Hrvatska
“Nema straha za žitarice, mljekari i stočari su u problemima, bit će i viškova”
Posljedice rata u Ukrajini osjećaju se na više razina – od uzdrmanog energetskog tržišta do izazivanja izbjegličke krize u Europi. Rusija je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda optužena i da je izazvala “globalnu krizu hrane”. Rusija i Ukrajina osiguravaju oko 30 posto globalnog izvoza pšenice, dok je Rusija vodeći svjetski izvoznik poljoprivrednog gnojiva. Kako će se poremećaji opskrbe hrane odraziti u Hrvatskoj i kako se treba snaći, u emisiji Izvan okvira Mašenke Vukadinović, analizirali su stručnjakinja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.
Blažić je na početku rekla da je napad na Ukrajinu izazvao ogroman globalni problem na tržištu žitarica i uljarica.
“Hrvatska je više nego samodostatna s pšenicom, kukuruzom i sojom”
“I Rusija i Ukrajina ostvaruju veliki izvoz. Izvoz suncokretovog ulja je oko 80 posto svjetskog izvoza. Tu dolazi do ogromnog poremećaja. Hrvatska je u proizvodnji osnovnih poljoprivrednih proizvoda – pšenica, kukuruz, soja – samodostatna i tu rastemo. Naši proizvođači postali su konkuretni, a prinosi su na razini EU-a. Tu možemo ostvariti visoku konkurentnost. Pšenica, kukuruz i soja su među pet proizvoda koje najviše izvozimo.”
Jakopović kaže da je Hrvatska prošle godine proizvela oko milijun i 200 tisuća tona tona pšenice, a mi trebamo 430-450 tisuća tona pšenice tako da većinu izvezemo. “Problem su skladišni kapaciteti kojih nemamo dovoljno. Kad pšenica izlazi s polja, direktno odlazi van Hrvatske, a kasnije uvozimo gotove proizvode. Trebamo ojačati prerađivački i skladišni kapacitet da što više ostane u RH. Ove jeseni zasadili smo oko šest posto više pšenice. Više smo nego samodostatni”, rekao je.
“Transport najviše utječe na rast cijena poljoprivrednih proizvoda”
Iako mi imamo višak, proizvođači prodaju po višim cijenama jer su vezani uz burzovne cijene. “Zajedničko smo tržište EU-a i cijene se formiraju prema burzovnim cijenama”, pojasnila je Zvjezdana Blažić.
“Cijene su počele rasti s pandemijom, problemima u opskrbi i transportom. Zato i zajednička europska politika ide prema tome da se kupuje od lokalnih proizvođača – da se smanje cijene transporta i emisije CO2”, nadovezao se Mladen Jakopović.
“Ne treba raditi zalihe, Europa ima dovoljno vlastite hrane”
Mnogobrojna su predviđanja kako će se kretati proizvodnja do kraja ove godine, a Blažić umiruje ljude govoreći kako nema potrebe za zalihama.
“Svi, od EK-a do EP-a i svih analitičara, svi rade predikcije što će biti ove godine i od svih idu umirujući tonovi – da ne treba raditi zalihe. EU ima dovoljno proizvodnje. Ljudi su se našli u nesigurnoj situaciji, rat stvara psihološki pritisak, a hrana daje sigurnost. Nema potrebe za tim, nestašica nastaje baš zato što se gomilaju zalihe. Panika se stvara nepotrebno, mi u Hrvatskoj nemamo razlog zbog kojeg bi nestalo nekog proizvoda. Zaštićeni smo i time što smo dio zajedničkog europskog tržišta”, rekla je stručnjakinja za poljoprivredu i prehrambenu industriju.
Jakopović: Sljedeći tjedan sastanak s Vladom
Jakopović navodi da se proizvođači teško mogu zaštititi. “Sljedeći tjedan bit će sastanak s premijerom vezano uz stočarstvo. Stočarski sektori našli su se u, ne izazovnim trenucima, nego u problemima. Svinjogojstvo i mljekarski sektori su izrazito problematični. Svinjogojstvo se malo popravilo, cijena je mrvicu narasla… Energenti su otišli u nebo, gnojivo je otišlo do 300 puta više… Svi inputi u poljoprivredi su visoki. Svjesni smo činjenice da Vlada ne može uvijek izvući kesu i dati višak sredstava, ali može pomoći poljoprivrednicima i krajnjim potrošačima tako da ne diže cijene na policama. Barem da u segmentu energenata, da input ne bude toliko velik”, govori predsjednik HPK-a.
“Što se tiče mesa mi smo samodostatni. Mesa uvozimo u vrijednosti blizu 400 milijuna eura godišnje. Još uvijek imamo manju potrošnju nego na razini EU-a, ali naš najveći uvozni proizvod iz tog dijela je svinjsko meso. Što se tiče junećeg i goveđeg mesa, samodostani smo 70 posto, piletina je oko 80 posto, a svinjetina oko 50 posto”, rekla je Blažić.
“U samo prošlih mjesec dana imamo 1.016 krava manje”
Čelnik Hrvatske poljoprivredne komore kaže da iz mjeseca u mjesec imamo sve manje stoke. “Sektor mljekarstva je kritičan. Mjesečno gubimo oko četiri posto prodaje mlijeka u volumenu. U prošlih mjesec dana imamo 1.016 manje krava dojilja manje. Od ukupno više od 4.000 proizvođača mlijeka sad smo na oko 3.300”, rekao je i kao problem naveo dugogodišnje loše politike. “Dio smo EU-a i nerealno je da se granice zatvore. Cijene bi podivljale kad bi svaka zemlja to učinila. Ovako je Europa ipak izvoznik hrane i ne trebamo strahovati od gladi. Cijene su nešto drugo. Ovo je izuzetno dobra prilika da što više potaknemo samoproizvodnju, ali i da trebamo kupovati što više domaćih proizvoda pa makar i one koji postotak skluplji. Ako naši proizvođači ojačaju, dugoročno će postati jeftiniji”, dodao je.
“Naši mali proizvođači, OPG-ovi, nemaju pristup trgovačkim lancima ako nisu udruženi”, upozorila je Zvjezdana Blažić. Kaže da se tu radi i o dovoljnoj količini proizvoda koje bi na taj način plasirali na tržište, a udruživanje vidi kao priliku za male proizvođače.
Jakopović kaže da u Hrvatskoj imamo brdo oznaka kvalitete. Svakoga kome standard to dopušta poziva da kupuju ekološke proizvode, pogotovo biodinamičke, za koji kaže da su “nadstandard nadstandarda”. “U Hrvatskoj imamo oko 170 tisuća OPG-ova. Svi imaju tržišne načine na koji prodaju proizvod. Njih oko 20 tisuća ima barem jednog zaposlenog. Uduživanje nam fali kod manjih do srednjih proizvođača”, smatra predsjednik HPK-a.
“PDV je pao, ali stalni su poremećaji pa cijene i dalje rastu”
Stručnjakinja za poljoprivredu i prehrambenu industriju dotaknula se najave da će se smanjiti PDV na hranu.
Rekla je da kod vrhnja ima prostora za snjiženje.
“Inflacija ima dosta psiholoških učinaka. Ti silni udarci na tržištu, stalni su poremećaji, cijene i dalje rastu pa mi ni ne možemo izračunati što se stvarno smanjilo, a koje cijene su narasle”, komentirala je.
“Prema FAO-u rast prosječne hrane u svijetu je 40 posto”
“Prošle godine je hrana poskupjela 40 posto. Unazad dvije godine ulje je skočilo 200 posto, ali to je čista špekulacija”, rekao je Jakopović, pokazujući FAO-ov graf.
“Situacija u Ukrajini psihički utječe na formiranje proizvoda. Sigurno će ići gore meso i mesni proizvodi koji su donedavno bili na povijesno niskim razinama. Nemoguće je da meso bude 16,99 kuna, a mlijeko 3,99. Stočarstvo se mora poravnati s ratarskim kulturama. Inputi će se morati poravnati s cijenama”, istaknuo je Jakopović iz Hrvatske poljoprivredne komore.
Blažić kaže da je u Europskoj uniji trend rasta cijena mesa otpočeka ove godine. “Stalno su očekivanja da će se rast cijene zaustaviti, ali teško.”
Jakopović dodaje da je u našoj košarici oko 30 posto dio koji se odnosi na hranu.
Što se voćarstva tiče, predsjednik HPK-a ističe da su kod nas problem kasniji mrazevi zbog kojih dolazi do pada voćarske proizvodnje. Blažić upozorava da tu postoji drugi problem: “Prošla godina zapravo nam je bila prosječna u proizvodnji voća i povrća. Bilo je jako malo odstupanja. Moramo znati i da je naše ulaganje i tehnička opremljenost relativno niska zbog čega na njih utječu ti vremeski ekstremi. Danas postoje različita tehnološka rješenja, a mi još uvijek imamo malo toga. Iz godine u godinu zbog toga imamo velike razlike u proizvodnji.”
U Hrvatskoj su se počeli iskorištavati geotermalni izvori, kaže Jakopović. “Ako se topla voda uspije pustiti preko toplovoda do staklenika, to bi puno značilo za rast povrtne poizvodnje.”
“Moglo bi se dogoditi da se poljski viškovi izvezu u Hrvatsku”
Stručnjakinaj Zvjezdana Blažić kaže da bi se viškovi iz, primjerice Poljske, mogli preliti i na naše tržište. “Tu bi naši proizvođači voćari mogli biti ugroženi. Moglo bi nam se dogoditi da određeni proizvodi, koji su imali plasman na ruskom tržištu, počnu tražiti plasman na ostalim europskim tržištima i da naši potrošači imaju povoljniji proizvod, a proizvođači budu ugroženi konkurencijom iz uvoza”, kazala je.
Jakopović navodi kako paradigmu da poljoprivrednji proizvođači dobivaju potpore, a imamo pad poljoprivredne proizvodnje trebamo okrenuti i u svijesti i u samim načinima iskorištavanja mjera koje dolaze iz zajedničkih poljoprivrednih politika, kako europskih, tako i iz nacionalnih programa, mada iz nacionalnih, kaže, samo gasimo vatru. “Te mjere moraju biti tržišno usmjerene, da budu u funkciji konkurentnije proizvodnje.”
Naši proizvođači su u prvim mjesecima pandemije okrenuli internetskoj prodaji i vrlo brzo se povezali s potrošačima, rekla je Blažić. “Mladi su bili baš učinkoviti jer su prodavali na inovatiniji način. Naši proizvođači nalaze načine da se prilagode potrošačima, ti kratki lanci opskrbe su prihvatljiviji i jednoj i drugoj strani. Oni nisu toliko efiaksni za veliku poljoprivrenu proizvodnju.”
“Samo je 10-tak posto mladih poljoprivrednika”
Jakopović smatra da je biti poljoprivrednik danas znači biti gospodarstvenik.
“Selo trebamo malo pomladiti. Poljoprivredne površine počele su se lagano čistiti. Prosječna dob je izuzetno visoka – blizu 60 godina, te će kroz 10-15 godina ići u mirovinu. Imamo samo 10-11 posto mladih, u njih moramo puno uložiti. Ako će vidjeti ekonomsku isplativost, mladi će ići na selo.”
“Poljoprivreda ne može biti održiva bez subvencija”
“Poljoprivredni dohodak je na nivou EU-a oko 30 posto niži od dohotka koji se ostvaruje u drugim djelatnostima. Zbog toga dobivaju subvencije. Poljoprivreda je specifična djelatnost i da bi bila održiva i da bi ostvarivali dohodak koji im omogućuje sretan život, poljoprivrednici dobivaju potpore, a potrošači hranu koja nije skupa. To su razlozi zašto se ulaže toliko u poljoprivredu. Kroz zajedničku politiku dobivamo mogućnosti da poljoprivredu učinimo atraktivnijom. Prvih sedam godina nam je prošlo, ali još imamo jako puno posla”, rekla je Blažić.
Najveći gubitaši su srednji OPG-ovi, obrti i tvrtke, rekao je Jakopović i dodao da smo u ovom sedmogodišnjem periodu jako malo učinili. “Fale nam još dva sedmogodišnja programa da budemo na istoj razini kao Njemačka ili Francuska.”
Hrvatska
Koliko košta liječenje u bolnici? Objavljen novi cjenik
Od 5. prosinca 2025. na snazi su nove cijene koje HZZO plaća ugovornim zdravstvenim ustanovama za pruženu zdravstvenu zaštitu pacijentima. To znači da su i iznosi participacije za osiguranike koji nemaju dopunsko osiguranje od danas nešto malo veći s obzirom na to da pacijent bez dopunskog plaća 20% ukupne cijene pojedine zdravstvene usluge, osim u slučaju kad je propisan minimalni ili maksimalni iznos plaćanja pojedine zdravstvene usluge.
Bolnicama su povećani koeficijenti za dijagnostičko-terapijske postupke (DTP) od 10%, dok su cijene programa preventivne zdravstvene zaštite te cijene dijagnostičko-terapijskih postupaka uvećane od tri do sedam posto, prenosi Večernji list.
Korigirane su i cijene za dan bolničkog liječenja. Dan “obične” bolničke skrbi pacijenta koji nema policu dopunskog zdravstvenog osiguranja košta 17,70 eura, kao i do sada, jer je to minimalni propisani iznos (4,01% proračunske osnovice). S pojačanom skrbi cijena se penje na 28,45 eura, što je do sada bilo 24,69 eura. Produženo liječenje na kirurškim odjelima po danu plaća se 25,20 eura, a završi li netko bez dopunskog na produljenom liječenju u intenzivnoj jedinici, po danu će ga to koštati 56 eura.
Boravak u bolnici može biti najveći trošak, ali ipak ne veći od 530,88 eura, koliki je najviši iznos participacije po jednom ispostavljenom računu s obzirom na to da taj račun može iznositi najviše 120,26% proračunske osnovice. Niz je postupaka za koje participacija iznosi i po nekoliko stotina eura. Iako pacijentima nije javno dostupan cjenik prema kojem bi se ravnali pri odluci trebaju li se odlučiti za policu dopunskog ili ne, uvidom u HZZO-ove šifrarnike moguće je vidjeti pune cijene pojedinih medicinskih postupaka, u kojima onda pacijent bez dopunskog sudjeluje s 20% ili minimalnim propisanim iznosom ako je takav propisan za određenu uslugu.
Među skupljim dijagnostičko-terapijskim postupcima tako je operativno liječenje prijeloma palčane kosti, koje će pacijent bez dopunskog platiti 377,33 eura. Operacija prijeloma kostiju šake naplatit će se 132,26 eura. Koronarografija se doplaćuje 391,22 eura. Za postupak perkutane koronarne intervencije, koja se može raditi planirano, ali i kao hitna intervencija kod akutnog infarkta miokarda, participacija iznosi 487,56 eura.
Vađenje krajnika će pacijent bez dopunskog nadoplatiti 130,93 eura, dok će za kirurški zahvat na bubnjiću (npr. zbog akutne gnojne upale srednjeg uha) platiti 112,23 eura. Dođe li do nenadane laparoskopske kolecistektomije tj. vađenja žučnjaka, zahvata koji HZZO bolnici plaća 1852,10 eura, pacijent bez dopunskog zdravstvenog osiguranja morat će ga doplatiti s 370,42 eura.
Od sljedeće godine povećan je prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a pa će to pravo imati osobe kojima ukupni prihod u prethodnoj kalendarskoj godini po članu obitelji nije bio veći od 458,08 eura, a za samce 573,50 eura. Do sada je to bilo 421,92 odnosno 528,23 eura.
Hrvatska
FOTO / Objavljena prognoza za iduća tri mjeseca: Što nas čeka ove zime
Nad Europom se za prvu polovicu prosinca predviđaju uglavnom normalne do iznadprosječne temperature, potaknute zapadnim do jugozapadnim strujanjem. To donosi blagi obrazac na kontinent, s prekidom dotoka hladnog zraka ili potisnutim daleko na sjever.
Severe Weather Europe objavio je prosječnu prognozu snježnih oborina za meteorološku zimsku sezonu , koja pokriva razdoblje prosinac-siječanj-veljača. Gledajući sezonski prosjek prema ECMWF-u, vide se ispodprosječne snježne padaline na većem dijelu kontinenta, s glavnim područjima snježnih padalina pomaknutim prema sjeveru, no vide se i neka središnja i zapadna područja koja pokazuju manji deficit snijega. No u usporedbi s prognoziranim podacima iz prethodnog mjeseca, postoji određeno poboljšanje. U najnovijim podacima sada se predviđa više snježnih oborina za središnje i zapadno-središnje dijelove te za dijelove Ujedinjenog Kraljevstva i Irske. Ne vidi se porast snažnih snježnih oborina kao rezultat stratosferskog zagrijavanja.
Prosinac
Prognoza snježnih oborina za prosinac pokazuje uglavnom negativne anomalije, osim na krajnjem sjeveru. Iznenađujuće je vidjeti manje snijega na većim nadmorskim visinama, što ukazuje više na problem niske količine oborina, nego na tople temperature, kažu prognostičari.
Siječanj
U siječanjskoj prognozi ne vidi se nikakvo poboljšanje. Predviđa se da će većina Europe imati manje snježnih padalina sredinom zime, ali vidi se i da će neka područja prema jugoistoku dobiti više snijega u tom razdoblju, zajedno s krajnjim sjeverom.
Veljača
Prognoza za veljaču pokazuje nešto manji deficit u usporedbi s podacima za siječanj. Iako oba mjeseca izgledaju vrlo siromašna snijegom, crvena boja ne znači da uopće nema snijega. To samo pokazuje da se očekuje manje snijega nego inače.
Gledajući sezonski prosjek prema UKMO-u za Europu, vidi se prilično slaba prognoza snježnih padalina, sličnu onoj ECMWF-a. Za većinu kontinenta predviđa se sezona snježnih padalina ispod prosjeka, osim za krajnje sjeverne dijelove. “Prema našem iskustvu, UKMO je obično manje optimističan u pogledu snježnih padalina od ECMWF-a, pa je to i očekivano. Najnovija analiza pokazuje puno bolje količine snježnih oborina u usporedbi s podacima iz prethodnog mjeseca. Vjerojatno je da neko poboljšanje dolazi od trenutnog događaja stratosferskog zagrijavanja. Velik dio kopna pokazuje više snježnih oborina u najnovijoj prognozi, a možemo vidjeti i poboljšane snježne oborine nad južnim dijelom Ujedinjenog Kraljevstva”, piše Severe Weather Europe.

Snježne oborine
Prognoza snježnih oborina za prosinac pokazuje jače negativne anomalije, baš kao i ECMWF. Ovo slaganje u oba modela daje određenu težinu ovom scenariju, sa sporijim početkom sezone snježnih oborina. Još uvijek postoje neka južno-središnja i sjeverna područja s normalnim do iznadprosječnim ili normalnim snježnim oborinama. Prognoza snježnih oborina za siječanj pokazuje pak određeno poboljšanje u dijelovima središnje Europe, čak s nekim područjima iznad prosjeka, te manjim deficitima u odnosu na zapadne dijelove. To sugerira da je glavni problem ovog mjeseca vjerojatno nedostatak oborina, uz blaže temperature, prenosi Večernji list.
Prognoza snježnih oborina za veljaču ponovno smanjuje potencijal snijega u većem dijelu Europe, osim na krajnjem sjeveru. I dalje se vidi manji nedostatak snijega u usporedbi sa siječnjem, pa je vjerojatno da će se više raditi o jednokratnim snježnim oborinama.
Severe Weather koristi dva sustava, jedan je UKMO sustav dugoročnih prognoza, a razvio ga je Meteorološki ured Ujedinjenog Kraljevstva. ECMWF (Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze) je međuvladina organizacija koja je razvila Integrated Forecasting System (IFS), sveobuhvatni globalni prognostički sustav koji se sastoji od više povezanih modela za izradu vremenskih prognoza.
Hrvatska
U željeznim tavama popularnog domaćeg trgovca pronađen arsen, odmah ih vratite u trgovinu
Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda Grill King Cast Iron tava s drvenom ručkom, 29 cm, EAN: 3858885652961, zbog migracije anorganskog arsena.
Proizvod nije u skladu s Uredbom 1935/2004 Uredba Europskog parlamenta i Vijeća od 27. listopada 2004. o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom i stavljanju izvan snage direktiva 80/590/EEZ i 89/109/EEZ.

Detalji o opozivu dostupni su na web stranici subjekta.
Podaci o proizvodu:
- Dobavljač: PRO-TRADE d.o.o., Zagreb (LONCI&POKLOPCI by Bajde)
- Zemlja podrijetla: Kina
- Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







