Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) OTVOREN OBNOVLJEN SVEUČILIŠNI OBJEKT – STARA TEHNIČKA ŠKOLA / Plenković: “Zadar je dobio kvalitetan prostor na ulazu u grad kakav zaslužuje”

Objavljeno

-

Sveučilišni objekt u kojemu se nekada nalazila stara Tehnička škola danas je, nakon tri godine zahtjevne rekonstrukcije, svečano otvoren. Svečanosti su uz rektoricu Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijanu Vican i njezine suradnike nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin, državni tajnici i brojni drugi predstavnici javnih institucija.

Rektorica Vican otvaranjem zgrade na simboličan način zaokružila je svoja dva rektorska mandata, a danas useljena zgrada, uz gradnju novog studentskog doma s restoranom, jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata za njihovog trajanja. Podsjetila je kako je proces obnove krenuo 2007. godine, kada je Zadarska županija prepustila Sveučilištu secesijski dio kompleksa, nakon čega je napravljen idejni projekt, a 2020. godine dočekalo se potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru ITU mehanizma. I danas je zahvalila ministru Plenkoviću na riječima ohrabrenja koje je izrekao prilikom dodjele sredstava, kao i ministru Erliću, koji je veliku ulogu imao i dok je bio pročelnik gradskog odjela za EU fondove.

– U ovom obnovljenom dijelu uživat će od ponedjeljka studenti i profesori Odjela za psihologiju, Odjela za sociologiju i Odjela za etnologiju i antropologiju. S trenutkom otvorenja ovog dijela sveučilišne infrastrukture samo dajemo još jedan pečat Gradu Zadru kao sveučilišnom gradu, rekla je rektorica Vican, koja je najavila i rekonstrukciju susjednog prostora radionica, u koje će se jednog dana smjestiti Centar za strane jezike i Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija.

– Ovog tjedna završavam svoja dva rektorska mandata. Iza sebe ostavljam manje-više realizirana obećanja. Zahvalna sam mojoj zlatnoj četvorki, mojim prorektorima bez kojih se ta obećanja ne bi dogodila. Pritom, divan je osjećaj imati  nasljednika iz prorektorskih redova, prof. dr. sc. Josipa Faričića, geografa na glasu u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, izvrsnog sugovornika i prijatelja, odanog Sveučilištu, Gradu i Hrvatskoj. Bit će mi drago ako ćete moj rad pamtiti s onim na što sam izuzetno ponosna, a to je inzistiranje na kulturi rada s najvišim standardom sveučilišne retorike. Radili smo vođeni načelom da matrica boljitka nije šaputanje problema, nego glasno pretresanje problema za stolom; da matrica boljitka nije dramatiziranje; da različito mišljenje i suparništvo nije neprijateljstvo, zaključila je rektorica Vican.

Premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što je u svoja dva mandata na čelu Vlade imao priliku surađivati s rektoricom Vican, uz uvjerenje da će se ona nastaviti i s njezinim nasljednikom.

– Ovom novom infrastrukturom dobili ste nove kvalitetne prostore na korist svim studentima i profesorima, a grad Zadar na samom ulazu u gradsku jezgru moderan objekt kakav zaslužuje. Zadar je doživio nevjerojatan uzlet, pretvaranjem spomeničke baštine u modernu infrastrukturu. To je dobar smjer i za druge u Hrvatskoj. Posebice pohvaljujem Sveučilište zbog uključenosti u europsku alijansu za pametno i održivo upravljanje urbanim obalnim prostorima, čime postaje jedna od ključnih referentnih točki mediteranske i jadranske orijentacije Hrvatske. Predani smo u realizaciji četiri cilja: demografske revitalizacije, jer bez nje nema ni studenata, dekarbonizacije, digitalizacije i ulaganjima u obrazovanje. Zahvaljujući ulaganjima vrijednima 2 milijarde eura naš mladi imat će priliku steći kvalitetno opće obrazovanje, a zahvaljujući studijima i specijalistička znanja koja će ih činiti konkurentnima na globalnom tržištu rada, rekao je Plenković.

Nakon završetka kratke svečanosti uzvanici su obišli rekonstruirani objekt, u kojemu je bila postavljena izložba „Škola za umjetnost i obrt Pasquale Bakmaz“, koju su priredili Državni arhiv u Zadru i Sveučilište u Zadru.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Više od 420 tisuća eura sportu i tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu

Objavljeno

-

By

Županijska skupština donijela je Program javnih potreba u sportu za koje se sredstva osiguravaju iz Proračuna Zadarske županije, a to  su: Poticanje i promicanje športa, športske aktivnosti djece i mladeži, športska priprema, domaća i međunarodna natjecanje, te opća i posebna zdravstvena zaštita, djelatnost Športske zajednice Zadarske županije, djelatnost županijskog saveza školskog športa, športske rekreativne aktivnosti građana, športske aktivnosti djece s teškoćama u razvoju, te parašportaša i gluhih športaša, subvencije programa, Vratimo šport u škole i ostali programi u športu.

Prijedlog programa utvrđen je obradom pristiglih prijava po javnom Pozivu za predlaganje programa javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu.

Kako je pojasnio resorni pročelnik Ivan Šimunić, sveukupno se na Poziv za predlaganje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu prijavilo 115 pravnih osoba sa 150 programa. Nakon provedenog postupka potpunosti i pravovremenosti, administrativnu provjeru ispunilo je 132 programa/projekata, odnosno 105 pravnih osoba, od čega 88 udruga za natjecanje, 9 udruga iz područja športske rekreacije i 8 udruga iz područja športa osoba s invaliditetom. Povjerenstvo za ocjenjivanje, bodovanje i vrednovanje programa iz javnog Poziva za predlaganje programa javnih potreba u športu Zadarske županije pozitivno je ocijenilo 132 programa.

Ukupna sredstva za financiranje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2024. godinu iznose 351.746,00 eura.

Sveukupno se na Poziv za predlaganje programa  javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu prijavilo 6 udruga s ukupno 6 programa. Nakon provedenog postupka provjere potpunosti i pravovremenosti prijava formalne uvjete je ispunilo svih 6 udruga sa ukupno 6 programa. Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa javnih potreba u tehničkoj kulturi pozitivno je ocijenilo 5 programa.

Ukupna sredstva za financiranje Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije za 2024. godinu iznose 69.237,24 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Donesen Akcijski plan energetske učinkovitosti Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Županijska skupština donijela je Akcijski plan energetske učinkovitosti Zadarske županije za razdoblje 2024.-2026. godine. Riječ je o planskom dokumentu koji se donosi za trogodišnje razdoblje u skladu s Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti, a kojim se utvrđuje provedba politike za poboljšanje energetske učinkovitosti u jedinici područne (regionalne) samouprave.

Akcijski plan sadržava prikaz i ocjenu stanja te potrebe u neposrednoj potrošnji energije, dugoročne ciljeve, uključujući okvirni cilj ušteda energije, mjere i pokazatelje za poboljšanje energetske učinkovitosti, nositelje aktivnosti i rokove provedbe, mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti u skladu sa Strategijom energetskog razvitka i drugim strateškim dokumentima Vlade Republike Hrvatske, izračun planiranih ušteda energije u skladu s Pravilnikom za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije, način praćenja izvršenja plana i izvještavanja te način financiranja Plana.

Sukladno planu ukupna planirana ulaganja su gotovo 6 milijuna eura.

Na 16. sjednici Županijske skupštine vijećnici su, uz ostalo, usvojili i odluku o visini turističke pristojbe za 2025. godinu za općine i gradove na području Zadarske županije, izmjenu i dopunu statuta Doma zdravlja Zadarske županije i dopunu djelatnosti Medicinske škole Ante Kuzmanića te su dali suglasnost zdravstvenoj ustanovi Ljekarne Zadar za adaptaciju i uređenje poslovnice u Preku.

Prisegnuo je i novi vijećnik, Toni Herenda (SDP) koji je zamijenio dosadašnjeg vijećnika Juru Zubčića.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POTVRĐENI LAUREATI ŽUPANIJSKIH PRIZNANJA / Fra Andriji Bilokapiću i Nives Kozulić nagrada za životno djelo

Objavljeno

-

By

Na 16. sjednici Županijske skupštine potvrđeni su laureati županijskih nagrada koje je predložio Odbor za dodjelu javnih priznanja.

Nagradu Zadarske županije za životno djelo dobili su posthumno Nives Kozulić, dugogodišnja ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije i bivša predsjednica Društva arhitekata Zadra te fra Andrija Bilokapić, dugogodišnji provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. 

Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini dobili su:

1. Udruga pomoraca “Sv. Nikola” Vrsi (promicanje pomorske tradicije, humanitarni rad),

2. Državni arhiv u Zadru (znanost i kultura),

3. Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar (šport),

4. Mateo Škara (šport),

5. Ekonomsko – birotehnička i trgovačka škola Zadar (obrazovanje, kultura i šport),

6. Yacht Club Biograd (ostala područja društvenog života-promocija nautičkog turizma, jedriličarstava i svih aktivnosti vezano za more),

7. Ante Mihić (promicanje vrijednosti Domovinskog rata i podizanje svijesti o važnosti očuvanja kulturno-povijesnog identiteta Dugog otoka),

8. Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo “Zoranić” Zadar (kultura),

9. Rukometni klub Zadar 2013 (šport),

10. Humanitarna udruga “Antonio Jurjević” (humanitarni rad).

Za dodjelu Nagrade Zadarske županije za životno djelo zaprimljeno je pet prijedloga, dok je za dodjelu Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2023. godini zaprimljeno ukupno 30 prijedloga za 26 kandidata.

Javna priznanja uručit će se u travnju na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana županije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu