Connect with us

magazin

UMJETNO ILI PRAVO? Znanstvenici objasnili kako odabrati najodrživije božićno drvce

Objavljeno

-

Pexels

Ljudi se često pitaju što je održivije – pravo stablo ili umjetno? To je velika rasprava, a odgovor ovisi o tome koga pitate i koje čimbenike uzimate u obzir.

Korisnije pitanje je: Kako pronaći najodrživije stablo od one vrste koju želim dobiti?

Postoje prednosti i mane i posječenih i umjetnih stabala. Evo nekoliko savjeta koje treba uzeti u obzir za svakoga.

Ako kupujete živo božićno drvce

Kada su božićna drvca živa i rastu, ona povlače ugljični dioksid iz zraka i koriste ga kao građevne elemente svog drva. To sprječava staklenički plin u atmosferi, gdje previše ugljičnog dioksida doprinosi globalnom zagrijavanju.

Ovaj proces se zaustavlja kada se stablo pobere. I u nekom trenutku, posječeno stablo počinje se razgrađivati ​​i ponovno oslobađa taj ugljik, piše Science Alert.

S pozitivne strane, korijenski sustav stabla nastavit će skladištiti ugljik neko vrijeme, a nova stabla se obično sade kako bi se nastavio ciklus.

Razmislite o podrijetlu stabla

Ako pogledate gdje raste vrsta jele koju kupujete, možete ustanoviti koliko je dugo morala putovati do mjesta gdje ju kupujete. Što je dulja vožnja, to se više stvaraju staklenički plinovi. Međutim, u kamionu s nekoliko stotina stabala, transportna emisija svakog pojedinačnog stabla prilično je mala.

Također, potražite lokalne rasadnike koji štite svoja tla od erozije i smanjuju štetu površinskim i podzemnim vodama od otjecanja koje može uključivati ​​gnojiva ili pesticide.

Odlaganje vašeg živog drvca

Važno je i što ćete učiniti sa svojim drvcem nakon praznika.

Recikliranje je daleko bolje nego ostaviti drvo da se raspada na odlagalištu. Zbog prirode većine odlagališta, u konačnici će postojati anaerobni uvjeti, a razgradnja će rezultirati ispuštanjem plina metana, koji je mnogo puta snažniji od ugljičnog dioksida u zagrijavanju atmosfere.

Potražite zajednicu ili prodavača koji nudi usitnjavanje stabla ili usitnjavanje kako bi se stvorio malč ili za korištenje u boksovima za životinje. To ga štiti od odlagališta i služi svrsi.

Kompostiranje je još jedna mogućnost. Drveće se može koristiti kao barijera protiv erozije pijeska ili tla ili kao stanište riba u jezerima.

Čak se mogu cijele donirati zoološkim vrtovima, gdje stabla pružaju zabavu životinjama dok na kraju propadaju izvan odlagališta, ili se mogu baciti u bio-plamenik za grijanje zgrada. Neki ljudi čak hrane koze drvećem.

Alternativno, razmislite o rezanju stabla na manje komade i ostavite ga da trune na otvorenom, stavite ga na udaljeno mjesto u svom dvorištu. Osigurat će privremeni dom mnogim kukcima, pticama i divljim životinjama.

Umjetna drvca imaju različite prednosti i nedostatke

Umjetna drvca također imaju prednosti – mogu trajati godinama i ne zahtijevaju gotovo nikakvo održavanje. Međutim, oni su uglavnom proizvod na bazi nafte, a kada jedan izbacite, može proći stotine godina da se razgradi.

Ako planirate kupiti umjetno božićno drvce – možda ste alergični poput mene ili ste zabrinuti zbog cijene – evo nekoliko prijedloga za smanjenje ugljičnog otiska.
Ponovno korištenje, ponovno korištenje, ponovno korištenje

Prvi način za smanjenje emisija s umjetnim stablom je njegova ponovna upotreba godinama. Ponovna uporaba izbjegava utjecaj ugljika proizvodnje, pakiranja i slanja novog.

Ponovno korištenje

Točka rentabilnosti – kada se emisije vašeg umjetnog drvca podudaraju s emisijama kupnje živog drvca svake godine – varira od samo četiri godine do čak 20 godina, ovisno o faktorima koji se razmatraju.

Mnoga umjetna drvca izgrađena su da traju 30 ili više godina. Kako biste mu produžili životni vijek, pazite pri postavljanju i skladištenju. Ako se stablo ošteti, provjerite možete li pronaći zamjenske dijelove umjesto da mijenjate cijelo stablo.

Obratite pozornost na izvor

Oko 80 posto umjetnih božićnih drvca proizvodi se u Kini. Dostava je prilično učinkovita, ali stablo i dalje treba stići do i od luka. Umjesto toga možete potražiti i onaj proizveden u blizini.

Neki proizvođači izrađuju drvce od recikliranih materijala, barem djelomično, što pomaže smanjiti ugljični otisak stabla. Niža umjetna drvca ili dizajni s manje lišća također koriste manje plastike.

Vrsta korištene plastike također utječe na količinu korištene nafte. Neka su istraživanja pokazala da plastično lišće izrađeno od polietilenskih plastičnih kalupa može imati manji utjecaj od tradicionalnog lišća izrađenog od polivinil klorida ili PVC-a.

Dajte umjetnom stablu drugi život

Ako vam se više ne sviđa vaše umjetno drvce – možda je preveliko za novi dom – pokušajte preprodati drvce ili ga donirajte dobrotvornoj organizaciji, trgovini rabljenom robom ili staračkom domu kako bi ga drugi mogli nastaviti koristiti.

Također možete biti kreativni i prenamijeniti stare grane drveća u ukrasne vijence, vijence ili drvce igračke za set vlakića za hobije.

Rasvjeta je također važna

S bilo kojim blagdanskim drvcem budite oprezni te gasite svjetla kada nema nikoga i noću. Razmislite o upotrebi manje svjetala. LED svjetla su energetski učinkovitija od žarulja sa žarnom niti.

U velikom planu praznika, s ljudima koji putuju i kupuju i vraćaju darove poštom, ugljični otisak vašeg božićnog drvca manja je briga.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Koncert Marka Škugora i sajam otočnih proizvoda u Kukljici  

Objavljeno

-

By

Sinoć, 25.07., trg u Kukljici je bio popunjen do posljednjeg mjesta zahvaljujući koncertu Marka Škugora. Talentirani glazbenik osvojio je srca publike svojim nastupom, a trg je bio ispunjen pjesmom i plesom.

Osim uživanja u glazbi, posjetitelji su imali priliku upoznati autentične otočne proizvode lokalnih OPG-ova, čime je dodatno obogaćena večer u Kukljici.

Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali i uživali s nama! Veselimo se budućim susretima i događanjima kojima ćemo i dalje promicati našu bogatu tradiciju.

 
Nastavi čitati

magazin

Ovo su pića koja konobari nikad ne bi naručili u kafićima

Objavljeno

-

By

pexels

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta.

Postoje pića koja profesionalni konobari nikad ne bi naručili na pojedinim mjestima, piše Punkufer.

Ako se bar nije specijalizirao za pripremu koktela, bolje ih nemojte naručiti.

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta.

“Nikad ne naručujem vino na čašu u kafiću koje služi jeftina pića,” otkrio je Daniel Yeom, glavni konobar u Esters Wine Shop & Baru u Santa Monici, u razgovoru s HuffPostom.

“Nikad ne znaš koliko je dugo vino bilo otvoreno, a i šanse da ću dobiti nešto dobro na takvom mjestu jednake su nuli. Okus vina počne propadati odmah nakon otvaranja boce te se može pokvariti u svega nekoliko dana osim ako kafić nije pedantan po pitanju čuvanja vina.”

Preskočite točeni Guinness

Mnogi vjeruju da je nemoguće pogriješiti s točenim pivom. Jack Tynan koji radi u pivnici Interboro Spirits & Ales u Brooklynu ne slaže se s tim.

Ako se nalazi u kafiću u kojem je gužva, neće naručiti točeni Guinness.

“Točeni Guinness naručit ću samo u lijepom i tihom pubu jer znam da će si konobari tamo uzeti vremena da ga natoče kako treba”, kaže Tynan.

Guinness se tradicionalno toči u dva koraka – s točenjem se staje nakon što ste napunili čašu tri četvrtine kako bi mjehurići stvorili prepoznatljivu baršunastu pjenu. Nakon što pivo odstoji, nastavlja se točiti do vrha čaše.

“Ne naručujte espresso martini u kafiću koji ima lošu kavu,” savjetuje Alejandro Echeverria iz bara njujorškog restorana Sushi by Bou.

Iako je ovaj koktel od kave i votke postao iznimno popularan u posljednjih nekoliko godina, ne radi ga svatko onako kako bi trebalo.

“Većina barova nije opremljena kvalitetnim aparatima za espresso, pa ni krajnji rezultat nije onakav kakav biste željeli,” objašnjava konobar.

 
Nastavi čitati

magazin

(FOTO) MOON FUN PARK / Nova zabava na 3 tisuće metara četvornih u ŠC-u Višnjik

Objavljeno

-

By

FOTO: Nenad Opačić

U subotu, 27. srpnja, u 16 sati u ŠC-u Višnjik otvara se novi Zabavni centar, MOON FUN PARK. Tim povodom, a uoči otvorenja, organiziran je “PRESS PLAY” event na koji su bili pozvani predstavnici medija te posjetitelji koji su imali priliku među prvima iskusiti sve atrakcije koje centar nudi.

Trampolini, napuhanci, trkaći simulatori i mini golf
MOON FUN PARK, smješten na površini iznad dvorane Krešimir Ćosić i zauzima površinu od 3 tisuće metara četvornih te nudi širok spektar aktivnosti za sve uzraste.
Tijekom eventa, posjetitelji su mogli uživati u raznovrsnim atrakcijama.
Prva stanica mnogih bila je Trampolin park, gdje su, posebno najmlađi, uživali skačući na trampolinima dizajniranim za sve uzraste.


Svijet mašte i adrenalina
Dok su se jedni zabavljali na trampolinima, drugi su se uputili u Bounce Park. Ovdje su pustili mašti na volju, igrajući se i uživajući u svakom trenutku. Zvukovi smijeha i veselja ispunili su prostor dok su posjetitelji otkrivali čarobni svijet ovog parka.
Vožnja izvan granica stvarnosti
Posebnu pozornost privukao je SIM racing. U trkaćim simulatorima, posjetitelji su osjetili uzbuđenje vožnje. Za one željne natjecanja, Mini golf bit će savršeno mjesto da testiraju svoje vještine. Također, u ponudi je i mogućnost proslave rođendana. Prisutni su imali priliku razgovarati s osobljem centra i dobiti sve potrebne informacije o MOON FUN PARK-u te uživati u pripremljenim sadržajima.


Nove zabavne aktivnosti za cijelu obitelj
Športski centar Višnjik nezaobilazno je mjesto i okupljalište brojnih Zadrana svih dobi, bilo da se bave sportom profesionalno ili rekreativno ili su jednostavno došli u šetnju. U ŠC-u Višnjik uvijek se nastoji, u skladu s mogućnostima, na svakoj slobodnoj površini centra osmisliti i ponuditi nove sadržaje za naše sugrađane, a MOON FUN PARK je najnoviji primjer posvećenosti pružanju kvalitetnih i zabavnih aktivnosti za cijelu obitelj. Cilj je stvoriti okruženje gdje djeca mogu uživati u igri i tjelesnoj aktivnosti, a roditelji mogu biti sigurni da su njihova djeca na sigurnom i poticajnom mjestu. MOON FUN PARK na Višnjiku zasigurno će postati još jedno omiljeno mjesto za sve generacije.

Atmosferu s događaja pogledajte u fotogaleriji.

Radno vrijeme MOON FUN PARKA je:
radnim danom od 16 do 23 sata;
vikendom od 16 do 24 sata.

Više informacija za posjetitelje na: info@moon.fun

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu