Connect with us

Zadar

VETERINARSKI INSPEKTOR TEŠKO POVRIJEDIO SLUŽBENU DUŽNOST Marko Pupić Bakrač ide pred Službenički sud – koja ga kazna čeka?

Objavljeno

-

Zbog utvrđene teške povrede službene dužnosti, u listopadu će se održati ročište na Službeničkom sudu u Zagrebu, na kojemu će se odlučivati o sankcijama protiv veterinarskog inspektora u Zadru, Marka Pupića Bakrača.

“Etička povjerenica Ministarstva poljoprivrede provela je postupak vezan uz povrede odredaba Etičkoga kodeksa državnih službenika („Narodne novine“, br. 40/11 i 13/12, u daljnjem tekstu: Etički kodeks) od strane g. Pupića Bakrača. Također, u postupku je utvrđeno da je isti povrijedio odredbe Etičkoga kodeksa te je trenutno u pripremi pokretanje postupka, radi teške povrede službene dužnosti, a sve u skladu s odredbama Zakona o državnim službenicima („Narodne novine“, br. 92/05, 140/05, 142/06, 77/07, 107/07, 27/08, 34/11, 49/11, 150/11, 34/12, 49/12, 37/13, 38/13, 01/15, 138/15, 61/17, 70/19 i 98/19)”, izvijestili su tijekom ljeta iz Ministarstva poljoprivrede.

Državnom službeniku Pupiću Bakraču, naime, kao i svim njegovim kolegama, dozvoljeno je javno istupanje i političko djelovanje, ali u slobodno vrijeme i na način koji neće škoditi osobnom, kao i ugledu državne službe.

Ono što mu, kao i svim njegovim kolegama, nikako nije dozvoljeno, makar dotle dok prima plaću iz proračuna Ministarstva poljoprivrede, jest vrijeđanje integriteta i dostojanstva građana i drugih državnih službenika, vrijeđanje na osnovi dobi, nacionalnosti i tomu slično, a što je inspektor Pupić Bakrač sve odreda prekršio.

Samo u kraćem posljednjem periodu, podsjetimo, javno je spaljivao Etički kodeks supraničke stranke na općim izborima, dužnosnike je poimenično nazvao narkomanima, lopovima, predstavnika romske zajednice “cigićem”… i to sve redom javno, na svojoj Facebook stranici, ali i u nizu medija koji bez selekcije objavljuju sve njegove pamflete, čineći mu time ponekad, eto, i medvjeđu uslugu.

Županijskoj skupštini, od koje također prima novčanu naknadu, poručio je javno da se “j**e”, a u više je navrata u istom stilu odgovorio i Etičkom povjerenstvu:

“Kad skužimo da nas netko hoće je***i u fino nama skoči tlak. Ne volimo mi takve ljude i njihovo je***e u rukavicama, mi preferiramo to brutalnije, razg**imo ih brutalno i po nekoliko puta u par minuta…”

Zbog svega navedenog, ali i zbog niza ranijih izleta u ponašanju – predsjednicu je nazvao glupom, ministra magarcem i tomu slično – ovih se dana razmatra odgovarajuća sankcija za državnog službenika Pupića Bakrača.

Za teške povrede službene dužnosti, podsjetimo, mogu se izreći sljedeće kazne:

– novčana kazna na vrijeme od jednog do šest mjeseci, u mjesečnom iznosu od 10 do 20% ukupne plaće isplaćene službeniku u mjesecu u kojem je kazna izrečena

– premještaj na drugo radno mjesto niže složenosti poslova istog stupnja obrazovanja

– ili prestanak državne službe.

Ujedno, državni službenik kojem je utvrđena odgovornost za tešku povredu službene dužnosti ne može se promicati i napredovati u službi u roku od dvije godine od dana izvršnosti rješenja o odgovornosti, a počini li novu tešku povredu službene dužnosti u roku godine dana od izvršnosti prvog rješenja, državna služba mu prestaje po sili zakona.

Otkako je na početku rujna pred prijateljskim (?) medijima isplakao oči zbog pokretanja postupka protiv njega, nazivajući ga “montiranim”, Pupić je posljednjih mjesec dana ipak zašutio, što i nije neuobičajeni modus operandi zadarskog inspektora. Dapače. Pupić Bakrač i dosad je javno vrijeđao, klevetao i podmetao isključivo i samo u situacijama osobne (obiteljske) nužde, a ne nikakvog “javnog interesa”.

“Apsolutno je neprihvatljiv i nedopustiv bilo kakav diskriminatoran govor u društvu i javnom prostoru, neovisno o tome tko ga je uputio i kome je upućen. Svaki državni i javni službenik je dužan svojim primjerom, biti uzor našim građanima, poštivati integritet i dostojanstvo svakog građanina bez diskriminacije ili povlašćivanja na osnovi dobi, nacionalnosti, etničke ili socijalne pripadnosti, jezičnog i rasnog podrijetla, političkih ili vjerskih uvjerenja ili sklonosti, invalidnosti, obrazovanja, socijalnog položaja, spola, bračnog ili obiteljskog statusa, spolne orijentacije ili na bilo kojoj drugoj osnovi”, stoji u posljednjem priopćenju Ministarstva poljoprivrede o slučaju Pupić Bakrač.

 

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. hehe

    7. listopada 2020. at 14:56

    Prozirno, prozirno…”Naša” vlast!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Konferencija “Kultura dobrodošlice-uloga zajedništva u integraciji izbjeglica” povodom Svjetskog dana izbjeglica

Objavljeno

-

By

Volonterski centar Zadar Svjetski dan izbjeglica obilježit će konferencijom „Kultura dobrodošlice – uloga zajednice u integraciji izbjeglica“ koja će se održati 20. lipnja 2024. od 12 do 14 sati, u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3.

„Za svijet u kojem su izbjeglice dobrodošle“ tema je ovogodišnjeg Svjetskog dan izbjeglica koji se svake godine obilježava 20. lipnja te slavi snagu i hrabrost ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoju domovinu kako bi pobjegli od sukoba ili progona.

Svrha susreta je podizanje svijesti o izazovima s kojima se suočavaju izbjeglice širom svijeta, a posebno raseljene osobe iz Ukrajine u hrvatskom društvu. Konferenciju će obogatiti predstavnici različitih organizacija aktivnih u pružanju podrške izbjeglicama u procesu integracije. Izlagači će kroz prezentacije podijeliti svoja iskustva rada s izbjeglicama, informirati širu javnost o njihovim pravima i potrebama, identificirati glavne izazove s kojima se izbjeglice suočavaju u procesu prilagodbe i integracije te razmotriti moguća rješenja kroz primjere dobre prakse i inovativne pristupe. Naglasak će biti i na osvještavanju prisutnih o važnosti podrške i uključivanju izbjeglica u sve aspekte društvenog života.

Konferencija će ujedno biti i prigoda za upoznavanje šire javnosti s projektom „Izgradnja društva dobrodošlice“ koji provodi Udruga „Mi“ – Split uz financijsku podršku UNHCR-a Hrvatska. Projekt je zamišljen kao program s ciljem poticanja veze među relevantnim dionicima, kreiranja novog sadržaja i aktivnosti te lakšeg prikupljanja i širenja relevantnih informacija o integraciji izbjeglica. Volonterski centar Zadar aktivno radi s raseljenim osobama iz Ukrajine gotovo od samog početka njihovog pristizanja u naš grad i županiju. Pritom su, u sklopu programa, organizirane brojne aktivnosti pružanja pomoći i podrške izbjeglicama, kao što su tečajevi hrvatskog i engleskog jezika, razne sportske i kulturne aktivnosti za djecu, izleti, grupa psihosocijalne podrške i mnoge druge.

Ovaj događaj prilika je za osnaživanje zajednice u prepoznavanju i odgovaranju na potrebe izbjeglica s poštovanjem i suosjećanjem. Pridružite nam se na raspravi i postanite dijelom društva dobrodošlice!

 
Nastavi čitati

Grad

Odgoda pjesničke večeri “Poetske razglednice” zbog lošeg vremena

Objavljeno

-

By

Iz TZG Zadar obavještavaju građane kako se zbog nepovoljne vremenske prognoze odgađa pjesnička večer “Poetske razglednice” najavljena za večeras, u četvrtak, 13. lipnja s početkom u 20 sati u atriju palače Cedulin.

Novi termin održavanja bit će objavljen naknadno.

 
Nastavi čitati

Zadar

Hommage à Ljiljana Molnar Talajić

Objavljeno

-

By

Koncert Hommage à Ljiljana Molnar Talajić posveta je velikoj verdijanskoj sopranistici, nezaboravnoj Aidi, divi koja je sedamdesetih godina pjevala u svim najvećim svjetskim opernim kućama s najslavnijim opernim pjevačima, profesorici na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u čijem je razredu 2008. diplomirao zadarski bariton Mateo Jović. On će, uz pijanista Zorana Velića, u Koncertnoj dvorani braće Bersa, u utorak, 18. lipnja u 20 sati, izvesti djela Alessandra Scarlattija, Handela, Schumanna, Mozarta, Debussyja, Chopina, Wagnera kao i hrvatskih skladatelja Lisinskog, Odaka i Lhotke Kalinskog. Ulaz je slobodan.

Mateo Jović (Zadar, 1986.) se kroz studij opernih uloga u produkcijama Akademije posebno istaknuo u ulogama Mozarta (Almaviva, Don Giovanni). Nakon studija usavršavao se u Milanu kod Angela Lo Foresea i na brojnim drugim seminarima (M. Lipovšek, G. Leoni). 

U sezonama 2011. i 2012. bio je vanjski suradnik uglednog švicarskog komornog ansambla Basler Madrigalisten. Nastupio je na brojnim renomiranim pozornicama diljem zemlje i inozemstva, kao što su Tonhalle Zürich, Cankarjev dom Ljubljana, KD V. Lisinski, Muzej Mimara, HNK Zagreb, HNK Zadar, HNK Šibenik i druge. U više navrata nastupao je kao solist u sklopu Glazbenih večeri u Sv. Donatu.

Osnivač je muškog vokalnog ansambla Zaraton (2011.) koji njeguje izvođenje hrvatske sakralne glazbe. U više navrata snimao je za Hrvatsku televiziju i radio (emisije: Lutanja, Fjaka, Hrvatska uživo, Pjesma u pjesmi, Mladi za mlade). Član je Hrvatskog društva skladatelja od 2009. godine. Od 2012. do 2015. godine radio je kao glazbeni suradnik u programu Hrvatskog radija. Od 2020. godine član je Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. 

Osvojio je prvu nagradu na natjecanju mladih skladatelja i pjevača Europa u školi, dvaput drugu i jednom treću nagradu na natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, te posebno priznanje OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar za doprinos u razvijanju glazbene kulture.

Zoran Velić (Split, 1985.) glazbenu je naobrazbu započeo u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, u klasi prof. Kosovke Čudine. Diplomirao je 2008. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đ. Stanettija i gostujućeg profesora K. H. Kammerlinga, kod kojeg je 2009. završio i postdiplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu. Dobitnik je brojnih državnih i inozemnih nagrada. U prosincu 2012. godine nastupio je na humanitarnom koncertu “Koncert s predsjednikom” za udrugu “Most” u splitskom HNK. 

U travnju 2014. godine izveo je Mozartov koncert u A-duru KV 414, u splitskom HNK, pod dirigentskom palicom Pavla Dešpalja. U prosincu 2018. godine nastupio je sa Chopinovim djelom Andante spianato i Velika briljantna poloneza u Es-duru na Novogodišnjem koncertu u splitskom HNK, a orkestrom je dirigirao Hari Zlodre. U studenom 2020. godine održao je solistički recital pri ciklusu Pleyel Svetislava Stančića u Zagrebu. Nastupao je sa Splitskim komornim orkestrom pod ravnanjem Ivana Repušića, zatim sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja te Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Kao solist nastupio je i uz i Zagrebačke soliste. Usavršavao se na seminarima eminentnih pedagoga – K. H. Kammerlinga, K. Bogina, V. Krpana, Đ. Tikvice, A. Valdme, K. Gekića, D. Cikojevića, I. Kordić, C. Stanczyka.
Član je udruge MAG (mladi akademski glazbenici), a zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Splitu kao umjetnički suradnik pri pjevačkom odsjeku.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu