Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

UPOZORENJE GRAĐANIMA IZ ZADARSKE POLICIJE: “Iza poziva o računima i novcu stoje ‘lažni policajci’. Evo što učiniti…”

Objavljeno

-

“Policijski službenici Policijske uprave zadarske tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana zaprimili su dojave o pokušaju prijevara, a koje pojavne oblike prijevara smo već zabilježili ove godine na području Zadra i zadarske županije. Stoga ponovno upućujemo savjete za naše građane, da ne nasjedaju na ovaj oblik prijevare te da u slučaju sumnjivih poziva odmah obavijeste policiju na broj 192“, stoji u priopćenju iz PU zadarske.

Napominju kako telefonske pozive u kojima osobe traže podatke bankovnih računa, novčanih transakcija ili traže da im se preda novac radi daljnjeg policijskog postupanja, ne upućuje policija već se radi o osobama- prevarantima koji se lažno predstavljaju kao policijski službenici, a sve u cilju protupravnog stjecanja imovinske koristi.

Pravovremena dojava policiji  i samozaštitno ponašanje građana mogu sprječiti da postanete žrtvom kaznenog djela”, stoji u priopćenju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Vikend u znaku sunca i bure. Od ponedjeljka južina

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas će prevladavati sunčano, mjestimice uz umjerenu naoblaku. Uz jači razvoj oblaka poneki lokalni pljusak moguć je ponajprije na jugu i istoku zemlje u poslijepodnevnim satima. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu će puhati umjerena, uglavnom podno Velebita i jaka bura s olujnim udarima, poslijepodne i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura većinom od 21 do 26 °C.

U subotu pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Poslijepodne postoji mogućnost za pokoji lokalni pljusak uglavnom na istoku zemlje. Vjetar slab, mjestimice do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena, podno Velebita jaka bura u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 6 do 11, na Jadranu od 14 do 19, a najviša većinom između 21 i 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice, za vikend i pretežno sunčano, osobito na Jadranu. Neće biti posve stabilno pa su uz jači razvoj oblaka vjerojatni lokalni pljuskovi, moguće i s grmljavinom, osobito u unutrašnjosti. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu umjerena, podno Velebita i jaka bura u subotu u okretanju na sjeverozapadni, uz obalu jugozapadni vjetar. U ponedjeljak će zapuhati jugo. Temperatura zraka bez veće promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Državno natjecanje iz biologije okupilo mlade znanstvenike iz cijele Hrvatske u Zadru

Objavljeno

-

By

Foto: Lucijan Madunić/ Zadar TV

  Od 5. do 8. svibnja, Osnovna škola Zadarski otoci bila je domaćin državnog natjecanja iz biologije, koje je privuklo učenike iz cijele Hrvatske. Natjecanje je bilo podijeljeno u dvije kategorije: Istraživački projekti i Natjecanje u znanju, s ciljem poticanja izvrsnosti i inovativnosti među mladim biolozima.

Prije početka službene ceremonije, prisutni su uživali u zabavnom programu u kojem je sudjelovala i Plesna škola Lux sa svoje dvije očaravajuće plesne točke, dodajući svečanu atmosferu ovom znanstvenom skupu.

Učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola te srednjoškolci od prvog do četvrtog razreda imali su priliku demonstrirati svoje znanje i istraživačke sposobnosti. Natjecanje je bilo živo s mnoštvom prezentacija i obrana projekata, dok su sudionici pokazivali impresivnu razinu razumijevanja složenih bioloških koncepta.

Istraživački projekti – Osnovne škole

7. i 8. razred: Prvo mjesto osvojili su Luka i Filip Kovačić s projektom “Bila boja je boja”, pod mentorstvom Tamare Banović, OŠ Josip Pupačić, Omiš.

Istraživački projekti – Srednje škole

1. i 2. razred: Leona Hajrizi iz V. gimnazije Zagreb, pod mentorstvom Romane Halapir Franković, zauzela je prvo mjesto s projektom “Usporedba enzimske oksidacije u voću i povrću”.

3. i 4. razred: Luka Čus iz SŠ Vrbovec, s mentoricom Sanjom Lugarić, osvojio je prvo mjesto s projektom “Ishrana sivog ćuka (Athene noctua Scopoli, 1769.)”.

Natjecanje u znanju – Srednje škole

1. razred: Irena Ferić, XV. gimnazija, Zagreb, mentor Emil Gaal.

2. razred: Vedrana Landek, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb, mentor Karlo Horvatin.

3. razred: Karlo Domijan, Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, mentor Melba Blažić Grubelić; Nina Grubišić, Prirodoslovna škola Split, mentor Romeo Lakoš; Borna Kovačević, III. gimnazija Osijek, mentor Renata Banjan; Nereo Rundić, Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka, mentor Tvrtko Buger.

4. razred: Karla Hajdarović, Srednja škola Čakovec, mentor Denis Horvat.

Natjecanje u znanju – Osnovne škole

7. razred: Marija Gaši, Osnovna škola Savski Gaj, mentorica Kristina Pavlović.

8. razred: Ana Piroš, Osnovna škola Vladimir Nazor Čepin, mentorica Monika Pavić.

Ovogodišnje natjecanje posebno je bilo značajno zbog širokog spektra tema koje su obuhvaćale sve od ekologije i očuvanja okoliša do genetike i molekularne biologije. Učenici su se natjecali ne samo u znanju već i u sposobnosti da svoje ideje pretoče u praktične istraživačke projekte koji mogu imati stvaran utjecaj na naš svijet.

Rezultati natjecanja, koji su objavljeni na službenoj web stranici škole, pokazuju da je budućnost bioloških znanosti u Hrvatskoj svijetla, s mladim umovima koji su spremni suočiti se s izazovima i pridonijeti globalnoj znanstvenoj zajednici.

Izvor: zadar.tv

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je radove na izgradnji Centra za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije, odnosno budućeg hospicija u Babindubu. Riječ je o jednom od strateških projekata Zadarske županije, vrijednom više od 2 milijuna eura, a na terenu su se uvjerili da radovi napreduju predviđenom dinamikom.  

„To je jedan od najznačajnijih projekata Zadarske županije, na kojem sam osobno inzistirao i uložio puno energije zajedno sa suradnicima. Projekt Hospicija pokrenut je 2019. godine kada je država Zadarskoj županiji darovala zgradu bivše vojarne na Babindubu, a iznimno smo zadovoljni što smo u međuvremenu uz veliko razumijevanje Vlade RH uspjeli zatvoriti cjelokupnu financijsku konstrukciju“, istaknuo je župan dodavši da će hospicij biti specijaliziran za pružanje palijativne skrbi. U njemu će se pružati sveobuhvatna zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna skrb s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću.

„Projektom rekonstrukcije je predviđen smještaj deset postelja u pet dvokrevetnih soba. Uz sobe za smještaj bolesnika osigurani su prostorni uvjeti za rad multidisciplinarnog stručnog osoblja te prateće i pomoćne prostorije. U prizemlju i na katu su sobe za smještaj bolesnika, sobe za rad i odmor stručnog osoblja, prateće i pomoćne prostorije“, kazao je župan.
Zgrada ima tri etaže (podrum, prizemlje i kat) i obnovit će se u postojećim gabaritima i arhitektonskom izričaju, uz ugradnju dizala i dogradnju terase kako bi se zadovoljile sve potrebe njenih budućih korisnika.

„Do sada je završena izmjena krovišta, postavljene su sve instalacije u objektu, uključivši elektro instalacije, vodne instalacije i rješavanje oborinskih i otpadnih voda, a montirane su i instalacije grijanja. Pri završetku je izrada strukture vanjskog lifta te su započeli radovi na uređenju okoliša. Radovi teku predviđenom dinamikom i unutar ugovorenog roka izvođenja“, otkrio je pročelnik Kolega dodavši da je u tijeku izrada troškovnika opremanja zgrade koji bi trebao biti gotov do kraja svibnja.  

Podsjetimo, ugovorena vrijednost predmetnih radova na rekonstrukciji zgrade i uređenju okoliša s hortikulturom je 2.060.147,01 eura (s PDV-om). Radove izvodi Krekić d.o.o. iz Bibinja, dok uslugu stručnog nadzora nad izvođenjem radova provodi tvrtka GiN company d.o.o. Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu