Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

UVODI SE NOVI INFORMACIJSKI SUSTAV U OB ZADAR “Automatizirat će se bolnički procesi, a medicinski podaci iz različitih bolničkih izvora povezati u jedinstvenu bazu podataka”

Objavljeno

-

U okviru informatizacije zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj i Opća bolnica Zadar je pokrenula projekt implementacije novog bolničkog informacijskog sustava (BIS), a koji predstavlja najveći projekt informatizacije u povijesti Opće bolnice Zadar.

“Razvojem zdravstvene djelatnosti, uvođenje novih tehnologija u procese liječenja i dijagnostike i sve većom pojavom vanjskih servisa s kojima se mora ostvariti interoperabilnost bolničkih informacijskih sustava, uvažavajući pritom sve sigurnosne protokole, nakon dužeg vremena pripreme, istraživanja domaćeg i inozemnog tržišta, te brojnih prezentacija donesena je odluka o izmjeni kompletnog informacijskog sustava bolnice”, priopćeno je.

Opća bolnica Zadar je u razdoblju od svibnja do rujna 2021. godine provela otvoreni postupak javne nabave (Evidencijski broj nabave 15/NVV/21) za predmet nabave: Kupovina i održavanje integriranog bolničkog informacijskog sustava. Na provedenom postupku javne nabave kao najpovoljnija je izabrana ponuda tvrtke IN2 d.o.o. s kojom je sklopljen i ugovor o nabavi usluga i robe: Kupovina i održavanje integriranog bolničkog informacijskog sustava.

“Ugovor obuhvaća migraciju podataka, implementaciju, kupovinu licenci i održavanje četiri godine nakon kompletne implementacije. Izabrani ponuditelj IN2 predstavlja jednu od najvećih hrvatskih IT tvrtki koja posluje na domaćem tržištu od 1992. godine. U ovom trenutku IN2 bolnički informacijski sustav (BIS) nalazi se u svim kliničkim bolničkim centrima i državnim kliničkim bolnicama te u većini općih bolnica u Hrvatskoj, čime pokriva više od 80 posto bolničkih kapaciteta Hrvatske. Nabavkom novog BIS-a dobivamo sustav koji zadovoljava potrebe i puno većih i kompleksnijih zdravstvenih ustanova od Opće bolnice Zadar. Sve ovo garantira sigurnost, interoperabilnost i stabilnost bolničkog informacijskog sustava.

Implementacija integriranog bolničkog informacijskog sustava u Općoj bolnici Zadar je kompleksan višemjesečni projekt koji je pokrenut tijekom listopada prošle godine. U proteklom razdoblju prije puštanja sustava u rad, odrađena je kompletna priprema koja je uključivala detaljnu snimku stanja trenutnih bolničkih poslovnih procesa, prenošenje podataka iz starog u novi sustav, edukacije zaposlenika po pojedinim specijalističkim područjima, sve potrebne integracije s vanjskim sustavima. Kompleksnost sustava dokazuje i činjenica da se u bolnici trenutno nalazi oko pedeset implementatora i isto toliko implementatora sa vezom na daljinu, te da je edukaciju za rad u novom sustavu prošlo preko 900 djelatnika.

Opća bolnica Zadar će implementacijom integriranog bolničkog informacijskog sustava dobiti veliku pomoć u upravljanju medicinskim, administrativnim i financijskim aspektima Bolnice. Korištenjem sustava automatizirat će se bolnički procesi, a medicinski podaci iz različitih bolničkih izvora povezati u jedinstvenu bazu podataka. Kako postoji i velika potreba za automatizacijom procesa u laboratoriju, na BIS će se integrirati i IN2 laboratorijski informacijski sustav (LIS). Time će se povećati učinkovitost laboratorijskih procesa, ubrzati obrada i doseg podataka, ali i njihova zaštita i sistemska sigurnost.

Postupak nabave koji je sad u tijeku: „Integracija informacijskog sustava za upravljanje medicinskim procesima“ odnosi se na kupnju licenci, instalacija sustava, podešavanje, migraciju podataka, integraciju sa novim BIS-om, edukaciju i održavanje radiološkog informacijskog sustava (RIS-a). Nakon završetka postupka i instalacije novog RIS-a očekuje se značajno poboljšanje rada svih slikovnih dijagnostika (radiologije, ultrazvučne dijagnostike, kardiologije, patologije, te nuklearne medicine). Integracijom i stavljanjem u kompletnu funkciju novog RIS-a ostvariti će se i kompletna integracija sa postojećim PACS-om ( Picture archiving and communication system), te migracija svih medicinskih slika u CDU (Centar dijeljenih usluga) što će omogućiti primjenu telemedicine u „Cloud-u“, te razna druga unaprjeđenja trenutnog načina upravljanja medicinskom slikovnom dijagnostikom kao što su AI, machine learning i sl.

Krajnji je cilj projekta informatizacije u Općoj bolnici Zadar osigurati najbolju moguću podršku liječenju i njezi pacijenata te radu medicinskog osoblja, administracije i menadžmenta Bolnice primjenom najsuvremenih informacijskih rješenja dostupnih u Republici Hrvatskoj, kao i alata u procesima dijagnostike i liječenja”, stoji u priopćenju iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

VIŠNJIK/ Obavijest o zatvaranju prometnice 

Objavljeno

-

By

Privremeno se zatvara Ulica Slavka Perovića dana 05. svibnja 2024. godine u vremenu od 06:00 do 22:00 sati zbog održavanja automobilističkog natjecanja „Nagrada grada Zadra” 2024., koje će se održati u tom vremenskom periodu na sjevernom parkiralištu ŠC Višnjik u organizaciji Auto karting kluba „Zadar” i  automobilističkog kluba „RTZ”.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VIR / U prometnoj nesreći teško ozlijeđen 24-godišnji vozač quada

Objavljeno

-

By

Jučer, 01. svibnja oko 18,30 sati, na Viru se dogodila prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena.

Prometna nesreća se dogodila na poljskom putu na predjelu Crvene stijene kada  je 24-godišnjak upravljajući četverociklom (quad) zagrebačkih registracijskih oznaka, iz neutvrđenih razloga izgubio nadzor nad upravljačem te vozilom sletio niz liticu u more.

Na mjesto događaja su upućene sve žurne službe, nakon čega je 24-godišnjak prevezen na pružanje liječničke pomoći u OB Zadar, gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede.

Na mjestu događaja je policija provela očevid te je o svemu upoznato nadležno državno odvjetništvu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ROVANJSKA / Poginuo 37-godišnji ronilac

Objavljeno

-

By

Jučer, 01. svibnja u 17.40 sati policija je zaprimila dojavu u svezi nestanka 37-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je tijekom popodneva ronio u moru kod mjestu Rovanjska.

U potragu za roniocem odmah se uključila policija te druge žurne službe.

Tijelo ronioca pronađeno je oko 20 sati u moru na udaljenosti oko 20 metara od obale, na dubini oko 2,6 metara, koje su potom policijski službenici – ronioci, Interventne jedinice policije Policijske uprave zadarske, izvukli iz mora.

Tijelo stradalog ronioca pregledao je mrtvozornik koji je utvrdio kako na tijelu nema vidljivih tragova nasilja, a tijekom današnjeg dana obavit će se obdukcija kako bi se utvrdio uzrok smrti. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu