, pobjednici, hvala vam! Hvala na žrtvi, hvala na hrabrosti i junaštvu. Hvala na slobodi Zadra i Hrvatske! 

Ovo su naši zadarski dani ponosa i slave, ali i dani ponosa čitave Hrvatske. Ne samo branitelja koji su zaustavili neprijatelja u njihovom naumu osvajanja Zadra i presijecanju Hrvatske. Ovo su dani ponosa naše generacije koja je, iako tada možda i nije toga bila svjesna, hodala s divovima. 

Postoje neki događaji u povijesti jedne države, jednog grada, jednog naroda i obitelji koji određuju budućnost. Ovdje, u Zadru, tu ste budućnost odredili baš vi. Meni, svima nama. I ostavili nam ponos. Ostavili nam i obvezu čuvati to nasljeđe.

Nakon 31 godine od povijesnog uspjeha tada mlade hrvatske vojske želim živjeti zajedništvo tog vremena, međusobnu potporu i spremnost na pružanje pomoći u svakom trenutku, svakoj prigodi. Bezuvjetno! Želim da i naši novi naraštaji jednako ponosno, hrabro i časno ljube svoju Domovinu! 

Stoga, svima vama iskreno i od srca čestitam Dan obrane grada Zadra!

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPA BELAFUŽA / U subotu Susret osoba starije životne dobi, bolesnih i njihovih obitelji

Objavljeno

-

By

Susret osoba starije životne dobi, bolesnih i njihovih obitelji održava se u subotu, 11. svibnja u pastoralnom centru župe Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Susret prvenstveno okuplja djedove i bake, kao i sve ljude u tjelesnoj potrebi, nepokretne i invalide, ali i njihove obitelji i osobe koje skrbe o njima, započinje u 10 sati u kripti župne crkve na Belafuži koja ima i pristup za invalide.

Početak svečanog misnog slavlja u crkvi na Belafuži predviđen je u 11 sati, nakon kojeg će biti druženje sudionika i okrepa. Susret se ujedno održava prigodno uz blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, a organizira ga Povjerenstvo za bolnički pastoral i osobe starije životne dobi. Tim susretom želi se afirmirati dostojanstvo starijih i osoba s posebnim potrebama i zahvaliti njegovateljima na požrtvovnom radu s ljudima u tjelesnom stanju koje iziskuje osobitu njegu i skrb. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ARBANAŠKO ČUDO / U petak u Arbanasima svečana proslava Gospe Loretske

Objavljeno

-

By

Svetkovina Gospe Loretske svečano se slavi u župi Gospe Loretske u Arbanasima u Zadru u petak, 10. svibnja.

Svečano večernje misno slavlje s početkom u 18 sati, a nakon mise i procesiju s kipom Gospe Loretske, predvodi fra Tomislav Šanko, OFM, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima.

Mise toga dana su još u 7, 9 i u 10.30 sati.   

Svetkovina koja se u narodu zove ‘Arbanaško čudo’ tradicionalno okuplja tisuće vjernika iz cijele Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAŠTITNIK KISTANJA / U četvrtak svečana proslava sv. Nikole

Objavljeno

-

By

Na blagdan Prijenosa moći sv. Nikole biskupa, ujedno i svetkovinu 17. godišnjice posvete župne crkve sv. Nikole u Kistanjama, svečano koncelebrirano misno slavlje u četvrtak, 9. svibnja, u župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama s početkom u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nakon mise, mons. Zgrablić predvodi i procesiju s moćima sv. Nikole biskupa.

Župu Kistanje nastanjuju Janjevci koji se osobito utječu zagovoru svoga zaštitnika sv. Nikole. Kistanje od 2015. godine imaju relikvijar u kojem se nalazi ampula koja sadrži Mannu sv. Nikole, svijetlu tekućinu koja prokapljuje iz kostiju sv. Nikole. Tu je relikviju župi Kistanje darovao mons. Francesco Cacucci, nadbiskup metropolit Barija i papinski delegat tamošnje bazilike Sv. Nikole u kojoj se čuvaju moći sv. Nikole.

Posmrtni ostaci sv. Nikole prenijeti su u talijanski grad Bari i pohranjeni u crkvu izgrađenu njemu u čast, 9. svibnja 1087., uz veliko slavlje u kojem je sudjelovao i Papa. Do tada je tijelo sv. Nikole počivalo u katedrali u Miri, u današnjoj Turskoj. Pred opasnošću muslimanskog osvajanja Mire, mornari iz Barija uzeli su iz grobnice kosti sv. Nikole i prenijeli ih na sigurno, u Bari, 9. svibnja 1087. godine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu