Connect with us

Hrvatska

Premijerki čobanici poručuju: Želimo izbore!

Objavljeno

-


Kronologija događanja…
16:37 Prosvjednicima se ne sviđaju duge govorancije, pa nakon nezadovoljstva na scenu stupa jedan od organizatora Tomislav Kosić koji poručuje da iza njih ne stoji oporba, ni itko, a potom se opet izmjenjuju razni nepoznati ljudi iz publike koji pokušavaju svaki doći do što više vremena pred mikrofonom.
16:40 Prosvjednika ima sad već oko 1.500 na govornicu je stupila postarija gospođa koja čita svoje pismo predsjedniku Ivi Josipovicu i ‘nada se da će on biti ponosan na svoj narod’, u potpisu kaže ‘tužna građanka i ako su prosvjednici indijanci, ona je stara skvo’.
16:35 Transparenti: ‘Purda, Divjak, Braco, ne dajte heroja’, ‘Dosta krađe i svađe, hoćemo izbore’, a iza govornika razapet je transparent koji prikazuje livadu na kojoj Kosor kao pastirica čuva ovce na kojima s jedne strane stoje imena Milo, Šeki, Čobi, a s druge EU.
16:33 Prosvjednici, kojih sad ima 500-injak viču ‘Ne Europska unija’ i ‘Svi na ulice,svi na ulice’.
16:27 Redaju se govornici koji spominju ‘cvijetnu revoluciju’ i pozivaju na ‘jedinstvo hrvatskih ustaša i hrvatskih partizana, prozivaju političke zombije (Jaca čobanica polički mrtvac’), kuhane lignje s Pantovčaka i reformirane komuniste iz SDP- a, HNB, HT i HRT kao režimske medije no i redom ostale privatne medije, govoreći da svi lažu.
16:20 Pernar uz odobravanje prosvjednika govori da ‘zastava nije imovina, a za vlastodršce kaže da nisu oni čobani, nego čopor vukova’.
16:17 Pernar je, uz prozivku Jutarnjeg lista i izdavača Ninoslava Pavića, zahvalio prosvjednicima na podršci i kazao da ne napadaju Jadranku Kosor jer je žena, kaže, bilo bi to smiješno.
16:07 Pernar je počeo govoriti, ali samo koristi priliku iznositi svoju verziju događaja s prosvjeda jučer u Osijeku i reći da mediji pišu o podjelama među prosvjednicima. Pitao prosvjednike žele li da ih i dalje vodi, na sto su oni povikali ‘Da’, uz povike ‘Mirni prosvjedi’, a nose transparente ‘Vi gore,bez sluha,dajte nam kruha’
16:00 Prosvjed bi trebao početi u ovim trenucima, broj prosvjednika se povećao, sad ih je 200-injak, a među njima je opet i šef školskog sindikata Preporod Željko Stipić.
15.50 Uoči prosvjeda na Cvjetnom trgu ima 50-ak prosvjednika, okićenih hrvatskim zastavama i zastavama na kojima piše ‘Ne Europskoj uniji’ te standardnim transparentom ‘Dolje Šeksijada, dolje hrvatska Vlada’. Uglavnom je riječ o starijim ljudima,a među prosvjednicima su opet Pero Kovačević, koji je zbog sudjelovanja na prosvjedu u petak suspendiran u HSP-u dr. Ante Starčervić, te jedan od predstavnika seljačkih udruga Tomislav Pokrovac. Što se tiče policije, osiguranje u Donjem gradu i oko njega je minimalno uz nekoliko policijskih kombija.
U skladu s najavama ‘novi prosvjed svaki drugi dan’, već je zakazan i onaj za utorak u 18 sati također na Cvjetnom, a onda opet u novu ‘prosvjednu šetnju gradom za oproštaj s Vladom’, a u međuvremenu, održavaju se manji protuvladini prosvjedi diljem Hrvatske. No danas bi trebalo biti poznato i koliko će te na koji način ubuduće veze s njima imati jedan od prvotnih organizatora ‘facebook prosvjeda’ Ivan Pernar.
Njegu su, naime, na jučerašnjem protuvladinom prosvjedu u Osijeku potjerali tamošnji prosvjednici, i to nakon što je pozivao na probijanje policijske blokade ispred HDZ-a i paljenje HDZ-ove zastave, čemu su se Osječani suprotstavili želeći mirne prosvjede, a zahtijevali su i druge govornike osim Pernara.
S obzirom na to da ni zagrebački prosvjednici ne dijele jednoglasno oduševljenje Pernarom, on je na svojoj internetskoj stranici iznio vlastitu verziju događaja u Osijeku i pozvao ljude da na današnjem prosvjedu odluče hoće li da ih on dalje vodi.
Tvrdi da je u Osijeku ‘održao žestok govor i obrušio se na HDZ usput pitajući imaju li HDZ-ovu zastavu, pri čemu je došlo do sukoba i podjele među prosvjednicima oko uništavanja zastave’, a tvrdi i da ‘mediji iskrivljuju istinu i selektivno obavještavaju te o njemu pišu samo negativne stvari’. Stoga je odlučio da ‘na idući prosvjed u 16 sati dođu svi prosvjednici, i za i protiv njega te odluče žele li da nastavi organizirati prosvjede ili ne’.
Što se tiče dosadašnjih prosvjeda, posljednji zagrebački, održan u petak, bio je najbrojniji dosad, ma što policijske brojke govorile o tome, i protekao je u posve mirnom ozračju kad se izuzmu manji sukob prosvjednika i policije ispred središnjice HDZ-a nakon samog završetka prosvjedne šetnje te nešto ranije pljuvanje glasnogovornika Vlade Mladena Pavića koji se imao (ne)sreću zateći u automobilu usred prosvjedničke povorke.
Prosvjedovalo se i u subotu diljem Hrvatske, ali najviše se ljudi, dvije tisuće, okupilo u Varaždinu; Splićani su palili Sanaderovu sliku, a Osječani tjerali Pernara.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Na ceste stigla nova kamera: Gotovo je nepogrešiva, a snima u svim smjerovima

Objavljeno

-

By

Poljska tvrtka Vitronic Machine Vision jedna je od vodećih na ovom tržištu čiji je primarni interes obuzdati nestašne vozače. Upravo je poljskoj prometnoj policiji isporučila niz svojih novih uređaja, nazvanih Poliscan, koji jamče izvrsne performanse.

U Vitronicu kažu da se njihove snimke ne mogu oboriti na sudu, odnosno da su svi aparati atestirani i precizni. Drugo, s kućištem koje podsjeća na stup, kamere snimaju u svim smjerovima, a jedan mjerni sustav prati nekoliko prometnih traka.

Kamere mogu detektirati promet koji se približava i koji se udaljava, snimiti vozila koja se kreću jedno iz drugoga. Sve to osigurava besprijekorno snimanje prekršaja, čak i u gustom prometu. Zahvaljujući tehnologiji laserskog mjerenja, nemoguće je zamijeniti vozila (krivo procijeniti) koja su prebrza, čak i ako voze paralelno. Na kvalitetu mjerenja ni na koji način ne utječu prometni ili vremenski uvjeti. Poljaci tvrde da je za raznovrsnost zaslužan laser, odnosno Lidar.

Vitronic svoj novi uređaj prodaje u tri konfiguracije, kao stup s nizom kamera, na tronošcu ili u kućištu koje podsjeća na stražnji dio kamp kućice. Na kraju, mnoge kamere imaju ograničenja brzine na kojima mogu snimati. Ova kamera posustaje tek nakon 320 km/h, piše HAK revija.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković se obratio nakon pobjede na europskim izborima: “Ovo je sjajan uspjeh”

Objavljeno

-

By

foto: HDZ

HDZ je osvojio šest mandata, SDP četiri, a Domovinski pokret i Možemo! po jedan mandat na izborima za Europski parlament, pokazuju prvi neslužbeni rezultati koje je u nedjelju u 23 sata objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP). Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković održao je govor nakon objave rezultata.

Poručio je da je ovo velika pobjeda. “Osvojiti 6 mandata, to je pola od naših 12 hrvatskih, to je sjajan uspjeh.”

Uslijedio je uspjeh uz povike ‘pobjeda, pobjeda’.

“To je i europska pobjeda koju smo smo večeras ostvarili. Želio bih zahvaliti svim našim sugrađanima, hrvatskom narodu izvan Hrvatske koji je sudjelovao”, rekao je.

Dodao je da izlaznost nije koliko su priželjkivali. “Očito da je došlo do zasićenja nakon izbora za Sabor.”

“Dat ćemo veliku podršku cijeloj našoj obitelji da EK i institucije budu takve da Hrvatska bude snažna i važna, utjecajna, imamo sjajne ljude, zahvala svim biračima i organizacijama HDZ-a, volonterima”, kazao je.

“Lijepo je pobjeđivati”

“Meni je smiješno da me se zadnjih 10 dana pita tko će biti na čelu nekog odbora umjesto neka europska pitanja”, rekao je naknadno Plenković novinarima.

“Lijepo je pobjeđivati”, dodao je.

Plenković je čestitao i ostalima koji su osvojili mandat.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

REZULTATI IZBORA / HDZ 6 mandata, SDP 4, DP i Možemo po jedan. Most i Kolakušić nula

Objavljeno

-

Objavljeni su rezultati europskih izbora u Hrvatskoj na kojima je bila vrlo slaba izlaznost.

Na 99.87 posto obrađenih biračkih mjesta glasalo je 751.845 birača (21.34%), a glasala nisu čak 2.771.504 birača (78.66%).

Ove stranke osvojile su najviše glasova:

foto: Index

U HDZ-u je Plenković dobio najviše glasova, no on ne ide u EP, već će umjesto njega ići sedmi na listi. Odnosno sedma, Sunčana Glavak.

Iz Možemo je najviše preferencijalnih glasova dobila Ivana Kekin, no u EP će ići Gordan Bosanac.


 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu