Hrvatska
Hrvatski brendovi Kroštula i Pan-Pek razvili pekarsku revoluciju
Hrvatski tim stručnjaka razvio je prehrambenu revoluciju. Više od 300 tisuća sourdough peciva iz Hrvatske svakog dana odlazi u svijet. Vodeći brend u artisan pekarstvu Kroštula te jedna od vodećih pekarskih industrija Pan-pek krenuli su s entuzijazmom prije dva mjeseca u pilot projekt industrijske proizvodnje sourdough kruhova. Ono što je do sada bilo nemoguće postalo je moguće.
“Spajanjem onog što se do sada činilo nespojivo, pomaknuli smo granice u pekarstvu i to ne samo u Pan-peku već smo prvi u ovom dijelu Europe na automatiziranoj liniji proizveli sourdough proizvod sa živom starter kulturom. Posebno sam sretna jer u Pan-peku imamo tim ljudi koji vole ono što rade, posvećeni su stalnom unapređenju poslovanja i vrhunski orkestriraju našom pričom!” – ističe predsjednica Uprave Sandra Vojković.
Čak više od 300 tisuća smrznutih sourdough peciva svakog dana iz Hrvatske kontejnerima putuje u Sjedinjene Američke Države. Među prvim kupcima su burza New York Stock Exchange i Sveučilište Harvard. Svakim danom popis novih klijenata se povećava, a izniman interes za revolucionarne proizvode dolazi iz cijele Europe.
“Cilj projekta je napraviti sourdough proizvode što dostupnijima. Kroz godine rada i kalkuliranja uvidjeli smo da je najveći trošak u proizvodnji sourdough proizvoda trošak rada. Dugo smo tražili idealnog partnera s kojim bismo krenuli u ovakav projekt. Njega smo našli u Pan – peku i direktorici Sandri Vojković. Prvi puta smo u industriji našli partnera koji ima razumijevanje za ovakav pilot projekt koji je kompliciran i traži velike prilagodbe. Što se tiče pogona Pan-peka nikada nisam vidio uređeniju i bolje kontroliranu sredinu!” – otkrio je prehrambeni tehnolog i vlasnik Kroštule Karlo Vulin.
Posebnost ovog projekta je ta što se peciva rade s jedinom pravom artisanskom tehnikom stručno zvanom type 1 sourdough ili sponatna sourdough fermentacija. “U njoj se tijesto fermentira isključivo bakterijama koje se prirodno nalaze na pšenici. Snaga našeg projekta je što smo u Kroštuli kroz godine naučili kako kontrolirati spontanu fermentaciju i tako omogućili proizvodnju ovih kruhova na industrijskoj skali!” – dodaje Karlo Vulin.
“Zajednički razvoj trajao je oko dva i pol mjeseca, a iz Pan-peka je bilo uključeno osam kolegica i kolega te voditelji i operateri na liniji. Inače, linija na kojoj smo uhodavali proizvod i na kojoj proizvod u konačnici proizvodimo proteže se na 1200 m2!” – otkriva Sandra Vojković i dodaje: “Izazov je bio vrlo velik jer to do sada nije nikome uspjelo. Naš tim pekarskih eksperata bio je jako motiviran spojiti znanja i praksu vođenja proizvodnje na potpuno zatvorenoj automatskoj liniji sa zakonitostima zanatske izrade sourdough proizvoda sa živom starter kulturom. Svi su u timu bili fokusirani kako uspješno premostiti prepreke koje znamo da postoje, ali i one koje bi nas mogle očekivati. Vidio se veliki entuzijazam od prvog radnog sastanka do posljednje faze i finalnog uspjeha – potpuno automatizirane proizvodnje ‘sourdough’ pekarskih proizvoda sa živim starter kulturama!”
Više od dva mjeseca bilo je potrebno za prilagodbe, ulaganja, ljude i strojeve. Veliko iskustvo tima Kroštule u tome bilo je ključno, pa za to nije bilo potrebno 50 smjena, već su željeni proizvod dobili kroz osam proba na liniji, paralelno radeći u pogonu Kroštule, prilagođavali su se i mjerili vrijeme.
Prije dva tjedna počela je službena proizvodnja i prve isporuke za tržište SAD-a, pa tako sada iz zagrebačkog pogona Pan-peka dnevno izlazi 300 tisuća komada sourdough peciva. Pan – pek je ovim uspjehom potvrdio da svoje mjesto na vrhu pekarske industrije kontinuirano gradi na temelju povezivanja kvalitete pekarskih proizvoda s inovativnim pristupom proizvodnji.
“O kakvom se iskoraku radi govori i podatak da u Zagreb dolaze europske kolege koji su zainteresirani saznati više o zajedničkom uspjehu s timom iz Kroštule. Na policama prodavaonica Pan-peka za koji dan će i domaći kupci moći isprobati najnoviju liniju proizvoda, a sigurna sam da će kvalitetu i trendove prepoznati i naši partneri u retailu!” – zaključila je Sandra Vojković.
Hrvatska
PROGNOZA / Priželjkujete sunce i zatopljenje? Evo kad slijedi vremenski preokret
Pretežno oblačno je diljem Hrvatske, mjestimice ima slabe oborine u unutrašnjosti i duž Jadrana.
U nastavku petka kiše će biti češće prema večeri i to osobito u unutrašnjosti i na krajnjem jugu Jadrana. Sunčanije na sjevernom dijelu obale, no prema večeri će pojačavati bura.
U subotu također još ujutro slaba kiša mjestimice na kopnu, no veći dio dana uglavnom suho. Tek ponovno navečer i u noći na nedjelju može na kopnu pasti malo kiše. Sunčanije na Jadranu.
I nedjelja će suncem biti naklonjenija Jadranu, dok će na kopnu biti kiše, češće prema istoku i to u prvom dijelu dana.
Novi tjedan će biti stabilniji, očekuje se i značajniji rast temperatura, tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali.
Hrvatska
NEUOBIČAJENO RANO / Raste broj zaraženih: “Imamo sve više i više ljudi sa simptomima”
Sve je više zaraženih od gripe, a virus se počeo širiti neuobičajeno rano.
U Hrvatskoj je dosad zabilježeno više od 3700 slučajeva zaraze, od čega gotovo trećina prošli tjedan.
U usporedbi s istim razdobljem posljednjih desetak sezona , gripa je ove godine došla nekoliko tjedana ranije. Naime, u istom razdoblju prošle godine bilo je tek 180 prijava.
Većina zaraženih su predškolci i školarci, a najviše dijagnoze gripe je na području Splitsko-dalmatinske županije.
“Vidimo jedan porast gripe, ali to je i očekivano jer je zimski period. Dolazi sve hladnije vrijeme, ljudi se druže u zatvorenim prostorima, a znamo da se gripa vrlo lako širi. Mi imamo sve više i više ljudi sa simptomima, pa je bilo i više testiranja. Možda se manje ljudi cijepilo nego lani, ali to nije ništa što je za ovaj period godine nezamislivo”, rekla je Dijana Mayer iz HZJZ-a, a piše Dnevnik.hr.
Hrvatska
PROGNOZA / Vikend će biti sunčan i bez oborina, ali s ulaskom u prosinac se sve mijenja
Vikend će obilježiti mirnije i povoljnije vremenske prilike. Do ponedjeljka ćemo biti pod utjecajem povišenog tlaka zraka, dok se ciklona nad južnim Sredozemljem postupno premješta prema istoku.
Subotnje jutro će u zapadnim krajevima početi s djelomičnom vedrinom, ponegdje i uz maglu, a temperatura će se spustiti lagano ispod nule. Prema istoku zemlje zadržavat će se više oblaka, pa će ondje jutarnje vrijednosti biti oko ili malo iznad nule. U pojedinim dijelovima Slavonije još može pasti slaba kiša ili susnježica.
Postupno razvedravanje
Na obali će puhati umjerena bura i tramontana, dok će u Velebitskom kanalu lokalno još biti jakih, pa i vrlo jakih udara. Malo više oblaka očekuje se tek na širem području Dubrovnika. Na Jadranu će temperature biti od oko 4 °C na sjeveru i u unutrašnjosti Dalmacije do 9 °C na krajnjem jugu.
Tijekom poslijepodneva u središnjim i sjeverozapadnim krajevima postupno razvedravanje, uz prevladavajuće sunčano vrijeme. Vjetar će oslabjeti, a temperatura će biti slična kao dan ranije, oko 7 °C.
Na istoku zemlje naoblaka će se polako smanjivati, najsporije u područjima uz Dunav. Oborina više neće biti, ali će ostati hladno – većinom između 4 i 6 °C.
U Dalmaciji pretežno sunčano, ponegdje i vedro. Bura i tramontana nastavit će slabjeti, što će donijeti nešto ugodnije uvjete – svježe, ali ne i neugodno, s temperaturama od oko 11 °C u unutrašnjosti do 13–14 °C uz obalu i na otocima.
Jugo na ulasku u prosinac
Na sjevernom Jadranu obilje sunca i vedrine, uz tek povremene oblake nad gorjem. Bura će biti sve slabija, premda podno Velebita još može biti ponekih jačih udara, ali rjeđe nego ranije. Temperatura uz obalu između 12 i 14 °C, a u gorju oko 5 do 7 °C, prneosi RTL.
Kraj tjedna i mjeseca donosi stabilno i mirno vrijeme, uz još malo hladnija jutra i dosta sunca. Početak prosinca, međutim, donosi više oblaka i češću maglu, ponajprije u ponedjeljak i utorak. U Gorskoj Hrvatskoj prevladavat će oblačnije, uz povremenu slabu kišu ili rosulju. Od utorka će jutra biti nešto blaža, a dnevne temperature ovisit će o tome koliko se dugo magla zadrži.
Nedjelja na Jadranu protječe pretežno sunčano i mirno. Ulaskom u prosinac sve će češće puhati umjereno jugo. Naoblačenje će prvo zahvatiti riječko područje, a kasnije će promjenjive naoblake i povremene slabe oborine biti moguće duž većeg dijela obale. Temperature će pritom lagano rasti.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin5 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







