Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OPTIMIZAM PRED TURISTIČKU SEZONU: Olive Island marina radi punim kapacitetima

Objavljeno

-

Župan Božidar Longin, u sklopu obilaska otoka Ugljana i Pašmana, posjetio je Olive Island marinu u Sutomišćici gdje je sezona već u punom jeku.

Toni Antišin, direktor marine Olive Island koja je primjer kvalitetnog poslovanja i koja redovno osvaja priznanja struke, izvijestio je župana Longina, općinskog načelnika Juru Brižića i direktora TZ Preko Ivana Koštu kako očekuje puno bolju sezonu u odnosu na prethodnu godinu.

„Svi naši kapaciteti su spremni i mogu reći da sve najave pokazuju kako nas očekuje dobra sezona. Otvorili smo i svoje ugostiteljske objekte ranije u odnosu na prošlu godinu, a nakon novih mjera koje su donesene očekujemo potpuno normalizaciju; i ono što je najvažnije, znatno dulju sezonu. U stalnom smo kontaktu sa svojim gostima, svi pokazatelji su dobri i očekujemo kvalitetnu sezonu“, kazao je Antišin.

„Vesele nas dobre najave u turizmu. Prepoznati smo kao sigurna destinacija jer je i prošlog ljeta Zadarska županija bila najbolja po turističkim rezultatima u cijeloj Hrvatskoj, odnosno imali smo najbolji omjer dolazaka u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Za te brojke uvelike je zaslužan i nautički turizam jer smo u toj grani turizma predvodnici u državi. Čestitam marini u Sutomišćici na dobroj pripremi sezone i mogu reći da s razlogom očekujemo dobru turističku sezonu i snažan rast gospodarstva“, istaknuo je župan Longin.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Veleposlanica Kraljevine Maroko Nj. E. gđa Nour El Houda Marrakchi na Sveučilištu u Zadru 

Objavljeno

-

By

Veleposlanica Kraljevine Maroko Nj. E. gđa Nour El Houda Marrakchi danas je boravila u posjetu Sveučilištu u Zadru, na čijemu je Odjelu za francuske i frankofonske studije održala predavanje studentima. Nakon predavanja veleposlanicu su u Rektoratu primili rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektor prof. dr. sc. Marko Lukić i pročelnica Odjela za francuske i frankofonske studije izv. prof. dr. sc. Barbara Vodanović. Istaknuli su dobru suradnju kroz projekte Erasmus+ sa Sveučilištem Hassan II u Casablanci  i Sveučilištem Ibn Tofail u Kenitri, ali i otvorili prostor daljnjem zbližavanju dviju kultura i znanstvenih zajednica.

– Hrvatskoj javnosti je manje poznata činjenica da je Maroko zbog povijesnih okolnosti frankofonska zemlja, u kojoj je francuski jezik izbor visoko obrazovanog stanovništva. Sama zemlja baštini više tisuća utjecaja različitih kultura te je raznolika po prirodnim i društvenim karakteristikama. Zadar me oduševio svojom ljepotom i položajem na moru, a i kod nas je većina velikih gradova, uključujući glavni grad Rabat ili Casablancu, podignuta na obali, rekla je veleposlanica El Houda Marrakchi.

Kroz razgovor s rektorom dotaknula se marokanskog kartografa Al-Idrizija iz 12. stoljeća, autora najstarije karte na kojoj se spominje Hrvatska (Bilad Garuasia). Do tada su kartografi spominjali imena rimskih provincija (Panonija, Dalmacija…) a Al-Idrizi bio je jedan od brojnih znanstvenika koje je na svom dvoru okupio normanski kralj Rutger II. u Palermu.

Što se tiče današnji poveznica, tu su prije svega izazovi u upravljanju obalnim prostorom, zaštiti okoliša i održivom ribarstvu. Maroko nema tradiciju uzgoja ribe i velika industrija oslanja se na ulov divlje ribe i plasman izravno s broda kupcima iz Španjolske. Dominantna vrsta je pagar, koji naraste i do 10 kilograma, ali ima i tune i druge kvalitetne ribe.

– Vjeruje da možemo pronaći brojne zajedničke interese, posebice kroz studije u području Plave ekonomije, rekao je Faričić, dok je pročelnica Vodanović zahvalila na vrlo zanimljivom predavanju koje je veleposlanica održala studentima.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Za programe 11 udruga zaštite i istraživanja okoliša izdvojeno 20 tisuća eura

Objavljeno

-

By

Zadarska županija izdvojit će 20 tisuća eura za projekte zaštite i istraživanja okoliša, a dobit će ih ukupno 11 udruga koje su prijavile svoje programe. Sredstva su odobrena u sklopu Javnog poziva za prijavu programa i projekata udruga za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu na poziciji Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.

Najveći iznos financijskih sredstava koji se mogao prijaviti i ugovoriti po pojedinom programu ili projektu je 2.500 eura.

Udruga Jardin tako je za svoj program „Eko Iž (Šporkulja i Šporkaćun)“ usmjeren na zaštitu prirode dobila 1.716 eura, Udruga studenata biologije BIUS za program „Istraživačko – edukacijski projekt Karin 2024“ 1.989 eura, Društvo prijatelja parka Žmirići za „Mini kompostanu – zeleni otpad nije smeće“ 1.934 eura, Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja Eko – Zadar 2.016 eura za svoj projekt „Zeleni telefon – servis građanima za prijavu okolišnih problema“, Udruga za zaštitu okoliša, promicanje ekološke proizvodnje i održivog razvoja Volim Vlašići 1.989 eura za projekt edukativno – informativne kampanje „Za čistu valu“, Udruga za promicanje lokalnog razvoja Ajmo Vlašići 1.689 eura za akciju čišćenja okoliša i sadnje bilja, udruga za promicanje odgojne i obrazovne djelatnosti Žaruljica za program „Zapuntelske eko priče“ 1.743 eura, Udruga moj otok 1.525 eura za program „Moja Zadarska županija bez azbesta!“, Sonda – udruga za promicanje kreativnosti, edukaciju i razvoj lokalne zajednice dobila je 1.934 za program „SeaStar Hero Telašćica“, Udruga za promicanje i unaprjeđenje turizma Kreativa Lazaret za svoj program „Poučne staze otoka Ošljaka“ 1.444 eura, a Društvo istraživača mora – 20000 milja dobit će 2.016 eura za program „MAPA – Dani grebena“.

Jedan prijavitelj mogao se prijaviti i ugovoriti jedan projekt u okviru ovog Javnog poziva, na razdoblje provedbe do 12 mjeseci. Ista udruga može biti partner na više projekata unutar prioritetnih područja Javnog poziva.

Upravni je odjel dodjeljivao bodove na temelju četiri kriterija, a oni su se odnosili na institucionalnu sposobnost prijavitelja, relevantnost projekta/programa, hoće li udruge tijekom provedbe projekta/programa zaposliti najmanje jednog stručnjaka odgovarajuće struke u određenom području te provodi li se projekt na cijelom području županije odnosno na području više JLS.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SLAVLJE U SUBOTU / PD Paklenica slavi 125 rođendan, 125 godina planinarstva u Zadru i 150. obljetnicu organiziranog planinarenja u Hrvatskoj! 

Objavljeno

-

By

Ove godine Planinarsko društvo Paklenica, Zadar slavi 125 rođendan, 125 godina planinarstva u Zadru i 150. obljetnicu organiziranog planinarenja u Hrvatskoj!

Na rođendanskoj proslavi i druženju u subotu, 25. svibnja 2024. godine od 17 sati u  parku Sfinga u Zadru predstavit će dugovječni i uspješni rad Društva, upoznati zainteresirane s radom sekcija i prezentirati njihove djelatnosti. 

Na proslavi će sudjelovati i suradnici, srodne udruge i ustanove s područja Zadarske županije.

“Za sve dobne skupine imamo ponešto u rukavu- izložba, buvljak, radionice za djecu i mlade te bogat zabavno – glazbeni program.

Kako to i priliči za proslavu rođendana, u 20 sati počinje rock koncert na kojemu će nastupiti tri izvođača: kantautor Utva (Zadar), pop-rock band Lotus (Zadar) i nova hrvatska rock atrakcija Garage in July (Osijek).

Volonterski rad za opće dobro i briga o najljepšoj planini na svijetu – Velebitu, naše je najveće zadovoljstvo i to je ono što nas pokreće sve ove godine.

Pridružite nam se dragi prijatelji, suradnici i sugrađani, nekadašnji, sadašnji i budući planinari i proslavimo zajedno”, stoji u pozivu.

Program:

–          Predstavljanje Planinarskog društva Paklenica, Markacističke sekcije i Speleološkog odsjeka „Liburnija” uz pokazne vježbe i opremu, buvljak planinarske opreme

–          Izložba fotografija “125!” i izložba Hrvatskog planinarskog saveza povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

–          Projekcija dokumentarnog filma „Sjeverna strana Velebita” Planinarskog kluba Sv. Bernard, Zadar i „Izgradnja skloništa na Stapu” Slavka Tomerlina- Tateka

–          Gorska služba spašavanja – stanica Zadar, predstavljanje

–          Stanica planinarskih vodiča Zadar i Planinarsko društvo Babulj iz Bibinja, predstavljanje i radionice

–          NP Paklenica i PP Velebit, predstavljanje uz radionice

–          Zajednica tehničke kulture Zadarske županije: Astronomska udruga Zadar – promatranje nebeskih tijela, radionica za male, izložba astrofotografija / Aeroklub Zadar – FPV dron, let i utrka / Društvo informatičara Zadar – lemljenjem i modelarstvo / Ivanka Burazer, prof. – pročišćavanje vode, pokusi CO2

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu