Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Suci porotnici Županijskog suda u Zadru položili prisegu pred predsjednicom Županijske skupštine

Objavljeno

-

U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije, sukladno propisanim epidemiološkim mjerama u ponedjeljak, 12. travnja i utorak 13. travnja održano je polaganje prisege imenovanih sudaca porotnika i sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Zadru. Polaganje  prisege održano je nakon što je Županijska skupština Zadarske županije na svojoj 23. sjednici donijela rješenja o imenovanju 25 sudaca porotnika i 12 sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Zadru.

Podsjećamo kako Zakon o sudovima uređuje postupak imenovanja sudaca porotnika na način da suce porotnike općinskih, trgovačkih i županijskih sudova imenuje županijska skupština na prijedlog općinskog, odnosno gradskog vijeća, sindikata, udruženja poslodavaca i gospodarske komore, dok Zakon o sudovima za mladež za suce porotnike za mladež dodatno propisuje kako se imenuju iz reda profesora, učitelja, odgojitelja i drugih osoba koje imaju iskustva u stručnom odgojnom radu s mladim osobama. Sukladno navedenim zakonima suci porotnici imenovani su na prijedlog ovlaštenog predlagatelja Gradskog vijeća Grada Zadra i uz pozitivno mišljenje predsjednika Županijskog suda u Zadru. 

Sukladno Zakonu o sudovima imenovani suci porotnici položiti su prisegu pred predsjednicom Županijske skupštine Zadarske županije gospođom Nevenkom Marinović, uz nazočnost predsjednika Županijskog suda u Zadru gospodina Željka Đerđa.

Prije samog čina polaganja prisege novoimenovanim sucima porotnicima  obratio se predsjednik Županijskog suda u Zadru zahvaljujući im što su bili spremni prijaviti se za obnašanje ove odgovorne i časne dužnosti  te ih je pozvao na suradnju i predanost obnašanju porotničke dužnosti kako bi doprinijeli kvalitetnom i učinkovitom radu Županijskog suda u Zadru.

Predsjednica Županijske skupštine Nevenka Marinović koja je Zakonom o sudovima ovlaštena osoba pred kojom suci porotnici polažu prisegu, u svoje ime i u ime svih vijećnica i vijećnika zahvalila je nazočnima na prijavi i prihvaćanju obnašanja ove časne i odgovorne dužnosti te ukazala na važnost njihove uloge u sudskom postupku koji rezultira donošenjem pravičnih, zakonitih i kvalitetnih sudskih odluka. 

Predsjednica Županijske skupštine je potom izrekla tekst prisege koji glasi: Prisežem svojom čašću da ću se u obnašanju dužnosti suca porotnika pridržavati Ustava i zakona Republike Hrvatske i da ću dužnost suca porotnika obnašati savjesno i nepristrano, a suci porotnici su javno izrekli: Prisežem!. 

Potom je uslijedilo pojedinačno potpisivanje teksta prisege.

Imenovani suci porotnici Županijskog suda u Zadru koji su položili prisegu dana 12. travnja 2021. godine su:

Denis Pavlović, Željka Pintarić, Edita Lončar, Željko Markulin, Ivica Klinac, Boris Hrabrov, Vukosava Rončević, Valentina Vlakić, Marina Hromin, Marjan Nikolov, Katarina Vidović, Mejra Makaš, Ivanka Marčev, Barbara Vrhar, Siniša Pećanac, Sandra Sršen, Ena Bačić, Milena Milić, Eduard Franin, Nino Mrkić, Sanja Dobrović, Vesna Berković, Marijana Marjanović, Nada Krizmanić i Karmela Čirjak. 

Imenovani suci porotnici za mladež Županijskog suda u Zadru koji su položili prisegu dana 13. travnja 2021. godine su:

Zoran Veselinović, Larisa Marun, Ana Bajlo, Darko Frakin, Đurđica Bottazzo, Štefan Štivičić, Renee Grdović, Katarina Madjerić, Ivana Slavica, Jasminka Adžić Sikirić, Josipa Friganović i Zvonko Lazanja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! U utorak bez vode i dio Privlake!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 30.04.2024. godine (utorak), u vremenu od 08:00 pa do 17:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u Privlaci u ulicama:

Splitska ulica,

Trogirska ulica,

Put Brtalića,

Ulica Jakova Gotovca,

Put Sebačeva,

Ulica hrvatskog proljeća,

Put Škrapavca, 

Put Bilotinjka, 

Put Mletka, 

Put Mletačkih pomoraca, 

Put Gržanove punte i

Put mula.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Put Bilotinjka  kod kućnog broja 100.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) CRKVA SV. FRANE / Proslavljen blagdan zadarskog blaženika Jakova

Objavljeno

-

By

Ove godine, u subotu 27. travnja, u Crkvi Sv. Frane iznimno svečano proslavljen je blagdan jedinog zadarskog blaženika Jakova Zadranina. Slavlje je predvodio fra Tomislav Šanko, provincijal franjevačke zadarske provincije.

Slavlju su uvelike pridonijeli učenici osnovnih škola Zadarske županije, koji su se natjecali u slikanju prizora iz života i rada blaženog Jakova pod motom „Blizu je, blizu“.

Naslov je uzet iz priče po kojoj blaženik nije htio lovcima odati skrovište zeca koji se sklonio pod njegov habit, a da ne bi lagao upotrijebio je spomenutu tvrdnju. U natječaju je sudjelovalo 171 učenik iz devet osnovnih škola. Između pristiglih radova, stručni žiri odabrao je najuspješniji rad i još 11 drugih uspješnih radova. Svaki nagrađeni učenik dobio je po jednu knjigu o samostanu Svetog Frane ili knjigu vezanu uz franjevce. Prvonagrađeni slikarski rad otisnut je na sličici koja na poleđini ima molitvu za proglašenje blaženog Jakova svetim. Sličice su podijeljene sudionicima natječaja i prisutnim vjernicima.

Radovi mladih slikara izloženi su u prostoriji na ulazu u klaustar samostana, koja je prozvana „sobom blaženog Jakova“, a dobila je ime zahvaljujući ovoj slikarskoj inicijativi zadarskih osnovnih škola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKA PJESNIČKA ANTOLOGIJA / Tomislav Marijan Bilosnić u World Anthology 24

Objavljeno

-

By

U Iaşi, u Rumunjskoj, u Biblioteci Universalis contemporary literary horizon collections, tijekom travnja ove godine objavljena je svjetska pjesnička antologija  Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, u kojoj su se našle i pjesme hrvatskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića. 

Bilosnić je u ovoj svjetskoj antologiji zastupljen s dvanaest pjesama iz ciklusa Tigar u Salamanci, knjige koja je početkom godine tiskana u hrvatskom izdanju, a uskoro se očekuje i njezino objavljivanje  u Rumunjskoj.

Na punih devet stranica antologije objavljene su Bilosnićeve pjesme na rumunjskom, francuskom, engleskom i španjolskom jeziku, preveli su ih poznati rumunjski pjesnik, urednik biblioteke koja je objavila antologiju Daniel Dragomirescu, francuska pjesnikinja, urednica svjetske antologije Noëlle Arnoult, iz Diona u Francuskoj, te Pablo Bilosnić i Željka Lovrenčić, koji potpisuju engleski i španjolski prijevod.

U Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, zastupljena su dvadeset i četiri pjesnika iz Europe, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, među kojima se našao i hrvatski pjesnik Tomislav Marijan Bilosnić. Kao što je rečeno, urednici ovog izdanja su rumunjski književnik Daniel Dragomirescu i francuska pjesnikinja Noëlle Arnoult, a Bilosnić je višekratno do sada zastupljen u ovim izborima i izdanjima.  

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu