Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

EU PROJEKTI: Općina Sv. Filip i Jakov osigurala sredstva za opremanje vrtića u Raštanima Gornjim

Objavljeno

-

Već je neko vrijeme poznato da su u tijeku radovi na adaptaciji i opremanju novog dječjeg vrtića u naselju Gornje Raštane. Realizacijom projekta izgradnje vrtića stvorit će se infrastrukturni preduvjeti za znatno kvalitetnije izvođenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Sveti Filip i Jakov i u širem ruralnom području.

“Općina je prošle godine potpisala ugovor s izvođačem za rekostrukciju zgrade u Raštanima Gornjim koja je prije bila ambulanta i koja se nalazi neposredno kraj područne osnovne škole. Cilj nam je bio urediti zgradu i što je sad u svojoj završnoj fazi, a sad uskoro slijedi i opremanje prostorija unutar vrtića”, rekao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

Za opremanje vrtića Općina Sv. Filip i Jakov podnijela je prijavu projekta još u ožujku ove godine na LAG natječaj za tip operacije MJERA 8.„Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili širenje lokalnih temeljnih usluga” . Nakon provedenog postupka odabira projekata od strane odabranog LAG-a, utvrđeno je da se ispunjavaju uvjeti i kriteriji propisane LAG natječajem.

Odabrani LAG je u ime i za račun nositelja projekta podnio dana 30. srpnja 2021. godine prvi dio Zahtjeva za potporu na Natječaj za provedbu tipa operacije 7.4.1. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu« koji se provodi putem lokalnih razvojnih strategija (LRS) odabranih LAG-ova unutar podmjere 19.2. »Provedba operacija unutar CLLD strategije, objavljenim na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te je zahtjev Agencija ocijenila pozitivno. Procijenjeni iznos potpore je 247.466,59 HRK.

Opremanje vrtića u Raštanima Gornjim tako podrazumijeva nabavu:- stakla za kišobrane, – garderobe, – set oslikanih vrata, – složive strunjače, – motorički tunel, – dječji kvadratni stol, – dječje stolice, – stolice za odgojitelje, – ormar s policama, – kućice za relaksaciju, – mekane sjedalice, – kutni element za relaksaciju, – plastične kutije različitih dimenzija,- ogledala i dekori, – edukativne kocke, – kućicu u cvijeću, – dječje fotelje, – kutne fotelje i dvosjedi, – stalak za crtanje, – pult za prematanje lutaka, – puzzle, – pluteni pano, – magnetna ploča, te konferencijski stol.

“Ovakva vrsta projekta za svaku općinu pa tako i za našu predstavljaju budućnost, projekt je to za generacije koje dolaze te za ostanak naših ljudi u našoj općini, a s ciljem da se podigne kvaliteta življenja naših mještana, jer smatram da su temelj razvoja naše općine upravo djeca i mladi”, istaknuo je Pelicarić.

Prostor vrtića će se sastojati od vjetrobrana, spremišta, jedne odgojne skupine za djecu od 3 – 7 godina, sanitarije za djecu, sanitarije za osoblje, garderoba za osoblje, prostorija za odgojitelje, distribucijske kuhinje i hodnika. Sukladno interesima roditelja biti će moguće organizirati 4,30 satni ili 10-satni program kao i program predškole za djecu u godini prije polaska u osnovnu školu.

Vrijednost radova koje provodi Općina Sv. Filip i Jakov skupa s izvođačem iznosi 535.890,00 kuna. U dvorištu škole također se planira izgradit dječje i urediti vanjsko igralište te bi sveukupna vrijednost projekta trebala iznositi iznositi oko milijun i petsto tisuća kuna.

“Cilj ovog projekta je da zadovoljimo potrebe roditelja za smještajem njihove djece, da djeci osiguramo kvalitetne uvjete, a također da omogućimo i otvaranje novih radnih mjesta”, naglasio je Pelicarić.

Izvor: BNM portal

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Danas ljetne temperature. Za Praznik rada jugo i kiša…

Objavljeno

-

By

Danas sunčano i u većini krajeva poslijepodne vrlo toplo. U unutrašnjosti vjetar slab i umjeren, većinom istočni i jugoistočni, na istoku zemlje u drugom dijelu dana prolazno i jak. Ujutro uz obalu burin, a potom do umjeren jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 23 i 28 °C.

Na Praznik rada oblačnije, nestabilno, na Jadranu i razmjerno vjetrovito. Od sredine dana mjestimice kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji, najprije na Jadranu i uz njega, a potom i u ostatku unutrašnjosti. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren istočni i jugoistočni, na istoku prolazno i jak, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 14 i 18 °C. Najviša dnevna uglavnom od 19 do 24 °C, ponajprije na istoku moguće i malo toplije.

IZGLEDI VREMENA:

U srijedu postupan porast naoblake, uglavnom u drugom dijelu dana mjestimična kiša te pljuskovi s grmljavinom, ponajprije na Jadranu te krajevima uz Jadran. Potom promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno kiša, ponegdje i pljuskovi s grmljavinom. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku zemlje i s jakim udarima. Na Jadranu umjereno i jako jugo, u četvrtak prolazno jugozapadni vjetar. U petak slab do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Manje toplo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća

Objavljeno

-

By

Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik je Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu za područje društvenih znanosti.

Odluku je donijelo Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjtnosti na svojoj redovitoj sjednici održanoj 27. ožujka 2024. godine, a Nagrada je dodijeljena na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.  

Prof. dr. sc. dr. h. c. stekao je zvanje diplomiranog arheologa i profesora povijesti1987. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na istom fakultetu je doktorirao 1997. godine. Danas je redoviti profesor u trajnom izboru na Odjelu za arheologiju. 

Svoju studiju U potrazi za Višeslavovom krstionicom napisao je metodološki znanstveno, jasno i koncizno bez uljepšavanja realnosti. Krsni zdenac simbol je hrvatskoga duhovnoga, kulturnoga i nacionalnoga identiteta. Više od 170 godina predmetom je znanstvenih rasprava, prijepora i kontroverza. Legitimna stručna rasprava u svezi s tim vrhunskim ranosrednjovjekovnim spomenikom zacijelo će dobiti novi zamah jer je simbol kršćnske vjere u Hrvata. Sa sintagmom Višeslavova krstionica vjernici i ini odrastali su generacijama i uspostavili su s njome emotivan kontakt, koji je danas, nakon više od 80 godina otkako je dopremljena u Hrvatsku, još prisniji. Rasprava Ante Uglešića o “Višeslavovu” krsnom zdencu velik je doprinos njegovu upoznavanju i bit će zasigurno poticaj za daljnja istraživanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZGRADI POLIKLINIKE ZADAR / U četvrtak s radom počinje Farmakološka ambulanta. Donosimo sve detalje

Objavljeno

-

By

U četvrtak 02.05.2024. godine s radom počinje Farmakološka ambulantai to u sobi 335, na 3. katu u zgradi Poliklinike Opće bolnice Zadar, priopćeno je iz Opće bolnice.

U ambulanti će raditi Juraj Ban Jović, dr.med., specijalist kliničke farmakologije s toksikologijom.

Farmakološka će ambulanta raditi utorkom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Pregledavat će se 8 pacijenata po danu, a što se termina tiče dva se odnose na e-naručivanje, dva su prioritetna i četiri termina su dostupna za naručivanje preko Jedinice za centralno naručivanje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu