Connect with us

magazin

Na ovim ćete mjestima najvjerojatnije “pokupiti” gripu

Objavljeno

-

Pexels

Približava se blagdanska sezona koja donosi okupljanja i povećanu društvenu interakciju, naučite kako prebroditi ova vremena, a da pritom sačuvate svoje zdravlje.

Gdje su područja visokog rizika za dobivanje gripe? Biti svjestan žarišta gripe ključno je za održavanje zdravlja tijekom sezone gripe.

1. Javni prijevoz

Autobusi, vlakovi i podzemne željeznice žarišta su prijenosa gripe zbog bliskog kontakta s putnicima i zajedničkih površina poput rukohvata i sjedala. Česti dolasci i odlasci putnika povećavaju vjerojatnost susreta s virusom. Stručnjaci posebno preporučuju nošenje maski tijekom vrhunca sezone gripe kako bi se zaštitili od prijenosa virusa kapljicama u zraku. Putovanje tijekom sati izvan najvećeg prometa još je jedna učinkovita metoda za smanjenje izloženosti i zaštitu od gripe, prenosi Healthy.

2. Škole i vrtići

Priroda aktivnosti u školama i vrtićima, zajedničke igračke, grupne aktivnosti i zajednički prostori za jelo, dodatno olakšava širenje bakterija. Djeca se često uključuju u praktičnu igru, dijele obrazovne materijale i blisko komuniciraju sa svojim vršnjacima i učiteljima. Iako su korisne za društveni i obrazovni razvoj, ove interakcije mogu dovesti do lakog prijenosa klica. Odgajatelji i njegovatelji mogu ublažiti ovaj rizik redovitim pranjem ruku, čišćenjem, dezinfekcijom površina i poticanjem cijepljenja protiv gripe.

3. Uredi i radna mjesta

Uredska okruženja, posebno ona otvorenog tipa, pogodna su za širenje gripe jer zaposlenici rade u neposrednoj blizini i dijele prostore poput soba za odmor i soba za sastanke. Virus može lako cirkulirati tim mrežama, dodatno potpomognut zajedničkim predmetima poput telefona, tipkovnica i aparata za kavu. Osim toga, zatvorena priroda uredskog rada, s ograničenom izloženošću svježem zraku, može oslabiti imunološke reakcije, povećavajući osjetljivost na gripu. Kako bi ublažili te rizike, poslodavci bi trebali poticati redovito čišćenje, promovirati cijepljenje protiv gripe, nuditi fleksibilne politike bolovanja i educirati zaposlenike o prevenciji gripe.

4. Bolnice

Ovi objekti su visokorizična područja zbog koncentracije oboljelih pojedinaca. Stroge mjere kontrole infekcije, kao što su protokoli o higijeni ruku, izolacija pacijenata i cijepljenje osoblja, bitne su za sprječavanje širenja gripe unutar ovih okruženja. Ograničenja za posjetitelje tijekom vrhunca sezone gripe također mogu biti učinkovita.

5. Trgovački centri

Veliki promet i zajedničke površine u tim područjima, kao što su kolica za kupnju, rukohvati pokretnih stepenica, ručke na vratima i stolovi za hranu, čine ih potencijalnim žarištima za prijenos gripe. Uprava trgovačkog centra trebala bi redovito čistiti ta područja s visokim dodirom i osigurati preparate za dezinfekciju ruku. Kupce se potiče da razmotre kupovinu izvan špice.

6. Fitness centri i teretane

Posjetitelji teretane trebaju obrisati sprave prije i poslije upotrebe i održavati dobru osobnu higijenu. Osim toga, zajednički prostori u teretanama, poput svlačionica i tuševa, obično su vlažni, što omogućuje virusu gripe da dulje preživi na površinama. Uprava teretane može doprinijeti redovitim čišćenjem ovih prostora i poboljšanjem ventilacije.

7. Restorani i kafići

Bliski raspored sjedenja i zajednički predmeti poput jelovnika i začina mogu olakšati širenje gripe. Poboljšani protokoli čišćenja i promicanje higijene ruku među osobljem i posjetiteljima mogu pomoći u smanjenju prijenosa. Razmak stolova i poboljšanje cirkulacije zraka također su korisni.

8. Zračne luke i zrakoplovi

Veliki broj ljudi iz različitih krajeva okuplja se na tim mjestima, povećavajući mogućnost razmjene virusa gripe. Velika gustoća putnika u skučenim prostorima kao što su područja za ukrcaj, sigurnosne linije i autobusi stvaraju scenarije bliskog kontakta u kojima se gripa može lako prenijeti s osobe na osobu. U zrakoplovima je situacija složenija zbog skučenog kabinskog prostora u kojem putnici dulje vrijeme sjede u blizini. Iako je filtriran, recirkulirani zrak u kabini još uvijek može prenijeti respiratorne kapljice s jednog putnika na drugog, osobito ako kašlju ili kišu.

9. Starački domovi

Ova okruženja udomljuju ranjivu populaciju, čineći ih osjetljivima na izbijanje gripe. Zajednički prostori za blagovanje, grupne aktivnosti i svakodnevni životni prostori potiču blisku interakciju među stanovnicima, osobljem i posjetiteljima, olakšavajući širenje virusa gripe. Preventivne mjere uključuju provođenje strogih protokola čišćenja i higijene, promicanje cijepljenja protiv gripe i provedbu ograničenja za posjetitelje tijekom sezone gripe.

10. Događaji i okupljanja u zajednici

Koncerti, sportska događanja, vjerske službe i festivali glavna su mjesta prijenosa virusa gripe zbog velike koncentracije ljudi u često ograničenim prostorima. Priroda mnogih takvih događaja, koji uključuju navijanje, pjevanje ili glasno pričanje, također može povećati emisiju respiratornih kapljica u zrak, povećavajući rizik od prijenosa zrakom. Tijekom vrhunca sezone gripe, ova okupljanja mogu postati žarišta za izbijanje epidemije, posebno ako među sudionicima postoje osobe koje su već zaražene, ali možda još ne pokazuju simptome.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Ovo je uređaj koji troši najviše energije u vašem domu

Objavljeno

-

By

Novi podaci britanskog portala Which? pokazuju koliko prosječno košta rad najčešćih uređaja prema trenutnoj gornjoj granici cijena. Prema njihovim podacima uređaji koji troše najviše energije, znači i novaca, su dva u jedan perilice za rublje koje su istovremeno i sušilice. Kako biste uštedjeli na računima, savjetuje se posebno korištenje perilice rublja i posebno sušilice. Također je otkriveno da veliki trošak stvara i tipičan američki hladnjak sa zamrzivačem. Ali kućanstva mogu smanjiti troškove korištenjem integriranog hladnjaka sa zamrzivačem ili samostojećeg modela.

Prosječna perilica posuđa godišnje će vam potrošiti otprilike 82 eura godišnje.

U međuvremenu, rad prosječne duple električne pećnice košta 67 eura godišnje.

Kako smanjiti račune za energiju
Postoji bezbroj načina da uštedite novac na računima za energiju.

Ako imate sušilicu rublja, isplati se odbaciti je i umjesto toga upotrijebiti električni grijani stalak za sušenje odjeće.

Ako imate stare halogene žarulje razbacane po kući, moći ćete uštedjeti novac ako ih zamijenite LED žaruljama.

Energy Saving Trust kaže da sve žarulje u svom domu prebacite na LED svjetla i mogli biste uštedjeti do 50 eura godišnje.

Pobrinite se da spriječite i propuh u kući – to će spriječiti izlazak topline koju proizvode vaši radijatori, piše The Sun.

 
Nastavi čitati

Magazin

Što je “avalanching”? Zbog novog trenda u svijetu dejtanja treba biti oprezan

Objavljeno

-

Ususret Valentinovu, pojavio se novi trend u svijetu dejtanja pod nazivom “avalanching”. Naime, kako je siječanj završio, a veljača ili “mjesec ljubavi” pokucala na vrata, sve više samaca traži svoju srodnu dušu s kojom bi proveli najromantičniji dan u godini – Valentinovo.

Prema anketi koju je provela aplikacija za upoznavanje FindingTheOne.com, čak 79 posto samaca priznalo je da početkom godine pokušavaju što brže naći nekoga s kim bi proveli Dan zaljubljenih pa se okreću aplikacijama za upoznavanje i snižavaju svoje kriterije odabirući ljude koje inače ne bi.

Što je avalanching?
Sama riječ avalanching u doslovnom prijevodu s engleskog znači “lavina”. Upravo zato je stručnjakinja za veze Sylvia Linzalone nazvala ovaj trend “kaotičnim valom” tijekom kojeg ljudi hrle pronaći partnera. Upozorila je da postoji velika mogućnost da će naletjeti na osobu s druge strane ekrana koja nema kristalno postavljene kriterije i koja očajno traži bilo koga s kime će provesti Valentinovo. “Postoji veliki rizik da ćete se osjećati razočarano ako ti dodatni napori koje ulažete u pronalaženje partnera za Dan zaljubljenih ne daju rezultate”, rekla je.

Singleton Fran koji je sudjelovao u anketi rekao je da mrzi biti sam na Valentinovo. “Ažurirao sam svoje fotografije i biografiju na dejting aplikacijama i krećem u potragu. “Odabirem ljude koje prije par mjeseci ne bih. Očajna vremena zahtijevaju očajničke mjere”, priznao je Fran, prenosi LadBible.

“Sve je manje komunikacije uživo između ljudi”
Linzalone je također oštro kritizirala sve suvremene trendove, koji se, kako u modnoj industriji tako i u dejting svijetu, stalno mijenjanju. Istaknula je i kako su platforme za upoznavanje evoluirale u verziju društvenih medija bogatu porukama, ali siromašnu osobnim interakcijama.

Također, uvela je pojam “namjernog upoznavanja”, savjetujući ljude da se pridržavaju svojih stavova i naglašavajući važnost održavanja standarda usprkos ludilu koje se događa pred Dan zaljubljenih. Linzalone vjeruje da je odvajanje vremena za prave susrete umjesto online komunikacije tajna poboljšanja ljubavnog života. “Usvajanjem namjernog pristupa upoznavanju i davanjem prednosti prisnijim interakcijama, ljudi mogu izbjeći opasnosti ovog trenda i povećati šanse za formiranje dubokih i trajnih veza”, rekla je.

 
Nastavi čitati

Magazin

Znanstvenici tvrde da je ovo najgore vrijeme za ručak ako želimo smršavjeti

Objavljeno

-

Već je svima poznato kako je najbolje izbjegavati kasne obroke, no ako smo u procesu mršavljenja, stručnjaci stoga ističu da bi ručak trebao biti najobilniji obrok u danu. Jedna nutricionistica ističe da nije presudan samo izbor namirnica za ručak, već i vrijeme kada ga konzumiramo, što bi moglo imati značajan utjecaj na proces mršavljenja.

Prema dijetetičarki Leni Bakovic, idealno vrijeme za ručak je otprilike četiri do pet sati nakon doručka. “Ako se netko probudi u sedam sati i pojede hranjiv doručak u osam sati, vjerojatno će osjetiti glad četiri do pet sati kasnije, između 12 i 13 sati”, objasnila je Bakovic.

Dodala je da kasniji ručak može otežati tijelu metaboliziranje hrane, što može rezultirati preskakanjem večere ili češćim posezanjem za grickalicama prije spavanja, prenosi Daily Mail.

Španjolski znanstvenici otkrili su da kasniji ručak smanjuje potrošnju kalorija u mirovanju u odnosu na obrok oko 13 sati. Prema istraživanju objavljenom u Nutrients, osobe koje su ručale u 16:30 imale su nestabilnu razinu šećera u krvi i sporiju preradu ugljikohidrata u energiju. Ranije studije također pokazuju da dugotrajno gladovanje može uzrokovati nagli skok šećera u krvi pri sljedećem obroku, posebno ako je bogat ugljikohidratima.

Bakovic za Real Simple ističe da prerani ručak može pojačati glad kasnije u danu, vodeći do lošijih izbora hrane. “Kasni ručak bliže večeri može uzrokovati preskakanje večere i povećati želju za nezdravim grickalicama prije spavanja”, upozorava.

Neredoviti obroci mogu poremetiti cirkadijalni ritam, ključan za ravnotežu organizma. “Kao što je važno dosljedno vrijeme spavanja, isto vrijedi i za obroke”, dodaje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu