Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

POLICIJA IZVIJESTILA O NASILNOJ SMRTI U SELINAMA Pronađeno tijelo muške osobe. Privedena dvojica s kojima se ranije potukao?

Objavljeno

-

Prema dosadašnjim saznanjima riječ je o nasilnoj smrti, a u službene prostorije policije dovedene su dvije osobe koje se dovode u vezu s ovim događajem

Noćas oko 01.00 sati policija je zaprimila dojavu o tučnjavi u moru u blizini svjetionika u Selinama.

Odmah po zaprimljenoj dojavi, policijski službenici su izašli na mjesto događaja gdje su zatečene dvije osobe, a prikupljenim obavijestima došlo se do saznanja da je u događaju sudjelovala još jedna osoba koja nije pronađena. U potragu za osobom, na kopnu i moru,  uključili su se policijski službenici i Lučka kapetanija.

Širom pretragom mjesta događaja, oko 06.00 sati u moru, na udaljenosti od oko 800 metara od obale, pronađeno je tijelo muške osobe s ozljedama koje upućuju na nasilnu smrt.

Na mjestu događaja policijski službenici provode očevid. Tijelo muške osobe prevezeno je na Odjel patologije u Opću bolnicu Zadar, gdje će danas biti provedena obdukcija u cilju utvrđivanja uzroka smrti.

Prema dosadašnjim saznanjima riječ je o nasilnoj smrti. U službene prostorije policije dovedene su dvije osobe koje se dovode u vezu s ovim događajem, nad kojima policijski službenici, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru, provode kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve okolnosti i relevantne činjenice ovog događaja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Neka vas ne zavara sunčani početak tjedna – od srijede naoblaka, od četvrtka opća kiša. Potrajat će…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano i toplo, u nekim krajevima i vrlo toplo. Ponegdje umjerena naoblaka, uglavnom u unutrašnjosti. Vjetar slab i umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, mjestimice sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.

U utorak će prevladavati sunčano. Vjetar slab i umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu ujutro uz obalu mjestimice slaba do umjerena bura, sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak, a navečer će zapuhati jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15 °C, mjestimice u unutrašnjosti malo niža. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 22 i 27 °C, u unutrašnjosti Dalmacije i na istoku ponegdje malo viša.

IZGLEDI VREMENA:

U utorak pretežno sunčano. U srijedu postupan porast naoblake, uglavnom u drugom dijelu dana mjestimična kiša i grmljavina, ponajprije u krajevima uz Jadran te na Jadranu. U četvrtak promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno kiša, ponegdje i grmljavina. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu u utorak sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, od srijede jugo, mjestimice jako, a u četvrtak prolazno jugozapadni vjetar. Od srijede malo manje toplo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U SKLOPU DANA MALINE  U POLJANI / Dr. Šime Marcelić predložio navrćanje maslina na rodnije i otpornije sorte

Objavljeno

-

By

Pobjednici u pripremanju žgvaceta –  gulaša od mlade janjetine s bižima momčad Dražojkini u sastavu Drago Dražović, Marko Šimić, Edi Tokić i Miro Buljat. Održan Sajam HOP-a i OPG-a, a druženje i zabavu organizirala Udruga Pojonsko srce

U sklopu ovogodišnje 26. po redu Međunarodne manifestacije Dani masline jučer je u Poljani na Ugljanu, uz niz zanimljivih događanja, održana  pokazna rezidba i prenacjepljivanje maslina. U masliniku Denisa Grdovića okupilo se mnoštvo zaintersiranih, a radionicu je vodio dr.sc Šime Marcelić  sa Odjela za ekologiju, poljoprivredu i  akvakuturu   Sveučilišta u Zadru, kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima.

-Najveći problem u maslinicima, posebno na otocima, je visina stabala i prekomjeran broj primarnih grana. To smanjuje rodnu površinu i otežava berbu, rekao je  Marcelić. Za proljetnu rezidbu maslina na otocima je već prekasno. Trebalo je obaviti u veljači i ožujku, rekao je ali da se greške ne bi ponavljale detaljno je pojasnio ciljeve i načine rezidbe.

Glavni ciljevi rezidbe masline u punoj rodnosti su: smanjenje dominacije vrha, održavanje uzgojnog oblika i osigurati bržu zamjena izrođenog djela te kontrola rodne površine. Iako su dobro poznati navedeni ciljevi rezidbe, na terenu susreće se niz loših primjera, od slabe i nikakve do prekomjerne rezidbe. Sve to, uz ne provođenje drugih agrotehničkih zahvata dovodi do gubitka kontrole nad rastom stabla masline što u konačnici rezultira smanjenom i neredovitom rodnosti, rekao  je Marcelić.

Ukazujući na osnovne principe i ciljeve same rezidbe posebno je naglasio važnost izolacije vrha. -Ona čini jedno od najvažnijih tehnika u rezidbi kojom  kontroliramo rodnu površinu i održavamo uzgojni oblik, rekao je. Umjesto prekomjernih osnovne rodne grane treba svesti na četiti i to pod kutem od 45 stupnjeva, a ne 90 i više, kako je sada u većini maslinika.

Odgovarajući na brojna pitanja Šime Marcelić je maslinarima skrenuo pozornost na proljetnu zaštitu masline od štetnih organizama poput paunovog oka, moljca i svrdlaša. Uz folijarna gnojiva u kombinaciji sa zaštitom  ekološki prihvatljivim  sredstvima na bazi bora i aminokiseline, što je ključno upravo sada pred  cvatnju maslina, Marcelić je kao jednu od važnih preventivnih  metoda  predložio odabir otpornih sorti.

U maslinicima u Poljani prevladava sorta Puljka, koja slično slično kao i Oblica, nema redovitu rodnost. Rađa svake druge godine. Zato i Denis Grdović, koji posjeduje 150 stabala maslina, planira  dio njih nacijepiti na domaće i introducirane, rodnije sorte. A kako prencijepiti masline detaljno je pojasnio Marcelić, počevši od izbora plemki i podloge za cijepljenje. Demonstrirao je klasičan način cijepljenja pod koru na više načina. Bitno je također da je podloga za cijepljenje na dobrom položaju u krošnji i da može samostalno preuzeti rast nove plemke  koja će se razviti u novo stablo.

Paralelno s radionicom u masliniku u središtu mjesta odvijalo se tradiconalno natjecanje u pripremanju „žgvaceta“ tradicionalnog gulaša od mlade janjetine s bižima. Od devet ekipa stručni žiri je kao najbolje proglasio jelo kojega su pripremila ekipa Dražojkini u sastavu Drago Dražović, Marko Šimić, Edi Tokić i Miro Buljat. Istog dana  održan je i Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda i OPG-ova, a u popratnom programu oduševil su Udruga Tim iz Preka i Klapa Kontrada iz Zadra. Druženje i zabavu do večernjih sati organizirala je domaća  Udruga Pojonsko srce.

N.J./Dani masline

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

GLOBALNI MARŠ PRIJATELJSTVA / Lions klub poziva u ponedjeljak na Narodni trg. Dolazi i Oli Walker, svjetski putnik i ambasador prijateljstva

Objavljeno

-

By

Poseban događaj najavljen je za ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u 10:00 sati na Narodnom trgu u Zadru. 

Domaćin ovog važnog okupljanja je Regija jug Lions klubova Hrvatske, a događaj će uveličati dolazak Olija Walkera, svjetskog putnika i ambasadora prijateljstva u Zadar.

Oliver Walker, koji svoje putovanje oko svijeta provodi pod pokroviteljstvom Lions Distrikta 129 Slovenija u Zadru će predati poslanicu prijateljstva guvernerke Brede Pečovnik, predsjednici Regije jug, gđi. Tatjani Vukman. Ova simbolična gesta označava jačanje veza i prijateljstva između gradova i zajednica. Osim što promiče prijateljstvo, Oliverova inicijativa uključuje i humanitarnu komponentu. Prodaja majica “Oli Walker Around the World for Friendship”, u suradnji s Lions klubom Konjice, prikupljaju se donacije za stipendiranje mladih talentiranih glasbenika.

Oliverov globalni marš prijateljstva započeo je 5. travnja iz rodnih Slovenskih Konjica i uključuje promicanje prijateljskih odnosa među gradovima kao što su Biograd na Moru, Slovenske Konjice, Žalec, Radlje ob Dravi i Moravske Toplice. Njegov put kulminirat će u Biogradu na Moru, gdje će doći u utorak 30. travnja u 10:30 sati, gdje če ga na gradskoj pijaci dočekat predstavnici grada Biograda na Moru. Oliver če se pridružiti tradicionalnom Slovenskom vikendu  u Biogradu na kojem će u četvrtak 2.5. u 19.00 sati na Biogradskoj rivi – Ribarska luka pozdravit sudionike slovenskog vikenda i predstavit put prijateljstva uz pratnju gradske glasbe iz Slovenskih Konjic i Biograda na Moru. 5.5.2024 nastaviti put prema jugu i dalje oko svijeta.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu