Connect with us

Hrvatska

(ISTRAŽIVANJE) EU TURISTI O REKORDNOJ HRVATSKOJ SEZONI: “Ovog ljeta Hrvatska je apsolutni hit, ali nismo sigurni da ćemo doći iduće godine!”

Objavljeno

-

Hrvatska je država izuzetne ljepote, različitosti, očuvanih prirodnih resursa i prije svega iznimnih povijesnih znamenitosti. No, Hrvatska je država čiji stanovnici očito o tome (pre)malo vode računa, koji nisu toga izrazito svjesni, koji su čak i ravnodušni prema svoj ljepoti države u kojoj žive. To pokazuje i smeće koje je posvuda, uništava se infrastruktura, betonizacija i apartmanizacija je opće prisutna, posebno na Jadranu, podmeću se požari, te time uništava dragocjena vegetacija, što kvari opći dojam svima koji dolaze u Hrvatsku. Hrvatska je „zaostala“ u mnogim pogledima za brojnim državama Europske Unije, ali to je sada i njezina najveća prednost, jer nije sve komercijalizirano, te u službi industrije i krupnog kapitala – ukratko su rezultati istraživanja kojega je od 01. svibnja do 01. kolovoza ove godine provela futurologinja Sanela Dropulić, idejna začetnica i direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku www.osjetihrvatsku.hr, specijalizirana za futurologiju poduzetništva i sociološke odnose.

Istraživanje je obuhvatilo 109 državljanki i državljana Europske Unije od 21 do 67 godina starosti, a koji dolaze radi posla, obiteljskih potreba ili godišnjeg odmora u Hrvatsku. Cilj ovog istraživanja bilo je u prvom redu ispitati kako Hrvatsku, kao 27 članicu velike EU obitelji doživljavaju državljani ostalih članica koji nas posjećuju, u ovoj za nas, rekordnoj turističkoj sezoni nakon korone.

Istraživanje je obavljeno u tri mjeseca u 25 mjesta Lijepe naše – Pula, Brijuni, Rovinj, Rijeka, Senj, Vodice, Krasno, Zavižanj, Paklenica, Zadar, Plitvička jezera, Kumrovec, Zagreb, Orebić, Hvar, Božava, Lošinj, Vrbnik, Baška, Split, Ogulin, Čakovec, Varaždinske Toplice, Zaprešić i Gospić.

Rezultati istraživanja koje je provela Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku www.osjetihrvatsku.hr, pokazali su ne samo što EU državljani koji dolaze ove sezone u Hrvatsku – vole kod nas, nego i što ne vole, a kako bi unaprijedili i popravili sve ono što možemo.

Rezultate istraživanja Sanela Dropulić će iskoristiti i u svojoj najnovijoj (četvrtoj po redu) knjizi posvećenoj poduzetništvu pod nazivom „Biti normalan u nenormalno doba – Poduzetništvo u izazovnim vremenima!“, a koja će biti svečano promovirana 19. 11. 2022 na Svjetski dan poduzetnica u Zagrebu.

Ispitanici su se izjasnili i da vole srdačnost i osjećaj za gostoprimstvo hrvatskih građana, ali da ne vole gramzivost kojega pojedini ispoljavaju, posebice na turističkim štandovima, u restoranima, ali i kod iznajmljivanja smještaja. U istraživanju su poručili i da znaju kada ih „gule“ na cijenama, te da nisu „glupi“ u procjeni je li to povoljno za njih ili nije.

U Hrvatsku su došli jer je ove godine apsolutni hit i prije svega auto-destinacija, te izrazito sigurna država. Došli su i jer je jeftino i to značajnije nego u ostalim mediteranskim državama, poput Italije, Grčke ili Španjolske. Ali vjeruju da tome neće biti tako iduće godine.

U povratak na hrvatsko more 2023. godine ne vjeruje čak 63 posto ispitanika – državljana Europske Unije. Razloge vide uglavnom u ekonomskoj krizi, neizvjesnosti političkih odnosa u Europskoj Uniji spram Rusije, potencijalnom izbijanju novih zaraza, te općem siromaštvu koje bi moglo zavladati Europskom Unijom već na jesen ove godine. Sada su na ljetovanju uglavnom jer troše zalihe tj. ušteđevinu i jednostavno žele malo uživati nakon korone – pojasnila je autorica ovog istraživanja Sanela Dropulić.

Među ispitanicima su bili i belgijski državljani Nele van Hemel (47) i Dirk Vranken (61), koji su ovog ljeta prvi puta u Hrvatskoj, a svoj su godišnji odmor „razbili“ na nekoliko hrvatskih lokacija i kratko zadržavanje na njima – uspjeli su obići more, Velebit, Plitvička jezera… Način na koji su ljetovali – zajednički je za čak 58 posto ispitanika.

Većina ispitanika ove je sezone odlučila iskoristiti mogućnost vožnje ugodnim cestama kroz Hrvatsku i obići što je više mjesta u našoj državi. Zadržavaju se kratko po pojedinoj destinaciji, najviše do tri dana i idu dalje. More im je zanimljivo, ali sve više i unutrašnjost Hrvatske. Raduje ih što smo doista sigurna destinacija u kojoj nema izraženog kriminala, da je sigurno čak i ostaviti otključan automobil, ali se zato boje voziti našim prometnicama, jer ističu, osim gustog prometa, građani Hrvatske ne znaju baš dobro voziti i ne poštuju prometna pravila – istaknula je futurologinja Sanela Dropulić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Guverner HNB-a očekuje pad inflacije tijekom ljeta i rast gospodarstva ove godine

Objavljeno

-

By

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u četvrtak je rekao da očekuje daljnje smanjenje godišnje stope inflacije, pa bi se njezina ciljana razina od dva posto mogla postići već ovoga ljeta, a gospodarski rast ove godine mogao bi biti veći od projiciranih 3,2 posto.

Vujčić je na konferenciji Financijsko tržište koja se održava u Opatiji, ustvrdio da je u Hrvatskoj nakon Slovenije druga najniža kumulativna stopa inflacije među zemljama središnje i istočne Europe.

Guverner HNB-a očekuje pad stope inflacije na dva posto tijekom ljeta, unatoč očekivanom povećanu cijena, navodeći da je očekivano povećanje cijena manje nego prošle godine, pa je tako i stopa inflacije na godišnjoj razini niža.

Naveo je da bi gospodarstvom ove godine moglo rasti i više od projiciranih 3,2 posto, zbog boljeg ostvarenja u prvom kvartalu u odnosu na projekciju. Taj rast je znatno veći nego kod naših trgovinskih partnera, a očekujemo da se i kod njih počne snažnije oporavljati gospodarstvo, rekao je.

Inflaciju u Hrvatskoj je prema njegovim riječima manje poticao rast cijena energenata nego u zemljama zapadne Europe, ali ju je jačao veći rast cijena hrane ego u eurozoni. U Hrvatskoj je od komponenti inflacije jedino tekuća inflacija cijena usluga još osjetno daleko od dugoročnog prosjeka stope inflacije, naveo je Vujčić.

Niska nezaposlenosti i snažna potražna za radom potiču trend rasta realnih plaća, a profiti ublažavaju domaće inflatorne pritiske po osnovi troškova rada, a u prilog tome ide i smanjenje uvoznih cijena, istaknuo je guverner.

Na cijenu usluga snažno utječe strana turistička potražnja i tako doprinosi višoj inflaciji u sektoru turizma, naveo je.

Ustvrdio je da je rast izvoznih cijena nakon pandemije poništio negativne učinke visokih uvoznih cijena energenata, pa su tako poboljšani uvjeti trgovine.

Kaže da su se kamatne stope u Hrvatskoj značajno smanjile nakon uvođenja eura i sad su na razini prosjeka eurozone, a u zemljama izvan eurozone su znatno više.

Upitan o situaciji na tržištu nekretnina, rekao je da pada potražnja stranaca za nekretninama u Hrvatskoj. ”

To odražava zatezanje monetarne politike Europske središnje banke, jer se stranci uglavnom zadužuju u inozemstvu za kupovinu nekretnina, a tamo su kamatne stope porasle, pa je interes za kupovinom nekretnina manji. Očekujem da će to utjecati i na tržište nekretnina u Hrvatskoj”, rekao je Vujčić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatski brendovi Kroštula i Pan-Pek razvili pekarsku revoluciju

Objavljeno

-

By

Hrvatski tim stručnjaka razvio je prehrambenu revoluciju. Više od 300 tisuća sourdough peciva iz Hrvatske svakog dana odlazi u svijet. Vodeći brend u artisan pekarstvu Kroštula te jedna od vodećih pekarskih industrija Pan-pek krenuli su s entuzijazmom prije dva mjeseca u pilot projekt industrijske proizvodnje sourdough kruhova. Ono što je do sada bilo nemoguće postalo je moguće.

“Spajanjem onog što se do sada činilo nespojivo, pomaknuli smo granice u pekarstvu i to ne samo u Pan-peku već smo prvi u ovom dijelu Europe na automatiziranoj liniji proizveli sourdough proizvod sa živom starter kulturom. Posebno sam sretna jer u Pan-peku imamo tim ljudi koji vole ono što rade, posvećeni su stalnom unapređenju poslovanja i vrhunski orkestriraju našom pričom!” – ističe predsjednica Uprave Sandra Vojković.

Čak više od 300 tisuća smrznutih sourdough peciva svakog dana iz Hrvatske kontejnerima putuje u Sjedinjene Američke Države. Među prvim kupcima su burza New York Stock Exchange i Sveučilište Harvard. Svakim danom popis novih klijenata se povećava, a izniman interes za revolucionarne proizvode dolazi iz cijele Europe.

“Cilj projekta je napraviti sourdough proizvode što dostupnijima. Kroz godine rada i kalkuliranja uvidjeli smo da je najveći trošak u proizvodnji sourdough proizvoda trošak rada. Dugo smo tražili idealnog partnera s kojim bismo krenuli u ovakav projekt. Njega smo našli u Pan – peku i direktorici Sandri Vojković. Prvi puta smo u industriji našli partnera koji ima razumijevanje za ovakav pilot projekt koji je kompliciran i traži velike prilagodbe. Što se tiče pogona Pan-peka nikada nisam vidio uređeniju i bolje kontroliranu sredinu!” – otkrio je prehrambeni tehnolog i vlasnik Kroštule Karlo Vulin.

Posebnost ovog projekta je ta što se peciva rade s jedinom pravom artisanskom tehnikom stručno zvanom type 1 sourdough ili sponatna sourdough fermentacija. “U njoj se tijesto fermentira isključivo bakterijama koje se prirodno nalaze na pšenici. Snaga našeg projekta je što smo u Kroštuli kroz godine naučili kako kontrolirati spontanu fermentaciju i tako omogućili proizvodnju ovih kruhova na industrijskoj skali!” – dodaje Karlo Vulin.

“Zajednički razvoj trajao je oko dva i pol mjeseca, a iz Pan-peka je bilo uključeno osam kolegica i kolega te voditelji i operateri na liniji. Inače, linija na kojoj smo uhodavali proizvod i na kojoj proizvod u konačnici proizvodimo proteže se na 1200 m2!” – otkriva Sandra Vojković i dodaje: “Izazov je bio vrlo velik jer to do sada nije nikome uspjelo. Naš tim pekarskih eksperata bio je jako motiviran spojiti znanja i praksu vođenja proizvodnje na potpuno zatvorenoj automatskoj liniji sa zakonitostima zanatske izrade sourdough proizvoda sa živom starter kulturom. Svi su u timu bili fokusirani kako uspješno premostiti prepreke koje znamo da postoje, ali i one koje bi nas mogle očekivati. Vidio se veliki entuzijazam od prvog radnog sastanka do posljednje faze i finalnog uspjeha – potpuno automatizirane proizvodnje ‘sourdough’ pekarskih proizvoda sa živim starter kulturama!”

Više od dva mjeseca bilo je potrebno za prilagodbe, ulaganja, ljude i strojeve. Veliko iskustvo tima Kroštule u tome bilo je ključno, pa za to nije bilo potrebno 50 smjena, već su željeni proizvod dobili kroz osam proba na liniji, paralelno radeći u pogonu Kroštule, prilagođavali su se i mjerili vrijeme.

Prije dva tjedna počela je službena proizvodnja i prve isporuke za tržište SAD-a, pa tako sada iz zagrebačkog pogona Pan-peka dnevno izlazi 300 tisuća komada sourdough peciva. Pan – pek je ovim uspjehom potvrdio da svoje mjesto na vrhu pekarske industrije kontinuirano gradi na temelju povezivanja kvalitete pekarskih proizvoda s inovativnim pristupom proizvodnji.

“O kakvom se iskoraku radi govori i podatak da u Zagreb dolaze europske kolege koji su zainteresirani saznati više o zajedničkom uspjehu s timom iz Kroštule. Na policama prodavaonica Pan-peka za koji dan će i domaći kupci moći isprobati najnoviju liniju proizvoda, a sigurna sam da će kvalitetu i trendove prepoznati i naši partneri u retailu!” – zaključila je Sandra Vojković.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Severina poslala podršku Elli Dvornik: “Najteže borbe, najjači vode”

Objavljeno

-

Severina je poslala podršku Elli Dvornik nakon što je influencerica objavila paparazzo fotografiju sa suda, nakon ročišta s bivšim suprugom Charlesom Pearceom.

“Odeš na ročište i dobiješ streetstyle fotke djabe. @antonio__volarevic nosi najskuplju torbicu”, napisala je, našalivši se na račun svog odvjetnika koji je pod rukom nosio sudske spise.

U komentarima se javila i Severina, koja je kasnije Ellinu objavu i podijelila. “Najteže borbe,najjači vode✊🏻🖤grlim nježno”, poručila joj je pjevačica koja iza sebe ima niz sudskih parnica sa svojim bivšim partnerom Milanom Popovićem. Inače, Ella je ranije dala naslutiti da ni ona, kao ni Severina, ne smije više objavljivati fotografije svoje djece na društvenim mrežama.

U tajnosti se razvode još od lani, podnijeli su više tužbi

Podsjetimo, par je zajedno bio 10 godina, a vjenčali su se 2019. u Las Vegasu. Imaju dvije kćeri: Balie Dee i Lumi Wren. Navodno je par još u travnju 2023. u tajnosti podnio zahtjev za razvod.

Tome su prethodili mjeseci razdvojenog života. Charles je živio u kući u Balama, u koju su se uselili 2021., a Ella je često boravila u Zagrebu, gdje se posvetila poslovnim obvezama. Nakon što su zatražili sporazumni razvod braka, uslijedile su međusobne tužbe. Kako je ranije izvijestila Slobodna Dalmacija, riječ je o tužbama u kojima se raspravlja o razvodu braka, roditeljskoj skrbi i uzdržavanju djece.

Charles je, navodno, angažirao odvjetnicu iz Engleske, dok je Ellin odvjetnik Antonio Volarević. Njemu smo ranije poslali upit o trenutnim slučajevima koji se vode među Ellom i Charlesom.

“Zahvaljujem na Vašem upitu i razumijem interes, no radi poštivanja pravila struke i zaštite privatnih interesa klijentice i njezine obitelji, za sada nisam u mogućnosti komentirati slučajeve moje klijentice koji su u tijeku pred nadležnim tijelima”, kazao je za Index.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu