Connect with us

Hrvatska

Hrvatski brendovi Kroštula i Pan-Pek razvili pekarsku revoluciju

Objavljeno

-

Hrvatski tim stručnjaka razvio je prehrambenu revoluciju. Više od 300 tisuća sourdough peciva iz Hrvatske svakog dana odlazi u svijet. Vodeći brend u artisan pekarstvu Kroštula te jedna od vodećih pekarskih industrija Pan-pek krenuli su s entuzijazmom prije dva mjeseca u pilot projekt industrijske proizvodnje sourdough kruhova. Ono što je do sada bilo nemoguće postalo je moguće.

“Spajanjem onog što se do sada činilo nespojivo, pomaknuli smo granice u pekarstvu i to ne samo u Pan-peku već smo prvi u ovom dijelu Europe na automatiziranoj liniji proizveli sourdough proizvod sa živom starter kulturom. Posebno sam sretna jer u Pan-peku imamo tim ljudi koji vole ono što rade, posvećeni su stalnom unapređenju poslovanja i vrhunski orkestriraju našom pričom!” – ističe predsjednica Uprave Sandra Vojković.

Čak više od 300 tisuća smrznutih sourdough peciva svakog dana iz Hrvatske kontejnerima putuje u Sjedinjene Američke Države. Među prvim kupcima su burza New York Stock Exchange i Sveučilište Harvard. Svakim danom popis novih klijenata se povećava, a izniman interes za revolucionarne proizvode dolazi iz cijele Europe.

“Cilj projekta je napraviti sourdough proizvode što dostupnijima. Kroz godine rada i kalkuliranja uvidjeli smo da je najveći trošak u proizvodnji sourdough proizvoda trošak rada. Dugo smo tražili idealnog partnera s kojim bismo krenuli u ovakav projekt. Njega smo našli u Pan – peku i direktorici Sandri Vojković. Prvi puta smo u industriji našli partnera koji ima razumijevanje za ovakav pilot projekt koji je kompliciran i traži velike prilagodbe. Što se tiče pogona Pan-peka nikada nisam vidio uređeniju i bolje kontroliranu sredinu!” – otkrio je prehrambeni tehnolog i vlasnik Kroštule Karlo Vulin.

Posebnost ovog projekta je ta što se peciva rade s jedinom pravom artisanskom tehnikom stručno zvanom type 1 sourdough ili sponatna sourdough fermentacija. “U njoj se tijesto fermentira isključivo bakterijama koje se prirodno nalaze na pšenici. Snaga našeg projekta je što smo u Kroštuli kroz godine naučili kako kontrolirati spontanu fermentaciju i tako omogućili proizvodnju ovih kruhova na industrijskoj skali!” – dodaje Karlo Vulin.

“Zajednički razvoj trajao je oko dva i pol mjeseca, a iz Pan-peka je bilo uključeno osam kolegica i kolega te voditelji i operateri na liniji. Inače, linija na kojoj smo uhodavali proizvod i na kojoj proizvod u konačnici proizvodimo proteže se na 1200 m2!” – otkriva Sandra Vojković i dodaje: “Izazov je bio vrlo velik jer to do sada nije nikome uspjelo. Naš tim pekarskih eksperata bio je jako motiviran spojiti znanja i praksu vođenja proizvodnje na potpuno zatvorenoj automatskoj liniji sa zakonitostima zanatske izrade sourdough proizvoda sa živom starter kulturom. Svi su u timu bili fokusirani kako uspješno premostiti prepreke koje znamo da postoje, ali i one koje bi nas mogle očekivati. Vidio se veliki entuzijazam od prvog radnog sastanka do posljednje faze i finalnog uspjeha – potpuno automatizirane proizvodnje ‘sourdough’ pekarskih proizvoda sa živim starter kulturama!”

Više od dva mjeseca bilo je potrebno za prilagodbe, ulaganja, ljude i strojeve. Veliko iskustvo tima Kroštule u tome bilo je ključno, pa za to nije bilo potrebno 50 smjena, već su željeni proizvod dobili kroz osam proba na liniji, paralelno radeći u pogonu Kroštule, prilagođavali su se i mjerili vrijeme.

Prije dva tjedna počela je službena proizvodnja i prve isporuke za tržište SAD-a, pa tako sada iz zagrebačkog pogona Pan-peka dnevno izlazi 300 tisuća komada sourdough peciva. Pan – pek je ovim uspjehom potvrdio da svoje mjesto na vrhu pekarske industrije kontinuirano gradi na temelju povezivanja kvalitete pekarskih proizvoda s inovativnim pristupom proizvodnji.

“O kakvom se iskoraku radi govori i podatak da u Zagreb dolaze europske kolege koji su zainteresirani saznati više o zajedničkom uspjehu s timom iz Kroštule. Na policama prodavaonica Pan-peka za koji dan će i domaći kupci moći isprobati najnoviju liniju proizvoda, a sigurna sam da će kvalitetu i trendove prepoznati i naši partneri u retailu!” – zaključila je Sandra Vojković.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

PROGNOZA / Priželjkujete sunce i zatopljenje? Evo kad slijedi vremenski preokret

Objavljeno

-

By

FOTO: Saša Čuka

Pretežno oblačno je diljem Hrvatske, mjestimice ima slabe oborine u unutrašnjosti i duž Jadrana.

U nastavku petka kiše će biti češće prema večeri i to osobito u unutrašnjosti i na krajnjem jugu Jadrana. Sunčanije na sjevernom dijelu obale, no prema večeri će pojačavati bura.

subotu također još ujutro slaba kiša mjestimice na kopnu, no veći dio dana uglavnom suho. Tek ponovno navečer i u noći na nedjelju može na kopnu pasti malo kiše. Sunčanije na Jadranu.

nedjelja će suncem biti naklonjenija Jadranu, dok će na kopnu biti kiše, češće prema istoku i to u prvom dijelu dana.

Novi tjedan će biti stabilniji, očekuje se i značajniji rast temperatura, tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NEUOBIČAJENO RANO / Raste broj zaraženih: “Imamo sve više i više ljudi sa simptomima”

Objavljeno

-

By

Sve je više zaraženih od gripe, a virus se počeo širiti neuobičajeno rano.

U Hrvatskoj je dosad zabilježeno više od 3700 slučajeva zaraze, od čega gotovo trećina prošli tjedan.

U usporedbi s istim razdobljem posljednjih desetak sezona , gripa je ove godine došla nekoliko tjedana ranije. Naime, u istom razdoblju prošle godine bilo je tek 180 prijava.

Većina zaraženih su predškolci i školarci, a najviše dijagnoze gripe je na području Splitsko-dalmatinske županije.

“Vidimo jedan porast gripe, ali to je i očekivano jer je zimski period. Dolazi sve hladnije vrijeme, ljudi se druže u zatvorenim prostorima, a znamo da se gripa vrlo lako širi. Mi imamo sve više i više ljudi sa simptomima, pa je bilo i više testiranja. Možda se manje ljudi cijepilo nego lani, ali to nije ništa što je za ovaj period godine nezamislivo”, rekla je Dijana Mayer iz HZJZ-a, a piše Dnevnik.hr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

PROGNOZA / Vikend će biti sunčan i bez oborina, ali s ulaskom u prosinac se sve mijenja

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Vikend će obilježiti mirnije i povoljnije vremenske prilike. Do ponedjeljka ćemo biti pod utjecajem povišenog tlaka zraka, dok se ciklona nad južnim Sredozemljem postupno premješta prema istoku.

Subotnje jutro će u zapadnim krajevima početi s djelomičnom vedrinom, ponegdje i uz maglu, a temperatura će se spustiti lagano ispod nule. Prema istoku zemlje zadržavat će se više oblaka, pa će ondje jutarnje vrijednosti biti oko ili malo iznad nule. U pojedinim dijelovima Slavonije još može pasti slaba kiša ili susnježica.

Postupno razvedravanje

Na obali će puhati umjerena bura i tramontana, dok će u Velebitskom kanalu lokalno još biti jakih, pa i vrlo jakih udara. Malo više oblaka očekuje se tek na širem području Dubrovnika. Na Jadranu će temperature biti od oko 4 °C na sjeveru i u unutrašnjosti Dalmacije do 9 °C na krajnjem jugu.

Tijekom poslijepodneva u središnjim i sjeverozapadnim krajevima postupno razvedravanje, uz prevladavajuće sunčano vrijeme. Vjetar će oslabjeti, a temperatura će biti slična kao dan ranije, oko 7 °C.

Na istoku zemlje naoblaka će se polako smanjivati, najsporije u područjima uz Dunav. Oborina više neće biti, ali će ostati hladno – većinom između 4 i 6 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, ponegdje i vedro. Bura i tramontana nastavit će slabjeti, što će donijeti nešto ugodnije uvjete – svježe, ali ne i neugodno, s temperaturama od oko 11 °C u unutrašnjosti do 13–14 °C uz obalu i na otocima.

Jugo na ulasku u prosinac

Na sjevernom Jadranu obilje sunca i vedrine, uz tek povremene oblake nad gorjem. Bura će biti sve slabija, premda podno Velebita još može biti ponekih jačih udara, ali rjeđe nego ranije. Temperatura uz obalu između 12 i 14 °C, a u gorju oko 5 do 7 °C, prneosi RTL.

Kraj tjedna i mjeseca donosi stabilno i mirno vrijeme, uz još malo hladnija jutra i dosta sunca. Početak prosinca, međutim, donosi više oblaka i češću maglu, ponajprije u ponedjeljak i utorak. U Gorskoj Hrvatskoj prevladavat će oblačnije, uz povremenu slabu kišu ili rosulju. Od utorka će jutra biti nešto blaža, a dnevne temperature ovisit će o tome koliko se dugo magla zadrži.

Nedjelja na Jadranu protječe pretežno sunčano i mirno. Ulaskom u prosinac sve će češće puhati umjereno jugo. Naoblačenje će prvo zahvatiti riječko područje, a kasnije će promjenjive naoblake i povremene slabe oborine biti moguće duž većeg dijela obale. Temperature će pritom lagano rasti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu