Connect with us

magazin

Horoskop za 28. rujna 2021.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.09.2021.
LJUBAV: Ako imate potrebu današnji dan provesti sami, učinite to. Ako se želite povjeriti dragom prijatelju, može. No ne očekujte ljubavni dvojac.
KARIJERA: Možete biti sretni što nemate puno posla jer danas niste baš u top formi. Odradite ono što morate i opustite uz sadržaje koje volite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pustite i razmišljanja.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.09.2021.
LJUBAV: Vjerojatno ćete osjećati kako možete uživati u sasvim običnim stvarima i da vam uza ljubav ne trebaju atrakcije.
KARIJERA: Potrudite se dobro organizirati radne sate kako bi spremno dočekali ono što dolazi i imali energije da to obavite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ostanite mirni.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.09.2021.
LJUBAV: Vi ćete željeti riješiti stvari pod svaku cijenu, a baš takav pristup neće biti učinkovit. Preostaje vam strpljenje.
KARIJERA: Vjerojatno ćete osjećati novi val energije zbog kojeg ćete početi djelovati aktivnije i pozitivnije prema drugima u radu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Radite.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.09.2021.
LJUBAV: Mali nemiri povezani s vašom obitelji iz koje potičete nakratko će vas unestabiliti, ali vaša veza je i dalje kvalitetna.
KARIJERA: Iznutra ćete biti nestrpljivi da dokažete svoje postavke, no cijeli dan morat ćete slušati i uvažavati druge.
ZDRAVLJE&SAVJET: Kratki duševni nemir.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.09.2021.
LJUBAV: Ako danas pokušate obogatiti svoj ljubavni život putem neke svoje maštovite ideje, to baš i neće uspjeti.
KARIJERA: Uživat ćete u opuštenijem tempu rada. Neki će čak i pretjerati u ležernosti. Dobro je raditi bez stresa, ali napravite što treba.
ZDRAVLJE&SAVJET: U strahu su velike oči.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.09.2021.
LJUBAV: Dok ćete se vi truditi ljubaznim ponašanjem i konvencijama održavati sklad u vezi, iznutra će vas pomalo razdirati male sumnje.
KARIJERA: Objektivno stojite dobro i drugi vas podržavaju, ali iznimno i prolazno danas bi netko od kolega prema vama mogao biti destruktivan.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izdržite.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.09.2021.
LJUBAV: Konačno ulazite u konstruktivnije osobno razdoblje kad kritike na vaš račun odlaze u nepovrat. Veselite se.
KARIJERA: Bit ćete usredotočeni na ljude i druženja, tako da o poslu danas nećete mnogo misliti. Radit ćete automatski.
ZDRAVLJE&SAVJET: Snalazit ćete se.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.09.2021.
LJUBAV: Neki će pomalo razmišljati o jednoj osobi s posla koja im je zapela za oko. Neće biti sigurni o čemu se tu radi.
KARIJERA: Misli o poslu dolazit će same od sebe, ali bit će staložene, pozitivne i ambiciozne. Dan je dobar za nove planove u miru.
ZDRAVLJE&SAVJET: Zaboravite na sve bar na tren.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.09.2021.
LJUBAV: Malo je toga što vas u ovom trenutku može omesti na vašem ljubavnom putu. Sve se razvija dobro, a vi ste zadovoljni.
KARIJERA: Danas ne slušajte prijatelje ako vam izraze svoje mišljenje o jednoj vašoj poslovnoj ideji. Neće vas razumjeti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Naspavajte se.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.09.2021.
LJUBAV: I danas se možete odlično provesti i biti gost neke atraktivne zabave. Voljena osoba slijedit će vas u stopu.
KARIJERA: Oni koji vole sport naći će se na nekoj napetoj utakmici. Ostali će uživati malo radeći, malo se zabavljajući.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vrijeme je za više gimnastike.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.09.2021.
LJUBAV: Od današnjeg dana ne očekujte previše. Dobar je za unutrašnje inventure, ali bez konačnih zaključaka.
KARIJERA: Razmišljat ćete o tome da li vas i koliko šef voli, kakvi su vam odnosi sa suradnicima i volite li svoj posao.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prespavajte do sutra za odluku.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 28.09.2021.
LJUBAV: Bit ćete popularni i rado prihvaćeni u svakom društvu. Ako ste još sami, izađite među ljude barem na kavu.
KARIJERA: Danas biste mogli dobiti informaciju o jednom vašem uspjehu koji će odjeknuti. Bit će vam draog zbog toga.
ZDRAVLJE&SAVJET: Držite se svog plana.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Premijera predstave “Plan B”, by Gesta 

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

KINO ZONA: U srijedu psihološka triler drama “Funny Games” i hvaljeni dokumentarac “Dosje Labudović: Nesvrstani”

Objavljeno

-

By

U srijedu 29. svibnja u Kino Zoni se opraštamo s ciklusom posvećenom velikom Michaelu Hanekeu, a čast zatvaranja ove manifestacije pripala je jednom od njegovih najkontroverznijih filmova, psihološkoj horor triler drami, ”Funny Games”. Nakon filmske analize koju i ovaj put provodi naš Erik Lončar, program nastavljamo uz hvaljeni, na festivalu u Puli nagrađeni dokumentarac, ”Dosje Labudović: Nesvrstani”!

U Hanekeovom trileru ”Funny Games” dvojica naizgled dobro obrazovanih mladića, koji se između ostalog zovu Paul i Peter, prilaze obitelji na odmoru. Oni su, navodno, prijatelji susjeda i u početku se ne znaju njihove prave namjere, no ubrzo zatoče obitelj i nasilno je muče u njihovoj kući…

Haneke s ovim filmom često briše granicu između fikcije i stvarnosti, posebno ističući čin promatranja. Prvotno ga je želio snimiti u Americi, ali ga je iz praktičnih razloga morao postaviti u Austriji. Želja mu se ostvarila 2007. kad je sam kreirao njegov američki rimejk, no kritika, a i publika je ipak burnije reagirala na ovaj, izvorni film. Njegova intencija nije bila napraviti tipični horor film već film s moralističkim komentarom o utjecaju medijskog nasilja na društvo. To je tema za koju je Haneke prilično strastven.

Zanimljivo je da glumačku postavu među ostalima čine i Ulrich Mühe koji ovdje tumači glavu obitelji, Georga, dok Paula, jednog od napadača, tumači Arno Frisch. Ako ste pažljivo pratili naš ciklus, zaključit ćete kako su Ulrich i Arno tumačili oca i sina u Hanekeovom ”Bennyjevom videu”. Poput većine Hanekeovih filmova, ”Funny Games” je osvojio niz priznanja, ali isto tako je i mnoge šokirao svojim grafički eksplicitnim prikazima nasilja i psihološkim terorom.  

Nakon projekcije filma nam slijedi još jedna temeljita filmska analiza koju vodi naš filmski entuzijast, redatelj, snimatelj i montažer, Erik Lončar!  

Nakon oproštaja s Michaelom Hanekeom od 20.30h u Kino Zoni možete također pogledati i dokumentarac ”Dosje Labudović: Nesvrstani”!

”Dosje Labudović: Nesvrstani” je dugometražni dokumentarni film koji nas vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, osobnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita. Film prati rođenje Pokreta nesvrstanih i pokazuje nam zakulisni svijet u eri ličnosti, politike i obećanja koji su označili treći svijet, ispitujući kako je filmski medij pomogao u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije…

Za režiju, scenarij i kameru filma zaslužna je Mila Turajlić (”Cinema Komunismo”), autorica koja i kroz ovu temu nastavlja izražavati interes za zaboravljenim pričama iz povijesti nekadašnje socijalističke Jugoslavije i akterima koji su svakako zaslužili veću pozornost negoli su je imali. Interesantno je za spomenuti što je Turajlić fenomen Stevana Labudovića obradila paralelno i kroz dokumentarac ”Dosje Labudović: Ciné Guerillas” koji filmski medij predstavlja kao oružje političke borbe protiv kolonijalizma.

”Funny Games” gledamo u srijedu, 29. svibnja s početkom od 18h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po posebnoj cijeni od 3 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije. ”Dosje Labudović: Nesvrstani” je na rasporedu s početkom od 20.30h i cijena ulaznice za taj film je 4 eura.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Ciklus filmova Michaela Hanekea sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Austrijskog kulturnog foruma i udruženja Europa Cinemas

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar

 
Nastavi čitati

magazin

Šta se događa vašem tijelu ako dnevno pojedete više od 20 trešanja

Objavljeno

-

By

Pexels

Trešnje su dobar izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K i minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka, no je li dobro pojesti ih preko 20?

Čest je osjećaj da kada pojedemo jednu više ne možemo stati, ali stručnjaci upozoravaju da ne treba pretjerivati i jesti previše trešanja odjednom jer mogu djelovati laksativno i da izazvati lošu probavu.

Zbog toga je najbolje držati se preporučene dnevne doze od oko 150 g, što odgovara količini od oko 20 trešanja, piše Una.

Trešnje sadrže dijetetska vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) i neke proteine te ugljikohidrate.

Crvenu boju trešanja daju antocijanini i druge fenolne supstance sa antioksidativnim djelovanjem. Pored toga, antocijanini imaju analgetičko i antiinflamatorno djelovanje i stoga su efikasni kod artritisa.

Antocijanini i proantocijanidini iz trešanja pomažu u suzbijanju simptoma astme i alergija, stimuliraju proizvodnju kolagena i ublažavaju upale mišića i grčeve u mišićima, pa se sok od višnje pokazao veoma korisnim za sportaše, koji mogu ublažiti bolove u mišićima nakon trčanja i drugih intenzivnih aktivnosti.

Trešnje sadrže levulozu, šećer sa niskim glikemijskim indeksom koji naš organizam polako apsorbira, zbog čega je ovo voće veoma pogodno za dijabetičare. Osim za jelo, možete ih koristiti i za pripremu sokova, sladoleda, voćnih salata i osvježavajućih kolača.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu