Connect with us

Hrvatska

Mjesečno neki zarađuju 2000 eura, a jedan njihov odlazak na teren može stajati i 60-70 eura

Objavljeno

-

foto: Pixabay

One koji odlaze u mirovinu nema tko zamijeniti, pa interesa mladih za ovaj zanat gotovo da nema.

Sve veći nesklad između potreba poslodavaca i nedostatka kadrova na tržištu rada doveo je do toga da su za brojna zanimanja u Srbiji plaće višestruko “skočile”.

Jedno od takvih zanimanja, zahvaljujući odlasku majstora u inozemstvo i odlasku u mirovinu, jesu vodoinstalateri, koji mjesečno mogu zaraditi i preko 2000 eura. One koji već duže vrijeme odlaze u mirovinu nema tko zamijeniti, pa unatoč izvrsnim primanjima, interesa mladih za ovaj zanat gotovo da nema.

Visoke cijene

Miša Obrenović, koji živi u stambenoj zgradi u centru Beograda, navodi da su mu u stanu bile začepljene cijevi u kuhinji, a popravak je platio 50 eura.

“Cijev u zidu ispod mog sudopera se začepila i voda se počela vraćati.” Pozvao sam majstora iz susjedstva koji je skinuo sifon ispod i vodoinstalaterskom sajlom “probušio” začepljenje cijevi u zidu. Sve je trajalo manje od 10 minuta, a naplatio mi je 50 eura. Pritom mi je napomenuo da je to zato što smo susjedi. “Mogu samo zamisliti koliko bih mu platio da ne živimo u istoj zgradi”, kaže Miša Obrenović.

Direktor Infostuda za odnose s javnošću Miloš Turinski kaže za N1 da je to danas uobičajena cijena te vrste usluga.

“Ako pitate bilo kojeg vodoinstalatera koji je samostalni poduzetnik, reći će vam da je normalno zarađivati ​​2000 eura mjesečno, pogotovo u Beogradu. Oni vrjedniji mogu toliki iznos zaraditi i u kraćem roku, jer je potražnja tolika da su plaće visoke za sve zanate. Istovremeno, plaće koje se nude u oglasima za posao nisu tako velike kako bi se moglo činiti drugim ljudima na našem tržištu rada. Jedan njihov odlazak na teren zna stajati 20-30 eura, a ovisno o veličini kvara nekada i 60-70 eura”, objašnjava Turinski. O potražnji za vodoinstalaterima u našoj zemlji, navodi primjer od prije dvije godine, kada je na Infostudu osvanuo oglas za vodoinstalatera u kojem se za tu poziciju nudi čak 2000 eura.

Deficitarno zanimanje

“Taj oglas izazvao je veliku pozornost, a samo je potvrdio da je teško pronaći kvalitetnog radnika koji dobro poznaje posao vodoinstalatera. Razgovarali smo s velikim brojem vodoinstalatera kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima, koji su potvrdili da je 240.000 dinara, odnosno oko 2000 eura, novac koji dobar vodoinstalater zaista može zaraditi. Čak i za puno kraće vrijeme od mjesec dana”, ističe Turinski.

Ukazuje da manjak obrtnika na ovom području ne postoji od jučer, već od 2015. godine.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

S tržišta se povlači popularna Milka čokoladica!

Objavljeno

-

By

S tržišta se povlači Milka Oreo Bar, od 37 grama, zbog mogućeg prisustva malog komada plastike, izvijestili su iz tvrtke Mondelēz International te napomenuli da nijedan drugi proizvod te kompanije niti bilo koji drugi proizvod Milka i Oreo brenda nisu pogođeni ovim slučajem.

Riječ je o proizvodu Milka Oreo Bar, od 37 grama, s rokom upotrebe 18. kolovoza 2024., i LOT brojem OSK0934652 utisnutim na ambalaži.

Tvrtka poziva sve potrošače koji su kupili taj proizvod na hrvatskom tržištu da ga ne konzumiraju, već da se uz priloženi račun jave trgovini gdje je proizvod kupljen radi povrata novca.

Povlačenje određene količine Milka Oreo Bar je mjera predostrožnosti tvrtke budući da su sigurnost potrošača i kvaliteta proizvoda njen najviši prioritet, stoji u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NAJNOVIJI PODACI: Pogledajte koliko je porastao hrvatski BDP

Objavljeno

-

By

Emilian Robert Vicol from Pixabay

Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečju, već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj prošloj godini ojačalo 2,8 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju realno porastao 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

To je brži rast nego u trećem lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 2,8 posto.

Rast u posljednjem lanjskom kvartalu je najbrži rast od trećeg tromjesečja 2022. godine, a ujedno već 12. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo 4,3 posto na godišnjoj razini, a 1,3 posto na kvartalnoj razini.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od danas nove cijene goriva. Benzin najviše poskupio

Objavljeno

-

By

Jučer je održana telefonska sjednica vlade na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14-dnevnom razdoblju, s ograničenom premijom od 0,1245 EUR/l za dizelsko i benzinsko gorivo te 0,0781 EUR/l za plavi dizel, a u iznosu 0,8229 EUR/kg smjesa propan – butan za boce, odnosno 0,3716 EUR/kg za velike spremnike.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14-dnevno razdoblje.

Nove cijene iznosit će:

1,49 EUR/l za benzinsko gorivo (povećanje 0,04 EUR/l)

1,49 EUR/l za dizelsko gorivo (povećanje 0,01 EUR/l)
0,96 EUR/l za plavi dizel (povećanje 0,02 EUR/l)
1,20 EUR/kg UNP za spremnike (povećanje 0,02 EUR/kg)

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu