Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

REPORTAŽA HTV-a: “Zadarski barkajoli puno su više od turističke atrakcije”

Objavljeno

-

Berto Gregov je barkajol cijeli život. Barkajolstvo je najčešće obiteljski posao. Kao i brojni drugi, i ovaj je posao unosan samo ljeti, dok se zimi preživljava.

– Otac mi je barkajol i kroz srednju školu polako, uz njega, dođi danas, dođi sutra, donesi marendu, veslaj. Malo po malo, počeo sam raditi i onda su me stari barkajoli uzeli kao pripravnika jednu godinu i nakon toga sam dobio stalni posao i tako sam počeo, kazao je.

Dodao je da je fizički dosta naporno, pogotovo ljeti, kad dođu turisti i kad su velike žege.

– Vozi se non-stop, a s duge strane opet je dobro što nema šefa, nitko ti ne visi nad glavom, radiš sam, nema mobinga, rekao je Berto.

– Kad sam počeo raditi, ’93. godine, bilo je osam barkajola i šest barki, a sad je pet barkajola i tri barkice su ostale. Malo po malo, kako posao pada iz godine u godinu, tako se smanjuje naša flota, istaknuo je.

Tako su barkajoli svjedoci promjena u načinu života, ali i žrtve strategija gradskih otaca. I majki. Ne tako davno, morskim promet u gradskoj luci bio je vrlo živahan. Mlađi brat Gregov školovao se za drugi posao, no onda je ipak prevagnula obiteljska tradicija.

Kad radi prvu smjenu, Šime ustaje u pet. Zimi je još mrkli mrak, brod je mokar, sklizak, bude i mraza, nije ugodno. Kao i brojni drugi, i ovaj je posao unosan samo ljeti, dok se zimi preživljava. Nakon loše sezone, tanka je i kesa u koju se poseže za loših dana. Posao je ovo koji čovjek mora uistinu voljeti, da bi u njemu mogao trajati.

Kad bi krenuli oko uvale Jazine, umjesto prelaska barkom, bila bi to lijepa šetnja duga nešto više od pet kilometara, pa je jasno zašto su barkajoli tu. Tu su i kad sunce ode. Neobičan posao, stoljetna tradicija, turistička atrakcija, zaštitni znak zadarskih Jazina. Nadajmo se da će sve to ostati još dugo.

Video prilog HTV-a pogledajte OVDJE.

 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

GLOBALNI MARŠ PRIJATELJSTVA / Lions klub poziva u ponedjeljak na Narodni trg. Dolazi i Oli Walker, svjetski putnik i ambasador prijateljstva

Objavljeno

-

By

Poseban događaj najavljen je za ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u 10:00 sati na Narodnom trgu u Zadru. 

Domaćin ovog važnog okupljanja je Regija jug Lions klubova Hrvatske, a događaj će uveličati dolazak Olija Walkera, svjetskog putnika i ambasadora prijateljstva u Zadar.

Oliver Walker, koji svoje putovanje oko svijeta provodi pod pokroviteljstvom Lions Distrikta 129 Slovenija u Zadru će predati poslanicu prijateljstva guvernerke Brede Pečovnik, predsjednici Regije jug, gđi. Tatjani Vukman. Ova simbolična gesta označava jačanje veza i prijateljstva između gradova i zajednica. Osim što promiče prijateljstvo, Oliverova inicijativa uključuje i humanitarnu komponentu. Prodaja majica “Oli Walker Around the World for Friendship”, u suradnji s Lions klubom Konjice, prikupljaju se donacije za stipendiranje mladih talentiranih glasbenika.

Oliverov globalni marš prijateljstva započeo je 5. travnja iz rodnih Slovenskih Konjica i uključuje promicanje prijateljskih odnosa među gradovima kao što su Biograd na Moru, Slovenske Konjice, Žalec, Radlje ob Dravi i Moravske Toplice. Njegov put kulminirat će u Biogradu na Moru, gdje će doći u utorak 30. travnja u 10:30 sati, gdje če ga na gradskoj pijaci dočekat predstavnici grada Biograda na Moru. Oliver če se pridružiti tradicionalnom Slovenskom vikendu  u Biogradu na kojem će u četvrtak 2.5. u 19.00 sati na Biogradskoj rivi – Ribarska luka pozdravit sudionike slovenskog vikenda i predstavit put prijateljstva uz pratnju gradske glasbe iz Slovenskih Konjic i Biograda na Moru. 5.5.2024 nastaviti put prema jugu i dalje oko svijeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU NOVA PROMJENA VREMENA / Uživajte u suncu i visokim temperaturama, od sredine tjedna opća kiša

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro u unutrašnjosti s mjestimičnom kratkotrajnom maglom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura u većini krajeva od 21 do 26 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano i toplo, uglavnom ponegdje u unutrašnjosti i vrlo toplo. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, mjestimice sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 6 i 11, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna većinom između 22 i 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, toplo i vrlo toplo. U srijedu uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu