Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SATANAK KOD ŽUPANA LONGINA: U sustav primarne zdravstvene skrbi ušle pedijatrice Šitum Bušić i Tičić, 6 ordinacija upisuje predškolsku djecu

Objavljeno

-

U Domu Zadarske županije održan je drugi sastanak s predstavnicima Građanske inicijative “Tko je moj liječnik?”, a na sastanku su uz župana Božidara Longina i pročelnika Marka Kolegu sudjelovali predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva.

Nakon radnog dijela sastanka, Maja Grgurić Srzentić u ime Građanske inicijative “Tko je moj liječnik?” istaknula je kako je zadovoljna odazivom, odnosno dolaskom na sastanak svih onih za koju su tražili da budu nazočni.

“U odnosu na prošli sastanak dobili smo više informacija. Zahvalni smo na trudu koji je uložen u međuvremenu. Moramo naglasiti da i dalje nemamo odgovore na pitanja koje uporno traže roditelji, a jedno od njih je kod koga se upisati ako trenutno nemaju pedijatra. Roditeljima je, nažalost, rečeno da mjesta više nema, međutim, odgovor HZZO-a danas je bio da svi moraju biti upisani i to je bio zapravo argument za sva naša daljnja postavljena pitanja, kod koga ići po uputnice, kome se javiti ukoliko možda nemamo potrebu ići na hitni prijem“, kazala je Grgurić Srzentić.

U sustav su nam ušle dvije pedijatrice. dr. Antonija Šitum Bušić i dr. Tereza Tičić. Na taj način pokrili smo izlazak iz mreže dr. Švorinić i dr. Mikecin. Imamo najavu da će dr. Bakmaz otići od 01. siječnja 2024. u mirovinu, a do tada ćemo osigurati još jednu pedijatricu. Nadam se da ćemo time imati riješen sustav koji će zadovoljavati potrebe. Ostaje nam za riješiti odlaske pedijatara koji će ići za dvije, odnosno tri godine u mirovinu, ali taj dio planiramo pokriti sa specijalizacijama kojih trenutno imamo četiri. Jedna pdijatrica bi trebala doći početkom iduće godine, jedna krajem 2025. i još jedno mjesto, za koje je ugovor potpisan prošle godine, trebala bi doći 2027. godine. Za još jedno mjesto, koje je trenutno nepopunjeno, kontinuirano će se raspisivati natječaj. Možda ne ide onako brzo kako bismo htjeli, ali ide u smjeru rješavanja“, poručio je Kolega te dodao nije lako i jednostavno nadoknaditi neplanirane i prijevremene odlaske iz mreže.

Također važna informacija sa sastanka jest da će svi roditelji koji trenutno nemaju izabranog liječnika imati osigurano cijepljenje, najavio je pročelnik za zdravstvo Marko Kolega.

„Cijepljenje će obavljati u Domu zdravlja dr. Antonija Šitum Bušić i dr. Damir Letinić te ugovorni privatnik dr. Ivica Glavan u svojoj ordinaciji. Napominjem da roditelji moraju na cijepljenje donijeti karton cijepljenja djeteta”, istaknuo je pročelnik Kolega koji još jednom poziva roditelje da što prije upišu svoju predškolsku djecu u ordinacije pedijatara, jer samo tako mogu ostvariti svoja zakonom zajamčena prava na zdravstvenu zaštitu.

Mjesta za upis trenutno neupisane djece do 7 godina starosti ima kod sljedećih pedijatara:

Dom zdravlja Zadarske županije:                 

– dr. Damir Letinić

– dr. Antonija Šitum Bušić

Ugovorne privatne ordinacije:

  • Željko Čakarun
  • Tereza Tičić
  • Milena Bačić
  • Dubravka Kordić

Procedura kod upisa djece u odabranog pedijatra je detaljno opisana na stranicama HZZO-a a i na portalu e-građani. Upis se nikako ne može raditi telefonskim putem već treba osobno donijeti tiskanicu na potpis odabranom pedijatru.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. Roditelj

    12. listopada 2023. at 9:32

    Ovo se zove mazanje očiju.

    Iz priloženog citata možete vidjeti pronatalitetnu politiku grada Zadra:

    Poštovani, ako će ordinacija dr Šitum Bušić koja djeluje u sklopu Doma zdravlja (Ivana Mažuranića 28a) upisivati nove pacijente do maksimalnog dozvoljenog broja, molimo Vas da javnosti dostavite informacije o kojem maksimalnom broju djece/pacijenata se radi.

    Informacije koje imamo, javno dostupne informacije, govore o 1190 pacijenata, uz iznimku da prednost pri upisu imaju novorođena djeca.

    S obzirom da je, prema javno dostupnim podacima, prijašnja pedijatrica u ambulanti koju je naslijedila dr Šitum Bušić (ne smijemo pisati ime te liječnice jer je takva preporuka iz Županije) imala 1111 pacijenata mlađih od 7 godina (dakle imajmo na umu da 1111 nije stvaran broj upisane djece nego samo djeca koja još nisu napunila 7 godina) , nije li onda broj novoupisane djece, ako uopće ne uzimamo u obzir novorođenčad, manji od 80 ? Ili nadležni imaju neke druge maksimalne brojke koje su samo njima dostupne ?

    Broj djece koja su bila upisana kod pedijatrice koja je prije radila na adresi Vatroslava Lisinskog (po preporuci, ne pišemo njeno ime, samo Županija smije) je 1252 djeteta do 7-e godine života. Tko je “naslijedio” njenu ambulantu i gdje će se upisati preko 1252 djece ?

    Pedijatrica koja je imala ordinaciju do JEDINE ordinacije koja radi puno radno vrijeme u sklopu Doma zdravlja (dakle, adresa Ivana Mažuranića 28 a, po preporuci ne pišemo njeno ime, samo Županija smije) još nije započela s radom ali kad započne onda će uz svoje pacijente kojih je preko tisuću, upisivati koliko još pacijenata, uz prednost upisa novorođenčadi ? Opet pričamo o nekoj maksimalnoj tajnoj brojci koju laici ne mogu naći.

    Pozivaju se roditelji da svoju djecu upišu (prepisujemo imena iz teksta Županije za koja nismo čuli da ne smijemo…za sada) kod dr Kordić Dubravke u Benkovcu, koja ima 1258 pacijenata do 7. godina (dakle, brojka je veća a maksimum koji smo mi iščitali je 1190 djece po timu plus novorođenčad moraju upisati).

    Pozivaju se roditelji da svoju djecu upišu kod dr Damira Letinića (Zadar), koji radi skraćeno radno vrijeme i time se broj pacijenata smanjuje na pola – dakle, javno dostupne informacije govore da dr Letinić ima 642 pacijenta do 7-e godine života. I dr Letinić je premašio maksimum onda, ili opet pričamo o nekom tajnom broju ?

    Dr Čakarun Željko (Zadar) ima 1325 pacijenata od maksimuma od 1190. Prednost imaju novorođenčad. Koliko djece da on još upiše ? Ima nešto u tom maksimalnom broju koji samo nadležni znaju…

    Dr Bačić Milena (Zadar) ima 1237 djece do 7 godina. Prednost imaju novorođenčad. I tu je riječ o nama nepoznatom maksimalnom broju.

    Molimo medije da upute javnost o kojem maksimalnom broju pacijenata se radi, uz prednost upisa novorođenčadi ? Molimo medije da otkriju tko će od 1.1.2024. “naslijediti” ordinaciju liječnice (opet se držimo preporuke pa ne navodimo ime već samo adresu ambulante – Prolaz cara Augusta 1, tj.njenih 1424 pacijenata do 7-e godine života?

    Tko će onda osiguravati PRAVA DJECE koja ne mogu niti smiju osigurati liječnici pedijatri iz OB Zadar (uputnice,putni nalozi, doznake) ? Hoće li pedijatri iz bolnice raditi i sistematske preglede ? Ako nekome i to padne na pamet, onda je definitivno markirao važne lekcije tijekom školovanja…

    Liječnici na odjelu pedijatrije OB Zadar pucaju godinama i upozoravaju da im je potrebna pomoć ali od pomoći ni “p”. Nisu tome krivi pedijatri iz primarne zdravstvene zaštite nego sustav koji se 20 godina urušavao.

    Od 14 pedijatara koliko je navdena potreba za Županiju, za 2,5 mjeseca ćemo ih imati 7 ? Slovima – SEDAM od ČETRNAEST !!! Duplo manje !!!!

    A ujedno, nije ni to najgore, i drugi pedijatri stječu uvjete za mirovinu a ovakvim načinom kojim ste krenuli prema JEDINOJ pedijatrici koja radi puno radno vrijeme u ordinaciji u sklopu Doma zdravlja je apsolutno bezobrazan i tužan.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! U utorak bez vode i dio Privlake!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 30.04.2024. godine (utorak), u vremenu od 08:00 pa do 17:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u Privlaci u ulicama:

Splitska ulica,

Trogirska ulica,

Put Brtalića,

Ulica Jakova Gotovca,

Put Sebačeva,

Ulica hrvatskog proljeća,

Put Škrapavca, 

Put Bilotinjka, 

Put Mletka, 

Put Mletačkih pomoraca, 

Put Gržanove punte i

Put mula.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Put Bilotinjka  kod kućnog broja 100.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) CRKVA SV. FRANE / Proslavljen blagdan zadarskog blaženika Jakova

Objavljeno

-

By

Ove godine, u subotu 27. travnja, u Crkvi Sv. Frane iznimno svečano proslavljen je blagdan jedinog zadarskog blaženika Jakova Zadranina. Slavlje je predvodio fra Tomislav Šanko, provincijal franjevačke zadarske provincije.

Slavlju su uvelike pridonijeli učenici osnovnih škola Zadarske županije, koji su se natjecali u slikanju prizora iz života i rada blaženog Jakova pod motom „Blizu je, blizu“.

Naslov je uzet iz priče po kojoj blaženik nije htio lovcima odati skrovište zeca koji se sklonio pod njegov habit, a da ne bi lagao upotrijebio je spomenutu tvrdnju. U natječaju je sudjelovalo 171 učenik iz devet osnovnih škola. Između pristiglih radova, stručni žiri odabrao je najuspješniji rad i još 11 drugih uspješnih radova. Svaki nagrađeni učenik dobio je po jednu knjigu o samostanu Svetog Frane ili knjigu vezanu uz franjevce. Prvonagrađeni slikarski rad otisnut je na sličici koja na poleđini ima molitvu za proglašenje blaženog Jakova svetim. Sličice su podijeljene sudionicima natječaja i prisutnim vjernicima.

Radovi mladih slikara izloženi su u prostoriji na ulazu u klaustar samostana, koja je prozvana „sobom blaženog Jakova“, a dobila je ime zahvaljujući ovoj slikarskoj inicijativi zadarskih osnovnih škola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKA PJESNIČKA ANTOLOGIJA / Tomislav Marijan Bilosnić u World Anthology 24

Objavljeno

-

By

U Iaşi, u Rumunjskoj, u Biblioteci Universalis contemporary literary horizon collections, tijekom travnja ove godine objavljena je svjetska pjesnička antologija  Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, u kojoj su se našle i pjesme hrvatskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića. 

Bilosnić je u ovoj svjetskoj antologiji zastupljen s dvanaest pjesama iz ciklusa Tigar u Salamanci, knjige koja je početkom godine tiskana u hrvatskom izdanju, a uskoro se očekuje i njezino objavljivanje  u Rumunjskoj.

Na punih devet stranica antologije objavljene su Bilosnićeve pjesme na rumunjskom, francuskom, engleskom i španjolskom jeziku, preveli su ih poznati rumunjski pjesnik, urednik biblioteke koja je objavila antologiju Daniel Dragomirescu, francuska pjesnikinja, urednica svjetske antologije Noëlle Arnoult, iz Diona u Francuskoj, te Pablo Bilosnić i Željka Lovrenčić, koji potpisuju engleski i španjolski prijevod.

U Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, zastupljena su dvadeset i četiri pjesnika iz Europe, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, među kojima se našao i hrvatski pjesnik Tomislav Marijan Bilosnić. Kao što je rečeno, urednici ovog izdanja su rumunjski književnik Daniel Dragomirescu i francuska pjesnikinja Noëlle Arnoult, a Bilosnić je višekratno do sada zastupljen u ovim izborima i izdanjima.  

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu