Connect with us

Grad

Predavanje i motrenje noćnog neba na Sveučilištu u Zadru

Objavljeno

-

Predavanje i motrenje noćnog neba u organizaciji Hrvatskog geografskog društva – Zadar, Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, Astronomsko astronautičkog društva Zadar i Grada Zadra održati će se 14. svibnja u 19 sati u Multimedijalnoj dvorani na Novom kampusu.

Predavanje pod nazivom Cedulinove kronike iz 16. stoljeća (astronomske pojave, meteorološke anomalije i mitološka vjerovanja u Zadru kroz optiku jedne kronike) održat će izv. prof. dr. sc. Zdenko Dundović i dr. sc. Dragan Roša.

Cilj predavanja je prikazati opažanja zadarskoga plemića Šimuna Cedulina o astronomskim pojavama u Zadru u drugoj polovini 16. stoljeća iz sačuvane kronike, čiji su prijepisi pohranjeni u Arhivu Zadarske nadbiskupije i Znanstvenoj knjižnici u Zadru. Kronika je u 17. stoljeću bila u posjedu plemićeva unuka, zadarskoga kanonika Šimuna Cedulina, a osim zapisa o događanjima tijekom Ciparskoga rata, sadrži opširna zapažanja astronomskih pojava (poput pojave kometa, specifičnih konstelacija zvijezda i konjunkcija planeta i nebeskih tijela) i meteoroloških anomalija u drugoj polovini 16. stoljeća. Na temelju potonjih zapisa o astronomskim pojavama, može se zaključiti da se zadarski plemić Šimun Cedulin zanimao za astronomiju i meteorologiju, tim više što su sva zabilježena opažanja u kronici o kretanju nebeskih tijela i specifičnih astronomskih pojava rezultat promatranja neba u ranim jutarnjim i kasnim noćnim satima, što upućuje na ciljano i unaprijed određeno opažanje. Najzanimljiviji je opis pojave polarne svjetlosti, najvjerojatnije najstariji zapis o polarnoj svjetlosti opažanoj s područja Hrvatske, kao i zapis o pojavi Velikog kometa iz 1577., moguće najstariji u svijetu. No, iako su opažanja astronomskih pojava u Cedulinovoj kronici kvalitetno opisana, ipak se uočava određena doza straha, svojstvena ranonovovjekovnom društvu te povezivanje događaja s praznovjerjem i praksom bilježenja neobičnih događanja na zadarskome području, kojima se uzrok tražio (a izgledno i nalazio) upravo u nesvakidašnjim promjenama u kretanju nebeskih tijela, u kontekstu onodobnoga vjerovanja da nebeske promjene bitno utječu na zemaljske događaje. Unatoč tim psihosocijalnim devijacijama koje su sastavni dio Cedulinove kronike, ona se može smatrati vrijednim povijesnim vrelom za proučavanje različitih aspekata svakodnevice, vjerovanja, strahova i mentaliteta zadarskoga komunalnog društva u 16. stoljeću.

Dragan Roša rođen je 1958. god. u Šibeniku. Studij fizike diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje je magistrirao i doktorirao. Zaposlen je u Zvjezdarnici Zagreb od 1986., od kada aktivno sudjeluje u nekoliko domaćih i inozemnih znanstvenih projekata iz područja fizike Sunca i kozmičkog zračenja. Voditelj je, odnosno ravnatelj Zvjezdarnice Zagreb od 1993. Pod njegovim je vodstvom Zvjezdarnica Zagreb kadrovski ekipirana i doživljava znanstvenu afirmaciju, a unaprijeđeni su njeni javni, popularizacijski i obrazovni programi. Objavio je više desetaka znanstvenih članaka, kao i veći broj stručnih i popularno-znanstvenih tekstova i nekoliko knjiga. Među glavne njegove obrazovne doprinose izdvojimo provedbu projekta e-škole astronomije i uključenje hrvatskih učenika u Međunarodnu astronomsku olimpijadu, a među znanstvene – instalaciju detektora kozmičkog zračenja u Zvjezdarnici Zagreb i doprinose u istraživanju Sunčeve diferencijalne rotacije. Obnašao je mnoge dužnosti u strukovnim i amaterskim astronomskim udrugama i bio je predstavnik u više međunarodnih organizacija za istraživanje Sunca i heliosfere. Dobitnik je više priznanja i nagrada. Izdvojimo nagradu Antun Gimnazije Antuna Vrančića, kao poznatom bivšem učeniku šibenske gimnazije, koja mu je dodijeljena 2019. Po njemu je 2022. godine nazvan i asteroid (179411) Draganroša.

Zdenko Dundović rođen je u Zadru 1973. godine. Upisao je poslijediplomski studij iz crkvene povijesti II. i III. ciklusa (mr. sc. i dr. sc.) na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine. Magistrirao je 2015. godine, a doktorsku disertaciju obranio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2017. godine na temu Zadarski kaptol, njegova dobra i kaptolski dostojanstvenici u posljednjih sto godina vladavine Mletačke Republike (1697. – 1797.). Od 2015. godine zaposlen je kao asistent na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru, 2018. izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docenta. Od 2018. godine vrši službu najprije vršitelja dužnosti pročelnika, a potom pročelnika Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru. Godine 2024. izabran je u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora. Znanstveni interes mu je proučavanje ranonovovjekovne prošlosti Zadarske i Ninske biskupije s naglaskom na gospodarsku, političku i interkonfesionalnu interakciju crkvenih struktura.

Nakon predavanja, Astronomsko astronautičko društvo Zadar u suradnji s Hrvatskim astronomskim savezom organizira motrenje noćnog neba pomoću teleskopa s parkirališta na Novom kampusu. Motrenje noćnog neba održat će se u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Razbijen dilerski lanac u Zadru

Objavljeno

-

By

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, Iznuda i Protupravna naplata.

Nakon prikupljenih operativnih saznanja, zbog sumnje u protupravna ponašanja, u četvrtak, 4. srpnja u Zadru, na gradskom predjelu Jazine policijski službenici su uhitili 41-godišnjaka od kojeg je oduzeto oko 1,5 grama kokaina te je uhićen i doveden u prostorije policije. Istog dana, oko 20.30 sati na gradskom predjelu Višnjik, policijski službenici su uhitili 38-godišnjaka koji se pokušao udaljiti ali su ga policijski službenici ubrzo sustigli te je, zbog pružanja aktivnog otpora, uz uporabu sredstava prisile uhićen.

Temeljem naloga nadležnog suda provedena je i pretraga doma i drugih prostorija koje 38-godišnji osumnjičenik koristi na području Zadra kojom prilikom su policijski službenici pronašli i oduzeli oko 22,5 grama droge kokain, jednu digitalnu vagu te više mobitela koji se dovode u svezu s počinjenjem kaznenog djela.

Također, istu večer u Zadru na predjelu Poluotoka policijski službenici su uhitili i 28-godišnjakinju zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga, nakon čega je dovedena u prostorije policije na daljnje kriminalističko istraživanje.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, 38-godišnjaka se sumnjiči da je u vremenu od siječnja do 04. srpnja 2024. godine na području Zadra, sam kao i posredstvom 28-godišnjakinje, 32-godišnjaka, 41-godišnjaka te 30-godišnjaka u više navrata krajnjim korisnicima preprodao drogu kokain u različitim količinama.

Također ga se sumnjiči da je u vremenu od siječnja do srpnja 2024. godine na širem zadarskom području u namjeri da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, prijeteći u više navrata 28-godišnjaku s šireg zadarskog područja, tražio isplatu nepostojećeg duga tražeći od oštećenog novčani iznos od tisuća eura.

Kao i da je u ožujku 2024. godine, prijetio i fizički napao 30-godišnjaka sa zadarskog područja zbog naplate novčanog duga od nekoliko stotina eura, kojom prilikom je 30-godišnjak lakše ozlijeđen, a nakon čega ga je uz prijetnje tražio da tijekom liječničkog pregleda podnese lažni iskaz o načinu ozljeđivanja, što je 30-godišnjak iz straha učinio.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 38-godišnjaka je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Nedozvoljena proizvodnja i promet drogama, Iznuda, Protupravna naplata te Sprječavanje dokazivanja te je u petak tijekom večeri predan u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske.

Također, u zakonskom roku pritvorskom nadzorniku predani su i 28-godišnjakinja te 32-godišnjak te je nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru protiv njih podnesena kaznena prijava zbog sumnje da su počinili kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

Protiv 31-godišnjaka i 30-godišnjaka se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog sumnje da su počinilu kazneno djelo Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

 
Nastavi čitati

Grad

[Novi spot] Ićo ima novi ljeti hit “Lipo te nazvat, lipo te čut”

Objavljeno

-

By

Ivica Sikirić Ićo publiku je na ovogodišnjim Melodijama Jadrana rasplesao novom pjesmom “Lipo te nazvat, lipo te čut” i sve oduševio valom pozitive, a sada je nova pjesma dobila i odličan spot.
“Pjesma ‘Lipo te nazvat, lipo te čut’ je brza, pozitivnog karaktera. U njoj se, vjerujem, svi mogu pronaći”, ističe Ićo o svojem novom singlu dodajući da je kao stvoren za ljeto. Sada je cijelu glazbenu priču zaokružio i spot u režiji Tonija Lekića. Kadrovi spota snimanog na Pagu skrivaju zagonetne predmete od kojih se posebno ističe gitara Rudolfa Dvorskog na kojoj su nastali najveći Ićini hitovi pa tako i ovaj.

Gitara na kojoj su nastali najveći Ićini hitovi
“Ekipa koja je radila pjesmu je već dobro, poznata. Autor glazbe i teksta je Rudolf Dvorski, a za aranžman je zaslužan Ivan Popeskić. Pjesma dobila i spot u režiji Tonija Lekića. Savršeno je zaokružio pjesmu, pogledajte i uživajte”, poručio je Ićo.

Snimanje spota, unatoč vrućini, proteklo je u dobroj atmosferi. “Budući da sam htio stvoriti atmosferu sličnu ‘Mad Maxu’, snimali na nesnosnoj vrućini, a Ićo je sve stoički podnio i bez pogovora nosio kožnu jaknu na +40 stupnjeva. Ima mnogo zagonetnih detalja u videu, a posebno mi je drago da je ulogu imala i Rudijeva drevna gitara na kojoj su napisani mnogi hitovi i evergreeni”, poručio je Toni Lekić, redatelj spota.

Nakon uspjeha pjesme “Samo za ljubav”, Ićo je već visoku ljestvicu izvrsnosti ponovno uspio oboriti zaigranom, poletnom novom pjesmom koja savršeno nastavlja niz njegovih hitova od povratničke “Opet te jubin cilin tilon” predstavljene u Splitu 2021., te sjajnin “Za tebe bisere nosim”, “Još se volimo”; do proslogodišnjih Melodija Jadrana i sjajnog dueta s Giulianom “Ako ona nije ta”. Iza glazbe i stihova tih pjesama, ali i iza hitova s početka Ićine karijere, kao što su “Najlipša si” i “Ovo tilo vire nima” stoji Rudolf Dvorski, Ićin prijatelj i glazbeni suradnik. Mnogi od njih nastali su na gitari koja se skriva u kadrovima novog spota.

Prepoznatljiv stil uz dozu svježine
“Možda je nova pjesma malo drugačija u odnosu na dosadašnje, ali ostali smo vjerni mom prepoznatljivom stilu i zvuku”, rekao je Ićo o novoj pjesmi i dodao, “sve u svemu, više sam nego zadovoljan i jedva sam čekao da je čuju slušatelji.” Ako je suditi po reakciji publike na Melodijama Jadrana, Ićo ima hit koji će obilježiti ovo ljeto.

Spot pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=4h9Wki6T9n8

 
Nastavi čitati

Grad

Canzona & šansona u atriju palače Cedulin

Objavljeno

-

By

Prelijepo glazbeno putovanje kroz čarobni svijet canzone i šansone najbolja je pozivnica za koncert Nere Gojanović, Gordane Pavić i Nele Šarić, koji će biti održan u atriju palače Cedulin u Zadru, 10. srpnja s početkom u 21 sat uz besplatan ulaz.

Vacanze romane, Non, Je ne regrette rian, Arrivederci Roma, Caruso, Chitarra romana, Što to bješe ljubav, Nocturno… Canzone su svojom popularnošću i prepoznatljivošću izvan granica Italije postale jednim od simbola talijanske vokalne glazbe. Obično su skladane za muški glas koji pjeva solo, iako su česte i pjesme za solistice, a najčešće su to ljubavne pjesme i serenade.

Šansona kao umjetnička forma ima bogatu povijest, a uz nju se vežu imena koja su snažno obilježila glazbenu umjetnost te su imala velik utjecaj na kasnije generacije. Najznačajnije se razvila u Francuskoj, koja se smatra kolijevkom europske šansone. U posljednje vrijeme, vodeće mjesto među festivalima koji promoviraju šansonu je šibenski Festival dalmatinske šansone.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu