Connect with us

Nekategorizirano

"Usluge profesionalnog šminkanja koristi 50 posto Zadranki!"

Objavljeno

-

Vizažistica (Foto: Ivan Katalinić)
Bernarda Petrić, poznata zadarska vizažistica iz vlastitog iskustva otkrila je kako od deset zadranki, pet zatraži usluge profesionalnog šminkanja, te kako se danas muškarci šminkaju. Podijelila je s nama svoje iskustvo koje je imala u Kazalištu lutaka Zadar…
* Radili ste u kazališta kao vizažist, recite nam nešto o tom iskustvu?
– U zadarskom Kazalištu lutaka zadnja predstava bila je Michelangelo Buonaroti. Bilo mi je zadovoljstvo šminkati tada. Zadatak je bio glumca našminkati kako bi bio što sličniji kamenu. Inače volim raditi u kazalištu jer mogu istaknuti svoju kreativnost.
* Kako ste izveli taj zadatak?
– Ljudsko tijelo pretvorila sam u kamen. Postigla sam to sivom bojom koju sam nanjela od glave do pete, uključujući i kosu. Bijelom smjesom ocrtala sam nepravilnosti na kamenu što je vizualno prikazalo udubine i ispupčenja na “kamenu”. Naglasila sam samo crte lica.
* Kakav odnos imate sa glumcima i s kim je suradnja najbitnija?
– U kazalištu je najbitnija suradnja s kostimografom. Šminka se mora utapati kao dio kostima.Moram reći da iza pozornice svi rade svoj posao, tako da se ne družimo previše. Ponekad mi netko od glumaca pokloni nešto, na što gledam kao lijep znak pažnje.
* Koliko Zadranke mjesečno troše na šminku, a koliko zahtjeva profesionalno šminkanje?
– Iz svog iskustva moram priznati da ne kupujem svaki mjesec kompletnu šminku, ali u prosijeku mogu reci da bi svaka žena koja se svakodnevno šminka, trebala potrošiti oko 200 kuna na proizvode za uljepšavanje. Usluge šminkanja zatražiti će 50 posto žena. Od deset, pet žena će se odlučiti za usluge profesionalnog šminkanja.
* Često možemo čuti kako je žena loše našminkana.?
– Da, kad se komentira da je žena loše našminkana to govori kako nije pogođen stil, a niti način nanošenja šminke. Ja bi to prokomentirala kao “više je manje”.
* Je li danas kozmetika štetna?
– Danas kozmetika nije štetna u usporedbi sa prijašnjom. Srednja kozmetička marka ima sasvim dobru kvalitetu šminke, iako se razlikuje od poznatih jakih marki.
* Recite nam nešto o stilu make up-a i koji je najčešći?
– Postoji više stilova make up-a, ja osobno javiše volim takozvani “smokey eyes”, koji je najpopularniji kao večernja šminka. Obično se koriste zagašene boje kao crna, siva, iako se mogu koristiti i druge boje, a postiže se sjenčanim nanosima. Zatim je neizdvojiv “natural look” koji se koristi kao dnevni make up. On nije napadan, a potrebno je nanijeti lagani sloj pudera, sjenilo s malo sjaja u prirodnim bojama, olovka, maskara, svakako rumenilo i malo sjajila za usne. Ova dva make up-a bi svaka žena trebala kombinirati.
* Koji dio lica je najzapušteniji kod šminkanja?
– Obrve su inače jako bitne iako većina žena to ne zna. One daju licu formu. Moj savjet, ako je make-up taman da se obrve također potamne sjenilom ili olovkom.
* Muški make up – koriste li ga Zadrani?
– Pa, do sada nisam imala takva iskustva. To nije ništa ne obično, muškarci koji se šminkaju koriste korektor ili puder, maskaru, bezbojno sjajilo za usne i olovku za usne, a obrve se samo čupaju.
* Za kraj, kako se Zadranke šminkaju?
– Smatram da one koriste najviše “smoky eys” stil, a ocjena od jedan do pet bila bi – trojka.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

Gotovinina tvrtka lani imala ogroman rast prihoda

Objavljeno

-

Tvrtka Pelagos net, čiji je suvlasnik umirovljeni general pukovnik Ante Gotovina, lani je ostvarila više od 24 milijuna eura prihoda uz dobit veću od 3.1 milijun eura. Godinu dana ranije Pelagos je prijavio 16.3 milijuna eura prihoda.

Za veliki rast prihoda najzaslužniji je izvoz, piše Plava kamenica. Pelagos je lani na izvozu zaradio oko 20.5 milijuna eura, a gotovo sva tuna odlazi u Japan.

Pelagosova plavoperajna tuna spada među najcjenjenije hrvatske gastronomske proizvode, u rangu s kvarnerskim škampima i bijelim tartufima. Gotovinin toro (blijeda masna tuna) može se mjeriti s najboljima na svijetu. Osim fenomenalne tune, Pelagos proizvodi izvrsne slane srdele i slane i marinirane inćune”, piše Plava kamenica.

Nedavno su se na tržištu pojavile i verzije srdela i inćuna u maslinovu ulju, koje su prepoznatljive po uočljivim zelenim oznakama.

S 24 milijuna eura prihoda, Gotovinin Pelagos postao je treći najveći proizvođač ribe u Hrvatskoj, iza Cromarisa i bračke Sardine Postira.

Tvrtka planira veliko proširenje proizvodnje

Pelagos u blizini Dugog otoka uskoro planira pokrenuti i uzgoj bijele ribe. Uzgajalište bijele ribe imat će kapacitet od oko 700 tona godišnje, objavila je ranije Slobodna Dalmacija.

Tvrtka namjerava prenamijeniti dio akvatorija iz sustava uzgoja tune u uzgoj bijele morske ribe između Lavdare Vele i Pašmana u Srednjem kanalu. Godišnja proizvodnja iznosila bi 700 tona ribe u kavezima za uzgoj.

Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja objavila je pozitivnu ocjenu procjene utjecaja na okoliš uzgajališta tune u zoni marikulture kod otoka Lavdara, smještenog sjeverno od Dugog otoka i nedaleko od Kornatskog arhipelaga, koji pripada Zadarskoj županiji.

U sažetom opisu predmetni zahvat odnosi se na postavljanje uzgajališta koje se sastoji od jednog polja za uzgoj tune u postojećoj zoni za marikulturu na udaljenosti od oko 2300 metara od otoka Lavdara. Planirana godišnja proizvodnja na uzgajalištu je do 700 tona tune.

Na uzgajalištu se planiraju koristiti kružni kavezi promjera 50 metara, koji bi bili rasporedeni u dvije linije s po pet kaveza u svakoj liniji, a svaki kavez ima sidrene instalacije na površini od 80 puta 80 metara. Predvidena površina koju zauzimaju kavezne instalacije iznosi 400 puta 160 metara.

“Kavezi se planiraju izraditi iz polietilenskih plutada (obruda) ispunjenih polistirenom, na koje se vješa cilindridna mreža izrađena od poliamidnih materijala. Polimerni materijali predvideni za kavezne instalacije su biološki inertni te nemaju negativan utjecaj na okoliš”, navodi se u dokumentu.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu