Connect with us

magazin

Nisu Švicarci: Pogledajte u kojoj europskoj državi žive najbogatiji stanovnici svijeta

Objavljeno

-

Unsplash/Omid Armin

Švicarska banka UBS objavila je godišnje izvješće o bogatstvu prema kojem najveću financijsku imovinu po glavi stanovnika imaju Švicarci, dok najveće medijalno bogatstvo – iznos od kojeg pola ljudi ima više, a pola manje novca imaju Belgijanci.

Mnogi ekonomisti vjeruju da medijalno bogatstvo pruža najtočniju sliku bogatstva neke zemlje jer identificira srednju točku skupa podataka, s polovicom podataka iznad tog broja i polovicom ispod njega. Na taj način eliminiraju se jednokratni utjecaji poput broja milijardera koji su u SAD-u i Švicarskoj tisuće, piše tportal.

S druge strane, prosječno bogatstvo pruža vam pravi prosjek, iako ga iskrivljuju već navedeni milijarderi. Prema banci UBS, prosječno globalno bogatstvo po punoljetnom čovjeku je na 84.718 dolara.

Prema prosječnim mjerama, Švicarska zauzima vrh s 685.226 dolara po osobi. Više od 15 posto stanovništva Švicarske su milijunaši, što je treći najviši postotak na svijetu. Međutim, kada se pogleda srednje bogatstvo po osobi, ono iznosi 167.353 dolara, što je razlika od 517.000 dolara.

Pet od deset najbogatijih zemalja po prosječnom bogatstvu nalaze se u zapadnoj Europi, uključujući Dansku, Norvešku, Nizozemsku i Belgiju.

Tablica u nastavku prikazuje prosječno bogatstvo po odraslom u 2022. godini u 39 zemalja analiziranih od strane UBS-a:

SAD zauzima drugo mjesto s prosječnim bogatstvom po odraslom od 551.347 dolara. Sveukupno, u SAD-u živi 38 posto svjetskih milijunaša, prestižući drugu najbogatiju zemlju, Kinu za više od tri puta. S velikim jazom u bogatstvu, nejednakost u SAD-u spada među najviše među razvijenim nacijama.

Sedmo mjesto prosječnog bogatstva zauzima Singapur, s najvišim prosječnim bogatstvom po odraslom u Aziji. Nejednakost prihoda u Singapuru nalazi se na sličnoj razini kao u Americi.

Kad se promatra iz perspektive medijalnog bogatstva, Belgija zauzima prvo mjesto u 2023. pri čemu je po prvi put prestigla Australiju. Visoki postotak vlasništva nad nekretninama i visoke cijene nekretnina dovele su do rasta bogatstva europskih kućanstva.

Medijalno bogatstvo u SAD-u iznosilo je 107.739 dolara, što ga stavlja na 12. mjesto. Sveukupno, medijalno bogatstvo najbrže raste u Kini te se od 2000. godine povećalo za osam puta.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Jeftino voće čuva mozak i srce: Ima ga na svakom koraku i pravo je zlato

Objavljeno

-

By

Pexels

Brusnica, jedna od najdragocjenijih namirnica kada je u pitanju zdravlje.

Jedno malo, ali moćno voće – brusnica, možda je ključ za očuvanje pamćenja i prevenciju demencije!

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta East Anglia otkrili su da svakodnevna konzumacija brusnica može biti ključ za poboljšanje pamćenja, usporavanje razvoja demencije pa čak i smanjenje “lošeg” kolesterola, prenosi Krstarica.

Studija je pratila 60 zdravih ispitanika 12 tjedana, od kojih je polovica svakodnevno konzumirala prah brusnice, dok je druga polovica dobivala placebo.

Rezultati su bili iznenađujući – ispitanici koji su konzumirali brusnice pokazali su značajno poboljšanje pamćenja svakodnevnih događaja, bolju prokrvljenost mozga pa čak i smanjenje razine “lošeg” kolesterola.

Dr. David Vauzour, voditelj istraživanja, ističe kako je ovo jedna od prvih studija koja istražuje dugoročni utjecaj brusnica na kognitivne sposobnosti i zdravlje mozga.

Rezultati su vrlo ohrabrujući i mogu poslužiti kao temelj za buduća istraživanja o utjecaju brusnica i sličnog bobičastog voća na zdravlje mozga.

Brusnice su poznate po svojoj moći u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, zahvaljujući antioksidansima poput vitamina C i E, kao i flavonoidima.

Osim toga, bogate su vlaknima koja mogu pomoći u promicanju zdrave probave i održavanju zdravlja urinarnog trakta.

Ove male bobice možda kriju veliku tajnu očuvanja našeg uma i tijela u budućnosti!

 
Nastavi čitati

magazin

VEČERAS NA VIŠNJIKU: Koncert “Lord of the dance” – upute za ulazak publike

Objavljeno

-

By

Večeras u 20 sati u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku održava se glazbeni spektakl, “LORD OF THE DANCE”.

Tim povodom donosimo nekoliko korisnih informacija kako bi ulazak posjetitelja u dvoranu protekao što jednostavnije i bez poteškoća:

PRODAJA ULAZNICA NA DAN KONCERTA (ponedjeljak, 27. svibnja, 2024.) –  blagajna ŠC Višnjik od 18.00 do 21.00

PREDVIĐENI ULAZAK PUBLIKE: od 19.00 sati.

UPUTSTVA ZA ULAZAK PUBLIKE NA SLJEDEĆE POZICIJE:

PARTER i VIP TELESKOP – ulazi u prizemlju između Ulaza B i C

TRIBINE i TELESKOPI A-B i C-D – Ulazi B i C (na katu)

 
Nastavi čitati

magazin

NE PROPUSTITE! / Besplatni koncert grupe Meritas – glazbena poslastica na Muraju!

Objavljeno

-

By

Grupa Meritas će nas u petak, 31. svibnja osvojiti koncertom koji će početi u 20 sati na prostoru Bedema zadarskih pobuna.

Njihova svevremenska glazba pronašla je poviješću natopljenu lokaciju na kojoj će do izražaja doći njihova stvaralačka prepoznatljivost, ali i vrhunsko koncertno umijeće. Koliko Meritas dobro zvuči uživo, publika se mogla uvjeriti nekoliko puta uživo u Zadru.

Na repertoaru će se naći hitovi koji su obilježili njihovo djelovanje još od osnutka benda 1996. godine kao što su “Budim se”, “Igra”, “Umjesto isprike”, “Odjednom ti”, “Još jednom”, ali i najnovije uspješnice poput pjesama “Ova ljubav”, “Pričaj mi” i “Dok čekamo dan”.

Na pozornici će se u petak naći začetnice ovoga kultnog benda, Anita Valo i Meri Jaman, u pratnji svojih vjernih glazbenika koje Meri voli detaljno predstaviti na koncertima: Ivan Božanić na električnoj gitari, Mladen Munivrana svirat će bas gitaru, Danijel Tuškan na bubnjevima te Zdeslav Klarić na klavijaturama.

“Obožavamo nove prilike i posebne lokacije, a ovim zadarskim nastupom otvaramo ljetnu koncertnu sezonu!”, komentiraju svoj predstojeći zadarski nastup Anita i Meri. Ulaz na koncert je besplatan!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu