Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIJATELJI POGINULI U OBRANI ZEMUNIKA / Hrvoje Jeličić i Danijel Mandić, junaci Domovinskog rata iz Turnja i Biograda

Objavljeno

-

Foto: Velimir Brkić/Zadarski tjednik

Čuvajmo spomen na poginule hrvatske branitelje i da buduća pokoljenja ne zaborave žrtvu koju su podnijeli hrvatski vitezovi, pozvao je Rade Kadija

Obrana Zemunika Donjeg, koji nikada nije pao u srbočetničko agresorske neprijateljske ruke zahvaljujući ljudima koji su ga branili, zahvaljujući i dvojici njih – Biograđaninu Hrvoju Jeličiću i Turanjcu Danijelu Mandiću – Mati, ne spominje se danas, premda je riječ o strateški važnom terenu u obrani Zadra i cijele Hrvatske.

– Heroji Domovinskog rata, pripadnici 134. brigade Hrvatske vojske, poginuli su početkom 1992. tijekom tzv. Sarajevskog primirja u zemuničkom zaselku Smrdelj, kojeg su zbog žestine borbi nazivali još i “mali Vukovar”, kazano je na komemoraciji.

Hrvatskim vitezovima, Danijelu Mandiću (22) iz Turnja i Hrvoju Jeličiću (23) iz Biograda na Moru, koji su prije 32 godina svoje mlade živote položili u Zemuniku, odana je dostojanstvena počast.

Dragovoljno u obranu Lijepe Naše

– Hrvoje Jeličić i Danijel Mandić nisu čekali poziv na kućnu adresu, već su u obrambeni Domovinski rat pristupili dragovoljno, podsjećaju suborci.

Hrvojeva i Danijelova imena i godine rođenja podsjećaju nas na sve žrtve mladih ljudi u Domovinskom ratu koji su nadasve voljeli svoju domovinu Hrvatsku, braneći je srcem i položivši svoje živote za nju.

– Ne bi bilo slobodne i neovisne hrvatske države da nije žrtve Hrvoja, Danijela i drugih branitelja koji su položili živote za slobodu u kojoj danas živimo, kazala je Sanja Santini-Šuperba.

U velikosrpskoj agresiji hrvatski branitelji su se suprotstavljali gotovo goloruki i s krunicom oko vrata, domoljubljem, ustrajnošću, posebice vjerom u istinu i pravdu.

– Junak Turnja i Domovinskog rata Danijel, časnik namjesnik sad bi bio u naponu snage, imao bi tek 52 godine, obitelj, djecu. Mladić na pragu života, pomorski nautičar, vaterpolist turanjske Croatije život na Oltar domovine je položio kada je imao nepune 22 godine, naglasio je Radomir Rade Kadija iz Turnja, ratni zapovjednik 2. satnije 2. bojne 4. GB Hrvatske vojske “Pauci”.

Oličenja domoljublja i hrabrosti

Bio je istinski domoljub i isticao se hrabrošću i požrtvovnošću u mnogim vojnim akcijama u kojima je sudjelovao.

– San o hrvatskoj državi turanjska obitelj Bernarde i Davora Mandić, poput mnogih hrvatskih obitelji, platila je onim najvrjednijim, životom sina. Danijel je bio oličenje hrabrosti, tako je i poginuo na prvoj crti. Neka ga dragi Bog čuva i počivao u miru hrvatske zemlje, koju je toliko volio, s vidnim emocijama će Zoran Pelicarić Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Oko 150 metara zapadnije kod spomen-obilježja poklonilo se i sjećanju na 23-godišnjeg Hrvoja Jeličića iz Biograda na Moru, Danijelova prijatelja i suborca.

– Pozivam da se i nadalje čuva spomen na poginule hrvatske branitelje i da buduća pokoljenja ne zaborave žrtvu koju su podnijeli hrvatski vitezovi koji su dali svoj život u obrani Republike Hrvatske, pozvao je Rade Kadija.

Izvor: Zadarski tjednik

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAHVALA ZA ŠKOLSKU GODINU / Zadarski maturanti Jurja Barakovića na misi u svetištu sv. Šime

Objavljeno

-

By

foto: Zadarska nadbiskupija

Maturanti Gimnazije Jurja Barakovića iz Zadra sudjelovali su u petak, 24. svibnja, na misnom slavlju u svetištu sv. Šime u Zadru, kako bi izrazili zahvalnost za proteklu školsku godinu i svoje četverogodišnje školovanje, zajedno sa svojim profesorima i ravnateljicom škole. Misno slavlje u crkvi sv. Šime predvodio je dr. sc. don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime.

Već tradicionalno na kraju nastavnog dijela školske godine kada započinje priprema za maturu, zadarski maturanti predvođeni svojim vjeroučiteljem Slobodanom Šarićem dolaze proslaviti misu zahvalnicu u svetište sv. Šime. Više od 150 učenika došlo je proslaviti misu i zahvaliti na svemu primljenom u protekle četiri godine.

Don Damir je pozdravio učenike i zaželio im sretan nastavak školovanja koje je potrebno za duhovnu i tjelesnu izgradnju svake osobe. Potakao ih je da „traže primjere koje će nasljedovati, jer samo pravi primjeri pomažu da naš pogled ostane bistar i da se radost nikada ne izgubi iz našeg srca“.

U propovijedi je don Damir naglasio kako relikvija sv. Šime i danas poručuje da je svetost poziv za sve i da nas ona obvezuje. Pred maturante je stavio lik bl. Karla Acutisa, mladog sveca čije tijelo počiva u talijanskom Asizu. „Život bl. Karla, uskoro svetoga jer je priznato čudo ozdravljenja djevojčice Valerije, budi nas iz letargije i uspavanosti, ali nas tjera i iz vlastitih opterećenosti. Svetac, mladić, naš suvremenik poručuje nam da je biti svet in. Svetost ne znači biti kamen ili plastičan, već znači biti dobar i plemenit prema svima koji nas okružuju. Bog nas nikada neće iznevjeriti“, poručio je don Damir zadarskim maturantima.

Damir Šehić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Hilti Roadshow na Višnjiku!

Objavljeno

-

By

Još otkako su braća Eugen i Martin Hilti osnovali kompaniju 1941.g. u Lihtenštajnu, Hilti se zalaže za inovacije i izravne odnose s kupcima. Oko 34.000 zaposlenika diljem svijeta, u više od 120 zemalja, pridonose tome da rad naših kupaca bude produktivniji, sigurniji i održiviji. To činimo pomoću naše ponude proizvoda, softvera i usluga.
S otprilike 280.000 kontakata s klijentima svaki dan, mnoge ideje dolaze izravno od naših kupaca. Ako postoji izazov za koji Hilti nema rješenje, ono će biti razvijeno. Zbog toga svake godine ulažemo oko 7% prodaje u istraživanje i razvoj. Od razvoja proizvoda do proizvodnje, logistike, prodaje i usluga, pokrivamo cijeli lanac dodane vrijednosti.

Kako bismo kupcima u Hrvatskoj demonstrirali sve inovacije koje Hilti nudi, organiziramo Hilti Roadshow na 4 lokacije tijekom svibnja. Nakon Osijeka, Varaždina i Pule, ovogodišnju turneju završavamo u Zadru. Družit ćemo se u utorak 28. svibnja od 09:00 do 17:00 sati na parkingu pored ŠC Višnjik (prilaz sa strane Ulice Slavka Perovića). Više informacija možete pronaći ovdje.

Što možete očekivati? Stručno Hilti osoblje demonstrirat će posjetiteljima brojne alate i pripadajuću opremu, kao i softvere i usluge koje nudimo. Ovo je savršena prilika da isprobate razne Hilti proizvode na jednom mjestu, a nudimo i posebne promotivne ponude za naše posjetitelje.

Posjetite nas i uvjerite se zašto je Hilti najbolji partner za produktivnost, sigurnost i održivost!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NA A1 JURIO 233 KM/H – Zadarska prometna policija za vikend kaznila trojicu prebrzih vozača

Objavljeno

-

By

U petak poslijepodne oko 14 sati,  na dionici Benkovac-Pirovac,  presretač je zaustavio automobil, kojim je upravljao 40-godišnji hrvatski državljanin, kod kojeg je nedozvoljena brzina bila 233 kilometara na sat, dok su prijepodne u 10,30 sati  kod Pristega zaustavlli 44-godišnjeg hrvatskog državljanina, koji je upravljao nedozvoljenom brzinom od 232 kilometara na sat.  Obojica vozača su kažnjena novčanom kaznom od 660 eura.

Treći automobil zaustavljen je u subotu navečer u 19,25 sati na dionici Pristeg -Benkovac, kojim je s 220 kilometara na sat vozio 36-godišnji hrvatski državljanin. Vozač je kažnjen s novčanom kaznom od 660 eura te  u je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od mjesec dana.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu