Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NA DANIMA REGIONALNOGA RAZVOJA / Ministar Erlić ravnateljici Dujmović Vuković uručio Sporazum za novu „tehničku“ pomoć

Objavljeno

-

Na konferenciji „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ ravnateljici Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marini Dujmović Vuković, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, Šime Erlić uručio je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u provedbi aktivnosti  jačanja kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini za korištenje sredstava EU fondova. Ovim Sporazumom osiguran je nastavak pružanja tehničke pomoći Agencije ZADRA NOVA javnim tijelima na području Zadarske županije.

Sporazumom je Agenciji ZADRA NOVA za dvogodišnje razdoblje, od siječnja 2024. godine do prosinca 2025. godine, osigurano 997.257,33 EUR. Riječ je o bespovratnim sredstvima osiguranima za rad regionalnih koordinatora razvoja.

Osigurane plaće

„Značaj ovog Sporazuma iznimno je velik, ne samo za Agenciju ZADRA NOVA kao ustanovu, već za cijelu Zadarsku županiju i njen razvojni potencijal te sva javnopravna tijela s područja županije. Ovaj Sporazum omogućava nam kontinuitet onoga što smo započeli i uspješno realizirali kroz projekt ZADRA NOVA ZA VAS, a to je pružanje tehničke pomoći javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi EU projekata te izradi strateških dokumenata, sve to radeći bez da financijski opterećujemo onoga kome pomoć pružamo. Projekt ZADRA NOVA omogućio je da izradimo 17 strateških dokumenata, napišemo 154 projekta vrijednih preko 135 milijuna EUR, provodimo 48 projekata, održimo 37 mjera informiranja i edukacija. Vrijednost projekata kojima je pružena tehnička pomoć u provedbi iznosi preko 46 milijuna EUR. Novi Sporazum omogućava nam da nastavimo raditi na daljnjem poticanju razvoja Zadarske županije, a to ne možemo raditi bez ljudi. Ovaj Sporazum nam osigurava plaće za djelatnike koji će to raditi i koje ćemo zapošljavati na tim poslovima.“ – pojasnila je ravnateljica Dujmović Vuković.

Sporazumom predviđene aktivnosti uključuju pružanje stručne pomoći u pripremi i provedbi razvojnih projekata, te provedbi redovnih informativnih aktivnosti potencijalnim korisnicima o mogućnostima financiranja iz EU fondova. 

Prilikom uručivanja sporazuma ravnateljima i predstavnicima razvojnih agencija regionalnih koordinatora, ministar Erlić se osvrnuo na činjenicu kako je i sam karijeru započeo u razvojnoj Agenciji. Istaknuo je kako su novim sporazumima osigurani kapaciteti za pripremu i provedbu EU projekata na lokalnoj razini. 

Dodao je i kako zna da regionalni koordinatori često ne dobiju priznanje za svoj rad jer su u ulozi pružatelja tehničke pomoći manje vidljivi, ali i isto tako zna da bi bez regionalnih koordinatora kapaciteti bili puno slabiji te bi apsorpcija EU sredstava bila puno manja.

Dane regionalnoga razvoja u Šibeniku svečano je govorom otvorio predsjednika Vlade Andrej Plenković, a okupljenima su se obratili i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, te šibensko-kninski župan Marko Jelić i gradonačelnik Šibenika Željko Burić. Ovogodišnji program konferencije bio je usmjeren na puno desetljeće Republike Hrvatske u Europskoj uniji te korištenje EU fondova i provedene EU projekte.

Četiri smjera razvoja

Govoreći o položaju Republike Hrvatske u današnjim okolnostima, premijer Plenković je rekao kako je Hrvatska jedina zemlja u povijesti europskih integracija koja je istoga dana ušla u europodručje i Schengenski prostor, a potom i u Europski stabilizacijski mehanizam, te je nadomak članstvu u Organizaciji za ekonomski razvoj i suradnju (OECD). Poručio je kako Hrvatska raste već jedanaest kvartala zaredom te iznio procjene Vlade o rastu gospodarstva od 2,8 posto u ovoj godini.

Predsjednik Vlade iznio je i četiri jasna smjera kojim Hrvatska treba ići u sljedećim godinama – demografski razvoj, energetska tranzicija i održivi razvoj ekonomije, digitalna transformacija te obrazovanje.

Ministar Erlić u svom se govoru osvrnuo na zatvaranje prve pune financijske omotnice koju Hrvatska koristi te zaključio kako smo proteklo desetljeće odradili iznimno uspješno, a Hrvatska se u Europskoj uniji često ističe kao pozitivan primjer kohezijske politike.

„U svim sektorima napravili smo značajne iskorake – danas smo zahvaljujući fondovima prometno povezaniji, zeleniji, socijalno uključeniji, poduzetnički inovativni i konkurentniji. Brojni su proizvodi razvijeni ulaganjima u istraživanje i razvoj upravo uz pomoć EU fondova, a samo iz kohezije provedeno je preko 12 tisuća projekata. Nema kraja Hrvatske koji nisu dotakli EU projekti i zahvaljujem svim korisnicima i tijelima u sustavu provedbe i kontrole EU fondova na efikasnom radu, jer danas zaista možemo reći – uspjeli smo, iskoristili smo sva EU sredstva strukturnih i investicijskih fondova“ – istaknuo je ministar Erlić.

Ubrzanje razvojnog ciklusa

Program konferencije obuhvatio je brojne teme i specifična područja regionalnog razvoja, uz fokus na iskustva korisnika EU fondova zahvaljujući kojima je unaprijeđeno gospodarstvo i kvaliteta života u svim dijelovima naše zemlje. Održani su raznovrsni paneli s predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, ali i poduzetnicima koji su uz pomoć EU sredstava pokrenuli investicijske cikluse u svojim poduzećima, razvili nove proizvode i osnažili gotovo svaku granu ekonomije.

Također, predstavljena je i nova internetska stranica eufondovi.gov.hr koja na jednom mjestu objedinjuje sve informacije o EU fondovima.

Profesorica s osječkog Ekonomskog fakulteta Nataša Drvenkar, ujedno i posebna savjetnica ministra Erlića, predstavila je publikaciju „Regionalni razvoj u Hrvatskoj“ u kojoj je prikupila i objedinila sve relevantne statističke podatke. Publikacija analizira hrvatske regije u desetogodišnjem periodu između dva popisa stanovništva uz pregled dinamike razvoja. To je prva takva građa kojom Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potiče objedinjeno evidentiranje pokazatelja regionalnog razvoja te se očekuje kako će, uz godišnje praćenje, u narednom razdoblju omogućiti i ocjenu učinkovitosti instrumenata regionalne politike.

„EU sredstva pomogla su Republici Hrvatskoj da ubrza svoj razvojni ciklus i realizira potencijale rasta u značajno kraćem vremenu nego što bi to mogla ostvariti isključivo vlastitim kapacitetima. Sve veća ulaganja u hrvatske regije, kako uz pomoć nacionalnih programa, tako i kroz dostupne EU fondove, rezultiraju aktiviranjem potencijala slabije razvijenih regija, te u konačnici i smanjenjem regionalnih razlika. Međutim, razlike u razvijenosti i dalje su izražene pa će budućnost regionalne politike i ulaganja iz EU fondova biti vrednovani po tome koliko smo uspješni u pronalaženju optimalnih modela za dostizanje specifičnih ciljeva, stvaranje boljih životnih uvjeta ali i korištenje prilika koje nude zelena i digitalna tranzicija“ – istaknuo je ministar Erlić.

Dio konferencije bio je posvećen i ITU mehanizmu koji se bazira na teritorijalnom pristupu kroz direktne alokacije EU sredstava za 22 hrvatska urbana područja. Njihovim predstavnicima predsjednik Vlade Plenković i ministar Erlić uručili su sporazume na temelju kojih će provoditi svoje integrirane urbane projekte. Ukupna vrijednost ovih sporazuma je 680 milijuna eura, a tijekom drugog dana konferencije svaki je od tih gradova predstavio svoju strategiju s definiranim planovima razvojnih ulaganja.

Konferencija je završila u subotu na šibenskoj Poljani uz prigodni program za građane, a omogućen je i besplatan ulaz na tvrđave Svetog Ivana, Svetog Mihovila i Barone, čija je obnova sufinancirana sredstvima EU fondova.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Svečano obilježen Dan Općine Povljana

Objavljeno

-

By

U subotu, 27. travnja svečano je obilježen Dan Općine Povljana. Program je započeo svečanom sjednicom Općinskog vijeća u 10 sati, nakon čega je u Domu kulture u organizaciji Općine Povljana i Kulturnog centra Sv. Martin – Hrvatska u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku te Hrvatskim katoličkim sveučilištem predstavljena knjiga „Život svetoga Martina” autora Sulpicija Severa. Na promociji knjige govorila je dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, dopredsjednica znanstveno-kulturne udruge Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska i znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku, koja je predstavila višegodišnji projekt i put njezina nastanku ukazavši na značaj koji knjiga danas nosi.

Knjiga „Život svetoga Martina” u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska i Hrvatskog katoličkog sveučilišta prijevod je djela čovjeka očarana milosrđem i humanošću sv. Martina, Sulpicija Severa, svetčeva suvremenika i sljedbenika, koju je na hrvatski jezik preveo prof. dr. sc. Stjepan Kušar.

Prof. dr. sc. Ines Sabotič, predsjednica Kulturnoga centra sv. Martin – Hrvatska i profesorica Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstavila je projekt Kulturne rute Vijeća Europe u Republici Hrvatskoj, a dr. sc. Radomir Jurić, dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar govorio je o crkvi Sv. Martina i običajima vezanim uz slavljenje kulta Sv. Martina u Povljani na otoku Pagu.

Crkva sv. Martina spominje se kao prva župna crkva naselja Povljane već davne 1334. godine, a sagradio ju je Dižislav Radogostić Vučo u Staroj Povljani. Crkva je iznimno vrijedan spomenik srednjovjekovne arhitekture koja je 2001. godine u cijelosti konzervirana i tako dugoročno spašena, kao iznimno vrijedan spomenik hrvatskog srednjovjekovnog graditeljstva.

Općina Povljana od ove godine učlanjena je u Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska koji okuplja gradove i općine pod zaštitom ovog sveca, kao i brojne štovatelje Martinske baštine.

Svečano slavlje nastavljeno je na Trgu Bana Josipa Jelačića u Povljani uz domjenak i druženje s građanima.

„Danas smo u društvu naših gostiju i građana svečano obilježili Dan Općine Povljana. Tradicija obilježavanja svake godine obogaćuje našu zajednicu te zahvaljujemo svima koji su nam se pridružili  kako bismo zajedno proslavili Dan naše općine.” – rekao je Predrag Rukavina, načelnik Općine Povljana.

Foto: Elvis Šmit/Radio Pag

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Sunčano i sve toplije. Već u nedjelju temperatura ide iznad 25°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, no ne i posve stabilno, pa malo kiše ili pokoji pljusak može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru jugo. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21 °C.

U nedjelju pretežno sunčano uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja magla uglavnom u kotlinama. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, na moru između 9 i 13 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano uz porast temperature. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, od ponedjeljka jugoistočni, a na moru jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu