Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

DANAS JE 28. ROĐENDAN ZADARSKE ŽUPANIJE Župan Longin: “Naša županija je veliko gradilište, u tijeku je rekordan investicijski ciklus od tri milijarde kuna… To je uspjeh svih nas!”

Zadarska županija danas obilježava 28 godina svog postojanja.

 

Objavljeno

-

Sada već davne 1993. godine Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, osnovana je tada Zadarsko-kninska županija. 17. siječnja 1997. godine Zastupnički dom Sabora RH donio je novi Zakon o područjima županija, gradova i općina kojim je područje Kotara Knin pripojeno Šibenskoj županiji kada je naša županija postala Zadarska županija.

Danas Zadarska županija na svom području ima 34 jedinice lokalne samouprave, i to 6 gradova i 28 općina. U svom samoupravnom djelokrugu Županija obavlja poslove od regionalnog značaja, a osobito one koji se odnose na: obrazovanje, zdravstvo, prostorno i urbanističko planiranje, gospodarski razvoj, promet i prometnu infrastrukturu, održavanje javnih cesta, planiranje i razvoj mreže obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i kulturnih ustanova te ostale poslove  sukladno posebnim zakonima. Također, Županija obavlja i poslove izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola, drugih akata vezanih za gradnju te provedbu dokumenata prostornog uređenja za područje županije izvan područja velikog grada, a od prošle godine, provođenjem nacionalne reforme javne uprave i primjenom Zakona o sustavu državne uprave, s danom stupanja na snagu posebnih zakona, preuzeti su i poslovi državne uprave.

Županija je u trenutku svog osnutka bila tek članak zakona, papir, pojam, odluka o nečemu što tek treba nastati. Ono što Županija jest od tada, ali i danas, prije svega su ljudi. Iza svake ideje, iza svake odluke, iza svakog sporazuma, iza svake izrađene studije, iza svakog kilometra izgrađene ceste, iza svake obnovljene ambulante ili škole, izgrađene školske sportske dvorane, iza svake postavljene izložbe, iza svakog osvojenog priznanja, iza svega što se na ovom prostoru događalo stoje ljudi- vijećnici Županijske skupštine, župani i njihovi zamjenici, nekada davno i članovi Županijskog poglavarstva, službenici i namještenici. Svi ti ljudi svojim znanjem i radom 28 su godina kontinuirano obavljali svoj posao, uvijek s dugoročnim ciljem-stvaranjem što boljih životnih uvjeta za sve žitelje Zadarske županije.
(Izvor: 20 godina Zadarske županije, D. Nižić)

U nastavku donosimo čestitku zadarskog župana Božidara Longina:

“Dragi prijatelji, s obzirom da je pred nama 28. rođendan Zadarske županije, svim našim građankama i građanima upućujem svoju iskrenu čestitku jer, a stalno to ističemo, županija nisu ni papiri, ni zgrade, ni luke, ni ceste, županija su ljudi.

Dan Zadarske županije, 16. travnja, dočekujemo u vrlo specifičnim uvjetima uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Iza nas je jedna vrlo zahtjevna godina u kojoj je gospodarstvo patilo, kultura je šutjela, školstvo je moralo iz stvarnih učionica preseliti u one virtualne. No život je ipak tekao dalje. Čovjek je biće koje i u najtežim trenucima uključuje one rezerve energije.

Kroz 28 godina postojanja Zadarske županije morali smo se boriti s raznim iskušenjima. Nije bilo lako, ali pokazali smo da svaka kriza može biti i prilika za novi početak. Sigurna smo županija koja je više puta potvrdila uspješno upravljanje u kriznim situacijama. Solidarna smo županija koja misli na stanovnike svih životnih dobi.

Zadarska županija i dalje je jedan od najrazvijenijih krajeva naše Domovine. I u doba najveće krize, zaposlenost je ne samo očuvana nego i povećana. Naša županija je jedno veliko gradilište jer se realiziraju brojni projekti kako u zaleđu, tako i na otocima i priobalnom dijelu županije. U tijeku je rekordan investicijski ciklus od tri milijarde kuna koji je zalog sigurne budućnosti naših stanovnika jer se ovi projekti i realiziraju prvenstveno radi njih. Svi ti ostvareni projekti zajednički su uspjesi svih nas koji u ovoj županiji živimo, radimo i odgajamo svoju djecu.

U vjeri da će se u što skorijem razdoblju epidemiološka situacija popraviti, želim zahvaliti svima koji su i dalje na prvoj liniji borbe s koronavirusom. Od zdravstvenih djelatnika, civilne zaštite, policije i svih ostalih službi bez kojih bi redovne aktivnosti naših sugrađana bile znatno otežane.

Na koncu, još jednom svim našim stanovnicima čestitam Dan Zadarske županije te ih pozivam da svojim odgovornim ponašanjem osiguraju zdravlje sebi i drugima.

Župan Zadarske županije
Božidar Longin, dipl. ing.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZAGRLJAJ / Večer pripovijedanja u zadarskoj udruzi slijepih

Objavljeno

-

By

Mirjana Mrkela zove vas U ZAGRLJAJ!

17. svibnja u 18 h dođite u zadarsku udrugu slijepih!

https://www.auto-karta-hrvatske.com/zadar/poljana-pozarisce/1

U zagrljaj priča povest će vas majstorice pripovijedanja Jadranka Dunatov, Sanja Grgina i Željana Buljat.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STUDENTSKI PROJEKT / U Gradskoj knjižnici Zadar “Sajam mogućnosti”

Objavljeno

-

By

U petak, 17. svibnja 2024., u Gradskoj knjižnici Zadar, od 13 do 18 sati, održava se Sajam mogućnosti – događaj nastao u sklopu studentskog projekta koji okuplja udruge mladih s područja Zadra.

Cilj događaja je predstaviti udruge srednjoškolcima, studentima i svim zainteresiranima te im pokazati kako mogu realizirati svoje ideje kroz volonterstvo i prakse. 

U sklopu događaja održat će se panel rasprava udruga te niz radionica, a prijave za radionice vrše se putem poveznice: https://forms.gle/eNxNrFubeDenqZHo7

Za sve sudionike osigurana je besplatna kava, a tu su i različite nagrade za one koji posjete štandove udruga. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Oblačno sa sunčanim razdobljima. Za četvrtak najavljeni obilni pljuskovi

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ujutro mjestimice u unutrašnjosti magla. Ponegdje kiša i grmljavina, u prvom dijelu dana uglavnom na Jadranu i u krajevima uz njega, a poslijepodne i u središnjim predjelima. Navečer mjestimice na Jadranu može biti izraženijih pljuskova. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na Jadranu jugo, ponegdje i jako. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C.

U četvrtak promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom, a uglavnom su navečer lokalno mogući izraženiji i obilniji pljuskovi s grmljavinom. U Dalmaciji će biti najviše sunčanih razdoblja, a past će i najmanje kiše. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku na udare i jak. Na Jadranu umjereno do jako jugo, ponegdje i olujno. Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 14, na Jadranu između 15 i 19 °C. Najviša dnevna većinom od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te nestabilno. Mjestimična kiša bit će češća u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a posebice su u četvrtak navečer i u noći na petak mogući izraženiji i lokalno obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom. U subotu sunčanije uz rijetku oborinu. Vjetar na kopnu slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku na udare i jak, od petka jugozapadni. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, ponegdje i olujno, u petak u postupnom slabljenju i okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu