Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MUKE PO PRORAČUNU / Pročelnik Kasap: “Zadar i Zadrani taoci su sumanute politike. Na dispoziciji nikad više sredstava, projekti spremni, a mi ih ne možemo kandidirati. Ne možemo raditi.”

Objavljeno

-

foto: Diadora TV, screenshot

Paralelno sa njegovom proračunskom blokadom, s pažnjom se putem novog Prostornog plana kroji urbanistička budućnost grada Zadra. O takvoj situaciji, na Diadora TV razgovarali su s Darkom Kasapom, pročelnikom upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra.

“Od zelenih parkova do obnovljene obale, grad teži postati primjer održivog razvoja i urbanog blagostanja“, kazao je pročelnik Kasap.

U nastavku, dodao je kako trenutačna proračunska situacija i rasprave unutar Gradskog vijeća zapravo nemaju izravan utjecaj na Prostorni plan:

– Prostorni plan je zaseban proces koji ide svojim tijekom, neovisno o proračunskim izazovima. Povezivanje ovih dviju stvari rezultat je političkog populizma i ne odražava stvarnu situaciju.

Cilj prostornog planiranja je slušati i provoditi volju građana, a ne prilagođavati plan političkim zahtjevima, kaže Kasap.

– Dugo se nije ovakva pažnja koncentrirala oko neke teme. Prije tri godine započeli smo izmjene i dopune PP, dakle još u prošlom sazivu Gradskog vijeća. Politika grada je odlučila da neke stvari treba korigirati, napraviti ih boljima i pripremiti za nova, buduća vremena. Stavili smo naglasak na četiri točke – dodatno pojačati javne zelene površine i parkove, definirati lokacije gdje se trebaju dogoditi novi parkovi, kao što je park uz ulicu Kažimira Zankija, pa dalje nastavljamo prema Žmirićima, na Plovaniji dva nova parka, cijeli sportsko-rekreacijski sadržaj od Supernove do Gaženice… Niz je lokacija. U konačnici, trebali bismo imati u svakome kvartu po jedan park, kao novi javni sadržaj. Druga tema koju smo željeli podcrtati jesu projekti društvene namjene. Svjesni smo da nedostaje novih vrtića – predvidjeli smo ih u Diklu, na Sinjoretovu, Smiljevcu… I to kroz prostorno plansku dokumentaciju moramo pripremiti. Uz same vrtiće, predvidjeli smo i lokacije za nove osnovne škole – na Crvenim kućama, u Diklu… širenje Šimuna Kožičića Benje i Bartola Kašića, kao i lokaciju za novu koncertnu dvoranu koja po procjeni struke nedostaje.

Treća je točka – izgradnja novih hotela, kazao je Kasap.

– Svjesni smo činjenice da grad Zadar raste i da raste i broj turista. Po nekima, dosegnuli smo čak i maksimalne brojke i trebamo se opredijeliti višoj kategoriji turista, a to možemo dobiti samo većom kvalitetom ponude sadržaja i smještaja – hotelima sa 4+ i 5 zvjezdica, dodaje.

Četvrta i možda najvažnija točka koju se želi definirati jesu novi urbanistički parametri u zonama najveće gustoće kao što su Plovanija, Smiljevac, Voštarnica i Borik.

– U tim smo zonama željeli definirati udaljenost od međe koja mora biti veća; povećati zelenilo sa 20 na 30, negdje čak i na 40 posto; definirati broj stambenih jedinica i broj parkirnih mjesta po stambenoj jedinici… Uvesti na neki način reda u urbanizam koji nije na razini na kojoj bismo željeli. Ovaj Prostorni plan, naime, posljedica je trenutka kakav je bio 2008. godine, a kad su Zadar i Hrvatska, pa i svijet u konačnici, prolazili kroz krizu i svi smo priželjkivali bilo kakve dizalice kao neki generator ekonomije.

Prostorni plan Grada Zadra, kaže pročelnik, ni na koji način nije u vezi s proračunom i ne bi se moglo niti smjelo uvjetovati donošenje jednog s drugim.

– Donošenje Prostornog plana ima svoj zakonom definiran ‘hodogram’. Nakon što sagledamo sve primjedbe, uvažit ćemo one koje su moguće, dati objašnjenje za one koje nisu, uputiti Ministarstvu i dati na Gradsko vijeće najranije u lipnju ove godine, kada se ispuni sva zakonska procedura. Do lipnja čekati donošenje Plana i biti bez proračuna… Rekao bih da je to sumanuta situacija. Dvadeset godina sam u javnom poslu i nikad se nije dogodilo da su Grad Zadar i građani Zadra bili taoc ovakve jedne sumanute politike. Nikad više nacionalnih sredstava i sredstava iz EU nije bilo na dispoziciji za sve ove projekte koji su pripremljeni, a mi ih ne možemo kandidirati i projektirati, nastaviti dalje s radom. Mene i veliku većinu građana ova situacija žalosti i nadam se konsenzusu. Gradonačelnik Dukić je više puta pozivao i predlagao zajedničko kreiranje proračuna.

O Prostornom planu i hotelima…

– Na javnom smo izlaganju prezentirali sve lokacije. Na Boriku, primjerice, Falkensteiner namjerava rekonstruirati, odnosno širiti, povećavati katnost samih hotela, odnosno kapacitet soba; privatna investicija ispod Žmirića predviđa zdravstveni turizam s hotelom visoke kategorije; Ilirija je podnijela zahtjev za izgradnju hotela na Relji; u TIZ-u je odavno planiran stambeni objekt od 18 katova koji bi imao dio apartmana/stanova, a dio hotela visoke kategorije… Čitav je niz takvih manjih i većih lokacija, investicija. Naša je osnovna nit vodilja – hoteli visoke kategorije i, time, viša kategorija samog turizma.

Pojačavanje javne zelene površine:

– Zadar se zalaže za stvaranje “zelenih pluća” unutar urbanog tkiva. Plan uključuje razvoj novih parkova i sportsko-rekreacijskih zona koje će omogućiti građanima da uživaju u prirodi i rekreaciji. Cilj je da svaki kvart ima dostupan zeleni prostor, što će doprinijeti zdravijem životnom okruženju i smanjenju urbanih toplinskih otoka.

Projekti društvene namjene:

– Gradnja vrtića, škola i proširenje kulturnih prostora, poput koncertno-kongresne dvorane, pokazuje predanost Zadra obrazovanju i kulturi. Ovi projekti osmišljeni su da obogate zajednicu i osiguraju da obrazovna i kulturna infrastruktura drže korak s rastom populacije.

Turizam visoke kvalitete:

– S naglaskom na izgradnju i obnovu hotela visoke kategorije, Zadar teži privući posjetitelje željne luksuza i kvalitete. Ovaj pristup ne samo da će poboljšati turističku ponudu, već i potaknuti gospodarski razvoj, otvarajući nova radna mjesta i pružajući podršku lokalnim poduzetnicima.

Urbani red i zelene inicijative:

– Uvođenje novih urbanističkih parametara u zonama visoke gustoće stanovanja cilja na stvaranje uravnoteženog suživota između izgrađenog prostora i zelenih površina. Planiranje većeg broja parkirnih mjesta i stambenih jedinica po jedinici, uz povećanje zelenih površina, ključno je za stvaranje ugodnijeg i funkcionalnijeg urbanog okruženja.

Cijeli razgovor s pročelnikom Kasapom na Diadora TV možete pogledati OVDJE.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. Nja-prc-prc

    13. veljače 2024. at 0:24

    I bolje da ništa ne radite, što god ste radili ste usrali. Ni govnjaru ne znate napraviti … smrdi, smrdi, užasno smrdi…

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

POSEBAN DOGAĐAJ U OGŠ SV. BENEDIKTA: U petak koncert bivših i sadašnjih učenika Škole

Objavljeno

-

By

Osnovna glazbena škola sv. Benedikta najavljuje poseban događaj: Koncert bivših i sadašnjih učenika Škole, koji će se odviti u petak, 26. travnja 2024. s početkom u 19.30 sati u
Koncertnoj dvorani Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru.

U svojih 16 godina djelovanja, OGŠ sv. Benedikta može se podičiti zavidnim brojem učenika koji su završili čitavu osnovnu glazbenu školu, a dio njih je svoje glazbeno školovanje nastavio i u srednjoj glazbenoj školi. Većina naših bivših učenika, sadašnjih srednjoškolaca, upisali su GŠ Blagoje bersa, no imamo učenicu koja pohađa GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi naše bivše učiteljice oboe, Dore Draclin.

Uz bivše učenike nastupit će i nekoliko sadašnjih, solo nastupom, a poseban pečat koncertu dat će školski orkestar u sadašnjem sastavu, te specijalni orkestar nastao spojem bivših i sadašnjih članova.

Ovom prigodom OGŠ sv. Benedikta izvijestiti će i o završetku humanitarne akcije „Pomozi da vozi” te o prikupljenom iznosu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U GRADSKOJ KNJIŽNICI: Predstavljanje neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije

Objavljeno

-

By

Predstavljanje trogodišnjeg neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije održat će se u Gradskoj knjižnici Zadar (multimedijalna dvorana) u petak, 26. travnja 2024. u 17 h.

Institut za waldorfsku pedagogiju u Zadru predstavit će waldorfsku pedagogiju i neformalni studij waldorfske pedagogije, koji se već više od 20 godina održava u Zagrebu. Waldorfska pedagogija u Hrvatskoj ima tridesetogodišnju tradiciju, a u svijetu postoji preko 100 godina. Waldorfska pedagogija nastoji poučavati one sadržaje i onim načinom kako je to svakoj novoj generaciji potrebno, da bi se svima omogućio razvoj svih potencijala. Budući da se danas ne zna kakav će biti svijet kada naši današnji učenici odrastu, kroz sve se oblike odgoja i obrazovanja u duhu waldorfske pedagogije pokušavaju se ojačati kompetencije kreativnosti, dobrih komunikacijskih vještina i socijalnih odnosa (za snalaženje u potpuno novim životnim situacijama), razvija se njihovo samopouzdanje ali i empatija te se potiče njihov interes za cjeloživotno učenje.

Doživite ukratko jedan dan u waldorfskom vrtiću ili školi,

okušajte se u umjetničkim radionicama,

pogledajte izložbu radova iz waldorfskih institucija,

informirajte se o detaljima trogodišnjeg studija….

Broj mjesta je ograničen pa se prijavite na mail: iwp.cro@gmail.com

Ulaz je slobodan.

Organizatori:

Institut za waldorfsku pedagogiju, Zagreb

Udruga Peti element, Zadar

Inicijativa Waldorf Jarula Zadar

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DUHOVNA OBNOVA U CRKVI SV. ŠIME / P. Ike Mandurić: „Isus se nije razočarao u Petra, nego je bilo važno da se Petar razočara u sebe“

Objavljeno

-

By

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

P. Ike Mandurić predvodio je misno slavlje u crkvi sv. Šime u Zadru u subotu, 20. travnja, u sklopu duhovne obnove koju je predvodio u hodočasničkoj sezoni svetišta sv. Šime. Suslavio je don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru.

U propovijedi je p. Ike govorio o strahu koji sprječava i otežava osobi da izvrši poslanje u životu. „Šimun starac je realno gledao na život i bio je mudar. Rekao je Mariji da će joj mač boli probosti dušu. Na vlastitom iskustvu je doživio zlo i zamke Zloga. Čovjek postaje mudar na ‘vlastitoj koži’ i u vlastitom iskustvu, kad spozna i nauči stvarnost i istinitost ovog života, varljivost, prljavost i zloću svijeta. Odlučujući se za dobro i prepoznajući zamke Zloga, čovjek postaje mudar da može razaznati stvarnost života. To je ljudska mudrost. A postoji i dar mudrosti kojeg daje Bog, ulijeva u naša srca. Kod starca Šimuna susreću se te dvije mudrosti: mudrost iskustva koja dolazi iz svetog života i proročki dar, ulivena mudrost“, rekao je p. Ike.

Šimun je i po ljudsku mogao znati da Mariji i Isusu neće biti lako i razaznaje da će Mariji mač probosti dušu. „Ali, Šimun poznaje i silu i slavu Božju, zna da je to slavan život. Na Šimunovu riječ Mariji da će joj mač probosti dušu, majke bi inače reagirale kako se njihovom sinu takvo nešto ne smije dogoditi. To je često prirodna točka u kojoj se opredjeljujemo u koje evanđelje vjerujemo, kad nam prijeti progonstvo i trpljenje u životu. Što nam je najvažnije? Govorimo li: ‘Meni se to ne smije nipošto dogoditi; bolest, siromaštvo, trpljenje, nezaposlenost? Time iskazujemo tko je naš bog – Bog ili ovaj svijet? Ili kažem: ‘Sve Gospodine smije biti, samo da tebe ne izgubim, da dušu ne izgubim’. U tim trenucima ispovijedam svoju vjeru u Gospodina“, istaknuo je p. Ike.

Čovjek bira blagodati vremenitog života i prolazna dobra često zbog straha kojeg je neprijatelj usadio u srce osobe. „Zli nas zavodi i pokazuje dobra ovog svijeta, privlači nas i na to pristajemo. S druge strane, ako se i ne oduševljavam dobrima ovoga svijeta, materijalnim bogatstvom, zdravljem, postoje druga sredstva koja Zli upotrebljava – to je strah, zastrašivanje, prijetnja“, upozorio je p. Ike, istaknuvši da se upravo to dogodilo i Isusu u Getsemanskom vrtu.

„Sotona je zastrašivao Isusa i pokazivao sve poteškoće, prijetnje i muke kojima će proći, teškoću puta koju će proći, ne samo u toj muci, nego kroz svu povijest i budućnost. U našem srcu, strah je često zamka i zapreka. Strah nas često odvraća od toga da prerano odustajemo od onoga na što nas Gospodin poziva. Možda nas i ne privlači užitak, moć, bogatstvo, slava, ali postoji strah, prijetnja. Isus je odbio sve izazove i zamke svijeta kroz kušnju u pustinji, nisu ga oduševljavali. Ali, zato dolazi strah, zastrašivanje – i tu agoniju Isus proživljava! Nakon toga dolazi anđeo, tješi ga pokazujući mu svijetle trenutke, pokazuje mu Božju silu i snagu, pokazuje mu moć, trijumf. Pokazuje mu kako je Božja sila i snaga veća i kako iza toga trenutka dolazi vječnost. To je duh Božji, to je anđeo koji nas tješi“, ohrabrio je p. Ike.

Uz zastrašivanje, druga sredstva su sramoćenje, prijetnje, nasilje na razne načine. „Ali, ključno zašto ne pristajemo na put Božji je strah koji nam Zli utiskuje u srce. Pred nama postoji izazov, i na trenutak osoba možda poželi nasljedovati Krista, moliti, čitati duhovno štivo. A onda se pojavi strah od nasilja, kušnje, trpljenja, bolesti, izrugivanja.

Na putu svetosti i našeg opredjeljenja za Božje, Gospodinu treba donijeti strah, otvoriti svoje srce i moliti Gospodina da makne taj strah. Moliti Gospodina da pošalje anđela koji je i njega tješio, koji će pokazati kako iza toga straha, iza tog prolaznog trenutka, dolazi trijumf, slava, radost, ispunjenost. Dolazi smisao, ispunjenost Božjim milostima. Kad anđeo koji tješi dotakne srce čovjeka, onda se čovjek više ne boji“, rekao je p. Ike. To se dogodilo i dvojici u Emausu koji su bježali, u strahu od progonstva. Isus im je pokazao sljedeći korak, sljedeću stvarnost. Pokazao je kako je on ovdje i kako je to bio put koji se treba dogoditi. I onda se ta dvojica učenika vraćaju natrag u pogibelj, jer više se ne boje.

„Trebamo moliti da prepoznamo važnost svih koraka našeg života; da prepoznamo važnost trpljenja, važnost svih gubitaka i trenutaka kroz koje moramo proći. Ali, da ih znamo izabrati, da ih se ne bojimo. Marija je znala, ako Gospodin nešto dopušta, to ima svoju svrhu i svoj smisao“, poručio je p. Ike, rekavši da nas Gospodin želi provesti brojnim izazovima u životu.

„To su trenuci i putovi slave! Postoje brojni izazovi i putovi kojima nas Gospodin želi dovesti bliže k sebi. Provest će nas istim koracima i istim postajama kojima je on prošao. Postoje brojni putovi i načini kojima Gospodin želi provesti tebe, kao što je proveo svoje najmilije, najsvetije, one kojima se najviše ponosi, mučenike i apostole. Postoje trenuci u tvom životu kojima je Bog proveo tisuće i tisuće, pogotovo prvih kršćana i milijune kršćana kroz povijest. Brojni su i u našoj nedavnoj povijesti hrabro i bez straha živjeli svoja progonstva i trpljenja. Bog ih je pripravio – jer ih ljubi!

I u ovo vrijeme mekoputnosti, Bog želi, bira među nama, poziva i traži one koji će biti pripravni da ih provede putem slave i trijumfa koji će doći do toga da budu s njim zajedno u slavi – a to je uvijek put trpljenja! A proveo je samo one koji su mu dopustili da im makne strah. Strah dolazi od neprijatelja“, upozorio je p. Ike.

Zbog straha u srcima mnogih, ljudi propuštaju priliku za prilikom. „Dolazimo u crkvu, iznosimo molitve, zahtjeve, činimo pobožnosti, a uvijek se vraćamo ne odgovorivši na Gospodinov poziv, jer je u našem srcu strah.

Možda nas Zli nije naveo na poročan, razvratan život, ali dovoljno je da se u moje srce nastanio strah. I premda nisam krenuo za svijetom, Zli me kroz strah drži da ne mogu krenuti za Kristom. I tako ga samo promatram, divim mu se, ali se ne usuđujem. Častim svece, ali ne usuđujem se nasljedovati ih. Častim heroje Domovinskog rata, ali ne usuđujem se nasljedovati ih na novi, aktualan način. Divim se našim domoljubima kroz povijest, bl. Alojziju Stepincu, ali ne usuđujem se nasljedovati ih. Divim se herojima siromaštva, teškog života, onima koji su opraštali, ali ne usuđujem se nasljedovati ih. Strah vlada mojih srcem, obzir prema svijetu, što će drugi reći“, poručio je p. Ike, upitavši: „Hoću li sa svojim strahom dalje ići kroz život i promatrati s distance, a ne usuditi se ući u boli, blizu Kristu, ući u poslanje koje on za nas ima? Ući u jedini put, u iskustvo blaženstava koje naviješta iz ljubavi i pripravlja za te. I Isus će te voditi, on će ti dati svoju snagu, kao što je dao i apostolima koji su se bojali, ali su htjeli; pa im je dao svoju snagu i na kraju su Isusa i nasljedovali“.

„Strah koji vlada mojim srcem je moj najveći neprijatelj. Upravo je strah bio razlog zašto su apostoli napustili Isusa u Getsemanskom vrtu i razbježali se. Strah je bio razlog zašto je Petar zatajio Isusa, zašto su učenici nestali i zanijekali Isusa. Kad strah vlada mojim srcem, onda ne mogu napredovati u onome što bih htio.

Mi nemamo svoje snage i svoje hrabrosti. Ali, prezireš li taj strah, želiš li izaći iz toga straha, da te Gospodin smije provesti putem posvećenja tvoga života? Ako nemaš snage, ništa za to. Gospodin ima odgovor na tvoju patnju, na tvoju nemoć. Petar je strahovao što će Isus reći, kad je vidio koja je on kukavica, slabić. No, kad je Petar spoznao koji je slabić, to je bio pravi trenutak za novi početak. Kad je spoznao koliko je slab, nemoćan, koliko se ne može pouzdati u sebe – to je bio trenutak za pravi početak.

Jesi li došao barem do tog trenutka, da spoznaš, shvatiš kako nemaš snage, da priznaš koji si slabić, kako ne možeš? Jesi li spreman to priznati i prihvatiti? Isus se nije razočarao u Petra, nego je bilo važno da se Petar razočara u sebe. Dok je Petar govorio da će on moći nešto učiniti, s Petrom se nije moglo ništa učiniti. No, kad se Petar konačno razočarao u sebe, to je bila šansa za novi početak. Toga časa Isus ga šalje i kreće ostvarivanje Petrovog života, jer mu Isus daje svoju snagu, svoju silu, svoju hrabrost, da će Petar na kraju zaista biti hrabar ići za Isusom do kraja i posvjedočiti svoju vjeru do smrti.

Želiš li zaista da ti Gospodin da svoju hrabrost, da možeš biti vjeran i da možeš ići za njegovim pozivom, nasljedovati ga u životu, kao što je to bila Marija i brojni sveci? Crkva takve treba! Ne treba one koji čekaju da Bog neke druge pošalje. Nego, treba one koji su spremni reći: ‘Evo me, Gospodine. Mene pošalji!’. Gospodin ti želi dati snagu i Duha Svetoga da zaista možeš biti raspoloživ za poslanje, svjedočenje vjere i življenje ljubavi“, poručio je p. Ike.

Potaknuo je vjernike da prepoznaju zamke Zloga i kako nas tim zamkama i ropstvima Zli drži daleko od toga da ostvarimo svoju svrhu života u svijetu. „Prinesimo Gospodinu zemaljske idole za kojima čeznemo. Ponekad nismo slobodni odmaknuti se od njih, ali, ako ih priznajemo, već time Gospodin ulazi u naša srca i oslobađa nas“, poručio je p. Ike Mandurić u propovijedi misnog slavlja u svetištu sv. Šime u Zadru.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu