Connect with us

magazin

FOTOGALERIJA / Dječja radionica Advent u Zadru 

Objavljeno

-

Magazin

Ova mjesta u kući insekti obožavaju: Evo kako da ih učinite nepoželjnima za štetočine

Objavljeno

-

By

Malo je kuća u kojima nema barem jedne vrste kukaca. Ne samo da ih je neugodno vidjeti, već su i prave štetočine. Termiti i pauci pojest će vaš namještaj i tkanine, dok su muhe izvor zaraze i infekcije. Zato je dobro znati koja mjesta u kući insekti vole, a kako se tamo ne bi smjestili, najbolje ih je učiniti neprivlačnima kako kasnije ne bi bilo problema.

Vlažna mjesta

Tamo gdje ima odvoda – kupaonica, kuhinja, mjesta oko umivaonika i sva mjesta gdje ima (ostataka) hrane pravo su carstvo raznih malih neugodnih posjetitelja, piše Krstarica.

Kućni insekti, poput žohara, jednostavno bujaju na tim mjestima i mogu biti neugodno iznenađenje. Jedini lijek protiv vlage je provjeriti rade li ventili za vodu i odvodi kako se vlaga ne bi nakupljala.

A što se tiče hrane, pospremite za sobom i ne ostavljajte ništa na njima dostupnim mjestima jer ih se još dugo nećete moći riješiti (u ovu bandu buba spadaju i gladni mravi).

Sobne biljke

Pravi su mamac za kukce. Što je još gore, kukci su također dokaz da ne vodite dovoljno računa o svojim sobnim biljkama jer ih ne zalijevate kako treba.

Naime, ako ih previše zalijevate, a u tanjuriću na kojem stoje ima previše vode, stvaraju se super vlažni uvjeti, što oni vole.

Pustite biljke da dišu, a u prostoriji osigurajte dovoljno zraka da isuši vlagu i smanji razvoj gljivica koje izjedaju biljku. Tako ćete se spasiti od insekata.

Prezrelo voće

Sigurno ste primijetili roj malih mušica ili kućnih mušica kako lebdi nad zdjelom prezrelog voća. Za njih je to prava poslastica, pa takve plodove prvo stavite u plastičnu vrećicu, a tek onda bacite u smeće (a najbolje ih je pojesti prije nego počnu truliti). Isti je slučaj i s otvorenim limenkama i bocama sokova.

Stari papir

Knjige koje godinama stoje na policama, stare novine, hrpe faktura, letaka, pisama i svih vrsta papira predstavljaju raj celuloze kojom se hrane domaći kukci, posebno pauci, ali i žohari.

Zato ih pokušajte što manje držati na stolovima, komodama i policama, a knjige kojih se ne možete odreći stavite u lijepe plastične kutije koje se zatvaraju.

Bijele žarulje

Kućni kukci redovito idu na plavo i bijelo svjetlo, a odbijaju ih crvena, narančasta i žuta svjetla. Stoga LED lampe zamijenite onima čija je svjetlost toplija, barem u razdoblju kada ima najviše insekata, a to je ljeto.

Kartonske kutije

Vjerojatno vam je najlakše staviti stvari u kartonske kutije, ali morate znati da su one hrana za kukce, posebno termite, jer se hrane čak i ljepilom koje se nalazi na njihovim rubovima.

Kukci oblažu te kutije svojim izlučevinama i tako privlače druge vrste. Budući da vole živjeti u gužvi, uskoro se nećete moći braniti.

Nabavite plastične vrećice koje se mogu ponovno zatvoriti i problem više neće postojati.

Sirovo drvo

Nelakirane daske i drvo neodoljivi su – pčelama. U svoje rupe polažu jaja, produbljujući ih još više.

Stoga drva za ogrjev prekrijte plastičnim folijama, a drvene ograde i podove terasa obojite ili premažite nekim zaštitnim materijalom koji će u potpunosti zatvoriti udubljenja i rupe u drvu.

 
Nastavi čitati

Magazin

Španjolski sud odbacio drugu tužbu protiv Shakire zbog poreza

Objavljeno

-

Španjolski sud odbacio je u četvrtak poreznu istragu protiv kolumbijske pop zvijezde Shakire nakon što su tužitelji odlučili da neće podizati optužnicu.

Shakira se prošle godine dogovorila o nagodbi kako bi izbjegla suđenje u Barceloni zbog optužbi da Španjolskoj nije platila 14,5 milijuna eura poreza na dohodak od 2012. do 2014. Prijetila joj je i druga istraga zbog navodne prijevare na porezu na dohodak i imovinu 2018.

Sud u gradu Espluguesu de Llobregatu, u blizini Barcelona, objasnio je da nema dokaza za tvrdnju tužitelja da je Shakira “svjesno i dragovoljno izostavila informacije i dokumentaciju” prilikom pripreme prijave poreza 2018. 

Pjevačica, koja je prodala milijune albuma širom svijeta, živjela je s bivšom španjolskom nogometnom zvijezdom Gerardom Piqueom 11 godina i zajedno imaju dvoje djece. Nakon razlaza preselila se Miami. 

 
Nastavi čitati

Magazin

Šest okidača astme za koje se ne biste nadali

Objavljeno

-

By

Ako bolujete od astme, vjerojatno znate da okidače vaših simptoma nije uvijek lako predvidjeti. Mogu se mijenjati tijekom vremena ili čak ovisno o godišnjem dobu.Hladan zrak može otežati disanje tijekom zime, a isti učinak ima pelud u toplije vrijeme. Osim toga, vjerojatno ste čuli za druge uobičajene okidače kao što su grinje, dlake kućnih ljubimaca, onečišćenje i dim cigareta.

Međutim, možda niste znali da hrana poput kobasica, hormonalne promjene, emocije poput stresa ili ljutnje, pa čak i okruženje u kojem radite mogu potaknuti napadaj astme koji je potencijalno opasan za život, piše Klix.ba.

Hrana u kojoj se nalaze sulfiti i histamini

Ako imate astmu, možete biti osjetljivi na sulfite i histamine, koji mogu biti prisutni u određenoj hrani i alkoholu. Njihovo konzumiranje može izazvati simptome kao što su kašalj, teško disanje i nedostatak zraka.

Sulfiti se koriste u nekim prerađenim mesnim proizvodima poput kobasica i hamburgera, u ukiseljenoj hrani i octu, sušenom voću te džemovima od povrća i voća.

Gazirana pića, koncentrati voćnih sokova, sokovi od povrća, također, mogu sadržavati sulfite. Kako biste provjerili sadrži li vaša hrana ili piće sulfite, obratite pažnju na E brojeve od E221 do E228 na etiketama.

Plivanje

Za neke astmatičare plivanje u bazenu moglo bi biti rizično, jer oni sadrže kemikalije poput klora za uklanjanje bakterija i drugih klica i održavanje vode čistom.

Klor, kao i dezinficijensi poput izbjeljivača, mogu izazvati napadaj astme. Ako primijetite da vas steže u grudima dok se sunčate uz bazen, to bi moglo značiti da ste osjetljivi na ove kemikalije.

Vaše radno okruženje

Puno vremena provodimo na poslu, pa boravak u okruženju koje izaziva simptome astme može biti problematično.

Profesionalna astma je vrsta astme uzrokovana udisanjem tvari na poslu, poput prašine, para, kemikalija ili čak životinjskog krzna.

Možda nećete odmah osjetiti simptome astme na radnom mjestu jer je potrebno neko vrijeme da imunološki sistem postane osjetljiv na ove okidače.

Ali kad jednom postanete osjetljivi na neku tvar, mogli biste osjetiti simptome astme sljedeći put kada dođete u kontakt s njom.

Strah, ljutnja i uzbuđenje

Snažne emocije kao što su strah, ljutnja, stres, uzbuđenje, pa čak i smijeh ili plač mogu izazvati simptome astme. To je zato što odgovor vašeg tijela na različite emocije mijenja način na koji dišete.

Na primjer, možete početi hiperventilirati kada ste uzrujani, brzo i duboko dišete, što može dovesti do simptoma astme kao što su kašalj, nedostatak zraka ili stezanje u prsima.

Hormonalne promjene

Hormonalne promjene uzrokovane mjesečnicom, trudnoćom ili menopauzom mogu biti okidači astme, iako još nije jasno zašto. Jedna je teorija da bi hormonalne promjene mogle povećati upalu u dišnim putovima.

Dok se kod nekih žena simptomi pogoršavaju tijekom trudnoće, druge primjećuju poboljšanje, a neke, pak, ne primjećuju nikakvu promjenu.

Tokom perimenopauze neke žene s astmom primjećuju da su im se simptomi pogoršali. Neke, čak, mogu dobiti astmu prvi put nakon menopauze.

Mirisne svijeće i štapići

Paljenje mirisne svijeće može se činiti umirujuće, ali ona prilikom gorenja ispušta čestice i druge zagađivače koji, kada se udahnu, mogu iritirati dišne ​​puteve.

Paljenje samo jedne svijeće u sobi može znatno povećati koncentraciju čestica u zraku.

Mirisni štapići mogu biti još gori za astmu, pošto ispuštaju preko 100 puta više čestica nego svijeće. Postoje čak i dokazi da se mirisni štapići povezuju s plućnim bolestima, pa ih treba izbjegavati.

Mirisne svijeće, također, sadrže kemikaliju koja se zove formaldehid, ali ako ih koristite samo povremeno, malo je vjerojatno da će predstavljati veliki zdravstveni rizik.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu