magazin
Česta pogreška zbog koje nam turska kava nije fina niti zdrava
Pravilnim kuhanjem kave dobivamo eliksir zdravlja, a ne dubioznu tekućinu koja daje jedino kick adrenalina…
O najčešćim pogreškama te kako umjesto ciglice na želucu dobiti zdravi napitak kod kuće punkufer je popričao s Domagojem Trusićem.
Kod turske kave, ibrika, džezve ili koji god naziv koristili, mogu nastupiti dva problema. Fino mljeveni granulat kave otvara veliku površinu za otapanje, kao i za oksidaciju. Eterična ulja kave potencijalno mogu oksidirati prije nego što ih stignemo otopiti. Osim toga postoji i opasnost da otopimo neke stvari iz kave koje ne želimo u šalici.
Govorimo li o ekstrakciji kave, u šalicu iz krute tvari želimo otopiti 18 do 22 posto, odnosno maksimalno 25 posto kad je riječ o espressu. Tradicionalnim kuhanjem turske kave otapa se do 30 posto, što je više nego kod ostalih stilistika kuhanja, upravo zbog tog finog granulata.
Želimo li skuhati kavu kako treba, mora nas zanimati vrijeme kontakta kave i vode, kao i temperatura. Zanemarimo li ta dva elementa, dolazi do katastrofe. Usporedbe radi, razlike koje mogu nastati između pravilnog i nepravilnog kuhanja kave su poput zlatne medalje na Decanteru i nekakvog vina koje se ne može poslužiti u oštariji, a da ga gosti ne požele vratiti. Igra se svodi na dvije sekunde i (plus, minus) dva Celzijeva stupnja.
Recept kod kuhanja turske kave vrlo je rigidan. U tradicionalnom načinu kavu su spašavali začini jer bi se usitnjavala u mužaru u kojem su se mljeli kardamom, klinčić, cimet… i tako inaugurirali šarmantnu notu kave.
Ono što nas danas muči kod turske kave jest težak napitak dugačkog aftertastea koji nam smeta zbog neugodne note gara, karbonizacije na nepcu. Za to je kriv predugačak kontakt kave i vode jer ako ne stavimo kavu u dovoljno vruću vodu, otapa se sve ono što bi se trebalo i ne bi trebalo otopiti.
Kavu treba staviti u netom prokuhanu vodu, odmah promiješati i vratiti nazad na štednjak pa je potom maknuti. Kad prokuhamo vodu, ona ključa i iznosi oko 97 ili 98 stupnjeva. Nakon što maknemo kavu sa štednjaka, za nekoliko sekundi temperatura pada nekoliko stupnjeva, a dodavanjem kave temperatura se još malo snižava.
Također, nikako ne bi trebalo ponovno grijati kavu da provrije – to je gaf s kojim ćemo sigurno spaliti eterična ulja kave, podignuti temperaturu iznad „magična“ 94 stupnja Celzija, kada ulja izgore. Tako se od superzdravog napitka s puno benefita na naš organizam dobiva toksični napitak koji izaziva težak osjećaj u želucu. Ako su pak ulja cjelovita, napitak je zdrav, a nutritivni faktor raste u nebo.
Tako dobivamo eliksir zdravlja za organizam, a ne dubioznu tekućinu koja daje kick adrenalina ili nečeg drugog na što računamo“, otkriva Domagoj Trusić te dodaje kako je taj element ibrika jutarnji ritual koji ostavlja koju minutu za jutarnju meditaciju.
Ritualnoj slagalici mirisa, pokreta i topline pridonose i zvukovi koji nastaju udaranjem žličice o džezvu, note što nas drže u toj čaroliji dok stvaramo napitak koji oslobađa energiju s kojom ćemo ući u dan.
A upravo je to zadovoljstvo usrećivanja sebe i drugih potaknulo vrsnog stručnjaka da uđe u posao s kavom, počne promišljati o mediokritetskim napicima na koje smo naviknuli jer nismo imali gdje naučiti kakav kava treba imati okus i miris.
Edukacijom ugostitelja prekida se trend kuhanja trećerazrednih napitaka, biranja kave s defektima, pretjerano karameliziranih (ne)uradaka iz prljavih aparata – i razvija se kultura ispijanja vrhunskog napitka. Srećom, polako – ali sigurno, sve više ljudi počinje otkrivati prirodne arome po kojima se poznaje terroir moćnih zrnaca što jutro, ali i zdravlje znače.
magazin
VEČERAS NA ADVENTU: Na Zoraniću Kuzma & Shaka Zulu; na Tržnici DJ Boris i DJ Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac
Prije više od tri desetljeća izašao je prvi album kultnog splitskog benda „Kuzma & Shaka Zulu”, a večeras u 21 sati nastupit će na Trgu Petra Zoranića na „Adventu u Zadru”. Iako Sašu Kuzmića i Galilea Tajča glazbeni kritičari opisuju kao rap-reggae-italo i disko izvođače, pokušavajući opisati prepoznatljivi zvuk splitskog dvojca te partijanersku ekipu, đireve i sitne splitske kriminalce kao junake i ambijent njihovih pjesama, za prepoznavanje je dovoljno samo nabrojati neke od njihovih najvećih hitova koji su obilježili domaću estradu. „Jedna mala Iva”, „Ruke gore”, „Vozimo se, vozimo”, „U mojoj ulici”, „Prva liga”, „Puknuta ekipa”, pa do najnovije „Tutapatike”, već tri desetljeća na radost fanova svih generacija nude slatki ekstrovertirani eskapizam „Kuzme & Shaka Zulua”. Nižu se slike Splita iz osamdesetih i devedesetih prošlog stoljeća, bezbrižan život, ljeto u kvartu, toplina noći uz more ili sve ono što je potrebno da prohladnu prosinačku večer učini posebnom i toplijom.
„Bolje prolazimo u Zadru nego u Splitu”, kazao je jednom Kuzmić opisujući atmosferu na zadarskim nastupima od klupskih koncerata do lanjskog Meat Me festivala. Evo ih i na zadarskom Adventu u 21 sati. Ulaz je slobodan, a događaj organiziraju Grad Zadar i zadarska Turistička zajednica.
Večerašnji program nudi još predstavu Sveti Nikola u 18 sati na Tržnici, dok u sklopu Božićnog gramofona, također na pijaci, od 20.30 sati nastupaju DJ Boris (Hedera) te pionir hrvatske house scene i DJ veteran Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac.
magazin
FOTOGALERIJA / Nastup Jure Brkljače na Adventu u Zadru
magazin
PJESMA KOJA SPAJA DVA GLAZBENA SVIJETA / Željko Samardžić & Duško Lokin donose novu pjesmu “Maestral”
Glazbena scena bogatija je za još jednu pjesmu, ovoga puta u jedinstvenoj interpretaciji dvojice prepoznatljivih vokala – Željka Samardžića i Duška Lokina. Njihova nova suradnja, pjesma Maestral, donosi toplinu mediteranskog duha, nostalgiju i duboku emociju koja ostaje već nakon prvog slušanja.
“Jako mi je drago da smo Željko i ja uspjeli snimiti pjesmu. Željko je isto kao i ja – zadarsko dite! On je mene dolazio slušati na koncertima dok je živio u Zadru”, prisjeća se Duško Lokin.
Autor glazbe i aranžmana je Blaž Andračić, dok tekst potpisuje Mario Raguž. Ovaj autorski tandem stvorio je skladbu koja prirodno spaja Samardžićevu karakterističnu vokalnu eleganciju s Lokinovim iskustvom i interpretativnom iskrenošću, stvarajući pjesmu koja odiše zrelošću, snagom i lirikom koja dira.
Kroz nježne slike maestrala, sunca, morskih vali i tramuntane, stvara se poetski dijalog između čovjeka i prirode koja postaje čuvar najdragocjenijeg osjećaja – ljubavi. “Tekst je poseban, a cijela pjesma je zapravo metafora”, kaže Duško.
Maestral je sniman u studiu La notte u Brdovcu, pod producentskom palicom Blaža Andračića, čiji prepoznatljiv glazbeni potpis daje pjesmi dodatnu dubinu i atmosferu mediteranske romanse.
“Zadar vam je poznat po najljepšem maestralu na svijetu. Nije vam svaki vjetar isti. Primjerice, kad su ljeti one paklene vrućine, u Zadru zna zapuhati maestral vrijeme vam se pretvori u jednu milinu”, objašnjava Lokin.
Snažna emocija, bezvremenski zvuk i spoj dvaju glasova koji nose cijeli regiju čine Maestral baladom koja će zasigurno pronaći svoj put do široke publike i postati nova glazbena uspomena za pamćenje.
Pjesmu možete poslušati ovdje.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…






