Connect with us

magazin

(VIDEO) Snimili najskuplju vojnu tajnu bivše Jugoslavije, pogledajte što su sve tamo zatekli

Objavljeno

-

Foto: Croatia Infiltration

Ekipa iz grupe za urbano istraživanje Croatia Infiltration istražila je napušteni aerodrom Željava koji već godinama izaziva zanimanje avanturista i ljubitelja povijesti.

Podzemni aerodrom Željava (Objekt 505 – Klek) bio je najveći tajni projekt u bivšoj Jugoslaviji. Građen u periodu Hladnog rata, ovaj objekt bio je treći najskuplji projekt u Europi.

“Usprkos svim pokušajima uništenja, ostaci ove megalomanske baze pričaju priču o crnom periodu moderne povijesti koja je bila potaknuta strahom od nuklearnog rata”, kažu iz Croatia Infiltrationa koji su na svom YouTube kanalu objavili video svoje avanture u toj najskupljoj tajni bivše Jugoslavije.

Croatia Infiltration bavi se urbanim istraživanjem od 2009. godine. “U prvih par godina fotografirali smo svaku napuštenu zgradu i rupu u Hrvatskoj. Kasnije smo se počeli baviti snimanjem i krenuli u inozemne avanture. Danas, u doba korone, odlučili smo ponovo poći starim putevima, ali ovoga puta snimiti sve zanimljive objekte i ispričati njihovu zaboravljenu povijest”, kažu ovi avanturisti.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. GTJ

    19. svibnja 2021. at 8:09

    Ne znam čemu se toliko čudite-ovakve”vojne tajne” ima svaka ozbiljna zemlja na svijetu! Trebalo bi cijelo područje temeljito očistiti,podzemni aerodrom obnoviti i zaključati!Nisu vremena nikakvog povijesnog”avanturizma” i ostalih nebuloza! Nemojte mi reći samo da su nekidan u Gaženici iskrcavali praćke za malu dicu!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

KILO SALE / Sajam rabljene odjeće 25. i 26. svibnja na Višnjiku

Objavljeno

-

By

Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, u pomoćnoj dvorani 2 (sjeverni ulaz prizemlje) održat će se u subotu i u nedjelju, 25. i 26. svibnja 2024., rado posjećeni sajam rabljene odjeće pod nazivom Kilo Sale.

Riječ je o sajmu u čijoj je ponudi kvalitetna retro i vintage odjeća svjetski poznatih marki. Prodaja se odvija po načelu „odjeća na kilogram“, dakako uz mogućnost isprobavanja odabranih komada.
Sajam će biti otvoren i u subotu i u nedjelju od 10, 30 do 18 sati.

Poveznica za ulaznice je ovdje.

 
Nastavi čitati

magazin

AURORA RESIDENCES / FMTG predstavlja novi projekt u Falkensteiner Resortu Punta Skala

Objavljeno

-

By

Završetak gradnje novih 88 Falkensteiner Premium Living apartmana za najam i prodaju, pod vodstvom poznatog arhitekta Borisa Podrecce, očekuje se u lipnju 2025.

Potražnja za apartmanima s dodatnom uslugom i dalje raste. FMTG je rano prepoznao ovaj trend i već 20 godina ih razvija pod brendom Falkensteiner Premium Living i integrira u infrastrukturu Falkensteiner hotela. Najnoviji projekt razvijat će se od jeseni u Falkensteiner Resortu Punta Skala u Hrvatskoj. Pod vodstvom poznatog arhitekta Borisa Podrecce, FMTG će do 2025. izgraditi 88 novih vrhunskih stambenih jedinica. Zainteresirani investitori mogu sudjelovati u razvoju projekta kroz trenutnu crowdinvestment kampanju FMTG Investa.

“Kada gradimo apartmane za najam i prodaju, prodamo oko trećinu prije početka gradnje”, rekao je Otmar Michaeler, izvršni direktor FMTG-a. Tvrtka ove godine puni 67 godina i tijekom desetljeća se razvila u međunarodnu turističku grupu i najpoznatiji austrijski turistički brend.

“Moji su roditelji započeli s malim pansionom u Južnom Tirolu, a s FMTG-om smo stvorili strukturu koja je jedinstvena u Europi. Gradimo, razvijamo, savjetujemo. Kroz savjetovanje drugih tvrtki neprestano učimo i vrlo rano uočavamo trendove”, kazao je Erich Falkensteiner, predsjednik Nadzornog odbora FMTG-a.

Turistička grupacija već 20 godina nudi apartmane za najam i prodaju pod brendom Premium Living. Oni su integrirani u infrastrukturu Falkensteiner hotela, nudeći vlasnicima mogućnost uživanja u hotelskim pogodnostima.

“Kupac odlučuje koje usluge želi. Ako nekretninu za odmor ne koristi, može nam ju dati u daljnji najam”, kaže Michaeler. Tako FMTG izbjegava prazne krevete, a vlasnici apartmana ostvaruju određeni dio prihoda. Tvrtka se u budućnosti planira još više fokusirati na ovaj model. Potražnja će i dalje rasti, u što je Michaeler uvjeren, a mnogo je razloga za to. Na primjer, modeli rada značajno su se promijenili od pandemije.

“Workation je trend koji sve više jača. Premium Living apartmani koji se mogu koristiti tijekom cijele godine nude savršeno mjesto za kombiniranje posla i odmora”, objašnjava Michaeler. Statistike također pokazuju da apartmani s dodatnim uslugama postaju sve popularnije kod umirovljenika.

“Postajemo zdraviji kako starimo. Mnogi ljudi žele uživati ​​u zlatnim godinama negdje drugdje i pritom se osjećati kao kod kuće”, dodao je.

Ne samo da su porasli troškovi izgradnje, već i visoke kamatne stope danas otežavaju razvoj nove nekretnine isključivo putem bankovnog financiranja. Ovdje popularni apartmani nude atraktivnu opciju za unakrsno financiranje. Za Michaelera je to sada uvjet.

“Ako danas ne možemo unakrsno financirati hotel s apartmanima, razvijamo se samo na mjestima gdje dobivamo javna sredstva”, kazao je.

Novi apartmani u Falkensteiner Resortu Punta Skala

Gradi se isključivo na vrhunskim lokacijama i uvijek u suradnji s renomiranim arhitektima i dizajnerima, poput Mattea Thuna ili Richarda Meyera. Jedan od vodećih projekata turističke grupe je Falkensteiner Resort Punta Skala u blizini Zadra. Resort već uključuje dva hotela s 5 zvjezdica, Premium Living apartmane, luksuzne vile i Fortis Club, vrhunski sportski i zabavni centar.

Gradnju na poluotoku Falkensteiner nastavlja u jesen. Pod vodstvom austrijskog arhitekta Borisa Podrecce razvijaju se novi Premium Living apartmani “Aurora Residences”.

“Za mene Punta Skala utjelovljuje čežnju za horizontom. More i nebo zrcale se posvuda. S novim apartmanima želim dalje razvijati taj kontinuitet. Zgrade su poredane kao prsti, okrenute prema moru i tako da jedna drugoj ne zaklanjaju pogled na horizont”, kaže Podrecca. Ukupno će se u četiri zgrade izgraditi 88 apartmana. Zainteresirani kupci mogu birati između četiri različite veličine od 42m2 do 175m2. Završetak je predviđen za lipanj 2025. godine.

Inovativni koncept crowdinvestmenta

Više od sedam godina FMTG uspješno povezuje inovativne projekte s vlastitim crowdinvestment konceptom – već dvije godine i kroz vlastitu platformu FMTG Invest.

“Naši investitori znaju točno u koje projekte ulazi njihov novac sa svakom kampanjom i kasnije mogu uživati ​​u rezultatu kao gosti hotela”, rekla je Anne Aubrunner, direktorica FMTG Investa. Naime, kamate se isplaćuju ili u gotovini ili u obliku hotelskih vaučera.

“Nešto više od polovice naših investitora odlučuje se za otplatu kamata u vaučerima i tako postaju gosti”, kaže Aubrunner o uspješnom konceptu.

“Za naše višestruke ulagače posebno je popularna kombinacija gotovinskih kamata i hotelskih vaučera”, dodala je. FMTG Invest tim stavlja poseban fokus na transparentnost i redovitu komunikaciju s investitorima.

“Za nas odnos ne završava završetkom investicije, već počinje”, objašnjava Aubrunner osobni pristup. Trenutno je FMTG Invest u 12. krugu crowdinvestmenta. Prikupljena sredstva će, između ostalog, ići za realizaciju Aurora Residencesa u Falkensteiner Resortu Punta Skala.

Upozorenje o riziku: Ulaganje uključuje značajne rizike i može dovesti do potpunog gubitka uloženog kapitala. Prospekt u skladu s odredbama austrijskog Zakona o tržištu kapitala, uključujući sve dodatke, dostupan je nakon pregleda od strane ispitivača prospekta u skladu sa § 7 KMG putem www.fmtg-invest.com i www.fmtg-invest.at. Tiskanu verziju prospekta i sve dodatke možete zatražiti od FMTG – Falkensteiner Michaeler Tourism Group AG, Walcherstrasse 1A, 1020 Beč, +43 (0) 509 912 1113, tijekom uobičajenog radnog vremena.

 
Nastavi čitati

magazin

Vodoinstalater upozorava: Ako čujete ove zvukove iz bojlera, nipošto ih ne ignorirajte!

Objavljeno

-

By

N1

Vodoinstalaterski stručnjak upozorio je vlasnike kuća na zvukove bojlera koje ne bi smjeli ignorirati. Iako nije svaka buka razlog za zabrinutost, Kerr ističe određene zvukove na koje treba pripaziti i napominje: “Svaka od njih ima svoje razloge” – siktanje, kucanje, grgljanje i lupanje su na vrhu popisa.

Andy Kerr, osnivač i izvršni direktor tvrtke BOXT, poručuje vlasnicima bojlera da budu oprezni ako njihov počne ispuštati nepoznate zvukove, savjetujući brzu reakciju kako bi se spriječile potencijalne nesreće.

Rekao je: “Zapamtite, nikada ne pokušavajte ništa sami popraviti ako niste sigurni. Uvijek biste trebali pozvati stručnjaka ako posumnjate u zvukove koji dolaze iz vašeg bojlera.”

“Obično se problemi koji uzrokuju buku vašeg bojlera mogu brzo riješiti. No ako je vaš bojler star i spreman za zamjenu, postoji mogućnost da je problem nešto ozbiljniji. U tom slučaju možda je vrijeme za novi bojler.”

Zviždanje/šištanje/visok zvuk

Kada je riječ o zviždanju, siktanju ili visokoj buci, Kerr ističe kuhanje vode kao potencijalnog krivca. Ovaj fenomen se događa kada se protok vode unutar bojlera uspori, uzrokujući pregrijavanje i ključanje vode, što dovodi do karakterističnog zvuka kotlića, prenosi Wales Online.

Često ovaj problem proizlazi iz problema s cirkulacijom, što ukazuje na to da se voda ne pumpa ili ne cirkulira ispravno. Takvi simptomi mogu ukazivati na neispravnu pumpu ili šire probleme u sustavu centralnog grijanja.

Kuhanje vode može biti značajan problem koji zahtijeva pozornost inženjera za sigurnost plina. Uobičajeni uzroci uključuju nakupljanje kamenca, curenje bojlera ili sustava s neispravnom razinom vode, neispravan termostat koji uzrokuje pregrijavanje bojlera i neispravnu pumpu.

Kucanje

Ako primijetite zvuk škljocanja ili lupkanja, to može značiti da vaš bojler ima poteškoća s paljenjem. To može biti zbog kvara paljenja.

U takvim slučajevima nije preporučljivo pokušavati sami riješiti problem. Umjesto toga, nazovite Plinaru jer bi problem mogao biti povezan s opskrbom plina.

Grgljanje/kapanje/klokotanje

Iako mogu postojati i drugi razlozi, klokotanje obično uzrokuje zarobljen zrak u vašem radijatoru. Ponekad je zvuk klokotanja iz vašeg bojlera samo kretanje tople vode, tako da nema razloga za brigu.

Međutim, ako se zvuk nastavi i postane učestaliji, savjetujemo vam da provjerite sljedeće:

Odzračite radijator: Klokotanje može potjecati od uređaja spojenog na kotao, poput radijatora. Nakon odzračivanja radijatora provjerite tlak u bojleru i po potrebi ga dopunite.

Smanjenje tlaka u bojleru može dovesti do dodatnih problema. Ako šumovi potraju, problem je negdje drugdje.

Provjerite tlak vode: nizak tlak vode mogao bi biti krivac za klokotanje. To možete provjeriti na manometru u ormariću bojlera.

Ako je brojčanik u crvenom dijelu, to znači da je tlak prenizak i vaš bojler treba ponovno staviti tlak.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu