Connect with us

magazin

Žene konzumiraju alkohol sve više – to ih ubija brže nego muškarce

Objavljeno

-

Novo istraživanje pokazuje da uprkos činjenici da muškarci i dalje imaju veću verovatnoću da umru od bolesti uzrokovane alkoholom, razlika između njih i žena se smanjuje. Porast smrtnih slučajeva rezultat je nesrećne rodne ravnopravnosti – žene sada posežu za čašom skoro u istoj meri kao i muškarci.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je 49 posto žena pilo u prethodnom mjesecu, u usporedbi s 55 posto muškaraca. Žene u tridesetim i četrdesetim godinama, posebno, sada piju više od svojih muških kolega, piše National Geographic.

Za razliku od teških droga, na alkohol se generalno gleda kao na manje opasan način za ublažavanje stresa i smanjenje inhibicija za žene, kaže Drewty Patel, specijalist za psihijatriju ovisnosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Miamiju.

“To je legalno, lako dostupno i nije toliko tabu u društvu, tako da se žene osjećaju manje zabrinute zbog konzumiranja alkohola”, kaže ona.

To je svakako bio slučaj s jednom od sugovornica.

“Bio sam u provodu s djevojkama do 8 ujutro”, kaže tridesetpetogodišnja poduzetnica i blogerica, u Tampi na Floridi. Alkohol je učinio noćne izlaske i putovanja zabavnijim, omogućavajući joj da upozna nove ljude i da pleše bez srama. Prošle godine je privremeno odustala od alkohola da bi izgubila nekoliko kilograma i bila je zaprepaštena simptomima. Imala je jak poriv za alkoholom, pojačanu anksioznost i periodično drhtanje ruku.

“Bila sam potpuno šokirana. Do tada nisam mislila da sam ovisna”, kaže ona.

Efekti alkohola ovise od fizičke građe

Za alkohol se koriste različiti termini koji imaju za cilj da kod korisnika izmjene svijest da čak i male količine vina, piva ili koktela ugrožavaju zdravlje.

Prošle godine, globalna neprofitna „Svjetska federacija za srce“ osporila je široko rasprostranjenu ideju da je dnevna čaša crnog vina dobra za vas. Bilo koja količina povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i aneurizme, navela je grupa.

Čak i kada konzumiraju istu količinu alkohola kao i muškarci, žene su podložnije njegovim negativnim efektima. Stručnjaci to opravdavaju činjenicom da žene imaju više masnog tkiva i manje vode od muškaraca slične težine, što rezultira većom koncentracijom alkohola u krvi. Žene također imaju manje enzima koji metaboliziraju alkohol. Smatra se da njihove hormonske fluktuacije igraju ulogu u tome koliko brzo se alkohol razlaže.

Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju alkohol imaju više zdravstvenih problema od muškaraca. Također, žene koje popiju dva pića na dan i manje, imaju povećan rizik od smrti.

Kako su naveli istraživači, prema statistikama rađenim 2018. godine njihov broj je drastično skočio. Smrtnost kod žena godišnje raste za 15 posto, a kod muškaraca za 12,5 posto.

“Ovakvi podaci nisu očekivani, a pored upotrebe alkohola, raste i upotreba opijata. Nerijetko, oni se miješaju i izazivaju kolaps i smrt”, naveo je Ibrahim Karai, koautor studije zadužen za istraživanja zdravlja stanovništva, sa Sveučilišta Hofstra u Hampstadu u New Yorku.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

ĐIR PO GRADU / Još jedna neodoljiva galerija fotografija Saše Čuke. Pogledajte…

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

KINO ZONA / U petak adaptacija svjetskog bestselera – talijanski “Kolibrić”

Objavljeno

-

By

Iz okrutne zbilje seoskog života Poljaka slikovito i magično oživljenog u animiranoj drami ”Na selu” u petak 01. ožujka odlazimo u susjednu Italiju gdje nas očekuje još jedna literarna adaptacija, ovog puta svjetskog bestselera ”Kolibrić” koji je po svojem prikazivanju osvojio talijansku publiku.

Kolibrić je mala ptica koja svu svoju energiju troši kako bi cijeli život ostala na jednom mjestu, a upravo tako živi Marco Carrera, glavni protagonist filma “Kolibrić”.

Radnja filma se proteže na čak šezdeset godina, a u kojoj se radosti, boli i neuroze uobičajene obitelji srednje klase isprepliću s evolucijom apsolutne i izvanredne ljubavi koja se proteže na tri generacije. Ovo je obitelj u kojoj je najbitnije držati se zajedno i prikazati jak kolektiv čak i kada je suočena s nepodnošljivim problemima…

Ovo višeslojno sjajno djelo najnoviji je uradak višestruko nagrađivane talijanske redateljice Francesce Archibugi koje je premijerno prikazano na filmskom festivalu u Rimu te odabrano za službenu selekciju festivala u Torontu. Pored Rima i Toronta, ”Kolibrić” je do danas prikazan na desecima uglednih međunarodnih festivala diljem svijeta gdje se uglavnom prikazivao u službenim konkurencijama uz pohvale kako kritike tako i publike.

U filmu su glavne uloge ostvarili vrhunski talijanski glumac Pierfrancesco Favino (nedavno ste ga u našoj kinoteci mogli pogledati u izvanrednoj krimi drami ”Amore”), poznata francuska glumica Berenice Bejo, inače nominirana za prestižnu nagradu Oscar za film “Umjetnik” te cijenjeni talijanski redatelj Nanni Moretti u jednom od svojih rijetkih glumačkih istupa u filmovima koje on nije režirao.

”Kolibrić” je na rasporedu u petak 01. ožujka s početkom od 20h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati

magazin

Netflix ponovno poskupljuje? “Zamolili smo naše korisnike da malo više plate”

Objavljeno

-

By

Netflix će vjerojatno i ove godine povećati cijene pretplatničkih paketa, što bi moglo ubrzati rast njegovih prihoda i dobiti.

Naime, prošlog listopada, Netflix je povećao cijenu osnovne pretplate s 9,99 dolara na 11,99 dolara mjesečno u SAD-u, a korekcija cijena napravljena je i za tržište Velike Britanije i Francuske. Iako još nije službeno najavljeno, izvršni direktori kompanije su izjavili da je novi rast cijena moguć.

Suosnivač kompanije Greg Peters nedavno je objavio kako je prošle godine Netflix “odgodio povećanje cijena” dok je uvodio program plaćanja dijeljenja korisnilkih računa.

“To smo smatrali oblikom zamjene za povećanje cijena. Sada kada smo to prošli, možemo nastaviti s našim uobičajenim pristupom povećanjima cijena. I povećanja cijena, vidjeli ste da smo to radili u SAD-u, Velikoj Britaniji i Francuskoj. Ta se promjena odvijala bolje nego što smo predviđali”, izjavio je Peters za Variety i dodao:

“Nastavit ćemo pratiti druge zemlje i pokušati procijeniti kada smo isporučili dovoljno dodatne zabavne vrijednosti kako bismo zamolili naše korisnike da malo više plate za održavanje tog pozitivnog mehanizma i ostali u mogućnosti investirati u produkciju sjajnih filmova, serija i igara za pretplatnike.”

Netflix je prošle godine došao do čak 29,5 milijuna novih pretplatnika i time pomeo konkurenciju, koja se muči zadržavati i postojeće, a kamoli dolaziti do novih.

“Iako očekujemo usporavanje rasta, vjerujemo da Netflix još uvijek ima značajan prostor za rast jer nastavlja pretvarati korisnike u plaćene pretplatnike”, smatraju analitičari.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu