Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

1,6 MILIJUNA KUNA: OB Zadar ima novi digitalni RTG uređaj

Objavljeno

-

Opća bolnica Zadar nabavila je novi, potpuno digitalni uređaj za obavljanje RTG snimaka svih anatomskih regija.

Radi se o naprednom uređaju proizvođača GE Healthcare, Definium 646HD.

RTG uređaj omogućuje oslikavanje u visokoj rezoluciji, te istovremeno oslikavanje s dvije energije i automatsko oslikavanje dugačkih anatomija.

Ovo je prvi uređaj u Republici Hrvatskoj s programskom podrškom za detekciju pneumotoraksa asistiranom umjetnom inteligencijom.

Ukupna vrijednost nabavljenog uređaja iznosi 1.597.500,00 kuna, a nabavku je financiralo Ministarstvo zdravstva.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Odjel za klasičnu filologiju poziva na Dies Latinus et Graecus

Objavljeno

-

By

Odjel za klasičnu filologiju poziva na Dies Latinus et Graecus, koji je ove godine posvećen Marku Maruliću.

Vlada Republike Hrvatske proglasila je 2024. godinu “Godinom Marka Marulića” povodom 500. obljetnice njegove smrti 5. siječnja 1524. godine. Tom će prigodom izv. prof. dr. sc. Tamara Tvrtković (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) u ponedjeljak 3. lipnja, u dvorani 137 s početkom u 10 sati, održati predavanje Top lista hrvatskih latinista.

U poslijepodnevnim će se satima u Studentskom klubu Božo Lerotić s početkom u 16 sati održati Večer poezije posvećena Marku Maruliću, na kojoj će studenti Odjela za klasičnu filologiju čitati Marulićeve latinske stihove.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U OB ZADAR OBILJEŽEN SVJETSKI DAN NEPUŠENJA / “Svi bi pušači jednom godišnje trebali na test plućne funkcije”

Objavljeno

-

By

Pušenje je ovisnost. Iako je opće je poznata činjenica o štetnosti pušenja te da je prestanak povezan s boljim, duljim i zdravijim životom pušenje je i dalje najveći uzročnik bolesti i smrti koji je moguće spriječiti. S obzirom na štetni utjecaj pušenja na zdravlje, i benefite koje donosi prestanak pušenja, svaki bi zdravstveni djelatnik trebao poticati prestanak pušenja. Stoga smo ove godine 31. svibnja, Svjetski dana nepušenja obilježili  u predvorju naše poliklinike mjereći tlak i šećer u krvi zainteresiranim građanima, te provodeći testove za ispitivanje funkcije pluća – spirometriju, stoji u priopćenju iz zadarske Opće bolnice.

“Cijeli smo svibanj posvetili respiratornom zdravlju. Započeli smo s obilježavanjem Svjetskog dana astme 4. svibnja kada smo obilježili i početak javnozdravstvene kampanje „S ljubavlju, bez dima- za zdravu obitelj svima“, a našim najmlađima predstavili Plućka, maskotu cijele kampanje.

Svi bi pušaći bez obzira da li imaju simptome ili ne, trebali jednom godišnje napraviti testove plućne funkcije koji su dostupni u moderno uređenom Laboratoriju za plućnu dijagnostiku Poliklinike za interne bolesti Opće bolnice Zadar, kako bi se što ranije prepoznali znakovi kronične opstruktivne bolesti pluća, a pušači u dobi od 50 do 75 godina napraviti  niskodozni CT preko Nacionalnog programa rane detekcije karcinoma pluća na Odjelu za radiologiju naše bolnice”, dodaje se iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

EPILOG KAZNENOG POSTUPKA: Klerik Zadarske nadbiskupije Marino Marjan Ninčević otpušten iz kleričkog staleža

Objavljeno

-

By

foto: Varteks

Iz Zadarske nadbiskupije objavljena je obavijest Dikasterija za kler od 2. svibnja 2024., kojom se daje do znanja da je u kaznenom postupku, dana 26. travnja 2024., dotadašnji klerik Zadarske nadbiskupije, gosp. Marino Marjan Ninčević, vrhovnom odlukom protiv koje nema žalbe, otpušten iz kleričkog staleža s oprostom od obveze celibata i svih drugih obveza povezanih sa svetim ređenjem.

Marino Marjan Ninčević slovi za svjetskog pustolova, bio je svećenik i misionar u Africi.

Javnosti je poznat kao maneken iz Varteksove kampanje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu