Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVLJEN PROGLAS / U subotu započinje hodočasnička sezona Sv. Šimi. Postavljena je mrežna stranica svetišta

Objavljeno

-

Don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru, objavio je Proglas povodom početka hodočasničke sezone župa Zadarske nadbiskupije u svetište sv. Šime u Zadru koja započinje u subotu, 24. veljače.

Hodočasnička sezona u subotu će započeti slavljem mise s blagoslovom djece u 18 sati koju predvodi don Damir Šehić. Uz organizirana hodočašća župa iz svih dijelova Zadarske nadbiskupije, pozivaju se vjernici da kao pojedinci ili zajednice hodočaste u to drevno svetište grada Zadra te pohodom počaste relikviju proroka Šimuna iz Jeruzalema čije se neraspadnuto tijelo već osam stoljeća čuva u Zadru.

Vrijeme hodočašćenja će trajati do osmine blagdana sv. Šime i završit će misom sa svečanim Tebe Boga hvalimo na kraju 40-satnog klanjanja u srijedu, 16. listopada 2024. godine.

Providonosno je da osmina od blagdana završava na blagdan sv. Hedvige, svetice čiju relikviju od 14. studenoga 2023. također posjeduje svetište sv. Šime, kao dar krakowskog metropolite. Sv. Hedvigu, poljsku kraljicu, Poljaci nazivaju ‘kraljicom majkom’, a ona je po majci hrvatskog podrijetla. Sv. Hedviga je kćer hrvatsko – ugarske kraljice Elizabete Kotromanić koja je u 14. st. kao zavjetni dar dala izraditi Škrinju sv. Šimuna u kojoj se nalazi svečevo tijelo. Na stražnjem dijelu Škrinje u reljefnom prikazu nalazi se prizor kraljice Elizabete i njene tri kćeri kao djevojčice, među kojima je i lik malene Jadvige.

Upućenim Proglasom o početku hodočašća, don Damir poziva pojedince, grupe, zajednice i sve ljude dobre volje da pohode svetište sv. Šime i u njemu mole milost pred relikvijom svetog Šimuna pravednika koji je na svoje ruke primio dijete Isusa za njegovog prikazanja u hramu. Tada je sv. Šimun u djetetu Isusu prepoznao obećanoga Mesiju i rekao za njega da je ‘Svjetlost na prosvjetljenje naroda i slava puka izraelskoga’.

Od ove godine, hodočasnička misa u svetištu sv. Šime će se slaviti svake subote u 10 sati, pred otvorenim sarkofagom sv. Šime u kojem se nalazi svečevo tijelo, iznad glavnog oltara u prezbiteriju svečeve crkve.

„Svetište sv. Šime predstavlja molitvenu i oazu mira za grad Zadar i Zadarsku nadbiskupiju. Ono u svojoj tišini prima vjernike u prisutnost sv. Šime, a kroz stoljeća su, prema vlastitim kazivanjima vjernika, brojna uslišanja vjernika po zagovoru sv. Šime. To je svetište života koje je osobito značajno danas, u vremenu kada prevladava kultura zatvorena rađanju života, što potvrđuje i demografska situacija našeg naroda.

Živimo u izazovnim i zahtjevnim vremenima naročito za odgoj i razvoj mladih te preporučam roditeljima i svima da se sv. Šimi utječu osobito za potrebe djece, mladih, kao i za zaštitu života od začeća do prirodne smrti“, rekao je don Damir. Šehić ističe da je svetište sv. Šime u Zadru nezaobilazno odredište hodočasnicima na putu prema drugim hodočasničkim središtima, npr. prema Međugorju. Osobito tijekom ljeta svetište pohode brojni turisti i budu zadivljeni tim velikim duhovnim, crkvenim i kulturnim blagom koje se nalazi u Zadru.

„Naša dužnost, kao svećenika i vjernika Zadarske nadbiskupije je toga velikog sveca širom otvoriti ljudima i svijetu i prikazati ga, predstaviti vjernicima kako bi ga mogli častiti i po njegovom zagovoru zadobiti milosti zdravlja duše i tijela i zaštitu od nevolja života; da kroz njih prođu duhom i snagom Isusa Krista i sv. Šime“, poručio je don Damir.

Novost iz svetišta sv. Šime je i mrežna stranica toga svetišta čija je poveznica www.svetiste-sv-sime.com na kojoj se nalaze podaci o svetištu i obrazac putem kojega će se zainteresirani moći prijaviti za pohoditi svetište sv. Šime. Ispunjavajući obrazac za prijavu organiziranih hodočašća grupa i zajednica, čuvar svetišta će hodočasnicima omogućiti vodstvo kroz svetište i mogućnost slavlja mise u crkvi sv. Šime. Suvremeni dizajn i sadržaj stranice svetišta sv. Šime tehnički je realizirao i izradio mag. inf. rač. inf. Paško Ivanović iz Kistanja, računalni stručnjak i web dizajner koji je izradio i novu mrežnu stranicu Zadarske nadbiskupije krajem 2023. godine.

„Molimo za mir u svijetu i blagostanje svakog čovjeka. Starce neka utješi i ohrabri, mladima neka ulije nadu i radost, svima neka donese mir i pouzdanje. Molimo da svi koji pohode ovog Božjeg ugodnika, budu uslišani za milosti koje po njegovom zagovoru mole“, poručuje čuvar svetišta don Damir u Proglasu povodom početka hodočasničke sezone u svetište sv. Šime.

Ines Grbić

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

BABY LASAGNA GROZNICA / U Narodnom muzeju izložba heklanih tabletića. Svi su pozvani na sudjelovanje…

Objavljeno

-

By

Kako je nakon nastupa predstavnika Hrvatske, Marka Purišića, Baby Lasagna, na Euroviziji i njegove pobjede na Dori, nastala sveopća „euforija“ vezana uz heklanje i heklane tabletiće, iz Narodnog muzeja pozivaju da istražite s njima važnost i značenje tog dijela tradicije. Evo najave:

“Pozivamo sve zainteresirane, mlade i starije generacije da zavire u ormare i pronađu svoje heklane tabletiće (tablete, milje, ukrase, kako god ih zvali).

Pronađite ih u ormaru bake, prabake, mame ili vlastitom i pošaljite nam ih na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III 2, 23000 Zadar, a mi ćemo ih prikazati u digitalnom obliku, dok će odabrani između pristiglih biti dio izložbe u prostoru Narodnog muzeja Zadar.

Uz poslane heklane tabletiće napišite nam otkud je i kakve uspomene Vas vežu uz njega.

Heklani tabletići su dio naše ne tako davne svakodnevnice, koju smo pospremili u kut ormara. Vrijeme je da ih pokažemo i da time na jednom mjestu damo podršku našem predstavniku za kojeg se svi nadamo da će nam donijeti Euroviziju u Lijepu našu. Pokažimo i kako cijenimo trud i umijeće naših mama, nona, baka…. Narodno rukotvorstvo dio je i misije muzeja pa Vas na ovaj način pozivamo da nam se pridružite u misiji čuvanja i poštivanja tradicije..

Heklane tabletiće možete slati do petka, 17. svibnja, 2024. godine ili ih donijeti osobno na gore navedenu adresu.

Osim u fizičkom obliku, možete nam poslati i fotografiju Vaših heklanih tabletića te uz nju napišite Vašu uspomenu koja Vas veže uz taj jedinstveni primjerak tradicije. Fotografije šaljite na e-mail adresu pedagog@nmz.hr (kontakt osoba Lucija Sekula, viša kustosica pedagoginja) do petka 17. svibnja, 2024. godine.

Pristigle heklane tabletiće, nakon završetka izložbe, vraćamo vlasnicima.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: “Hrvatska je dokazani partner SAD-a”

Objavljeno

-

By

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Nathalie Rayes koja je na novu dužnost stupila u siječnju ove godine. U Domu Županije ugostio ju je župan Božidar Longin sa suradnicima.

U vrlo srdačnom razgovoru župan je veleposlanici predstavio Zadarsku županiju kao centar hrvatske jadranske obale s dobrom prometnom povezanošću, vrijednim prirodnim okolišem te bogatom kulturnom baštinom. Istaknuo je kako je Zadarska županija vodeća na Jadranu u ribarstvu i marikulturi te naglasio važnost poticanja stranih investicija i ostvarivanja projekata na našem području kao važnog impulsa dodatnom razvoju Zadarske županije koja je, prema novoj indeksaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ušla među pet najrazvijenijih županija u Hrvatskoj.

Veleposlanicu i njezine suradnike župan Longin je upoznao s gospodarskim podacima u sektorima poljoprivrede, turizma, energetike i prerađivačke industrije i sa županijskim strateškim projektima, stavivši naglasak na potencijale luke Gaženica te planove modernizacije i proširenja Zračne luke Zadar i revitalizacije željezničke pruge, s ciljem pozicioniranja zadarske regije kao važnog prometnog čvorišta ovog dijela Europe.

Župan je veleposlanici zaželio uspjeh u zastupanju interesa svoje velike države u Hrvatskoj koja je dokazani prijatelj SAD-a i pouzdani partner u NATO savezu.

Veleposlanica Rayes je, uz zahvalu na prijamu, izrazila zadovoljstvo predstavljenim informacijama o Zadarskoj županiji. Veleposlanstvo SAD-a će nastaviti poticati razvoj poduzetništva u Hrvatskoj jer su zainteresirani za stvaranje snažnog poslovnog partnera SAD-u. Zadarska županija ima veliki razvojni potencijal, a Republika Hrvatska je kao država sa stabilnim kreditnim rejtingom sve poželjnija za strane ulagače.

Župan Longin i veleposlanica Rayes razgovarali su o mogućnostima razvoja gospodarske suradnje, a nakon radnog sastanka zajednički su posjetili luku Gaženica gdje je Nj. E. razvojne planove predstavio ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NARODNI MUZEJ: Poziv na literarni natječaj “Jedna škola-jedan spomenik” 

Objavljeno

-

By

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar poziva na literarni natječaj koji se održava u sklopu projekta „Jedna škola-jedan spomenik“

Projekt „Jedna škola-jedan spomenik“ je nastao na inicijativu Pedagoške službe Narodnog muzeja Zadar 2011. godine i ove godine se održava u povodu 15 godina osnivanja Pedagoške službe u Narodnom muzeju Zadar.

Projektom „Jedna škola – jedan spomenik“ nastoji se osvijestiti najmlađe generacije o potrebi zaštite i očuvanja vrijednih kulturno-umjetničkih, povijesnih i baštinskih spomenika koji se nalaze u njihovom mjestu stanovanja, a naročito za spomenike ili spomeničke komplekse kojima su svakodnevno okruženi, njihovim porukama i značajem. Važno je da se taj interes razvija i njeguje od najranije dobi što će ostaviti trag na sadašnje i buduće generacije. Cilj projekta je preventivno stvaranje individualne svijesti kod najmlađih generacija o potrebi vrednovanja kulturno-umjetničkih i povijesnih spomenika kao svjedoka minulih vremena i kao prepoznatljivih pokazatelja identiteta mjesta u kojem odrastaju. Projekt „Jedna škola-jedan spomenik“ se temelji na likovnoj radionici održanoj ispred povijesnog i kulturnog spomenika kojoj prethodi literarni natječaj namijenjen svim učenicima/ama u osnovnim školama na području Zadarske županije. Tema literarnog natječaja su kulturno-povijesni spomenici koji se nalaze u mjestu stanovanja učenika/ca. Zadatak učenika/ca je odabrati kulturno-povijesni spomenik u njihovom mjestu, a o kojem bi htjeli znati nešto više.

 Potrebno je odgovoriti na pitanje „Zašto bi baš o tom spomeniku htjeli znati nešto više?“

Učenici ne trebaju opisivati povijesni kontekst odabranog kulutrno-povijesnog spomenika, već samo značenje spomenika za njihovo mjesto i njih same u svakodnevnici. Nakon pristiglih radova, prethodno formiran žiri će odabrati najbolje prikazan kulturno-povijesni spomenik i održat će se likovna radionica ispred tog istog spomenika, s učenicima koji su poslali pobjednički rad. Također, učenicima će se, prije početka radionica, ukazati na najzanimljivije činjenice iz duge prošlosti i povijesni kontekst odabranog kulturno-povijesnog spomenika. Samim time što se likovna radionica održava neposredno ispred kulturno-povijesnog spomenika u mjestu stanovanja učenika/ca i time što se učenicima skreće pažnja na spomenik doprinosimo poboljšanje percepcije tih prostora. Dolaskom djelatnika Narodnog muzeja Zadar u mjesto stanovanja učenika/ca koji su napisali/e pobjednički rad približavamo rad Muzeja djeci i učvršćujemo međusobnu suradnju muzeja i odgojno-obrazovnih institucija.

Pristigli literarni radovi će biti objavljeni na mrežnoj stranici Narodnog muzeja Zadar.

Propozicije literarnog natječaja:

Litearni natječaj je namijenjen učenicima u osnovnim školama koje djeluju na području Zadarske županije (od prvog do osmog razreda osnovne škole)

Literarni natječaj je predviđen za grupni rad od najmanje 5 učenika/ca

Jedan razred može poslati maksimalno dva odabrana literarna rada

Literarni rad treba biti napisan na računalu.

Jedan literarni rad treba sadržavati maksimalno 1800 znakova (jedna kartica teksta, Times New Roman, font 12, prored 1,5)

Rad treba sadržavati naziv kulturno-povijesnog spomenika (naziv ne treba biti točan, može biti i naziv kako ga mještani zovu) i opis značenja istog za svakodnevni život mještana u kojem se spomenik nalazi.

U radu se NE traže povijesne činjenice o kulturno-povijesnom spomeniku.

Literarne radove treba poslati na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III 2, 23 000 Zadar, s naznakom: Za literarni natječaj „Jedna škola-jedan spomenik“ ili na e-mail adresu: pedagog@nmz.hr s naznakom u polju predmet: Literarni natječaj „Jedna škola-jedan spomenik“

Termini natječaja:

Natječaj započinje 10. svibnja, 2024. godine i traje do 25. svibnja, 2024. godine

Literarne radove možete poslati najkasnije do 25. svibnja, 2024. godine na gore navedene adrese.

Likovna radionica s učenicima/ama ispred odabranog kulturno-povijesnog spomenika će se održati u dogovoru s profesorom/mentorom i ravnateljem odabrane škole.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu