Connect with us

Hrvatska

I DO 20 STUPNJEVA: Meteorolog objasnio što stoji iza visokih temperatura u ovo doba godine

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Visoke temperature zraka posljedica su pritjecanja toplog afričkog zraka zbog duboke ciklone koja stacionira nad Atlantikom pred zapadnom obalom Afrike.

Nad našim krajevima proteže se polje visokog tlaka koje spaja azorsku i sibirsku anticiklonu. Duboka ciklona sa središtem sjeverno od Velike Britanije i s njom povezana nestabilna hladna zračna masa probija se kroz visoki tlak anticiklone prema jugoistoku i razmjerno toplom Baltiku.

Glavnina nestabilnog zraka proći će sjevernije od Alpa a manja količina nestabilnog zraka prodrijet će nad sjevernu Italiju i sjeverni Jadran te će se kao oslabljena fronta u noći od subote na nedjelju i u nedjelju prijepodne premještati preko naših krajeva.

Zahlađenje za vikend

Danas će prvi dio dana biti pretežno sunčano i razmjerno toplo vrijeme. Poslijepodne i navečer zbog približavanja fronte hladnijeg nestabilnog zraka porast naoblake sa zapada. U noći na nedjelju kiša i to najprije u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu uz osjetan pad temperature i jake udare jugozapadnog vjetra. Najviše dnevne temperature zraka od 18 do 21.

U nedjelju će se fronta brzo premještati od sjeverozapada prema istoku uz jak vjetar kišu, a mjestimice i grmljavinu. Temperatura zraka u osjetnom padu a u planinskim krajevima iznad 1000 metara kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Već količine oborina na stočnim krajevima unutrašnjosti i na južnom Jadranu. Jutarnje temperature u
planinama oko -3, u unutrašnjosti 2 do 6, na Jadranu 9 do 13. Najviše dnevne od 6 do 12, uz obalu oko 14 a na otocima do 18C.

U ponedjeljak bez oborina s jutarnjom maglom u unutrašnjosti, nakon dizanja magle sunčano. Na sjevernom Jadranu puhat će slaba bura i tramuntana a na južnom i srednjem sjeverozapadnjak.

U utorak navečer naoblačenje sa zapada i jugozapada uz okretanje vjetra na jugo koje će donijeti porast temperature zraka, naoblaku i kišu koja će se u srijedu i četvrtak proširiti s Jadrana na cijelu unutrašnjost.

Za vikend stabilizacija vremena uz promjenljivu naoblaku i dulja sunčana razdoblja. Temperatura zraka u porastu tako da će najviše dnevne biti u unutrašnjosti i do 24C a na Jadranu oko 21. Nova oborinska epizoda uz manji pad temperature zraka izgledna je tek nakon 2. travnja, a ali da ne ispadne prvoaprilska pratite naše dnevne prognoze vremena.

Svjetski meteorološki dan

Danas je Svjetski meteorološki dan, tematski je posvećen klimatskim promjenama a moto je “Predani klimatskoj akciji”. Klimatske promjene stvarna su i neosporna prijetnja cjelokupnoj našoj civilizaciji. Njihovi učinci već su vidljivi, a ako ne djelujemo odmah kao pojedinci i kao civilizacijska zajednica dosegnut će katastrofalne razmjere.

WMO

Ključna komponenta je meteorološko – klimatološko upozorenje i edukacija građana o promjenama klime. Naša televizijsko kuća N1 je jedina u regiji koja u svom programu emitira prilog o klimi pod nazivom “Klimatska budućnost” koju vodi naša meteorologinja Tea Blažević. Cilj emisije je prenijeti posljednja saznanja o promjenama klime, načinima prilagodbe i ublažavanju posljedica klimatskih promjena. Ključna komponenta je rano meteorološko i klimatološko upozoravanje koje mora biti: pravovremeno, razumljivo i pouzdano te mora usmjeravati na potrebne akcije da se spriječe ili smanje moguće štete i posljedice promjene klime.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva u subotu građane da se u 20,30 sati odazovu globalnoj akciji “Sat za planet Zemlju” i ugase svjetla kako bi skrenuli pozornost donositelja odluka, poslovnog sektora i sugrađana na to da im je stalo do očuvanja zajedničkog planeta.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Pazite na zdravlje: Noći će biti tropske, danju će temperature rasti preko 35

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Donosimo vremensku prognozu meteorologinje Tee Blažević.

Pretežno vedro je u većem dijelu zemlje, sunca je u izobilju posvuda, samo na istoku zemlje ima lokalno nestabilnosti. I u nastavku ponedjeljka lokalno u unutrašnjosti može biti pljuskova, češće u istočnim predjelima. Temperature će rasti do visokih 31,32 stupnjeva. Noć će biti topla, na dijelovima obale temperature se neće spuštati ispod 20 stupnjeva, što je prema definiciji tropska noć.

Utorak će diljem zemlje biti većinom stabilan, vrlo topao i vruć.

I srijeda diljem zemlje donosi obilje sunca i visoke temperature.

U nastavku tjedna većinom stabilno, vruće pa i vrlo vruće vrijeme. Temperature će lokalno krajem tjedna, osobito na kontinentu, prelaziti visokih 35.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

STIŽE TOPLINSKI VAL! / Slovenski meteorolog objavio detaljnu prognozu: “Živa se penje do 40°C”

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Poznati slovenski meteorolog Marko Korošec, autor na portalu severe-weather.eu, objavio je detaljnu vremensku prognozu za naredni perod.

Napomenuo je da je prvi mjesec meteorološkog ljeta 2024. počeo hladnim i vlažnim vremenom u većem dijelu Europe, dok je jugoistočna Europa imala više ljetne uvjete. Korošec prognozira da će se vremenski obrazac promijeniti, donoseći toplinske valove u južnu, središnju i istočnu Europu, prenosi tportal.

Očekuje se da će temperature porasti do srednjih i visokih 30-ih stupnjeva diljem mnogih zemalja, a potencijalno i do 40 Celzijevih stupnjeva prvi put ovog ljeta u sjevernijim predjelima. Najveće temperaturne anomalije predviđaju se za središnju Europu i Balkanski poluotok. Ovaj toplinski val proširit će se Europom sredinom tjedna, dok će se visok pritisak pomaknuti prema istoku tijekom vikenda, povećavajući šanse za teške vremenske uvjete u zapadnoj Europi.

Ovog mjeseca vremenski uvjeti u Europi bili su uglavnom ispod prosjeka zbog stalnih kiša i vremenskih sustava, uključujući poplave u Njemačkoj. Iznimka je bio južni Balkan i jugoistočna Europa, gdje su ekstremno visoke temperature zahvatile Grčku i Tursku. Prva polovica lipnja 2024. bila je ispodprosječna, što se tiče temperatura, diljem većeg dijela kontinenta, ali uvjeti će se poboljšati u drugoj polovici mjeseca s prognozom stabilnijeg i toplijeg vremena.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

U Hrvatskoj boravi više od 360 tisuća turista, trećina njih u Istri

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Nakon u turizmu povijesno najuspješnijih prvih 5 mjeseci u godini, u prvom dijelu lipnja gostiju je manje nego lani. Glavni su razlozi promjenjivo vrijeme i raspored školskih praznika u Njemačkoj odakle nam dolazi najviše gostiju. Ipak, u Hrvatskoj boravi više od 360 tisuća turista, trećina njih u Istri.

U Istri boravi oko 120 tisuća turista, no Nijemaca je 30-ak posto manje nego lani. Na to samo dijelom utječe nogometno prvenstvo u Njemačkoj, a glavni je razlog raspored školskih praznika u toj zemlji koji su vezani uz blagdane Duhova i Tijelova pa su ove godine oni u svibnju, a ne u lipnju.

“Kalendar je takav; ako nema praznika, ako se još ide u školu, ostaju nam samo eventi, to je uglavnom bitno samo za hotelski biznis”, rekla je Manuela Kraljević, direktorica marketinga Arena Hospitality grupe za HRT.

“U lipnju radi vremena koje je promjenjivo, osjetili smo malo ‘gore – dolje’, ali mi u Puli imamo rezervirane koncerte i evente tako da smo mi dobro prošli. Ali sad kad smo u euru, malo smo izgubili kompetenciju i moramo davati više za isti novac”, kazao je Deniz Zembo, vlasnik obiteljskog hotela.

Vrijeme koje ne vuče na kupanje utječe, čini se, na veću potrošnju pa se ugostitelji, barem zasad, ne žale.

“Iskreno, mi nismo dizali cijene, samo sitno, a nešto smo i kalali, tako da s obzirom na lokaciju, više – manje se svi oduševe da za normalnu cijenu mogu dobiti i odličnu kvalitetu”, otkrio je ugostitelj Gianluca Draguzet.

“Nije skupo, uživamo, ozračje je super, divno vas ugoste”, rekla je Mitka iz Slovenije.

Održavanje kvalitete u svim segmentima jedini je ispravan put, suglasni su u branši. A manji broj gostiju u lipnju ionako ne može poremetiti cijelu sezonu.

“Taj sedmi i osmi mjesec su ipak glavni mjeseci i tu jedan dan kad je loš jako se osjeti, a u predsezoni ne toliko, kazala je Sanja Cinkopan, direktorica TZ-a Pula.

Slobodnih mjesta za glavnu sezonu i dalje ima. Osobito u privatnom smještaju u kojem je, i to na razini cijele Hrvatske, broj kreveta porastao za još 30 tisuća!

Razlozi slabije popunjenosti

U istarskim kućama za odmor nema turista kao lani u isto vrijeme, no Lorena John, predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istre opravdava to s više razloga, među kojima je i Europsko prvenstvo u nogometu u Njemačkoj zbog kojega su mnogi odlučili ostati u svojim kućama.

“Drugi faktor mogle bi biti vremenske neprilike u Bavarskoj, odakle dolazi najveći broj gostiju. Još jedan od razloga koji mnogima nije poznat, jer u našim medijima nije izašlo puno informacija o tome, je što je jedan od tri velika tour operatora iz Njemačke doživio bankrot, a dosta naših agencija radilo je s tom agencijom”, rekla je.

Kao razloge navela je i veliki broj kuća za odmor, kao i recesiju.

“Gosti sigurno gledaju omjer cijene i kvalitete i biraju možda one objekte koji su financijski, nazovimo ih isplatljivi.”

Nije se složila da smo najskuplji u odnosu na zemlje u okruženju. Smatra da su što se tiče smještaja i kvalitete usluge ondje cijene puno više.

Na pitanje ima li rezervacija za glavnu sezonu, rekla je da je njezina kuća za odmor do kraja popunjena u glavnoj sezoni, a čuje da je tako i za druge goste. Očekuje zadovoljavajuću sezonu, iako možda ne kao lanjsku.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu