Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PONOS ZADRA Obilježava se 30. obljetnica 112. brigade HV. MARKO ČULINA: “112. najbrojnija zadarska i hrvatska brigada”

– Obilježavajući obljetnicu najstarije i najbrojnije zadarske brigade, majke svih vojnih postrojbi na našem području prigoda je da odamo pijatet i dužno poštovanje našim poginulim i nestalim suborcima (74 poginula i dva nestala). Na tom putu i bitkama koje smo vodili više stotina naših pripadnika je teže i lakše ranjeno, kaže Marko Čulina

 

Objavljeno

-

Dolazak najavili mnogi branitelji, predstavnici Zadra, Zadarske županije i Republike Hrvatske (Foto: Z.K/Udruga 112)

Iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata 112. brigade pozivaju na sudjelovanje u svečanom obilježavanju 30. obljetnice 112. zadarske brigade HV. Uz branitelje ove, kako je nazivaju, „majke svih brigada“, dolazak na obilježavanje su najavili brojni prestavnici Zadra, Zadarske županije kao i Republike Hrvatske.

-Do sada nam je potvrđen dolazak izaslanika predsjednika Republike Hrvatske general pukovnika Mladea Fuzula, koji je i sam bio zapovjednik 112. brigade, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i izaslanika ministra hrvatskih branitelja Vladimira Bergmana, kaže pukovnik Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik i predsjednik Udruge 112. brigade.

Program obilježavanja jubilarne obljetnice

Program obilježavanja počinje u nedjelju, 27. lipnja 2021. godine. U 11 sati u Katedrali svete Stošije služit će se Sveta misa za poginule pripadnike 112. brigade.

U ponedjeljak, 28. lipnja 2021. godine u 9 sati na na Gradskom groblju Zadar položiti će vijence za sve poginule pripadnike 112. brigade i sve hrvatske branitelje brojne delegacije, od braniteljskih udruga, predstavnika ministarstava i lokalne samouprave do udruga žrtava, roditelja, udovica i drugih.
Nakon toga s početkom u 10 sati u prostorijama Udruge otvoriti će se Spomen soba posvećena poginulim i nestalim pripadnicima 112. brigade. Po programu u 11 sati u prostoru Kneževe palače otvoriti će se Izložba fotografija i dokumenata 112. brigade HV, koja će biti otvorena do 12. srpnja 2021. godine.
U večernjim satima održati će se mimohod Gradske glazbe Zadar ulicama Poluotoka.
U organizaciji zadarskih motoklubova “Beštije”, “Vuk samotnjak” i “Arbanasi” čiji su članovi velikim brojem i hrvatski branitelji predviđena je svečana vožnja ulicama Grada, od ulice Ante Starčevića, krug oko Poluotoka, sa zaustavljanjem na Pozdravu suncu.

Sve je to navedeno i u pozivnici koju je potpisao Organizacijski odbor na čelu s pukovnikom Markom Čulinom. Prvi ratni zapovjednik najstarije zadarske brigade HV-a, sada u ulozi predsjednika Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade HV-a pukovnik Marko Čulina je ovom prigodom još poručio:

Poštovanje i pijetet poginulim, nestalim i umrlim suborcima

– Obilježavajući godišnjicu najstarije i najbrojnije zadarske brigade, majke svih vojnih postrojbi na našem području prigoda je da odamo pijatet i dužno poštovanje našim poginulim i nestalim suborcima (74 poginula i dva nestala). Na tom putu i bitkama koje smo vodili više stotina naših pripadnika je teže i lakše ranjeno . Ovo je prigoda za sjećanje i na sve branitelje koji su nas napustili i poslije rata, a njih je ne mali broj. Upravo ovih dana napustio nas je naš pripadnik, poslije zapovjednik 7. domobranske pukovnije Danijel Telesmanić Did, istaknuo je Čulina, pozivajući sve pripadnike 112. brigade, časnike i dočasnike, vojnike kao i sve druge branitelje i braniteljice na sudjelovanje u programu obilježavanja ove značajne obljetnice.

– Kroz 112. brigadu u obrani i oslobađanju domovine sudjelovalo je preko jedanaest tisuća hrvatskih branitelja i braniteljica, što je čini najbrojnijom brigadom u Republici Hrvatskoj. Ove godine obilježavamo jubilarnu 30. obljetnicu naše slavne brigade, ponosa Zadra i Zadarske županije, svečano i zajedno s našim građanima, poručio je Marko Čulina.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) KOMEMORACIJA NA SVEUČILIŠTU  U ZADRU / Prof. Dorkin ostavio je neizbrisiv trag u kulturi, znanosti i obrazovanju Zadra

Objavljeno

-

By

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru danas je održana komemoracija za prof. dr. sc. Mladena Dorkina. O životu i radu ovog sveučilišnog profesora, vrsnog znalca u području metodike književnosti i književne kritike, govorili su rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, kolege s Odjela za kroatistiku professor emeritus Josip Lisac i prof. dr. sc. Zvjezdana Rados, predsjednik Matice hrvatske – ogranak Zadar dr. sc. Radomir Jurić te pročelnica Odjela izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević. Od njega su se oprostili i kći Katarina Dorkin-Križ s članovima obitelji, a unuka Klara Križ je s ocem, maestrom Venčeslavom Križem, izvela nekoliko skladbi na violini i klaviru.

Rektor Faričić rekao je kako je profesor Dorkin otišao u tišini, ispunjen mirom i dostojanstvenom poniznošću, kakav je bio i njegov život.

– Svoj poziv profesora najprije u Ekonomskoj školi, a onda i na sveučilištu, svjedočio je s blagošću, osobnošću, dobrotom,  humanošću, nesebičnim dijeljenjem svoga znanja. Ta blagost bila je odraz njegovog priješkog mentaliteta i ambijenta u kojem čovjek promišlja jednim sporijim ritmom nego ovim današnje urbane zajednice. To ne znači da je bio inertniji, nego promišljeniji i s više uranjanja u bit prostora i onih koji ga nastanjuju. Bio je primjer kako njegovati međusobne odnose te smo ponosni što smo ga poznavali i što je obogatio naše živote, rekao je rektor Faričić.

Emotivnim riječima od prof. Dorkina oprostio se Josip Lisac, koji je s njim bio vezan tijekom njegovog rada na sveučilištu, ali i u kasnijim godinama. Osim s rodnim mjestom i gradom, bio je vezan i uz Rijeku u kojoj se školovao, uz svoje profesore iz srednje škole i s fakulteta, a posebice s Ivom Frangešom koji mu je bio veliki uzor.

– Objavljivao je sustavno, više književno-povijesne prinose nego metodičke. Njegovi pisci bili su pjesnici hrvatske moderne, Kranjčević, Matoš, Vidrić, Nazor i Ujević. Kad je jednom prigodom rekao da će se posvetiti modernoj književnosti pomislio sam na Mihalića ili neke novije autore, ali to njemu nije padalo na pamet. Bio je profesor starog kova, pisao je isključivo rukom i često znao donositi rukopise da mu ih pretipkam na pisaćem stroju. Poživio je dug život, vjerujem da je otišao zadovoljan jer je ostvario puno, između ostalog i prijateljstva kakvo je bilo ovo sa mnom, rekao je Lisac.

Jednako je emotivan bio i predsjednik Matice Hrvatske Miro Jurić, koji je rekao kako je Dorkinu čak i nakon odlaska u Dom umirovljenika najveća radost bila izlazak novog broja Zadarske smotre, u kojoj je često bio suradnik. Kao njegova dugogodišnja kolegica, Zvjezdana Rados prezentirala je njegove najvažnije publikacije, među njima i sedam knjiga te dodala kako je osim književnosti 19. stoljeća posebnu pažnju pridavao čakavskoj poeziji zadarskog kruga.

– Ostavio je neizbrisiv trag u kulturi, znanosti i obrazovanju Zadra i Hrvatske, istaknula je na kraju pročelnica Knežević, nakon čega su se nazočni mogli upisati u Knjigu sućuti.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

CINAZ / Završili terenski posjeti osnovnih škola poduzetničkom inkubatoru Inovativni Zadar d.o.o.

Objavljeno

-

By

Terenske posjete poduzetničkom inkubatoru Inovativni Zadar d.o.o. na Novom bokanjcu u Zadru zatvorili su učenici iz Osnovne škole Zadarski otoci u ponedjeljak 20. svibnja 2024.

Bila je to šesta školska grupa i posljednja aktivnost za učenike koji sudjeluju u projeku „Mali poduzetnici“ Udruge CINAZ u partnerstvu s Gradom Zadrom i šest osnovnih škola u šk.god. 2023/2024.: OŠ Šime Budinić, OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar, OŠ Zadarski otoci, OŠ Petar Lorini Sali, OŠ Benkovac i OŠ Domovinske zahvalnosti Knin.

Projekt “Mali poduzetnici” predstavlja nastavak uspješnih inicijativa s ciljem razvoja poduzetničkih kompetencija djece i mladih iz šest odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Zadra, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Glavni fokus projekta usmjeren je na osnivanje i osnaživanje učeničkih zadruga. Ciljana skupina uključuje djecu i mlade s područja Grada Zadra, Dugog otoka, Grada Benkovca i Grada Knina.

Učenici su se prilikom terenskog posjeta upoznali s radom poduzetničkog inkubatora, poslovnim planom poduzetnika korisnika i s izravnim iskustvima lokalnih poduzetnika.

Zahvaljujemo se poduzetničkom inkubatoru Inovativni Zadar d.o.o. i njihovom timu za doprinos projektu razvijanja poduzetničkih kompetencija djece i mladih na području Grada Zadra, Zadarske i Šibensko-kninske županije posebice voditeljici Dubravki Meštrović na stručnom vodstvu i na uloženom trudu.

I na kraju zahvaljujemo se svim lokalnim poduzetnicima u poduzetničkom inkubatoru koji su primili učenike i prenijeli im svoje iskustvo poslovanja, a među njima su Smart Water d.o.o., udruga Robotic, Word Nerd, FER Projekt d.o.o., restauratorica Kristina Dvornik, umjetnica Zvonimira Karavida, Word Nerd i ostali.

Projekt „Mali poduzetnici“ provodi se uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja RH u šk.god. 2023./2024.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Uređena cesta do Centra izvrsnosti Cerovačke špilje

Objavljeno

-

By

Županijska uprava za ceste uredila je pristupnu cestu LC 63034 (D1-Cerovačke špilje) u dužini od oko 600m do Centra izvrsnosti Cerovačke špilje. Novim slojem asfalta poboljšana je posjetiteljska infrastruktura za obilazak Cerovačkih špilja koje su jedna od najljepših prirodnih atrakcija Parka prirode Velebit i Zadarske županije.

Kako bi se poboljšala infrastruktura ovog vrijednog projekta koji je turistički oživio ovaj dio Zadarske županije, u tijeku je i projekt poboljšanja vodoopskrbe do Centra izvrsnosti koji je Županija financijski pomogla.

Inače, Centar izvrsnosti Cerovačke špilje, u čijem je uređenju kao partner sudjelovala Zadarska županija, a kojim upravlja Park prirode Velebit, u posljednjih godinu dana posjetilo je 20 tisuća posjetitelja. U turističkoj sezoni privukao je veliki broj stranaca koji su boravili na tom atraktivnom području, a izvan turističke sezone Centar uglavnom posjećuju domaći posjetitelji, osobito učeničke skupine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu