Connect with us

Zadar

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA Na Sveučilištu Radionica Studentskog savjetovališta

Objavljeno

-

U Povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru organiziralo je Radionicu. Evo i najave:

“Zakoračili smo u novu akademsku godinu, drugačiju i izazovniju nego ikad. Svi se trebamo priviknuti na neke nove načine svakodnevnog funkcioniranja, a pritom ostati u kontaktu s ljudima oko nas i kvalitetno provodit svoje vrijeme. S obzirom na to da nam se svakodnevni život uvelike promijenio, nije iznenađujuće prisustvo pojačane anksioznosti i neizvjesnosti, no što ako nas taj osjećaj stalne brige i straha od onoga što slijedi toliko preplavi da interferira s našim svakodnevnim funkcioniranjem. Problemi sa spavanjem, promjene u apetitu, grčevi u trbuhu, znojenje dlanova, manjak koncentracije, iritabilnost samo su neki od teškoća s kojima se tada možemo suočavati.

Što učiniti u ovakvim trenucima? Kako se opustiti i smiriti svoj anksiozni um?

Dođite na radionicu, doznajte odgovore na ova i puno drugih pitanja i doprinesite zajedničkom obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Radionica će se održati 15. listopada u 14h, a mjesto održavanja objavit ćemo nakon što doznamo konačan broj sudionika.

Radionicu vodi Severina Mamić, mag. psych., stručna suradnica u Studentskom savjetovalištu.

Svi sudionici dobit će potvrdu o sudjelovanju na radionici koju mogu priložiti svom životopisu.

Molimo da svoj dolazak na radionicu najavite do 13. listopada na smamic@unizd.hr kako bi na vrijeme osigurali adekvatan prostor za održavanje radionice te da poštujete mjeru nošenja maski i održavanje socijalne distance.”

 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Konferencija “Kultura dobrodošlice-uloga zajedništva u integraciji izbjeglica” povodom Svjetskog dana izbjeglica

Objavljeno

-

By

Volonterski centar Zadar Svjetski dan izbjeglica obilježit će konferencijom „Kultura dobrodošlice – uloga zajednice u integraciji izbjeglica“ koja će se održati 20. lipnja 2024. od 12 do 14 sati, u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3.

„Za svijet u kojem su izbjeglice dobrodošle“ tema je ovogodišnjeg Svjetskog dan izbjeglica koji se svake godine obilježava 20. lipnja te slavi snagu i hrabrost ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoju domovinu kako bi pobjegli od sukoba ili progona.

Svrha susreta je podizanje svijesti o izazovima s kojima se suočavaju izbjeglice širom svijeta, a posebno raseljene osobe iz Ukrajine u hrvatskom društvu. Konferenciju će obogatiti predstavnici različitih organizacija aktivnih u pružanju podrške izbjeglicama u procesu integracije. Izlagači će kroz prezentacije podijeliti svoja iskustva rada s izbjeglicama, informirati širu javnost o njihovim pravima i potrebama, identificirati glavne izazove s kojima se izbjeglice suočavaju u procesu prilagodbe i integracije te razmotriti moguća rješenja kroz primjere dobre prakse i inovativne pristupe. Naglasak će biti i na osvještavanju prisutnih o važnosti podrške i uključivanju izbjeglica u sve aspekte društvenog života.

Konferencija će ujedno biti i prigoda za upoznavanje šire javnosti s projektom „Izgradnja društva dobrodošlice“ koji provodi Udruga „Mi“ – Split uz financijsku podršku UNHCR-a Hrvatska. Projekt je zamišljen kao program s ciljem poticanja veze među relevantnim dionicima, kreiranja novog sadržaja i aktivnosti te lakšeg prikupljanja i širenja relevantnih informacija o integraciji izbjeglica. Volonterski centar Zadar aktivno radi s raseljenim osobama iz Ukrajine gotovo od samog početka njihovog pristizanja u naš grad i županiju. Pritom su, u sklopu programa, organizirane brojne aktivnosti pružanja pomoći i podrške izbjeglicama, kao što su tečajevi hrvatskog i engleskog jezika, razne sportske i kulturne aktivnosti za djecu, izleti, grupa psihosocijalne podrške i mnoge druge.

Ovaj događaj prilika je za osnaživanje zajednice u prepoznavanju i odgovaranju na potrebe izbjeglica s poštovanjem i suosjećanjem. Pridružite nam se na raspravi i postanite dijelom društva dobrodošlice!

 
Nastavi čitati

Grad

Odgoda pjesničke večeri “Poetske razglednice” zbog lošeg vremena

Objavljeno

-

By

Iz TZG Zadar obavještavaju građane kako se zbog nepovoljne vremenske prognoze odgađa pjesnička večer “Poetske razglednice” najavljena za večeras, u četvrtak, 13. lipnja s početkom u 20 sati u atriju palače Cedulin.

Novi termin održavanja bit će objavljen naknadno.

 
Nastavi čitati

Zadar

Hommage à Ljiljana Molnar Talajić

Objavljeno

-

By

Koncert Hommage à Ljiljana Molnar Talajić posveta je velikoj verdijanskoj sopranistici, nezaboravnoj Aidi, divi koja je sedamdesetih godina pjevala u svim najvećim svjetskim opernim kućama s najslavnijim opernim pjevačima, profesorici na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u čijem je razredu 2008. diplomirao zadarski bariton Mateo Jović. On će, uz pijanista Zorana Velića, u Koncertnoj dvorani braće Bersa, u utorak, 18. lipnja u 20 sati, izvesti djela Alessandra Scarlattija, Handela, Schumanna, Mozarta, Debussyja, Chopina, Wagnera kao i hrvatskih skladatelja Lisinskog, Odaka i Lhotke Kalinskog. Ulaz je slobodan.

Mateo Jović (Zadar, 1986.) se kroz studij opernih uloga u produkcijama Akademije posebno istaknuo u ulogama Mozarta (Almaviva, Don Giovanni). Nakon studija usavršavao se u Milanu kod Angela Lo Foresea i na brojnim drugim seminarima (M. Lipovšek, G. Leoni). 

U sezonama 2011. i 2012. bio je vanjski suradnik uglednog švicarskog komornog ansambla Basler Madrigalisten. Nastupio je na brojnim renomiranim pozornicama diljem zemlje i inozemstva, kao što su Tonhalle Zürich, Cankarjev dom Ljubljana, KD V. Lisinski, Muzej Mimara, HNK Zagreb, HNK Zadar, HNK Šibenik i druge. U više navrata nastupao je kao solist u sklopu Glazbenih večeri u Sv. Donatu.

Osnivač je muškog vokalnog ansambla Zaraton (2011.) koji njeguje izvođenje hrvatske sakralne glazbe. U više navrata snimao je za Hrvatsku televiziju i radio (emisije: Lutanja, Fjaka, Hrvatska uživo, Pjesma u pjesmi, Mladi za mlade). Član je Hrvatskog društva skladatelja od 2009. godine. Od 2012. do 2015. godine radio je kao glazbeni suradnik u programu Hrvatskog radija. Od 2020. godine član je Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. 

Osvojio je prvu nagradu na natjecanju mladih skladatelja i pjevača Europa u školi, dvaput drugu i jednom treću nagradu na natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, te posebno priznanje OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar za doprinos u razvijanju glazbene kulture.

Zoran Velić (Split, 1985.) glazbenu je naobrazbu započeo u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, u klasi prof. Kosovke Čudine. Diplomirao je 2008. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đ. Stanettija i gostujućeg profesora K. H. Kammerlinga, kod kojeg je 2009. završio i postdiplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu. Dobitnik je brojnih državnih i inozemnih nagrada. U prosincu 2012. godine nastupio je na humanitarnom koncertu “Koncert s predsjednikom” za udrugu “Most” u splitskom HNK. 

U travnju 2014. godine izveo je Mozartov koncert u A-duru KV 414, u splitskom HNK, pod dirigentskom palicom Pavla Dešpalja. U prosincu 2018. godine nastupio je sa Chopinovim djelom Andante spianato i Velika briljantna poloneza u Es-duru na Novogodišnjem koncertu u splitskom HNK, a orkestrom je dirigirao Hari Zlodre. U studenom 2020. godine održao je solistički recital pri ciklusu Pleyel Svetislava Stančića u Zagrebu. Nastupao je sa Splitskim komornim orkestrom pod ravnanjem Ivana Repušića, zatim sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja te Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Kao solist nastupio je i uz i Zagrebačke soliste. Usavršavao se na seminarima eminentnih pedagoga – K. H. Kammerlinga, K. Bogina, V. Krpana, Đ. Tikvice, A. Valdme, K. Gekića, D. Cikojevića, I. Kordić, C. Stanczyka.
Član je udruge MAG (mladi akademski glazbenici), a zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Splitu kao umjetnički suradnik pri pjevačkom odsjeku.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu